ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΡΑΤΕΤΑΜΕΝΟ ΟΛΙΚΟ ΠΑΓΕΤΟ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ

Αγωνιούν για τις καλλιέργειες οι αγρότες

* Ο Μετεωρολογικός Σταθμός στο Αργυροπούλι έδειξε χθες -9,6 βαθμούς Κελσίου

Δημοσίευση: 09 Ιαν 2017 14:01
Δεν κινδυνεύει μέχρι τώρα η αμπελοκαλλιέργεια δηλώνει η γεωπόνος του Οινοποιείου κ. Ζ. Παπαφίγκου Δεν κινδυνεύει μέχρι τώρα η αμπελοκαλλιέργεια δηλώνει η γεωπόνος του Οινοποιείου κ. Ζ. Παπαφίγκου

Στους -9,6 βαθμούς Κελσίου στο Αργυροπούλι η χαμηλότερη θερμοκρασία που καταγράφηκε ξημερώματα Κυριακής 8 Ιανουαρίου 2017, από τον επίσημο μετεωρολογικό Σταθμό του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου.

Εν τω μεταξύ, προβληματισμένοι είναι οι αγρότες της ευρύτερης περιοχής Τυρνάβου – Αμπελώνα – Δένδρων – Πλατανουλίων αλλά και ευρύτερα στο κάμπο βόρεια της Λάρισας όπου υπάρχουν δενδρώδεις καλλιέργειες, αμπέλια αλλά και κηπευτικά, με τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και το ολικό παγετό των τελευταίων ημερών.

Μέχρι και πριν λίγες ημέρες οι θερμοκρασίες, ήταν ιδανικές για τις δενδρώδεις καλλιέργειες όπως αχλαδιές ροδακινιές, βερικοκιές κ.λπ. Δηλαδή τη νύχτα λίγους βαθμούς Κελσίου κάτω από το μηδέν και την ημέρα λίγους επίσης βαθμούς πάνω από το μηδέν. Οι θερμοκρασίες αυτές δημιουργούν ιδανικές συνθήκες αυτή την εποχή στα δένδρα τα οποία βρίσκονται σε λήθαργο, και δεν κυκλοφορούν οι χυμοί τους.

Σύμφωνα με ειδικούς οι χυμοί των δένδρων το χειμώνα πρέπει να είναι σε λήθαργο τουλάχιστον 700 ώρες.

Μιλώντας χθες στην «Ε» ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Δένδρων - Πλατανουλίων – Αγίας Σοφίας κ. Χρήστος Τασιούλας, αχλαδοπαραγωγός και ο ίδιος μεταφέροντας και την αγωνία πολλών συναδέλφων τονίζει ότι τη νύχτα η θερμοκρασία στον κάμπο έπεσε μέχρι και τους -9 βαθμούς Κελσίου, ενώ υπήρχαν αρνητικές θερμοκρασίες και την ημέρα το τελευταίο τριήμερο, δηλαδή ολικός παγετός. Μάλιστα σύμφωνα με τους μετεωρολόγους ο ολικός παγετός θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες. Το γεγονός αυτό προβληματίζει τον αγροτικό κόσμο της περιοχής και η αγωνία τους μεγαλώνει για τις επιπτώσεις που θα έχει στις καλλιέργειες.

Στους αγρότες της ευρύτερης περιοχής Τυρνάβου έρχονται στο μυαλό τους δυσάρεστες μνήμες από το παρελθόν και συγκεκριμένα από τον Ιανουάριο του 2001 όπου η θερμοκρασία έπεσε μέχρι και -24 βαθμούς Κελσίου με αποτέλεσμα να υπάρξουν καταστροφές σε καλλιέργειες, όπως περιβόλια, αμπέλια και ελιές. Ειδικά στα αμπέλια οι καταστροφή ήταν πολύ μεγάλη αφού άλλα χρειάστηκε να καρατομηθούν και άλλα να φυτευτούν ξανά από την αρχή. Από εκείνη την καταστροφή πολλές καλλιέργειες έκαναν ακόμα και πέντε χρόνια για επανέλθουν στην προτέρα κατάσταση.

ΤΑ ΑΜΠΕΛΙΑ

Σε επαγρύπνηση και οι αμπελουργοί οι οποίοι παρακολουθούν καθημερινά τις νυχτερινές και πρώτες πρωινές ώρες τις θερμοκρασίες.

Η «Ε» μίλησε με την προϊσταμένη του τμήματος Γεωπονίας του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου γεωπόνο κ. Ζαϊρα Παπαφίγκου η οποία είπε ότι ο Οινοποιητικός Συνεταιρισμός σε συνεργασία με τον Δήμο Τυρνάβου και ιδιωτική εταιρία έχει τοποθετήσει ευρύτερα στο αμπελώνα περιοχής Τυρνάβου εννέα μετεωρολογικούς σταθμούς με τους οποίους ελέγχονται οι θερμοκρασίες, ειδικά αυτή την εποχή, έτσι ώστε οι αγρότες αμπελουργοί να είναι ενήμεροι και το αρμόδιο τμήμα γεωπονίας του Οινοποιείου να δώσει τις κατάλληλες οδηγίες αν χρειαστεί.

ΟΙ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΤΩΝ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραχώρησε στην «Ε.τ.Δ.» η κ. Παπαφίγκου οι θερμοκρασίες τη νύχτα και τις πρώτες πρωινές ώρες, που κατέγραψαν οι μετεωρολογικοί σταθμοί του Οινοποιείου ξημέρωμα Κυριακής 9 Ιανουαρίου είναι:

-Περιοχή Αργυροπουλίου: - 9,6 βαθμοί Κελσίου

-Περιοχή Δαμασίου: - 8,9 βαθμοί Κελσίου

-Περιοχή Πλατανουλίων : - 8,8 βαθμοί Κελσίου

Περιοχή Τυρνάβου: - 8,2 βαθμοί Κελσίου

Περιοχή Αμπελώνα - Φαλάνης: - 8 βαθμοί Κελσίου

Τέλος η κ. Παπαφίγκου σημείωσε ότι οι παραπάνω χαμηλές θερμοκρασίες δεν αποτελούν απειλή για την αμπελοκαλλιέργεια. Προβλήματα θα υπάρξουν εάν οι θερμοκρασίες πέσουν κάτω από τους -15 βαθμούς Κελσίου.

ΤΑ ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ

Τη μεγαλύτερη ζημιά από τις χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν έπαθαν τα κηπευτικά έξω στο χωράφι εκτός θερμοκηπίου, όπως κρεμμυδάκια, κουνουπίδια, λάχανα, σπανάκια κ.λπ.

Χθες η «Ε.τ.Δ.» βρέθηκε στο χωράφι κηπευτικών με τον παραγωγό κ. Νίκο Γκανή, λίγο έξω από τον Τύρναβο. Η εικόνα ήταν απογοητευτική αφού τα κηπευτικά κάηκαν από τον παγετό και η ζημιά για τον ίδιο ξεπερνά τα 1.500 ευρώ. Ζημιά υπέστησαν επίσης και όλοι οι συνάδελφοί του όσοι καλλιεργούν κηπευτικά αυτή την εποχή εκτός θερμοκηπίου και εκείνο που μένει τώρα είναι να δουν αν θα αποζημιωθούν για την απώλεια των προϊόντων τους λόγω παγετού.

Ο κ. Γκανής είπε επίσης ότι όπως είναι φυσικό θα υπάρξει έλλειψη ορισμένων κηπευτικών και αυτά που σώθηκαν από τον παγετό θα έχουν υψηλότερες τιμές. Χαρακτηριστικά μας έδειξε τα σπανάκια τα οποία είναι μέσα στο χιόνι και σχολίασε: «Ποιος παραγωγός θα πάει να βγάλει σπανάκια μέσα από το χιόνι και αν το κάνει με χίλιους κόπους και παγωνιά πόσο θα πρέπει να τα πουλήσει στη λαϊκή για να βγάλει μεροκάματο;».

ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε») / Του Κώστα Τσόλα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass