ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΥΠΑΧΘΟΥΝ ΣΤΙΣ ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΗΣ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ

Στον εξωδικαστικό και τα "κόκκινα" αγροτικά δάνεια

* Ανακούφιση για χιλιάδες οικογένειες *Τι αποφασίστηκε στη χθεσινή ευρεία σύσκεψη στο ΥΠΑΑΤ με πρωτοβουλία Κόκκαλη *Δηλώσεις του υφυπουργού στην "Ε"

Δημοσίευση: 30 Μαρ 2017 22:05

Στις ευεργετικές διατάξεις του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης επιχειρηματικών οφειλών, το σχέδιο νόμου του οποίου κατατέθηκε προχθές στη Βουλή, θα υπαχθούν και τα "κόκκινα" αγροτικά δάνεια…

 Με πρωτοβουλία του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βασίλη Kόκκαλη, πραγματοποιήθηκε χθες ευρεία σύσκεψη στο ΥΠΑΑΤ με βασικό θέμα συζήτησης τα δάνεια που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο της υπό ειδικής εκκαθάρισης Α.Ε. PQH, της εταιρίας δηλαδή που διαχειρίζεται την πτώχευση της πρώην ΑΤΕ. Η σύσκεψη αν και έγινε στη σκιά δημοσιευμάτων που εμφανίζουν παραγωγούς του πρωτογενή τομέα με καθυστερημένες οφειλές δανείων να διαπιστώνουν με οργή και αγανάκτηση ότι οι κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών τους από την εταιρία εκκαθάρισης της πρώην ΑΤΕ, αυξάνονται συνεχώς, αποδείχτηκε ιδιαιτέρως σημαντική, καθώς η απόφαση που ελήφθη δίνει τη δυνατότητα σε χιλιάδες αγρότες του ν. Λάρισας και της χώρας να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους στο πλαίσιο μίας συνολικής, μακροχρόνιας και βιώσιμης ρύθμισης που θα ισχύει για τις επιχειρήσεις με «κόκκινα» δάνεια.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε τόσο στη ρύθμιση των δανείων των αγροτών και των αγροτικών συνεταιρισμών όσο και των εταιριών εμπορίας γεωργικών προϊόντων της πρώην ΑΤΕ bank, των οποίων η διαχείριση διενεργείται από την Ενιαία Ειδική Εκκαθάριση Α.Ε, PQH. Απόρροια της συνάντησης αυτής ήταν να γίνει αποδεκτό το αίτημα ένταξης στις ρυθμίσεις του νέου νόμου και των "κόκκινων" αγροτικών δανείων.

Όπως διευκρινίστηκε οι αγρότες θα μπορούν να αιτηθούν την υπαγωγή τους στην εξώδικη ρύθμιση των χρεών τους με βασική προϋπόθεση την εμπορική τους ιδιότητα, να είναι δηλαδή κατ’ επάγγελμα αγρότες. Στο πλαίσιο πάντα του μηχανισμού ρύθμισης, ο οποίος αφορά σε όλες τις επιχειρήσεις, ακόμη και στις ατομικές, με οφειλές πάνω από 20.000 ευρώ και τη δυνατότητα εξόφλησης χρεών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία μέχρι και σε 120 μηνιαίες δόσεις (δηλαδή σε διάστημα δεκαετίας), οι αγρότες θα μπορέσουν να συγκεντρώσουν όλες τις οφειλές τους, εφαρμόζοντας ένα ολιστικό πλαίσιο ρύθμισης, ακόμη και τις απαιτήσεις που βρίσκονται στην υπό εκκαθάριση ΑΤΕ, εξασφαλίζοντας γενναίες μειώσεις επιτοκίων, επιμηκύνσεις περιόδου αποπληρωμής έως και διαγραφές οφειλών τους.

Και αυτό γιατί για τους αγρότες – οφειλέτες στην Ειδική Εκκαθάριση θα εφαρμόζεται ο ισχύων Κώδικας Δεοντολογίας, ο οποίος, πρακτικά, όχι μόνο δίνει τη δυνατότητα ευνοϊκότερης ρύθμισης, αλλά και, κατά περίπτωση, διαγραφή κεφαλαίου οφειλής.

Μετά το πέρας της σύσκεψης και εμφανώς ικανοποιημένος από την όλη εξέλιξη ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασ. Κόκκαλης δήλωσε στην "Ε" πως άμεσα θα εξεταστούν και τα αγροτικά δάνεια που έχουν δοθεί με την εγγύηση δημοσίου και για τα οποία σήμερα ένας μεγάλος αριθμός αγροτικών οικογενειών βρίσκεται αντιμέτωπος με την απειλή κατασχέσεων κατοικιών, αγροτεμαχίων αλλά και επιδοτήσεων.

 «Έγινε μια καλή αρχή για τη ρύθμιση των "κόκκινων" αγροτικών δανείων. Η βούληση του ΥΠΑΑΤ είναι η ανακούφιση χιλιάδων αγροτών – κτηνοτρόφων. Το αμέσως επόμενο διάστημα θα εξετάσουμε τα δάνεια τα οποία τελούν υπό την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου».

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι από την εκκαθάριση της πρώην ΑΤΕbank, εταιρία προωθεί πρόγραμμα ρύθμισης δανείων για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες, το οποίο προβλέπει διαγραφή της οφειλής έως και 50% και αποπληρωμή σε 100 δόσεις. Ωστόσο όπως υπογράμμισε ο κ. Κόκκαλης μόνο των 3% των αγροτών έχουν υπαχθεί.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν μεταξύ άλλων οι Σταύρος Αραχωβίτης, βουλευτής του Ν.Λακωνίας, Φώτης Κουρμούσης, ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Μάκης Ολυμπίτης, σύμβουλος πρωθυπουργού, Κ. Μητρόπουλος, δ/νων σύμβουλος της PQH, Γεώργιος Χριστοφόρου, γενικός διευθυντής Χαρτοφυλακίων, Πέτρος Σελέκος, διευθυντής Νομικών Υπηρεσιών, Λευτέρης Κατσουλιέρης, διευθυντής Επιχειρηματικού Χαρτοφυλακίου, Μάνος Φουντουλάκης, ενεργών διευθυντής Λιανικού Χαρτοφυλακίου, Γεώργιος Πάσχας, επικεφαλής της PQH και ο Μιχάλης Σταγάκης, επιθεωρητής Τμήματος Εκκαθάρισης - υπεύθυνος για τα αγροτικά δάνεια.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass