ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗ CETA

Στέλνουν υπόμνημα για τη φέτα στη Βουλή

Δημοσίευση: 09 Μαρ 2017 13:30

Υπόμνημα προς τον πρόεδρο της Βουλής και τους βουλευτές όλων των κομμάτων θα στείλουν φορείς της Θεσσαλίας σχετικά με τις συμφωνίες CETA και των χωρών Ν. Αφρικής για το θέμα της φέτας, αποφάσισε χθες σε σύσκεψη η συντονιστική επιτροπή φορέων και πολιτών του Δικτύου Φορέων και Πολιτών Θεσσαλίας STOP CETA, TTIP, TISA.

Την αιτιολογική έκθεση θα συνυπογράφουν ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας Νίκος Παλάσκας, ο Γιώργος Εμμανουήλ από το Δίκτυο Φορέων και Πολιτών Θεσσαλίας STOP CETA, TTIP, οι πρόεδροι του Συλλόγου Τυροπαραγωγών Λάρισας Νίκος Τάχας, του ΣΕΒΓΑΠ Χρήστος Αποστολόπουλος. Οι παραπάνω από κοινού θα συμμετάσχουν στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και θα ζητήσουν από τους βουλευτές, αφού λάβουν υπόψη τους το υπόμνημα να ψηφίσουν στη Βουλή το αίτημα της επαναδιαπραγμάτευσης της φέτας στην CETA, μέσω της ευρωπαϊκής επιτροπής Π.Ο.Π. προϊόντων Ε.Ε. – Καναδά. Στόχος των φορέων είναι όπως επισημαίνουν «η πλήρη κατοχύρωση της φέτας στον Καναδά και σε όλες τις διεθνείς εμπορικές συμφωνίες με όλες τις χώρες του κόσμου καθώς και την αποτροπή των μεταλλαγμένων και του αθέμιτου ανταγωνισμού».

Το υπόμνημα περιγράφει αναλυτικά την παραγωγή φέτας στην Ελλάδας, τους εργαζόμενους που απασχολούνται, τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο και τα έσοδα που προκύπτουν από τις ετήσιες εξαγωγές. Μεταξύ άλλων το υπόμνημα αναφέρει ότι «με τη συμφωνία CETA (ΕΕ-Καναδά) κατοχυρώνονται πλήρως η παρμεζάνα και το ροκφόρ απαγορεύοντας στις πολυεθνικές να διακινούν στον Καναδά απομιμήσεις τυριών τους, ενώ δεν κατοχυρώνεται η φέτα. Με την CETA θα επιτρέπεται στους Καναδούς παραγωγούς πριν το 2013 να συνεχίσουν να παράγουν και να εμπορεύονται στον Καναδά «Feta made in Canada» και στους νέους παραγωγούς προϊόντα τύπου φέτας. Αντίστοιχη είναι και η συμφωνία της ΕΕ με τις χώρες της Νότιας Αφρικής. Είναι αδιαμφισβήτητο ότι δημιουργείται προηγούμενο διαμόρφωσης ίδιου καθεστώτος μειωμένης προστασίας για την φέτα και στις συμφωνίες της ΤΤΙΡ (ΕΕ-ΗΠΑ) και με τις παραπάνω δέκα χώρες που είναι σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις της ΕΕ.

Αν προστατεύονταν η φέτα στις διεθνείς αγορές των 12 χωρών που διαπραγματεύεται η ΕΕ θα είχε ως αποτέλεσμα τη διακριτικότητά της και την εκτόπιση από την αγορά των απομιμήσεων φέτας, άρα και την αύξηση των τιμών της φέτας στις εξαγόμενες ποσότητες με συνέπεια την αύξηση της ελληνικής παραγωγής και απασχόλησης στον τομέα της φέτας και των 21 τυροκομικών Π.Ο.Π. της χώρας μας.

Γι’ αυτό είναι σημαντική η προσπάθεια που παράλληλα γίνεται για συγκρότηση διεπαγγελματικής οργάνωσης της φέτας, αυστηροποίηση των ελέγχων από το Υπουργείο για αποτροπή των ελληνοποιήσεων εισαγόμενου γάλακτος και ενεργοποίησης των ευρωπαϊκών προγραμμάτων ενίσχυσης του αγροδιατροφικού τομέα και του καταναλωτικού κινήματος.

Με την προτεινόμενη με την CETA αναγνώριση από την ΕΕ και τη χώρα μας ως φέτας ή τύπου φέτας τυριών από τον Καναδά, αργότερα από τη Ν. Αφρική και άλλες χώρες διαμορφώνεται η νομική βάση για να μετατραπεί η φέτα σε κοινή ονομασία και να χάσει την Π.Ο.Π. κατοχύρωσή της και στην Ε.Ε, με καταστροφικές συνέπειες για τον κτηνοτροφικό και τυροκομικό κλάδο της χώρας.

Καλούμε τους βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου, με όρους εθνικής συνεννόησης, να απαιτήσουν την άμεση επαναδιαπραγμάτευσή της CETA για πλήρη και άμεση προστασία της φέτας και των ΠΟΠ προϊόντων της χώρας μας, καθώς και να διασφαλίσουν σε όλες τις διεθνείς εμπορικές συμφωνίες της Ε.Ε. με τρίτες χώρες την κατοχύρωση της Π.Ο.Π. φέτας, την αποτροπή των μεταλλαγμένων, καθώς και το κοινοτικό κεκτημένο των παραγωγικών, περιβαλλοντικών και κοινωνικών ποιοτικών προδιαγραφών της Ευρώπης».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass