ΕΚΤΟΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ Η ΑΜΠΕΛΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΩΝΙΑ ΤΟΥ ΓΕΝΑΡΗ

Ήταν στραβό τ’ αμπέλι, το ’φαγε κι ο ΕΛΓΑ…

• Αγροτική διαμαρτυρία στον ΕΛΓΑ Λάρισας για τις μεγάλες καθυστερήσεις σε εκτιμήσεις και αποζημιώσεις • Δηλώσεις από 4 Ιουλίου μόνο για ζημιά σε ελιές και ροδιές

Δημοσίευση: 30 Ιουν 2017 22:10

Πήγαν να διαμαρτυρηθούν για την καθυστέρηση στη διαδικασία αποζημιώσεων διεκδικώντας αλλαγή του Κανονισμού στον ΕΛΓΑ αλλά οι αγρότες έφαγαν εκεί άλλη κεραμίδα.

Πληροφορούμενοι από την υπηρεσία ότι έβγαλαν εκτός πρόβλεψης για αποζημίωση από τον μεγάλο παγετό του Ιανουαρίου τις καταστροφές στην αμπελοκαλλιέργεια. Έκπληκτοι οι πρόεδροι Ρίζος Μαρούδας και Βαγγέλης Μπούτας καθώς και άλλοι αγρότες των θεσσαλικών αγροτικών ομοσπονδιών που μετείχαν στη χθεσινή εκδήλωση διαμαρτυρίας στον ΕΛΓΑ της Λάρισας, έμαθαν από τη συζήτηση με τον διευθυντή Μ. Λιόντο ότι η αμπελοκαλλιέργεια θα εξαιρεθεί. Και ότι δηλώσεις ζημίας θα κληθούν να κάνουν, πιθανότατα μετά τις 4 Ιουλίου, μόνο οι καλλιεργητές ελιάς και ροδιάς. Για αποζημιώσεις από τα ΠΣΕΑ στην παραγωγή και στο φυτικό κεφάλαιο. Κατά τα άλλα, οι διαμαρτυρόμενοι αγρότες αναφέρθηκαν για μια ακόμη φορά στις πολύ μεγάλες καθυστερήσεις στη διαδικασία των εκτιμήσεων, διαπιστώνοντας ότι ο ΕΛΓΑ παραμένει δραματικά υποστελεχωμένος. Με ελάχιστο προσωπικό και πολύ λίγους εκτιμητές είναι αδύνατο να υπάρξουν έγκαιρες εκτιμήσεις ακόμη και για τις καταστροφικές ζημιές από το χαλάζι που έπεσε σε διάφορες επαρχίες της Λάρισας. Ενδεικτικό είναι ότι δέκα εκτιμητές έφυγαν προσφάτως από τις υπηρεσίες της Θεσσαλίας για να σταλούν ως ενίσχυση στην περιοχή της Βέροιας. Έτσι στην Καρδίτσα έχουν απομείνει χαρακτηριστικά 3 εκτιμητές στον ΕΛΓΑ και στα Τρίκαλα μόνον 2. Όπως τονίστηκε από τον πρόεδρο της ΕΟΑΣΝΛ Ρίζο Μαρούδα, πέραν των άλλων προβλημάτων που σωρεύει στην αγροτιά το 4ο Μνημόνιο, «ιδιαίτερα για τον Νομό Λάρισας και γενικότερα τη Θεσσαλία, υπήρχαν εκτεταμένες ζημιές από ακραία καιρικά φαινόμενα που οδήγησαν σε τεράστιες απώλειες στην παραγωγή και το εισόδημα των παραγωγών. Παγετός, ξηρασία, χαλαζόπτωση, βροχοπτώσεις, συνέβαλαν στη μείωση της παραγωγής και του εισοδήματος προκαλώντας πρόβλημα επιβίωσης σε χιλιάδες αγρότες. Όλες οι επαρχίες του Νομού υπέστησαν τέτοιες ζημιές... … Η μαζική συμμετοχή και η αποφασιστικότητά μας, συνέχισε, είναι καθοριστικός παράγοντας ώστε να υλοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά μας. Αυτό δείχνει η πρόσφατη εμπειρία και τα αποτελέσματα που είχε η πάλη της ΕΟΑΣΝΛ, όπως το παράδειγμα των αγροτών της Αγιάς, που όλες οι δηλώσεις ζημιάς έγιναν αποδεκτές από τον ΕΛΓΑ κάτω από τη μαζική συμμετοχή και αγώνα των αγροτών. …Η ΕΟΑΣΝΛ πιστεύει ακράδαντα ότι η πάλη για τις άμεσες διεκδικήσεις πρέπει να ξεκινάει και να τελειώνει στην αλλαγή Κανονισμού του ΕΛΓΑ. Αν δεν συμβεί αυτό τότε τα προβλήματα θα συνεχίζουν να υπάρχουν. Καλούμε τους συναδέλφους να «κλείσουν τα αυτιά τους» στις φωνές που μιλάνε για ασφάλιση σε ιδιωτικές εταιρίες που ήδη μπαίνουν στο παιχνίδι, όχι μόνο δεν θα λύσει τίποτα αλλά θα είναι ακόμη χειρότερα τα πράγματα και μικρότερες οι αποζημιώσεις. Το ίδιο και στις φωνές που μιλάνε για διαχωρισμό του ταμείου και της ασφάλισης αγροτών και κτηνοτρόφων». *Ακολούθως οι αγρότες πήγαν και στα γραφεία του ΟΓΑ όπου διαμαρτυρήθηκαν για το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών, ιδιαιτέρως των νέων αγροτών.

Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass