Χρειάζεται ισχυρό σύστημα ασφάλισης της αγροτικής παραγωγής

Δημοσίευση: 14 Ιουν 2015 9:43

 

* Του Βασίλη Έξαρχου

Η ανάθεση της ευθύνης της διοίκησης του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων από τη θέση του προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου αποτέλεσε για μένα ιδιαίτερη τιμή, διότι μου δόθηκε η ευκαιρία να συμμετάσχω στη δημιουργική προσπάθεια που έγινε σε έναν από τους βασικούς πυλώνες για την άσκηση αγροτικής πολιτικής και την ανάπτυξη της υπαίθρου.

Εργαστήκαμε επί 27 μήνες με ανοιχτές τις πόρτες και χωρίς διακρίσεις οποιουδήποτε τύπου.

Φιλοδοξία μας ήταν να προσθέσουμε θετικά στοιχεία στη λειτουργία του Οργανισμού, να ενισχύσουμε το κύρος και την αξιοπιστία του δημιουργώντας σχέσεις εμπιστοσύνης με τους αγρότες που είναι αιμοδότες του, να βελτιώσουμε τις υπηρεσίες εξυπηρέτησης μειώνοντας τη γραφειοκρατία, να κατοχυρώσουμε τη διαφάνεια στη διαχείριση των πόρων και να θέσουμε κανόνες που τηρούνται σε κάθε περίπτωση.

Ο ΕΛΓΑ είναι πλέον σύγχρονος ασφαλιστικός Οργανισμός, ύστερα από την εφαρμογή των αλλαγών στο σύστημα ασφάλισης της αγροτικής παραγωγής, την αποδοχή και στήριξη του νέου συστήματος από τη μεγάλη πλειοψηφία των αγροτών και την επίπονη δουλειά των εργαζομένων της Κεντρικής Υπηρεσίας και των υποκαταστημάτων όλης της χώρας.

Με βάση τα οικονομικά στοιχεία ο Οργανισμός μετά το 2011 είναι σε θέση να υπερκαλύπτει τις οικονομικές του υποχρεώσεις προς τους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους.

Ο ΕΛΓΑ έλαβε επιχορήγηση 4,5 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό το 2011, ενώ για τα έτη 2012, 2013, 2014 δεν έλαβε καμία επιχορήγηση παρά το γεγονός ότι από το Νόμο 3877/2010 προβλέπεται η δυνατότητα επιχορήγησης για λειτουργικές δαπάνες με ποσά που μπορούν να φτάσουν έως το 20% των ετήσιων εσόδων από την ειδική ασφαλιστική εισφορά.

Στη νέα Διοίκηση παραδώσαμε κουμπαρά με 130 εκατ. ευρώ που είναι τρανή απόδειξη ότι ο Οργανισμός έχει νοικοκυρευτεί. Οι ετήσιες λειτουργικές δαπάνες έχουν μειωθεί από 65 εκατ. ευρώ το 2009 σε 23 εκατ. ευρώ το 2014 και τα έσοδα αυξήθηκαν αφού καταπολεμήθηκε η εισφοροδιαφυγή και η εισφοροκλοπή με την αλλαγή του συστήματος είσπραξης των εισφορών.

Προχωρήσαμε σε ανοικτούς διαγωνισμούς για τη στέγαση των υπηρεσιών σε όλη τη χώρα με αποτέλεσμα τη μείωση κατά 1 εκατ. ευρώ του ποσού που θα πληρώσει ο Οργανισμός την επόμενη πενταετία για ενοίκια κτιρίων με καλύτερες τεχνικές προδιαγραφές.

Αξιοποιήσαμε τα χρηματικά διαθέσιμα του Οργανισμού με τη διενέργεια διαγωνισμών με αποτέλεσμα τα ετήσια έσοδα από τόκους να ανέρχονται σε 3 εκατ. ευρώ.

Με στόχο τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους αγρότες κάναμε πράξη:

1. Την παροχή από 1-1-2014 υπηρεσιών τηλεφωνικής εξυπηρέτησης αγροτών καλώντας τον αριθμό 1540.

2. Την ενημέρωση των ασφαλισμένων αγροτών με μηνύματα (SMS)

3. Την παροχή χωρίς οικονομικό κόστος για τους αγρότες ηλεκτρονικών υπηρεσιών μέσω της ιστοσελίδας του ΕΛΓΑ και των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ). Μέχρι το τέλος Απριλίου σε όλη τη χώρα είχαν εκτυπωθεί 150 χιλιάδες έντυπα χωρίς να χρειάζεται να μετακινηθούν οι αγρότες σε μεγάλες αποστάσεις και χωρίς να ταλαιπωρούνται σε ουρές στα υποκαταστήματα του ΕΛΓΑ.

Έγινε μεγάλη προσπάθεια από τη Διοίκηση και τους εργαζόμενους για την όσο το δυνατόν πιο έγκαιρη εκτίμηση των ζημιών και την πληρωμή των αποζημιώσεων με βάση συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, χωρίς αυτό να είναι πάντα εύκολο εξαιτίας των καθυστερήσεων στην υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ, της έλλειψης προσωπικού και της μεγάλης έκτασης ζημιών που σημειώθηκαν σε κάποιες περιοχές και μάλιστα καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Για την επίσπευση πληρωμής των αποζημιώσεων βασικές προϋποθέσεις είναι:

- η έναρξη υποβολής δηλώσεων ΟΣΔΕ τον Ιανουάριο κάθε έτους και η λήξη στις 15 Μαΐου όπως προβλέπεται από τον Κοινοτικό Κανονισμό

- η ενίσχυση του Οργανισμού με μόνιμο προσωπικό και η έγκαιρη έγκριση των προσλήψεων του απαραίτητου εποχικού προσωπικού

- η ολοκλήρωση της πιλοτικής λειτουργίας τον Αύγουστο του πολύ μεγάλης σημασίας έργου πληροφορικής, έτσι ώστε από τον Σεπτέμβρη όλες οι συναλλαγές με τους ασφαλισμένους αγρότες και τους ανταποκριτές και οι εργασίες συγγραφής και κοινοποίησης των πορισμάτων εκτίμησης των ζημιών να γίνονται ηλεκτρονικά.

Είναι φανερό από όλα τα παραπάνω ότι ο Οργανισμός Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων βρίσκεται τα τελευταία χρόνια σε δημιουργική πορεία, καλύπτει τις προβλεπόμενες υποχρεώσεις του προς τους αγρότες χωρίς να δημιουργεί πλέον χρέη και ελλείμματα και βελτιώνει τις υπηρεσίες εξυπηρέτησης των γεωργών και των κτηνοτρόφων.

Ασφαλώς υπάρχουν αδυναμίες και προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν με συνέχιση της προσπάθειας. Πρέπει να είναι σαφές ότι για τη στήριξη του αγροτικού τομέα και την ανάπτυξη της υπαίθρου τα επόμενα χρόνια λόγω και των έντονων κλιματικών αλλαγών, αποτελεί προϋπόθεση πολύ μεγάλης σημασίας η ύπαρξη ισχυρού συστήματος ασφάλισης της αγροτικής παραγωγής, γι’ αυτό χρειάζεται να εφαρμοστεί ένα συγκεκριμένο σχέδιο ενίσχυσής του.

Κατά την παράδοση της διοίκησης του Οργανισμού ενημερώσαμε τη νέα ηγεσία με λεπτομέρεια για το σχέδιο αλλαγών και δράσεων που έχουν προγραμματιστεί να γίνουν πράξη την επόμενη περίοδο και μέχρι το τέλος του 2015.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass