ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Ημερίδα για την ελαχιστοποίηση του φυτοϋγειονομικού κινδύνου

Δημοσίευση: 29 Απρ 2017 21:30

Ημερίδα με θέμα: «Ελαχιστοποίηση του Φυτοϋγειονομικού Κινδύνου – Διευκόλυνση του Εμπορίου» διοργάνωσε χθες στο νέο διοικητήριο της οδού Θεοφράστου στη Λάρισα, η Περιφέρεια Θεσσαλίας, σε συνεργασία με το ΥΠΑΑΤ, στο πλαίσιο της ενίσχυσης των εξαγωγών και της προστασίας της φυτικής παραγωγής.

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των εμπλεκόμενων φορέων και κυρίως αυτών που δραστηριοποιούνται στην εξαγωγή και διακίνηση φυτών και φυτικών προϊόντων, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η πρωτογενής φυτική παραγωγή χωρίς να παρεμποδίζεται το εμπόριο. Επίσης έγινε ενημέρωση για τον επιβλαβή οργανισμό Xyllela fastidiosa και τους τρόπους αντιμετώπισης της επικείμενης απειλής. Εισηγητές των ομιλιών ήταν οι υπάλληλοι του Τμήματος Ελέγχου της Διεύθυνσης Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του ΥΠΑΑΤ κ.κ. Σταυρούλα Ιωαννίδου και Χρήστος Αραμπατζής.

Στη συνέχεια ακολούθησε συζήτηση με συντονιστή τον προϊστάμενο του Τμ. Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Δρ. Δημ. Σταυρίδη, στην οποία πραγματοποιήθηκε ανταλλαγή απόψεων ανάμεσα στους συμμετέχοντες εξαγωγικούς φορείς, παραγωγούς, διακινητές και στις αρμόδιες αρχές φυτοϋγειονομικού ελέγχου. Αποτυπώθηκαν προβλήματα που αφορούν στην παράνομη διακίνηση –εμπορία αγροτικών προϊόντων και τονίσθηκε η σημασία της φυτοϋγείας και της εφαρμογής της φυτοϋγειονομικής νομοθεσίας με ενιαίο τρόπο σε όλη τη χώρα. Επισημάνθηκαν μια σειρά κοινών βημάτων που πρέπει να γίνουν προκειμένου να προωθηθούν οι εξαγωγές και να ελαχιστοποιηθεί ο φυτοϋγειονομικός κίνδυνος που ενέχει το εμπόριο. Οι φυτοϋγειονομικές υπηρεσίες της χώρας και οι εξαγωγείς συμφώνησαν στην αναγκαιότητα βέλτιστων πρακτικών, όπως η συχνή επικοινωνία και ανταλλαγή απόψεων μεταξύ ιδιωτικού τομέα και αρμοδίων αρχών, η ψηφιοποίηση των φυτοϋγειονομικών διαδικασιών σύστημα ηλεκτρονικού φυτοϋγειονομικού μητρώου – δυνατότητα έκδοσης ηλεκτρονικού πιστοποιητικού φυτοϋγείας.

Στην ημερίδα συμμετείχαν οι αντιπεριφερειάρχες, ΠΕ Λάρισας Δημ. Παπαδημόπουλος, Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Βασ. Χατζόπουλος, και Τουρισμού, Πολιτισμού και Διά Βίου Μάθησης Αθ. Παιδής, ο διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Λάρισας κ. Παν. Καλφούντζος, ο διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας Θεσσαλίας κ. Νικ. Γαβριήλ καθώς και οι περιφερειακοί σύμβουλοι κ. Κ. Δεσπόπουλος και Απ. Μπίλλης.

Γ. Ρούστας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass