ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ Β. ΚΟΚΚΑΛΗ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟΥΣ …ΚΙΝΕΖΟΥΣ ΜΕ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΦΕΤΑΣ

Στο στόχαστρο της κυβέρνησης τα παιχνίδια των Κινέζων με την φέτα

Δημοσίευση: 25 Σεπ 2017 22:45

Σαφές μήνυμα πως η παραποίηση προϊόντων με ονομασία προέλευσης όπως η φέτα και το κρασί «ΠΟΠ Σάμος» αποτελούν «κρίσιμο ζήτημα» για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων της συμφωνίας μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Κίνας, έστειλε προ ημερών ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βασίλης Κόκκαλης προς την Κίνα, στο πλαίσιο της 12ης Συνόδου Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδας – Κίνας.

Πρόσθεσε δε, πως οι παραδοσιακά στενοί δεσμοί που συνδέουν τις δύο χώρες σε όλα τα επίπεδα, μπορούν μέσα από έναν διαρκή και ειλικρινή διάλογο να γίνουν περισσότερο παραγωγικοί, εφόσον διευθετούνται τα επιμέρους ζητήματα που προκύπτουν.

Ωστόσο οι χειρισμοί των Κινέζων δεν πείθουν ότι επιθυμούν πράγματι να παίξουν με κανόνες στο εμπορικό παιχνίδι πώλησης της φέτας και συνεχώς ανακαλύπτουν διάφορα τεχνάσματα, για να παγιωθεί η σημερινή κατάσταση, με την οποία η Κίνα έχει κατοχυρώσει «brand name με το όνομα Feta, όπου δεν παράγεται ούτε ένα κιλό αιγοπρόβειο τυρί».

Σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με την Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας και με άλλους παράγοντες που επιθυμούν να συγκροτήσουν την Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας, ο λαρισαίος υφυπουργός σήκωσε τους τόνους της αντιπαράθεσης και γνωστοποίησε στην Κινεζική αντιπροσωπεία, κατά την διάρκεια της 12ης Συνόδου Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής των δύο χωρών, την ενόχληση της ελληνικής κυβέρνησης για τους χειρισμούς των Κινέζων.

Ταυτόχρονα ο κ. Κόκκαλης γνωστοποίησε την πρόθεση ελλήνων επιχειρηματιών να προσφύγουν δικαστικώς στα ευρωπαϊκά κι άλλα διεθνή όργανα, καταγγέλλοντας την παραπλανητική πολιτική τους. Τροχοπέδη στην παραπάνω κίνηση αποτελούν τα διαφορετικά συμφέροντα που επικρατούν και στον ελληνικό χώρο και τα οποία δεν επιτρέπουν την δημιουργία ενός ενιαίου μετώπου που θα αντιμετωπίσει τους Κινέζους στα διεθνή όργανα.

Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια του κ.Κόκκαλη προς την Κινέζικη αντιπροσωπεία, μέσω των οποίων έστειλε μήνυμα ότι από την στάση τους στο θέμα της φέτας θα εξαρτηθεί και η τύχη των διαπραγματεύσεων της Συμφωνίας ΕΕ-Κίνας. «Νομίζω λοιπόν πως θα συμφωνήσουμε ότι η ύπαρξη δύο κινεζικών εμπορικών σημάτων με τις ονομασίες «Φέτα» και «Οίνος Σάμος», τα οποία παραποιούν δύο εμβληματικά και αναγνωρίσιμα ελληνικά προϊόντα, αποτελεί ανυπέρβλητο εμπόδιο για την αποτελεσματική προστασία τους, με εξαιρετικά δυσμενείς συνέπειες τόσο για τους Έλληνες παραγωγούς/εξαγωγείς, όσο και για τους Κινέζους καταναλωτές, οι οποίοι δικαιούνται να κάνουν επιλογές με βάση ορθές πληροφορίες και εγγυήσεις για την ποιότητα και την καταγωγή των προϊόντων ώστε να απολαμβάνουν γνήσια διατροφικά προϊόντα. Η επίλυση του προβλήματος της ύπαρξης κινεζικών εμπορικών σημάτων ταυτόσημων με ελληνικές γεωγραφικές ενδείξεις αποτελεί κρίσιμο από πλευράς μας ζήτημα για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων της Συμφωνίας ΕΕ-Κίνας, θεωρώ δε, ότι την ίδια άποψη συμμερίζεται και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Θα κλείσω εκφράζοντας τη βεβαιότητά μου ότι θα ληφθούν από κινεζικής πλευράς όλα τα απαραίτητα διοικητικά μέτρα για την ακύρωση των ανωτέρω εμπορικών σημάτων, δεδομένης της μακραίωνης παράδοσης και του σεβασμού της χώρας σας στα παραδοσιακά προϊόντα διατροφής, τα οποία είναι γνωστά παγκοσμίως».

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑΣ

Ας θυμηθούμε το ιστορικό της αντιπαράθεσης της Ε.Ε. με την Κίνα για τις διμερής εμπορικές συμφωνίες: Τον Ιούνιο του 2009 η Ε. Επιτροπή φέρνει σε συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μια νέα διμερή συμφωνία . Αυτή της ΕΕ και της Κίνας, που αφορούσε την αναγνώριση Προϊόντων Γεωγραφικής Ένδειξης και από τις δύο πλευρές. Η διμερής συμφωνία αυτή επικυρώθηκε τον Αύγουστο του 2010, και έτσι άνοιξε μια σειρά διαπραγματεύσεων. Τον Μάρτιο του 2013 στο Πεκίνο, αποφασίστηκε η αναγνώριση 262 συνολικά ευρωπαϊκών ΠΓΕ σε δύο στάδια. Στο πρώτο στάδιο καταρτίστηκε κατάλογος 100 προϊόντων και τα υπόλοιπα 162 ΠΓΕ συμφωνήθηκε να συμπεριληφθούν σταδιακά σε ετήσια βάση, κατά τα επόμενα έτη, προκειμένου να μη δημιουργηθεί υπερβολικό διοικητικό βάρος στις Κινέζικες αρμόδιες αρχές. Στον αρχικό κατάλογο υπήρχαν μόνο 4 Ελληνικά Προϊόντα Γεωγραφικής Ένδειξης. Και αυτά ήταν : η Φέτα, το Ούζο, το Κρασί Σάμος, και το Ελαιόλαδο Σητείας. Βασικά προϊόντα όπως οι Ελιές Καλαμάτας, η Μαστίχα Χίου κ.ά. δεν συμπεριλαμβάνονταν στον κατάλογο αυτό. Από τη μεριά της η Ελλάδα, διαπιστώνει πως «ονόματα» ελληνικών προϊόντων ΠΟΠ και ΠΓΕ έχουν κατοχυρωθεί ως εμπορικά σήματα από Κινέζικες επιχειρήσεις που παράγουν δικά τους προϊόντα, και στη συνέχεια τα διοχετεύουν στην Κινέζικη αγορά, άλλα και στο εξωτερικό. Και η μάχη της διπλωματίας ακόμη συνεχίζεται…

Γ. Ρούστας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass