ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΓΙΩΤΕΣ ΜΗΛΟΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ

Οργή και αγανάκτηση κατά Αποστόλου

Δημοσίευση: 12 Ιουν 2015 7:50

ΑΓΙΑ (Γραφείο «Ε»)

Του Νίκου Γουργιώτη

«Βγήκαν απ’ τα ρούχα τους» οι Αγιώτες μηλοπαραγωγοί με το άκουσμα των δηλώσεων του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αποστόλου, ο οποίος απέκλεισε το ενδεχόμενο να δοθούν κρατικές ενισχύσεις de minimis στους παραγωγούς πράσινων μήλων της Αγιάς, εξαιτίας της ζημιάς που, όπως υποστηρίζουν, έχουν υποστεί από το εμπάργκο της Ρωσίας.

Απευθυνόμενοι για το ζήτημα στο μέλος του Αγροτικού Συνεταιρισμού της Αγιάς «Ο Κίσσαβος», Θωμά Σιμούλη, σε έναν άνθρωπο δηλαδή που έχει ζήσει από κοντά όσο λίγοι ίσως το εμπόριο των πράσινων μήλων στη Ρωσία πριν και κατά το εμπάργκο, αντιληφθήκαμε πόσο μεγάλη είναι η οργή, η αγανάκτηση των αγροτών της Αγιάς μετά τις απαντήσεις που ο κ. Αποστόλου έδωσε για το θέμα από το βήμα της Βουλής απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Λάρισας του ΚΚΕ κ. Γιώργου Λαμπρούλη.

«Καταρχήν» μας λέει ο κ. Σιμούλης «θα πρέπει να πούμε στον υπουργό, αφού θυμάται το “πακέτο Χατζηγάκη” χρησιμοποιώντας το ως μομφή προς τους παραγωγούς της Αγιάς, πως στο χέρι του είναι να βρει τους υπαίτιους και να τους τιμωρήσει. Επίσης, θα πρέπει να του θυμίσουμε κι εμείς με τη σειρά μας και το βατερλό Δριβελέγκα από το όποιο υπάρχουν ακόμη αγρότες που δεν μπορούν να συνέλθουν οικονομικά. Τότε ήμασταν η μοναδική χώρα παγκοσμίως, η οποία με νόμο κατάργησε τη διφαινυλαμίνη που απέτρεπε την οξείδωση, κοινώς το καφέτιασμα των πράσινων μήλων. Τη χρονιά εκείνη, θα πρέπει να ξέρει ο κ. υπουργός, οι παραγωγοί της Αγιάς πέταξαν το 80% της παραγωγής των πράσινων μήλων χωρίς να πάρουν ούτε ένα ευρώ».

«Οι παραγωγοί του Δήμου μας» επισημαίνει ο κ. Σιμούλης «δεν είμαστε ούτε επαίτες, ούτε ζητάμε κάποιο είδος προνοιακού επιδόματος. Αυτό που ζητάμε είναι να καταθέσουμε φάκελο στην αρμόδια Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να μπορέσουμε να ενταχτούμε στο πρόγραμμα de minimis, το οποίο η Ευρώπη το έχει θεσπίσει για την κάλυψη της οικονομικής ζημιάς που έχουν υποστεί τα αγροτικά προϊόντα της Ευρώπης από το Ρωσικό εμπάργκο. Τα πράσινα μήλα δεν τα πετάξαμε, αλλά από τη στιγμή που έφυγε ένας βασικός παίχτης από την αγορά, τα πουλήσαμε σε τιμές κάτω του κόστους. Δεν γνωρίζω ο κ. Αποστόλου σε ποιες πήγες απευθύνθηκε για να πάρει στοιχεία, αφού η καλλιέργεια του μήλου δεν είναι στατιστική. Εμείς, ως Αγροτικός Συνεταιρισμός, πουλήσαμε μήλα σε χώρες όπως Ιράκ, Ιορδανία, Συρία, αλλά και στην εγχώρια αγορά, κατά μέσο όρο 40 – 45 λεπτά και μάλιστα… συσκευασμένα, όταν το πράσινο μήλο έχει 12 – 18 λεπτά κόστος συντήρησης και εμβάπτισης, και 20 – 25 λεπτά κόστος καλλιέργειας χωρίς να υπολογίζεται η φορολογία που είναι καινούργιο φρούτο, και, επιπλέον, 15 λεπτά κόστος τυποποίησης και συσκευασίας. Με απλά μαθηματικά Δημοτικού, καταλαβαίνει κανείς τη ζημία και τη δύσκολη οικονομική κατάσταση για το ξεκίνημα της καλλιέργειας για την καινούρια χρονιά. Αν πραγματικά ο κ. υπουργός πιστεύει κι αυτός, όπως και πολλοί άλλοι, ότι βασικός πυλώνας ανάπτυξης της οικονομίας και αναστύλωσης του ελληνικού κράτους είναι ο αγροτικός τομέας, τότε θα πρέπει να δει το αγροτικό πρόβλημα με προσοχή, θάρρος και τόλμη. Έχουν κουραστεί όλοι οι παραγωγοί του Δήμου μας, που παράγουν τις μεγαλύτερες και ποιοτικότερες ποσότητες μήλου στην Ελλάδα, να είναι έρμαια ασχέτων κυβερνόντων».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass