ΣΕ ΑΠΟΓΝΩΣΗ ΟΙ ΑΜΥΓΔΑΛΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

Ολική καταστροφή από τον παγετό στο Συκούριο

ΖΗΜΙΕΣ ΣΕ ΠΕΡΙΒΟΛΙΑ ΚΑΙ ΜΠΟΣΤΑΝΙΑ ΣΤΟ ΜΑΚΡΥΧΩΡΙ

Δημοσίευση: 22 Μαρ 2015 14:58 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 21:09

 

ΣΥΚΟΥΡΙΟ Του Κώστα Τσόλα

Σε απόγνωση βρίσκονται εκατοντάδες  αμυγδαλοπαραγωγοί της ευρύτερης περιοχής Συκουρίου από την μεγάλη καταστροφή που σημειώθηκε στα περιβόλια τους τα ξημερώματα του Σαββάτου 21 Μαρτίου  από τις αρνητικές θερμοκρασίες οι οποίες έπεσαν στους – 4 βαθμούς Κελσίου.  Το φαινόμενο ήταν έντονο λόγω των πολλών χιονοπτώσεων στον Κίσσαβο όπου οι τελευταίες σημειώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες. Φαινόμενο που επηρέασε άμεσα τον κάμπο του Συκουρίου.

 Άμεση ήταν η κινητοποίηση του Δήμου Τεμπών με τον δήμαρχο κ. Κώστα Κολλάτο  και στελέχη της δημοτικής αρχής να κινητοποιούνται άμεσα με συσκέψεις στο δημαρχείο Συκουρίου, τόσο χθές Σάββατο όσο και σήμερα. Παράλληλα έγιναν οι πρώτοι επιτόποιοι έλεγχοι όπου διαπιστώθηκε  αμέσως  την ολική σχεδόν καταστροφή στην αμυγδαλοκαλλιέργεια που αγγίζει το 100% και έπληξε  το καρπίδιο στο στάδιο της καρπόδεσης.

Σήμερα ο κ. Κολλάτος συνοδευόμενος από του τα στελέχη του Δήμου Τεμπών και συγκεκριμένα τον αντιδήμαρχο κ. Κώστα Νταφούλη, τον πρόεδρο της Δημοτικής Ενότητας Συκουρίου κ. Γιώργο Καλότυχο και τους δημοτικούς συμβούλους κ. Μιχάλη Καρατέγο και  Γιάννη Αργυρίου  επισκέφθηκαν  εκ νέου πληγείσες περιοχές .

Στην σύσκεψη που ακολούθησε στο δημαρχείο Συκουρίου τέθηκαν τα μεγάλα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από τον παγετό. Παράλληλα αποφασίστηκε μια σειρά ενεργειών προς τους αρμόδιους φορείς, ώστε άμεσα να επισκεφθεί την περιοχή, ακόμα και ακόμα και σήμερα Δευτέρα.

Επίσης ο δήμαρχος Τεμπών κ. Κώστας Κολλάτος επικοινώνησε με τον  περιφερειάρχη κ. Κώστα Αγοραστό και του εξέθεσε το μέγεθος της καταστροφής, όπως επίσης και με τον καταγόμενο από την περιοχή πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Βασίλη Έξαρχο. Ο κ. Έξαρχος  δεσμεύτηκε ότι επικεφαλής κλιμακίου του ΕΛΓΑ θα επισκεφθεί το Συκούριο την ερχόμενη Πέμπτη ή την Παρασκευή ώστε να διαπιστωθεί  από κοντά το μέγεθος της καταστροφής και να κινηθούν από τον ΕΛΓΑ οι προβλεπόμενες διαδικασίες.

Επίσης ο κ. Κολλάτος θέτει το πρόβλημα που προκληθηκε  αλλά και την αγωνία των παραγωγών και στον αρμόδιο υπουργό Περιβαλλοντικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Βαγγέλης Αποστόλου, που ήταν χθες στη Λάρισα για τον γιορτασμό του Κιλελέρ.

Μιλώντας στην «Ε» ο δημοτικός σύμβουλος Τεμπών από το Συκούριο  και αμυγδαλοπαραγωγός κ. Γιάννης Αργυρίου μετέφερε την απόγνωση των συναδέλφων του  για την καταστροφή. Είπε με έμφαση ότι  η περυσινή χρονιά για το αμύγδαλο ήταν πολύ καλή αφού υπήρχε ποιότητα ποσότητα αλλά και πολύ καλή τιμή. Για το λόγο αυτό πάρα πολλοί αμυγδαλοπαραγωγοί προχώρησαν  σε επενδύσεις τόσο σε γεωργικό εξοπλισμό και άρδευση όσο και στο φύτεμα νέων περιβολιών. Υπολογίζεται ότι  φέτος φυτεύτηκαν  χιλιάδες νέες αμυγδαλιές σε μια έκταση 3.000 στρεμμάτων. Αυτοί οι παραγωγοί βρίσκονται σήμερα σε δεινή οικονομική κατάσταση αφού φέτος δεν θα πάρουν παραγωγή.

            ΣΥΚΟΥΡΙΟ: Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΜΥΓΔΑΛΟΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην  ευρύτερη περιοχή του Συκουρίου παράγεται ετησίως το 16% της ελληνικής παραγωγής  αμύγδαλου, δηλαδή 5 εκατομμύρια κιλά σε σύνολο 30 εκατομμυρίων κιλών σε  πανελλαδικό επίπεδο. Ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο παράγεται το 2 τοις χιλίοις.

ΖΗΜΙΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΜΑΚΡΥΧΩΡΙ

Εκτεταμένες  είναι και οι ζημιές από τον παγετό και  στο Μακρυχώρι τόσο στις αμυγδαλιές και άλλες δενδρώδεις καλλιέργειες όσο και στα πρώιμα μποστάνια. Και γι΄ αυτές  τις ζημιές ο Δήμος Τεμπών  καλεί τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΛΓΑ να μεριμνήσουν ώστε να διαπιστωθεί το μέγεθος της καταστροφής και οι αγρότες να  λάβουν  έγκαιρα δίκαιες αποζημιώσεις.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass