Χαμόγελα για τη φετινή παραγωγή

Δημοσίευση: 28 Αυγ 2017 22:15

Σε μια πολύ καλή χρονιά εξελίσσεται η φετινή ελαιοκομική περίοδος στη Θεσσαλία και ιδιαίτερα στο νομό Μαγνησίας, καθώς οι ιδανικές καιρικές συνθήκες συνέβαλαν στην αύξηση της παραγωγής και στην βελτίωση της ποιότητας.

Εφόσον βοηθήσουν οι καιρικές συνθήκες στη συνέχεια και δεν υπάρξει αυξημένη υγρασία, τότε δεν θα κινδυνεύει η παραγωγή και από τον δάκο. Σύμφωνα με τις ΔΑΟΚ της Περιφέρειας Θεσσαλίας «μέχρι στιγμής ο δάκος είναι περιορισμένος, αυτές τις μέρες διενεργείται σε ορισμένες περιοχές δακοκτονία (α΄ψεκασμός) κι όλα δείχνουν ότι η χρονιά θα είναι καλή». Στο νομό Λάρισας η παραγωγή ελαιολάδου αναμένεται να είναι ίδια με πέρυσι, σαφώς όμως σε μικρότερες ποσότητες σε σχέση με την Μαγνησία.

Δυστυχώς όμως η αυξημένη φορολογική και ασφαλιστική επιβάρυνση των παραγωγών, σε συνδυασμό με την εισφορά 2% υπέρ δακοκτονίας, έχει οδηγήσει ένα μέρος των παραγωγών (το 1\5 περίπου του Μητρώου) να μην δηλώσει στις αρμόδιες υπηρεσίες την παραγωγή του, προωθώντας την παραγωγή του χέρι με χέρι, έχοντας ορισμένες φορές και την ανοχή τοπικών ελαιουργείων. Έτσι η πραγματική παραγωγή εκτιμάται ότι είναι αυξημένη, σε σχέση με την δηλωθείσα στις υπηρεσίες των Περιφερειών.

Μαγνησία

Οι πολύ καλές θερμοκρασίες που κατεγράφησαν κατά την διάρκεια της φετινής χρονιάς συνέβαλαν στον τριπλασιασμό της φετινής παραγωγής ελαιολάδου και στον τετραπλασιασμό της επιτραπέζιας ελιάς. Έτσι από τους 3000 τόνους ελαιολάδου που παρήχθησαν την χρονιά 16-17, την προσεχή εκτιμάται ότι η παραγωγή θα φθάσει τους 13000 τόνους, ενώ στην ελιά από τους 5000 τόνους θα φθάσουμε τους 27.000 τ. Σύμφωνα με τους γεωπόνους της ΔΑΟΚ Μαγνησίας «οι χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα βοήθησαν στην μεγάλη ανθοφορία, ενώ κατέστρεψαν τις διαχυμάζουσες μορφές δάκου, ενώ οι φυσιολογικές θερμοκρασίες της Άνοιξης συντέλεσαν στην ομαλή καρπόδεση της ελιάς. Επιπροσθέτως οι βροχές του Ιουλίου ήταν ευεργετικές αναφορικά με το μέγεθος του ελαιοκάρπου.

Λάρισα

Στο νομό Λάρισας τα βλέμματα είναι στραμμένα κυρίως στους δήμους Αγιάς και Τεμπών και λιγότερο στο δήμο Τυρνάβου, αλλά σαφώς τα στρέμματα είναι λιγότερα απ ότι στο νομό Μαγνησίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της τοπικής ΔΑΟΚ την χρονιά 2016-17 παρήχθησαν 1100 τόνοι ελαιόλαδου και 500 τόνοι επιτραπέζιας ελιάς. Η εκτίμηση για τη φετινή χρονιά είναι ότι η παραγωγή θα κινηθεί στα περσινά επίπεδα, ενώ οι μικροί παραγωγοί, που αποτελούν και την πλειοψηφία των ελαιοπαραγωγών στο νομό, επειδή θα αξιοποιήσουν την σοδειά για τις δικές τους ανάγκες θα αποφύγουν να ακολουθήσουν την προβλεπόμενη διαδικασία, μέσω Μητρώου. Να σημειωθεί τέλος ότι περίπου 70.000 με 100.000 δέντρα, που κάηκαν πέρυσι στην ευρύτερη περιοχή των Γόννων, συνεχίζουν να είναι εκτός παραγωγικής διαδικασίας.

Γ. Ρούστας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass