Με πρόστιμα για τους βοσκότοπους κινδυνεύουν οι κτηνοτρόφοι!

Δημοσίευση: 29 Μαϊ 2015 1:11

Του Γιώργου Μακρή

Τον φόβο του ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πιθανόν να ζητήσει από την ελληνική κυβέρνηση να επιβάλει στους ίδιους τους κτηνοτρόφους να πληρώσουν το πρόστιμο εκτιμώμενου ύψους 300 εκατ. ευρώ για μη σωστή διαχείριση των βοσκοτόπων την περίοδο 2012-4 αποκάλυψε ο αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης κ. Βαγγέλης Αποστόλου απαντώντας σε ερώτηση της «Ε» σε συνέντευξη Τύπου χθες.

«Για τους καταλογισμούς, τίθεται από την ΕΕ ζήτημα να ζητηθεί η ανάκτησή τους από τους κτηνοτρόφους, όπως συμβαίνει άλλωστε με το «πακέτο Χατζηδάκη;», ήταν η ερώτηση της «Ε» με τον κ. Βαγγέλη Αποστόλου να απαντά:

«Φοβόμαστε ότι στην επόμενη φάση, τα πρόστιμα για την περίοδο 2012, 2013 και 2014, ενδέχεται η ΕΕ να πάει εκεί. Δεν σας λέω ότι είναι σίγουρο, αλλά ενδέχεται και επειδή το φοβόμαστε θέλουμε να το ξεκαθαρίσουμε από την αρχή. Πρέπει να καταλάβουν και οι Έλληνες κτηνοτρόφοι ότι δεν μπορεί ο ελληνικός λαός σε μια τέτοια περίοδο που διανύουμε να πληρώνει χρήματα, πρόστιμα, εξαιτίας της κακής διαχείρισης», τόνισε ο κ. Ε. Αποστόλου και αποκάλυψε ότι ήδη η ΕΕ επέβαλε πρόστιμο ύψους 322 εκατ. ευρώ για τη μη σωστή διαχείριση των βοσκοτόπων την τριετία 2009-11.

Όπως ανέφερε ο αν. υπουργός, για την καταβολή του προστίμου των 322 εκατ. ευρώ η Ευρωπαϊκή Ένωση έδωσε στην ελληνική κυβέρνηση περίοδο χάριτος τριών ετών και τη δυνατότητα να το εξοφλήσει σε πέντε δόσεις. Ωστόσο, έχει διαμηνυθεί στην κυβέρνηση ότι επίκειται και νέο πρόστιμο εκτιμώμενου ύψους 300 εκατ. ευρώ για την τριετία 2012-4. Συνολικά, δηλαδή για την κακή διαχείριση των βοσκοτόπων τα προηγούμενα χρόνια η Ελλάδα καλείται να πληρώσει πρόστιμα άνω των 600 εκατ. ευρώ, το 50% των οποίων πιθανόν να ζητηθεί από τους ίδιους τους κτηνοτρόφους με βάση τις νεοτερες αποφάσεις της ΕΕ.

ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΕΣ

ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ

Απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις ο κ. Ε. Αποστόλου, που τον πλαισίωνε στη συνέντευξη Τύπου ο αν. γενικός γραμματέας του υπουργείου κ. Δημήτρης Γελαλής, ξεκαθάρισε:

-«Δεν θα επιτρέψουμε να υπάρχουν πλασματικές μετακινήσεις. Από την ώρα που θα υπάρξει έστω και μία τέτοια μετακίνηση, χάθηκε το παιχνίδι. Άρα, λοιπόν, δεν θα το επιτρέψουμε.

- Η εκπόνηση των οριζόντιων και των καθέτων διαχειριστικών σχεδίων θα καλυφθούν μέσα από πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης και από κονδύλια του ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ».

-Ένας από τους λόγους για τον οποίο οι βοσκότοποι μετατράπηκαν σε μη επιλέξιμες εκτάσεις στην πορεία των χρόνων είναι ότι παρόλο που δηλώνονταν από τους κτηνοτρόφους για τη λήψη ενισχύσεων, δεν έγινε ορθολογική χρήση τους και έτσι μετατράπηκαν σε μη επιλέξιμες εκτάσεις. Ερχόταν ο κτηνοτρόφος από τον Έβρο και δήλωνε βοσκότοπο στην Εύβοια και ο κτηνοτρόφος από την Κάρυστο δήλωνε βοσκότοπο απέναντι, στη Θεσσαλία ή τη Στερεά Ελλάδα. Η έλλειψη διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης επιδείνωσε την προαναφερθείσα κατάσταση.

-Σήμερα το υπουργείο έχει πάρει τις αποφάσεις του: δεν θα συνεχίσουμε την προηγούμενη κατάσταση με ανορθολογική χρήση των βοσκήσιμων γαιών και καταλογισμούς. Θα εξορθολογήσουμε τη διαχείριση των βοσκοτόπων και των ενισχύσεων, ενώ για πρώτη φορά δημιουργούμε ένα απόθεμα επιλέξιμων εκτάσεων, που θα απαντήσει - την έχουμε αγνοήσει αυτήν την παράμετρο - στην αναγκαιότητα να μπουν νέοι κτηνοτρόφοι στη συγκεκριμένη δραστηριότητα, ιδιαίτερα σε δύσκολες περιοχές».

ΟΧΙ ΣΤΗ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ

ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ

Παρεμβαίνοντας στη συνέντευξη Τύπου ο γενικός διευθυντής Βιώσιμης Ζωϊκής Παραγωγής και Κτηνιατρικής του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης κ. Μάκης Αλεξανδρόπουλος εξήγησε ότι για το θέμα της διαχείρισης των βοσκοτόπων υπάρχουν τρεις λύσεις, τρεις τρόποι προσέγγισης.

Όπως είπε, «ο ένας τρόπος είναι αυτός που τόσα χρόνια γινόταν. Είναι η λεγόμενη τεχνική λύση. Δηλαδή με πολύ απλό τρόπο δίνουμε για τον ίδιο αριθμό ζώων ένα ποσό ίδιο σε όλη τη χώρα, και είμαστε καλοί και κάνουμε και ισονομία, ισοπολιτεία και νίπτουμε και τας χείρας μας. Αυτό τι σημαίνει; Σημαίνει ότι φτιάχνουμε μια φανταστική κτηνοτροφία. Σας λέω ένα παράδειγμα για να το καταλάβετε τι είχαμε. Υπήρχε κτηνοτρόφος που είχε την κτηνοτροφική του εκμετάλλευση στον Έβρο και τον βοσκότοπό του στην Εύβοια. Καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό σε έναν επικείμενο κοινοτικό έλεγχο; Φανταστική κτηνοτροφία.

Αυτό το πράγμα ήταν πολιτική απόφαση και υπηρεσιακή βούληση να σταματήσει. Πάμε σε μία πραγματική κτηνοτροφία. Εδώ είναι και το πολύ δύσκολο, γιατί σε κάθε περιφερειακή ενότητα έχουμε άλλο ζωϊκό κεφάλαιο, άλλες επιλέξιμες εκτάσεις, αλλού πιο πολλές, πιο πολύ ζωικό κεφάλαιο, πιο πολλές επιλέξιμες εκτάσεις, ή πιο λίγες επιλέξιμες εκτάσεις, και έχουμε μια διαφορετική κατανομή στη χώρα.

Η άλλη λύση, το δεύτερο σενάριο ήταν να πάμε ανά περιφερειακή ενότητα. Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα δημιουργούσαμε όσες είναι οι περιφερειακές ενότητες ή αν πάμε πιο κάτω όσοι είναι οι δήμοι της χώρας και τόσες διαφορετικές τιμές. Τι θα γινόταν εκεί; Ένας χαμός. Για τα ίδια ζώα σε κάθε περιφερειακή ενότητα θα έπαιρναν διαφορετική τιμή.

Πάμε σε μία επιστημονική λύση και κάνουμε εννέα χωρικές ενότητες που δεν είναι ακριβώς περιφέρειες και σε αυτές τις ενότητες προσπαθούμε να έχουμε την καλύτερη δυνατή κατανομή ζωικού κεφαλαίου και επιλέξιμης έκτασης καθώς και να είναι πολύ κοντά η κατώτερη με την ανώτερη απ’ αυτές τις εννιά τιμές.

Είναι ένα σχέδιο που περιέχει στρατηγική αλλά και μια δυναμική πραγματικής κτηνοτροφίας. Αυτό το στοίχημα είναι καθημερινό, δεν τελειώνει εδώ. Ούτε ευχολόγια κάνουμε, ούτε λέμε ότι βρήκαμε τη λύση και τελειώσαμε. Είναι ένας συνεχής δρόμος και ένας συνεχής αγώνας αλλά για πραγματική κτηνοτροφία».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass