Αγροτικό Ημερολόγιο

Δημοσίευση: 30 Δεκ 2016 12:08

ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΙΡΟΥ

Ήλιος με δόντια και αρκετές συννεφιές για τις πρώτες μέρες του νέου έτους, καιρικές συνθήκες σχετικά αδιάφορες για τις αγροτικές καλλιέργειες, καθώς τούτες τις μέρες υπάρχει …αγρανάπαυση.

Για σήμερα Παρασκευή αλλά και το Σαββατοκύριακο προβλέπονται χαμηλές θερμοκρασίες -3 ως 3 τις περισσότερες ώρες της ημέρας, ενώ η χαμηλότερη θα φθάσει τους -5 και η υψηλότερη τους 6 βαθμούς Κελσίου. Από Δευτέρα ο υδράργυρος θα αρχίσει να ανεβαίνει και προς το τέλος της επόμενης εβδομάδας θα φθάσει και τους 11-12 βαθμούς Κελσίου.

Μπαράζ πληρωμών από την Περιφέρεια

Μπορεί να μην έχουν ανοίξει οι ουρανοί εδώ και πολύ καιρό, αλλά βροχή «πέφτουν» οι ανακοινώσεις της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφέρειας Θεσσαλίας για την έκδοση αποτελεσμάτων που σχετίζονται με την πληρωμή παραγωγών από διάφορες δράσεις. Ειδικότερα:

ΚΑΠΝΟΣ: Εκδόθηκαν οι αναλυτικές καταστάσεις πληρωμής του έτους 2014 της αρ. πρόσκλησης 4541/2-4-2012 για τη Δράση 2.3 ««Σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης στην παραγωγή καπνού»» του Μέτρου 2.1.4., και έχουν αναρτηθεί στον πίνακα ανακοινώσεων της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφέρειας Θεσσαλίας – Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, η οποία ενημερώνει σχετικά τους δικαιούχους της Δράσης. Το ποσό ενίσχυσης ανέρχεται στα 1.675,44 ευρώ για 2 από τους 3 δικαιούχους της συγκεκριμένης δράσης (έτος εφαρμογής 2014). Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν ένσταση κατά των καταστάσεων πληρωμής εντός πέντε (5) εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία της πρώτης ανάρτησης, δηλαδή από 29 Δεκεμβρίου 2016 έως 4 Ιανουαρίου 2017 στη ΔΑΟΚ Π.Ε. Λάρισας, (Καλλισθένους 27 και Θεοφράστου). Επισημαίνεται ότι οι ενστάσεις θα πρέπει να είναι απόλυτα δικαιολογημένες, τεκμηριωμένες, σαφείς και να επισυνάπτονται όλα τα δικαιολογητικά που θα βοηθήσουν την επιτροπή ενστάσεων στην εξέτασή τους, καθώς δεν θα υπάρχει δυνατότητα συμπλήρωσης νέων δικαιολογητικών σε μεταγενέστερο χρόνο.

ΤΕΥΤΛΑ: Έχουν αναρτηθεί, η αναλυτική ονομαστική κατάσταση πληρωμών και η κατάσταση των απορριπτόμενων, της Δράσης 2.3 (Β) «Σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης στην παραγωγή σακχαρότευτλων», της 1ης πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος του 3ου έτους εφαρμογής (2014) και της 2ης πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος του 2ου έτους εφαρμογής (2014), στο ισόγειο του κτιρίου της Περιφέρειας Θεσσαλίας (επί των οδών Καλλισθένους 27 και Θεοφράστου, στη Λάρισα, γραφείο 3, αρμόδια γεωπόνος Χριστίνα Κοντογιάννη, τηλ. 2413511145). Το συνολικό ποσό που θα λάβουν οι δικαιούχοι ανέρχεται στις 9.711,60 ευρώ. Η περίοδος υποβολής των ενστάσεων είναι από την Πέμπτη 29-12-2016 έως και την Τετάρτη 4-1-2017.

ΣΠΑΝΙΕΣ ΦΥΛΕΣ: Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφέρειας Θεσσαλίας Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας ενημερώνει τους δικαιούχους της Δράσης 3.1 «Διατήρηση απειλούμενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων» του Μέτρου 2.1.4., ότι έχει επανεκδοθεί κατόπιν εντολής του ΟΠΕΚΕΠΕ η αναλυτική κατάσταση 1ης πληρωμής του έτους 2014 και έχει αναρτηθεί στον πίνακα ανακοινώσεων της υπηρεσίας. Υπολογίστηκε το ποσό ενίσχυσης των 163.581,72 € για 16 δικαιούχους. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν ένσταση κατά της καταστάσεως πληρωμής εντός πέντε (5) εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία της πρώτης ανάρτησης, δηλαδή έως και 4 Ιανουαρίου 2017 στη ΔΑΟΚ Π.Ε. Λάρισας. Οι δικαιούχοι μπορούν να ενημερωθούν για την πληρωμή τους από τους γεωπόνους – γεωργικούς συμβούλους τους και τυχόν ενστάσεις να συνταχθούν σε συνεργασία μαζί τους.

ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ: Ενημερώνονται οι δικαιούχοι της Δράσης 1.2 «Βιολογική Κτηνοτροφία» του Μέτρου 2.1.4., ότι έχουν εκδοθεί οι αναλυτικές καταστάσεις πληρωμής του έτους 2014 και έχουν αναρτηθεί στον πίνακα ανακοινώσεων της υπηρεσίας. Υπολογίστηκε το ποσό ενίσχυσης των 1.011.025,16 ευρώ για 95 δικαιούχους. Οι ενστάσεις υποβάλλονται μέχρι 4 Ιανουαρίου 2017 στη ΔΑΟΚ Π.Ε. Λάρισας.

Διαδίκτυο και ελλείψεις

Με αφορμή τις παραπάνω ανακοινώσεις της ΔΑΟΚ και την επισήμανση ότι οι αναλυτικές καταστάσεις πληρωμής έχουν αναρτηθεί στον πίνακα ανακοινώσεων της υπηρεσίας, φίλος της στήλης εύστοχα επισημαίνει ότι «η ενημέρωση των ενδιαφερομένων για τη διαδικασία των ενστάσεων είναι πρακτικά αδύνατη, καθώς η προθεσμία είναι ασφυκτική και διανύουμε περίοδο γιορτών. Δεν υπάρχει τρόπος διαδικτυακής ανάρτησης; Πώς θα ενημερωθούν οι δικαιούχοι με ανάρτηση στην είσοδο του κτιρίου. Εφόσον η Περιφέρεια διαθέτει δική της ιστοσελίδα γιατί δεν ανεβαίνουν και κει τα αποτελέσματα και οι σχετικοί πίνακες; Και για να προχωρήσω παραπέρα γιατί δεν δίνεται η δυνατότητα υποβολής ένστασης και μέσω του διαδικτύου. Για να γλιτώσουμε τη γραφειοκρατία…».

Η στήλη ως όφειλε, ενημέρωσε σχετικώς τον περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό, ο οποίος έκρινε την παραπάνω πρόταση «προς τη σωστή κατεύθυνση και θα δώσει εντολή στους υπηρεσιακούς παράγοντες να την επεξεργαστούν και να την υλοποιήσουν». Βέβαια για να υλοποιηθεί η πρόταση αυτή απαιτείται προσωπικό και αυτό δεν περισσεύει στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος του Κ. Αγοραστού είναι η συνταξιοδότηση το 2017 τριών κτηνιάτρων και η περαιτέρω αποδυνάμωση της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής. Προσλήψεις δεν φαίνονται στον ορίζοντα και ο περιφερειάρχης καλείται να τετραγωνήσει τον κύκλο.

Πληρωμές από ΕΛ.Γ.Α.

Σήμερα Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2016 θα καταβληθούν από τον ΕΛ.Γ.Α. Κρατικές Οικονομικές Ενισχύσεις ύψους 3.137.662,50 ευρώ σε 2.748 παραγωγούς, για προγράμματα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΠΣΕΑ). Ειδικότερα η πληρωμή αφορά ενισχύσεις για ανασύσταση φυτικού κεφαλαίου, για απώλεια εισοδήματος λόγω ανασύστασης φυτικού κεφαλαίου (συμπληρωματική ενίσχυση), για απώλεια ηρτημένης παραγωγής, για απώλεια αποθηκευμένων προϊόντων και για αποκατάσταση ζημιών παγίου κεφαλαίου των προγραμμάτων Κ.Ο.Ε «Πυρκαγιές 2012», «Ετήσιο 2011» και «Ετήσιο 2012». Οι ενισχύσεις αυτές αφορούν παραγωγούς νομών από όλη σχεδόν την επικράτεια της χώρας. Ειδικότερα στη Θεσσαλία τα ποσά έχουν ως εξής: ΛΑΡΙΣΗΣ 10.881,77, ΜΑΓΝΗΣΙΑ 3.181,54, ΤΡΙΚΑΛΩΝ 585,45

Προθεσμία για νέους αγρότες

Ενημερώνονται οι ενδιαφερόμενοι ότι για το υπομέτρο 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» παρατείνεται η ημερομηνία οριστικοποίησης των ηλεκτρονικών αιτήσεων στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) μέχρι τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2017. Αντίστοιχα, παρατείνεται η ημερομηνία προσκόμισης του φυσικού φακέλου σε έντυπη μορφή, στις οικείες ΔΑΟΚ, μέχρι τις 30 Ιανουαρίου 2017.

Προθεσμίες

Ως προς τις υπόλοιπες προθεσμίες και με την ελπίδα ότι οι περισσότεροι έχετε τακτοποιηθεί σας θυμίζουμε τις εξής:

-Λήγει σήμερα ουσιαστικά η παράταση που είχε δοθεί στις δηλώσεις συγκομιδής οινοστάφυλων. Μέχρι τώρα παρατηρείται χαμηλή συμμετοχή των παραγωγών στη διαδικασία (σε όλη τη χώρα δεν ξεπερνάει το 25%), παρά το γεγονός ότι η διαδικασία είναι υποχρεωτική και η δήλωση προσφέρει κάποια κίνητρα στους παραγωγούς. Στο μεταξύ οι υπόχρεοι σε «Δήλωση Παραγωγής» Οινάμπελων και κατά περίπτωση «Δήλωση Επεξεργασίας/Εμπορίας», υποβάλλουν κατ' έτος στις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων, τις σχετικές Δηλώσεις. Oι υπόχρεοι θα πρέπει να συμπληρώσουν και καταθέσουν τις δηλώσεις στις κατά τόπου Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, έως την 15 Ιανουαρίου 2017.

- Στη ΔΑΟΚ Λάρισας έως και σήμερα 30 Δεκεμβρίου 2016, μπορούν να απευθύνονται όσοι κτηνοτρόφοι επιθυμούν να διορθώσουν τυχόν σφάλματα ή αστοχίες στην κατανομή των επιλέξιμων βοσκήσιμων γαιών, για κατανομή σε νέους ενδιαφερόμενους κτηνοτρόφους ή και κτηνοτρόφους που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν σε μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας ή για μεταβιβάσεις των δικαιωμάτων χρήσης επιλέξιμης βοσκήσιμης έκτασης.

Από τον Γιώργο Ρούστα, roustas@eleftheria.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΗΝΕΙΟΥ 2024
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass