ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Δημοσίευση: 14 Απρ 2017 22:08

ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΙΡΟΥ

Με καλές καιρικές συνθήκες θα ψήσουμε τον πασχαλινό οβελία, ενώ γενικότερα δεν αναμένουμε ιδιαίτερα φαινόμενα τις επόμενες ημέρες. Αναλυτικότερα σήμερα Μεγ. Παρασκευή θα τηρηθεί η παράδοση που θέλει τον καιρό

συννεφιασμένο και ίσως σημειωθούν πρόσκαιρες βροχές, κυρίως στις ορεινές περιοχές, ενώ στην πόλη θα υπάρξουν διαστήματα ηλιοφάνειας. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 9 ως 24 βαθμούς Κελσίου. Το Μεγάλο Σάββατο αναμένονται αραιές συννεφιές, που το μεσημέρι θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές μικρής διάρκειας. Γρήγορα όμως ο καιρός θα βελτιωθεί. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι ασθενείς. Την Κυριακή του Πάσχα ο καιρός θα είναι αίθριος. Προς το τέλος της ημέρας θα σημειωθούν τοπικές συννεφιές και πιθανό να εκδηλωθούν λίγα τοπικά φαινόμενα στα βόρεια του νομού. Θερμοκρασία 10-24 βαθμούς Κελσίου. Την δεύτερη μέρα του Πάσχα καλός καιρός, με αραιή συννεφιά. Η θερμοκρασία τις περισσότερες ώρες της μέρας από 19 ως 21 βαθμούς Κελσίου. Από την Τρίτη και μέχρι το τέλος της εβδομάδας ο καιρός θα είναι αίθριος, με λίγα σύννεφα, ενώ ίσως βρέξει στην επαρχία Αγιάς. Πάντως οι αγρότες από βδομάδα επιθυμούν βροχές, καθώς είναι σε πλήρη εξέλιξη η σπορά του βαμβακιού και η γη χρειάζεται νερό.

Πληρωμές

Αν και πιστώθηκε από την αρχή της εβδομάδας στους λογαριασμούς των δικαιούχων η συνδεδεμένη σε βαμβάκι (74,9 ευρώ ανά στρέμμα για όσους έχουν λαμβάνειν κάτω από 5.000 ευρώ και στα 73,5 ευρώ ανά στρέμμα -λόγω δυναμικής διαφοροποίησης- για τους υπόλοιπους), σε τεύτλα (72 ευρώ το στρέμμα) και σε σπόρους σποράς, εν τούτοις μόλις χθες οι δικαιούχοι μπόρεσαν να πάρουν τα χρήματα. Και αυτό γιατί δημιουργήθηκε πρόβλημα με την ασφαλιστική ενημερότητα κάποιων αγροτών, οι οποίοι με τη δημιουργία του ενιαίου ΕΦΚΑ δεν κατείχαν ηλεκτρονική ενημέρωση για να αποδεσμευθεί ο ΑΔΑ. Έτσι αρκετοί χρειάστηκε να απευθυνθούν στο υποκατάστημα του ΟΓΑ στην οδό Φαρσάλων στη Λάρισα, όπου μία υπάλληλος προσπαθούσε να τους εξυπηρετήσει για να γίνουν οι απαραίτητες πράξεις αποδέσμευσης των χρημάτων. Τελικά με απόφαση του διοικητή του ΕΦΚΑ κ. Μπακαλέξη ξεπεράστηκαν τα όποια γραφειοκρατικά προβλήματα ανέκυψαν και χθες Μεγάλη Πέμπτη οι αγρότες προσήλθαν στα γκισέ της Πειραιώς. Όσον αφορά στις υπόλοιπες συνδεδεμένες, όπως αυτές για το ρύζι ή τα ζωικά, που ακόμα δεν έχει καθορισθεί το ακριβές ύψος της ενίσχυσης, αναμένεται να πληρωθεί τον Μάιο. 

Αποζημιώσεις ΕΛΓΑ

Αποζημιώσεις ύψους 17.537.860,65 ευρώ κατέβαλε χθες Μ. Πέμπτη ο ΕΛ.Γ.Α. σε 11.498 δικαιούχους παραγωγούς των οποίων η φυτική παραγωγή ή το ζωικό κεφάλαιο ζημιώθηκε από διάφορα καλυπτόμενα ασφαλιστικά αίτια κυρίως μέσα στο 2016 αλλά και το 2017. Σύμφωνα με την ανάλυση των καταβαλλόμενων αποζημιώσεων το μεγαλύτερο μέρος αυτών αφορά ζημιές φυτικής παραγωγής έτους 2016. Με βάση την κατάταξη των πληρωμών το υψηλότερο ποσό αποζημιώσεων συγκεντρώνει ο Νομός Κορινθίας όπου καταβάλλονται συνολικά 3.092.071,96 ευρώ, ενώ στη Θεσσαλία τα ποσά κατανέμονται ως εξής: ΛΑΡΙΣΗΣ 1.370.866,33 -ΚΑΡΔΙΤΣΗΣ 152.947,26-ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ 113.240,37- ΤΡΙΚΑΛΩΝ 335.176,30.

Ακόμη προ ημερών πιστώθηκαν αποζημιώσεις σε πληγέντες παραγωγούς στο Δαμάσι και το Αργυροπούλι, για τον παγετό και το χαλάζι του 2016 (πρόκειται για προκαταβολή του 70% της αποζημίωσης).

 

Δυστυχήματα

Ένα ακόμη θανατηφόρο δυστύχημα σημειώθηκε προ ημερών στην Κρήτη όταν 75χρονος αγρότης έχασε τη ζωή του στα Χανιά όταν καταπλακώθηκε από τον γεωργικό ελκυστήρα, στον οποίο επέβαινε. Στην περιοχή μας το τελευταίο διάστημα δύο συνάνθρωποι μας έχασαν τη ζωή τους, με πρόσφατο θύμα ένας 21χρόνο φοιτητή. Κάποιος που παρακολουθεί την αγροτική επικαιρότητα έχει διαπιστώσει ότι σε εβδομαδιαία βάση σημειώνεται στη χώρα και από ένα τραγικό ατύχημα με τραυματίες ή νεκρό. Μήπως το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σε συνεργασία με άλλους φορείς να ξεκινήσει κάποια καμπάνια ενημέρωσης για τη σωστή χρήση και οδήγηση των τρακτέρ;

 

Προθεσμίες

-Καταληκτική ημερομηνία υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος αγροτών και γενικά των φυσικών προσώπων καθιερώνεται η 30ή Ιουνίου αντί της 30ή Απριλίου που ίσχυε, βάσει σχετικής τροπολογίας που ψηφίστηκε πρόσφατα. Επίσης με την ίδια τροπολογία μειώνονται οι δόσεις του φόρου εισοδήματος των συνεταιρισμών, των εταιριών και λοιπών νομικών προσώπων.

Παράταση για την ένταξη στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ έως τις 12 Μαΐου 2017 δίνεται με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή και ψηφίστηκε τη Μεγάλη Τρίτη 11 Απριλίου, με την οποία ρυθμίζεται και το θέμα του ύψους των επιδοτήσεων για την ένταξη των αγροτών σε καθεστώς.

 

Τέλος άρδευσης

Πέρασε τελικά η «γραμμή» του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης σε σχέση με το τέλος άρδευσης στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, καθώς η επιβολή του μετατίθεται, πιθανότατα, για το 2023 υπό το φόβο αντιδράσεων των καλλιεργητών και συντελεστών της αγροτικής παραγωγής. Το έκτακτο τέλος, πρόκειται να επιβληθεί μετά την αναθεώρηση των Σχεδίων Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών, που τέθηκε σε διαβούλευση τον περασμένο Αύγουστο και η επεξεργασία της οποίας συνεχίζεται ακόμα και σήμερα, αφού οι θεσμοί δεν την αποδέχτηκαν ως είχε. Επίσης εκτός Σχεδίων Βελτίωσης αναμένεται να τεθούν οι επενδύσεις σε αρδευτικό εξοπλισμό και γεωτρήσεις εφόσον δεν έχει υπάρξει ακόμα οριστική απόφαση για την τιμολόγηση του νερού, κάτι που επιβεβαιώνεται μέσα και από το επίσημο πρόγραμμα προκηρύξεων του 2017 που εξέδωσαν οι διαχειριστικές αρχές.

 

Πίνακας κατάταξης

για τα βιολογικά

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ με ανακοίνωσή του ενημερώνει πως ολοκληρώθηκε η αρχική αξιολόγηση των αιτήσεων στήριξης (ένταξη) στο Μέτρο 11 του Π.Α.Α. 2014-2020 «Βιολογικές Καλλιέργειες». Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν για τους προσωρινούς πίνακες κατάταξης καθώς και για κάθε εξατομικευμένη – αναλυτική πληροφορία μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος στην ηλεκτρονική διεύθυνση της εφαρμογής του Μέτρου 11 της Βιολογικής Γεωργίας https://p2.dikaiomata.gr/Organics16, κάνοντας χρήση των προσωπικών τους κωδικών. Οι ενδιαφερόμενοι που δεν συμφωνούν με τα ευρήματα της αξιολόγησης μπορούν να καταθέσουν αποκλειστικά ηλεκτρονικά ενδικοφανή προσφυγή, κατά την έννοια του άρθρου 25 του Ν. 2690/1999, από την Τρίτη 18 Απριλίου και ώρα 00:00:01 μέχρι την Τρίτη 2 Μαΐου και ώρα 23:59:59 στο Πληροφοριακό Σύστημα υποστήριξης του Μέτρου στην ανωτέρω ηλεκτρονική διεύθυνση, κάνοντας χρήση των προσωπικών τους κωδικών. Ο οριστικός πίνακας κατάταξης θα προκύψει μετά της ολοκλήρωση της εξέτασης των ενδικοφανών προσφυγών.

 

Απαγόρευση αλιείας

Την απόφαση για την απαγόρευση ενάσκησης της αλιείας (επαγγελματικής και ερασιτεχνικής) ιχθύων και λοιπών υδρόβιων οργανισμών στον Πηνειό ποταμό, στους παραποτάμους, χειμάρρους, ρυάκια, γεωφράγματα και υδάτινα κανάλια αυτών, καθώς και σε όλα τα λοιπά ρέοντα ύδατα της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας με κάθε μέσο και κάθε εργαλείο εξέδωσε η Περιφέρεια Θεσσαλίας από Δευτέρα 24 Απριλίου μέχρι και την Κυριακή 4 Ιουνίου για την προστασία της αναπαραγωγής των ιχθύων και των λοιπών υδρόβιων οργανισμών. Οι παραβάτες της απόφασης τιμωρούνται σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις, ενώ υπεύθυνες αρχές για την τήρηση - εφαρμογή της απόφασης είναι οι Αστυνομικές Αρχές, οι Δασικές Υπηρεσίες και όλες γενικά οι ανακριτικές αρχές στην περιοχή αρμοδιότητάς των.

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass