ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ Η 30ή ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΕΠΙΚΥΡΩΘΕΙ

Κινδυνεύουν οι επιδοτήσεις στις περιοχές χωρίς δασικούς χάρτες

*Ε. Αποστόλου: «Να κυρωθούν οι χάρτες το γρηγορότερο για να κάνουμε τις πληρωμές χωρίς πρόβλημα» *Απλοποιείται η διαδικασία των δηλώσεων ΟΣΔΕ, δωρεάν όσες δεν έχουν μεταβολές

Δημοσίευση: 04 Μαρ 2017 12:30

Χωρίς επιδοτήσεις κινδυνεύουν να μείνουν αγρότες και κτηνοτρόφοι στις περιοχές που δεν θα έχουν κυρωθεί οι δασικοί χάρτες έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2017 το αργότερο.

Αυτό αποκάλυψε σε συζήτηση με δημοσιογράφους μετά τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε χθες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βαγγέλης Αποστόλου και είπε χαρακτηριστικά: «έχουμε μπροστά μας επτά μήνες, μπορούν να γίνουν θαύματα».

«Πρέπει να κυρωθούν οι χάρτες το γρηγορότερο για να κάνουμε τις πληρωμές χωρίς πρόβλημα», είχε τονίσει ο κ. Ε. Αποστόλου νωρίτερα στη συνέντευξη Τύπου κατά την οποία:

-Εμφανίστηκε αντίθετος σε λύσεις «τύπου οικιστικών πυκνώσεων και ιωδών πολυγώνων, αλλά και οριζόντιων αποχαρακτηρισμών. Αν εφαρμοστούν τέτοιες λύσεις, τότε όχι μόνο κάθε χωράφι θα είναι και μια πύκνωση, οπότε θα υπάρχουν ολόκληρες περιοχές που δεν θα έχει μείνει δασικός χάρτης, αλλά και κάθε αποχαρακτηρισμός ενδέχεται να μεταβληθεί σε εργαλείο επιβράβευσης των καταπατητών γιατί δεν μπορεί να γίνει διαχωρισμός των εκχερσωμένων αγρών σε επιλέξιμες αγροτικές εκτάσεις και σε καταπατήσεις οικιστικού χαρακτήρα. Δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να χρησιμοποιηθεί ο αγροτικός χώρος ως πρόσχημα για να αποχαρακτηριστούν εκτάσεις που είναι πραγματικά δασικές».

-Επισήμανε ότι «ασφαλώς και γνωρίζουμε τις επιπτώσεις που έχει η ανάρτηση των δασικών χαρτών στον αγροτικό χώρο, αφού αν χαρακτηρίσουν τις επιλέξιμες εκτάσεις ως δασικές θα υπάρξει πρόβλημα τόσο με την καταβολή των ενισχύσεων όσο και με την κυριότητα των εκτάσεων. Γι’ αυτό εξάλλου σύμφωνα με το ν.4389/2016 κοινοποιούνται τόσο στον ΟΠΕΚΕΠΕ όσο και στις Περιφερειακές Διευθύνσεις Δημόσιας Περιουσίας.

Δεν είναι ένα θέμα που χειρίζεται το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά είναι δεδομένη η απόφαση των αρμόδιων υπουργών - και της κυβέρνησης συνολικά - να επιλύσουν τα προβλήματα που προκύπτουν στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ) από την ανάρτηση των δασικών χαρτών».

-Ξεκαθάρισε πως «δεν θέλουμε ο αγροτικός χώρος να χρησιμοποιηθεί για να αποχαρακτηριστεί έστω κι ένα στρέμμα δασικού χαρακτήρα εδαφών για άλλες χρήσεις. Με τίποτα. Αν υπάρξει ακόμη και επιλέξιμη αγροτική έκταση η οποία έχει μεγαλύτερη προσφορά περιβαλλοντική να μείνει δασική έκταση».

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΟΣΔΕ

Στη συνέντευξη Τύπου ο κ. Βαγγέλης Αποστόλου, πλαισιωμένος από την ηγεσία του ΟΠΕΚΕΠΕ, ανακοίνωσε την έναρξη της περιόδου υποβολής των εφετινών δηλώσεων ΟΣΔΕ, από τις 15/3/2017 μέχρι τις 15/5/2017 και από εκεί και μετά μέχρι 9/6/2017 με ποινή 1% την ημέρα.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ανακοίνωσε:

-«Τη φετινή περίοδο η δωρεάν εφαρμογή της on line υποβολής από τους ίδιους τους δικαιούχους εκσυγχρονίζεται και απλοποιείται περαιτέρω, επεκτείνεται δε η χρήση της σε όλες τις κατηγορίες των δικαιούχων συμπεριλαμβανομένων και των κτηνοτρόφων.

Οι αιτήσεις των παραγωγών που δεν παρουσιάζουν καμία απολύτως μεταβολή σε σχέση με το προηγούμενο έτος θα υποβάλλονται δωρεάν, με διαδικασία που θα ορίσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ.

Απλοποιούνται και εκσυγχρονίζονται οι διαδικασίες αποσφαλμάτωσης των αιτήσεων με μια σειρά μέτρων, εκ των οποίων το κυριότερο είναι η κατάργηση των φορέων Β’ βαθμού. Όλοι πλέον οι φορείς έχουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις και μετονομάζονται σε «Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων».

Συστήνεται και λειτουργεί εντός του ΟΠΕΚΕΠΕ Επιτροπή, η οποία θα έχει την ευθύνη της εποπτείας και του ελέγχου των Φορέων καθώς και της αξιολόγησης του έργου τους. Το έργο της Επιτροπής θα υποστηρίζεται από ειδικές εφαρμογές μέσω του πληροφοριακού συστήματος εντός του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Η Επιτροπή επιτηρεί το έργο ολόκληρου του Δικτύου των Φορέων και φροντίζει για την τήρηση των υποχρεώσεων των Φορέων υποδοχής και του Φορέα συντονισμού, οι οποίες απορρέουν από τις σχετικές Προσκλήσεις διαγωνισμού και τις μετέπειτα συμβάσεις (ΣΔΕΠΥΑΠ) που έχουν υπογράψει με τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Στο πλαίσιο της διαφάνειας και της καλής διαχείρισης, το κόστος για την υποβολή της κάθε Αίτησης θα αναγράφεται στην Αίτηση (ανεξάρτητα από τον τρόπο πληρωμής του παραγωγού).

Η βασική μας στόχευση για την επιστροφή του ΟΣΔΕ στο σπίτι του παραμένει και υλοποιείται σταδιακά. Και οι τωρινές αλλαγές κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση.

Ήδη στα δύο χρόνια διακυβέρνησής μας δεν βάλαμε μόνο τάξη στις πληρωμές των ενισχύσεων αλλά και μειώσαμε το κόστος υποβολής των δηλώσεων για τους αγρότες από 70 εκατ. ευρώ συνολικά που ήταν το 2014 στα 35 εκατ. το 2016».

ΑΘΗΝΑ, Του Γιώργου Μακρή

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
COFFEE SHOW DHMOS LARISAION 15-5-24

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass