ΕΝΩ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΠΛΗΓΕΝΤΩΝ ΒΡΕΘΗΚΕ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΥΡΝΑΒΟΥ

Μετρούν ακόμα τις πληγές από τον παγετό

ΝΕΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΤΕΜΠΩΝ Κ. ΚΟΛΛΑΤΟ – Β. ΕΞΑΡΧΟΣ: ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΛΗΡΩΜΗΣ…

Δημοσίευση: 23 Μαρ 2015 23:01 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 21:12

ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε»)
Του Κώστα Τσόλα

Το  μεγάλο πρόβλημα  που δημιουργήθηκε στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Τυρνάβου από τον παγετό που σημειώθηκε το ξημέρωμα του Σαββάτου  21 Μαρτίου και την δίκαιη και έγκαιρη αποζημίωση των αγροτών, έθεσε  προχθές Κυριακή ο δήμαρχος Τυρνάβου κ. Παναγιώτης Σαρχώσης στον υπουργό Περιβαλλοντικής Ανασυγκρότησης κ Βαγγέλη Αποστόλου στο περιθώριο του εορτασμού του Κιλελέρ. Επίσης ο κ. Σαρχώσης είχε από το πρωί του περασμένου Σαββάτου λίγες ώρες μετά τη διαπίστωση της ζημιάς  συνεχείς επαφές  και με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου κ. Δημήτρη Γελαλή και τους προέδρους των συνεταιρισμών.

Χθες το μεσημέρι ο δήμαρχος Τυρνάβου κ. Παναγιώτης Σαρχώσης συνοδευμένος από τον δημοτικό σύμβουλο κ. Γιάννη Γκαμπέτα συμμετείχε σε σύσκεψη που έγινε στα Πλατανούλια παρουσία του διευθυντή του ΕΛΓΑ Θεσσαλίας κ. Μιχάλη Λιόντου, του προέδρου της Τοπικής Κοινότητας  Πλατανουλίων κ. Χρήστου Τασιούλα, υπηρεσιακών παραγόντων του ΕΛΓΑ και πληγέντων αγροτών.

Στη σύσκεψη αρχικά ο κ. Σαρχώσης ενημέρωσε τους παραβρισκόμενους  για τις επαφές που είχε  και επανέλαβε την αμέριστη συμπαράσταση του Δήμου Τυρνάβου και του ίδιου προσωπικά  ώστε οι πληγέντες παραγωγοί να αποζημιωθούν  δίκαια.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν  δειγματοληπτικές  επισκέψεις σε περιβόλια της ευρύτερης περιοχής των Πλατανουλίων και των Δένδρων όπου  και αυτή τη φορά διαπιστώθηκε το μέγεθος της καταστροφής.

ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΑΠΟ Β. ΕΞΑΡΧΟ

Εν τω μεταξύ ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Βασίλης Έξαρχος μιλώντας χθες το πρωί στο «Ράδιο Τύρναβος 103,8», για το πρόβλημα που δημιουργήθηκε από τον  παγετό του περασμένου Σαββάτου  κυρίως στους δήμους Τυρνάβου  και Τεμπών και απαντώντας σε καίρια  ερωτήματα των αγροτών ξεκαθάρισε ότι σε ότι αφορά  το ερώτημα ανθοφορία ή το καρπίδιο  δεν τίθεται θέμα για την αποζημίωση όταν πρόκειται για παγετό και οι παραγωγοί δεν πρέπει να ανησυχούν. Επίσης ξεκαθάρισε ότι ο ΕΛΓΑ δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα πληρωμής  αποζημιώσεων και οι πληγέντες αγρότες  πληρώνονται κανονικά τις αποζημιώσεις που δικαιούνται.

 Τέλος, ο κ. Εξαρχος ενημέρωσε ότι τα κλιμάκια του ΕΛΓΑ Θεσσαλίας ήδη επισκέφθηκαν περιοχές που αντιμετωπίζουν πρόβλημα  ενώ οι επισκέψεις αυτές θα συνεχιστούν και με την παρουσία του ίδιου και κλιμακίου του ΕΛΓΑ από την Αθήνα τις επόμενες ημέρες.

ΝΕΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ Κ. ΚΟΛΛΑΤΟΥ

Εν τω μεταξύ, χθες το πρωί ο δήμαρχος Τεμπών κ. Κώστας Κολλάτος, με  κατεπείγουσα επιστολή του  στον ΕΛΓΑ στην Αθήνα αλλά και στο κατάστημα Λάρισας και με κοινοποίηση στους βουλευτές του νομού και τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κάνει αναφορά  στον παγετό τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Όπως σας είναι γνωστό στις 21/03/2015 στις περισσότερες περιοχές του Δήμου μας σημειώθηκε παγετός διάρκειας έξι περίπου ωρών με θερμοκρασίες που έφτασαν έως και τους -4 βαθμούς Κελσίου. Αποτέλεσμα αυτού του συμβάντος είναι η σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή των καλλιεργειών αμυγδαλιάς και βερικοκιάς αλλά και άλλων καλλιεργειών όπως δαμάσκηνα και ροδάκινα. Η καλλιέργεια της αμυγδαλιάς κατέχει δεσπόζουσα θέσει όσον αφορά την έκταση της καλλιέργειας αλλά και την οικονομική πρόσοδο που αφήνει στους παραγωγούς. Είναι μονοκαλλιέργεια στην ευρύτερη περιοχή Νέσσωνα παράγεται ετήσια το 20% της ελληνικής παραγωγής αμυγδάλου. Ακολουθούν οι καλλιέργειας της βερικοκιάς και λιγότερο της ροδακινιάς και δαμασκηνιάς. Οι προβλεπόμενες από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ ενέργειες έχουν ήδη γίνει (αναγγελίες κατά οικισμό) και έχει ξεκινήσει η συλλογή δηλώσεων από τους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ. Παρακαλούμε για την άμεση κινητοποίηση των μηχανισμών του ΕΛΓΑ ώστε να υπάρξει μία πρώτη αποτίμηση της κατάστασης αλλά και της άμεσης εκτίμησης των ζημιών μετά το πέρας συλλογής των δηλώσεων από τους ανταποκριτές.

Είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε πρόσθετη διευκρίνιση».

 

 ΦΩΤ: Από τη σύσκεψη και τις επισκέψεις του δημάρχου Π. Σαρχώση και του διευθυντή του ΕΛΓΑ Θεσσαλίας κ. Μιχάλη Λιόντου στα Πλατανούλια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass