ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ:

«Όχι» σε ΕΛΓΑ για συνδρομή γεωπόνων

* Συμπαράσταση στους εργαζόμενους του Οργανισμού που απέχουν * Φοιτητές της Βιοχημείας: Ακατάλληλο το κτίριο, υπερβολικό το κόστος της αστικής συγκοινωνίας

Δημοσίευση: 17 Δεκ 2016 14:45

Τη συμπαράστασή του στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων του ΕΛΓΑ, οι οποίοι λόγω περικοπών στα οδοιπορικά απέχουν από το εκτιμητικό τους έργο, αλλά και την ανησυχία του για το μέλλον του δημόσιου ασφαλιστικού φορέα εξέφρασε το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας, στη χθεσινή του συνεδρίαση, όπου τέθηκε το θέμα κατόπιν σχετικής επερώτησης του εκπροσώπου της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Στάθη Ντούρου.

Μετά τις τοποθετήσεις συμβούλων του σώματος αποφασίστηκε να συγκροτηθεί μια 5μελής Επιτροπή, η οποία, με βάση το κείμενο του κ. Ντούρου, θα συντάξει υπόμνημα, στο οποίο θα αναφέρονται οι λόγοι για τους οποίους το Π.Σ. αρνείται το αίτημα της διοίκησης του ΕΛΓΑ περί συνδρομής γεωπόνων της Περιφέρειας στο εκτιμητικό έργο του Ιδρύματος, λόγω αποχής των μονίμων εργαζομένων από το έργο τους και της ανάγκης καταγραφής των πολλών ζημιών που υπάρχουν στη χώρα.

Επίσης στην επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου (εντός του Δεκεμβρίου) θα συζητηθεί το αίτημα των φοιτητών του Τμήματος Βιοχημείας για δωρεάν μεταφορά τους στο νέο κτίριο της Σχολής, στη «Βιόπολη» στο Μεζούρλο, αλλά και θα αναζητηθούν τρόποι να γίνει πιο λειτουργικό το κτίριο.

ΕΛΓΑ

Ο κ. Ντούρος στην εισήγησή του ζήτησε να μην γίνει δεκτό το αίτημα του διοικητή του ΕΛΓΑ κ. Κουρεμπέ για συνδρομή των γεωπόνων της Περιφέρειας στο εκτιμητικό έργο του Ιδρύματος, λόγω αποχής των μονίμων εργαζομένων από το έργο τους.

Ο αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ. Βασ. Τσάκος συμφώνησε με τον κ. Ντούρο, κάνοντας λόγο «για κίνδυνο κοινωνικού αυτοματισμού, ενώ και νομικά δεν μπορεί να κινηθεί μια τέτοια διαδικασία». Πρόσθεσε δε την υποστελέχωση των ίδιων των υπηρεσιών της Περιφέρειας. Ο (σύμβουλος της παράταξης της κ. Διώτη) Γ. Σταμπουλής αντιθέτως αντιτάχθηκε στη «δίκη προθέσεων που τελείται από πολλούς συναδέλφους προς τον διοικητή του ΕΛΓΑ, ο οποίος ζήτησε απλά τη συνδρομή –προσωρινά- των γεωπόνων των περιφερειών για να εξυπηρετηθούν οι πληγέντες αγρότες και όχι την αντικατάσταση των εργαζομένων του Οργανισμού». Υπενθύμισε ακόμη ότι «για την κακή οικονομική κατάσταση του ΕΛΓΑ, σαφώς ευθύνονται οι προηγούμενες κυβερνήσεις και όχι η σημερινή». Η κ. Χρυσοβελώνη συμφώνησε στην έκδοση ανακοίνωσης εκ μέρους της Περιφέρειας, η οποία θα αντιτίθεται στη συνδρομή της Περιφέρειας στον ΕΛΓΑ. Η κ. Λιακούλη ανέφερε ότι το θέμα έχει δύο όψεις, η μία είναι ο αναχρονιστικός Κανονισμός του ΕΛΓΑ και η δεύτερη το χρέος της Πολιτείας να μην διαλυθεί ο Οργανισμός. Ο Κ. Τύμπας στο ίδιο μήκος κύματος αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξει προαιρετική (και όχι υποχρεωτική) ασφάλιση στον ΕΛΓΑ, αφού δεν υπάρχει ανταποδοτικό έργο. Ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Βασ. Χατζόπουλος παρουσίασε το έργο των εκτιμητών (μονίμων και συμβασιούχων) του ΕΛΓΑ στη Θεσσαλία, ενώ ο Γιώργος Λαδόπουλος διευκρίνισε ότι «οι εργαζόμενοι έχουν δίκαιο, αλλά δεν απεργούν -όπως ειπώθηκε- αλλά απέχουν». Στη συνεδρίαση τοποθετήθηκε και ο προϊστάμενος Αγροτικής Ανάπτυξης του Δήμου Σοφάδων Παναγ. Καμινιώτης, ο οποίος τυγχάνει και ανταποκριτής του ΕΛΓΑ και ενημέρωσε το Σώμα ότι και οι ανταποκριτές, οι οποίοι συμπαραστέκονται στους εργαζόμενους του ΕΛΓΑ, είναι απλήρωτοι εδώ και μήνες.

ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΒΙΟΧΗΜΕΙΑΣ

Το αίτημα της δωρεάν μεταφοράς τους στο νέο κτίριο (το οποίο μάλιστα χαρακτήρισαν ακατάλληλο για τις εκπαιδευτικές τους ανάγκες, καθώς δεν διαθέτει εργαστήρια και αμφιθέατρο) της Βιοχημείας στο Μεζούρλο παρέθεσαν, φοιτητές της Σχολής, οι οποίοι πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας. Οι φοιτητές κ.κ. Κοντελλές, Κατριτζόγλου υποστήριξαν ότι «το καλοκαίρι του 2016 εγκαινιάστηκε το νέο κτίριο της Βιοχημείας, παρουσία και εκπροσώπων της Περιφέρειας, σε άκρως εορταστικό κλίμα και τον Σεπτέμβρη το τμήμα της Βιοχημείας (φοιτητές, διοικητικοί κτλ.) μεταφέρθηκε στο νέο κτίριο και η κατάσταση με την όποια ήρθαμε αντιμέτωποι ήταν εκ διαμέτρου αντίθετη με όλα τα παραπάνω. Μας παρουσιάστηκε ένα κτίριο που δεν κάλυπτε ούτε καν τις βασικές ανάγκες των φοιτητών. Έλλειψη εργαστηρίων-εξοπλισμού με αποτέλεσμα τα εργαστήρια να ξεκινήσουν 2 μήνες μετά το προβλεπόμενο. Έλλειψη αμφιθεάτρων που οδηγεί τους φοιτητές να στοιβάζονται σε αίθουσες των 50-100 ατόμων. Εκτός από αυτό στο χώρο της «Βιόπολις» έχει μεταφερθεί και η λέσχη σίτισης των φοιτητών Βιοχημείας-Ιατρικής (με τα ίδια εξευτελιστικά όρια για να πάρει κάποιος κάρτα δωρεάν σίτισης). Πλέον για να μπορέσει κάποιος να πάει στο Πανεπιστήμιο, για οποιονδήποτε λόγο (ακόμα και για να φάει!), αναγκάζεται να χρησιμοποιεί το αστικό λεωφορείο. Αυτή τη στιγμή το μειωμένο εισιτήριο που καλείται να πληρώνει ο φοιτητής είναι 60 λεπτά άρα το ελάχιστο για ένα μόνο «πήγαινε -έλα» στη σχολή είναι 1,20 (μηνιαία 35 ευρώ). Μπορεί το ποσό αυτό να φαντάζει μικρό αλλά για τις λαϊκές οικογένειες οι οποίες βιώνουν καθημερινά τα αποτελέσματα των μνημονικών πολιτικών λιτότητας, είναι ένα πολύ βαρύ έξοδο».

Τελικά λόγω του αιφνίδιου του θέματος και επειδή ανάλογα αιτήματα έχουν και οι φοιτητές του ΤΕΙ, αποφασίστηκε -για να υπάρξουν οι αναγκαίες επαφές- το θέμα να συζητηθεί εκτενώς στο επόμενο συμβούλιο.

Του Γιώργου Ρούστα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass