ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Η φωνή της υπαίθρου στα κέντρα αποφάσεων της Ε.Ε.

Δημοσίευση: 06 Ιουν 2015 8:00

 

 

Το Ευρωπαϊκό Αγροτικό Κοινοβούλιο 2015 είναι μια πρωτοβουλία μια πρωτοβουλία τριών ενεργών ευρωπαϊκών δικτύων αγροτικής ανάπτυξης και αυτοπροσδιορίζεται ως «Φωνή των κατοίκων της υπαίθρου» και στην Ελλάδα τον ρόλο του εθνικού συντονιστή ανέλαβε το Ελληνικό Δίκτυο LEADER, που αποτελεί το Δίκτυο των Αναπτυξιακών Εταιρειών της χώρας που υλοποιούν το σχετικό πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης. Το Ευρωπαϊκό Αγροτικό Κοινοβούλιο αποφάσισε να διοργανώσει 4 περιφερειακές μεγάλες συναντήσεις σε Λάρισα, Πάτρα, Ηράκλειο και Θεσσαλονίκη, με στόχο στο τέλος να γίνει μια κεντρική συνεδριακή εκδήλωση στην Αθήνα, και να διαμορφωθεί ένα τελικό κείμενο (Μανιφέστο) που θα συζητηθεί και θα υιοθετηθεί πανευρωπαϊκή συνάντηση που θα γίνει στο Schärding της Αυστρίας τον Νοέμβριο.

Έτσι η πρώτη μεγάλη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε χθες στη Λάρισα, στο ξενοδοχείο «Διόνυσος» και ως βάση για το άνοιγμα του διαλόγου και την καταγραφή της «Φωνής της ελληνικής Υπαίθρου» καθορίστηκαν τρία μεγάλα θεματικά πεδία: Επιχειρηματικότητα και πρόσβαση στις αγορές, Ποιότητα – Καινοτομία – Μεταφορά γνώσης και Ποιότητα ζωής στην ύπαιθρο.

Τόσο οι εισηγήσεις όσο και τα ερωτήματα που έθεσαν οι ομιλητές καταγράφηκαν από την Οργανωτική Επιτροπή και από Δευτέρα θα συνταχθούν τα πρακτικά που θα συμπεριληφθούν στο τελικό Μανιφέστο.

ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ

Στο θέμα «Ποιότητα–Καινοτομία–Μεταφορά γνώσης» επικεντρώθηκαν οι κ. Στάθης Κλωνάρης, Παύλος Καρανικόλας από το Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας & Ανάπτυξης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, οι οποίοι αρχικά προχώρησαν σε μια ιστορική αναδρομή της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής και στα λάθη της ελληνικής πλευράς (η εθνική εκπροσώπηση περιορίστηκε σε μία παθητική εφαρμογή της ΚΓΠ και στην μεγιστοποίηση των βραχυπρόθεσμων οφελών και την κάρπωση των άμεσων ενισχύσεων, σε μέτρα που εξυπηρετούσαν τις πελατειακές σχέσεις του κομματικού κράτους με τους αγροτοπατέρες – εκπροσώπους προνομιακών αγροτικών στρωμάτων). Στη συνέχεια οι καθηγητές ανέλυσαν την νέα ΚΑΠ, «η αρχιτεκτονική της οποίας αποτελεί μονόδρομο και συγχρόνως στρατηγική επιλογή με την απομάκρυνση από μία γεωργία ποσότητας και αμφισβητούμενης ποιότητας, σε μία γεωργία ποιότητας». Σχετικά με την Καινοτομία, ένας τρόπος να μειώσεις το κόστος είναι η εφαρμογή καινοτόμων πρακτικών, τόσο στην παραγωγή και διάθεση των αγροτικών προϊόντων όσο και στην οργάνωση της παραγωγής, ενώ οι Συμβουλευτικές Υπηρεσίες κρίνονται ως ζωτικής σημασίας για την ορθή λειτουργία του αγρο-διατροφικού συστήματος με την διεπιστημονική υποστήριξη των Συμβούλων από Πανεπιστημιακά Ιδρύματα και Ερευνητικά κέντρα. Απαραίτητη προϋπόθεση θεωρείται η σύνδεση του ΥΠΠΑΤ με ΑΕΙ και Διαμεσολαβητές Καινοτομίας (ΜΟΚΕ, ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ).

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της ΠΕΝΑ Νίκος Παυλονάσιος αφού υποστήριξε ότι «μείζονα στρατηγική προτεραιότητα πρέπει να αποτελέσει η βελτίωση της ποιότητας ζωής στην Ύπαιθρο, που θα συνοδεύεται από την αναζωογόνηση της οικονομικής δραστηριότητας στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές και την υλοποίηση έργων υποδομής και στήριξης επιχειρηματικού κλίματος», πρόσθεσε πως «ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί στην ενδυνάμωση των διοικητικών μηχανισμών και στην ενίσχυση των ικανοτήτων/ δυνατοτήτων των ομάδων τοπικής δράσης. Απαραίτητη προϋπόθεση ακόμη για τη διατήρηση του τοπικού πληθυσμού και ειδικά των νέων, είναι η υλοποίηση έργων υποδομής για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στις κοινότητες της Υπαίθρου. Δεν αρκεί μόνο να συνεργάζονται τα επιμέρους αρμόδια υπουργεία ώστε να συντονίζονται οι πολιτικές τους στην Ύπαιθρο, πρέπει να υπάρξει μεγάλος βαθμός αποκέντρωσης στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση ολοκληρωμένων σχεδίων βιώσιμης ανάπτυξης και όχι απλή εφαρμογή μεμονωμένων αναπτυξιακών μέτρων».

Τέλος ο διευθυντής στο Ινστιτούτο Αγροτικής Οικονομίας και Κοινωνιολογίας του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, Δρ Κωνσταντίνος Ηλιόπουλος επικεντρώθηκε στην ομιλία του «στην επίτευξη των στόχων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), σύμφωνα με την προτεινόμενη από την Επιτροπή αναθεώρηση της ΚΑΠ, που μπορεί να επιτευχθεί μέσω της προώθησης ποικίλων μορφών συνεργασίας στις εφοδιαστικές αλυσίδες αγροτικών προϊόντων/ τροφίμων. Αυτό συμβαίνει επειδή, οι ΕΜΕΑ αποτελούν σημαντικότατα εργαλεία για την επίτευξη πολλών από, αν όχι όλων, των στόχων της μετά το 2014 ΚΑΠ. Ακολούθως ο κ. Ηλιόπουλος πρότεινε ως βάση διαλόγου στο 1ο workshop (Επιχειρηματικότητα και πρόσβαση στις αγορές) τους παρακάτω έξι θεματικούς άξονες: Δίκτυα και εφοδιαστικές αλυσίδες, Δημιουργία και είσπραξη προστιθέμενης αξίας, Συλλογική επιχειρηματικότητα, Χρηματοδότηση, Υποδομές και Διασύνδεση κλάδων και υπηρεσιών.

Γ. Ρούστας 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass