36η Γιορτή Κερασιού με μηνύματα… πολλαπλά

Δημοσίευση: 14 Ιουν 2015 16:05 | Τελευταία ενημέρωση: 14 Ιουν 2015 16:29

Του Νίκου Γουργιώτη

(Γραφείο «Ε» στην Αγιά)

«Στηρίξτε τον μοναδικό παραγωγικό τομέα που έμεινε στη χώρα. Στηρίξτε τους αγρότες. Δώστε τους εκείνα τα εφόδια που απαιτούνται και τα έχουν ανάγκη, προκειμένου να παράγουν και να ανατρέψουν αυτή τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η πατρίδα». Με αυτό το μήνυμα προς τους κυβερνώντες, ο δήμαρχος Αγιάς Αντώνης Γκουντάρας εγκαινίασε το βράδυ του Σαββάτου την 36η Γιορτή Κερασιού στο Μεταξοχώρι. Εγκαίνια στα οποία παρέστησαν ο αντιπρόεδρος της Βουλής, βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης, ο κυβερνητικός βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Βασίλης Κόκκαλης, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Χρήστος Κέλλας, ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας Κωνσταντίνος Δεσπόπουλος, τοπικοί παράγοντες και πλήθος κόσμου.

Το γραφικό Μεταξοχώρι για άλλη μια χρονιά, μέσα από μια γιορτή – θεσμό, αγκάλιασε τους εκατοντάδες επισκέπτες του, τους χάρισε απλόχερα την ομορφιά του, φυσική, αρχιτεκτονική και πολιτιστική, ενώ, παράλληλα, διαφήμισε το κεράσι, που αποτελεί μία από τις βασικές καλλιέργειες του τόπου, τίμησε τον μόχθο των κερασοπαραγωγών και έκανε γνωστά τα προβλήματά τους στους αρμόδιους για να τα λύσουν.

Οι ποικίλες εκδηλώσεις, που διοργανώθηκαν επιτυχώς από τον Δήμο Αγιάς, την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου, «Καλυψώ», την Τοπική Κοινότητα και τον Πολιτιστικό Εξωραϊστικό Σύλλογο Μεταξοχωρίου, ξεκίνησαν με τον χαιρετισμό και το καλωσόρισμα του προέδρου του χωριού Γιάννη Πατσιαβούρα, ο οποίος ασφαλώς δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει, τόσο τους χορηγούς της γιορτής, όσο και όλους εκείνους που βοήθησαν στο να πραγματοποιηθεί. Από την πλευρά της Περιφέρειας, ο κ. Δεσπόπουλος, αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος, Υδροοικονομίας, Χωρικού Σχεδιασμού και Πολιτικής Γης, μετέφερε τη στήριξη του περιφερειάρχη κ. Αγοραστού και όλου του Περιφερειακού Συμβουλίου προς τους παραγωγούς της περιοχής και προς τους συντελεστές της γιορτής, ενώ αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του κ. Γκουντάρα, κατά την ομιλία του, σχετικά με τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις. «Είμαστε στην πιο δύσκολη οικονομική κατάσταση των τελευταίων δεκαετιών» επεσήμανε και συνέχισε «Αυτό νομίζω ότι δίνει μια απάντηση σε όλους εμάς που πιστεύαμε ή πιστέψαμε κάποια στιγμή ότι όλα γίνονται με… ένα θαύμα ή με μαγικά ραβδάκια. Οι πολιτικές, για να εξηγούμαστε, είναι δύο. Ή μέσα στην ΕΕ με όρους και προϋποθέσεις ή έξω. Λίγο απ’ όλα δεν γίνεται! Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε, με τον ίδιο τρόπο, ακόμη και σήμερα, να λέμε πράγματα στους πολίτες τα οποία δεν ισχύουν. Όταν είσαι σε έναν μεγάλο φορέα σαν την ΕΕ, σαφώς πέρα από τα δικαιώματα έχεις και υποχρεώσεις. Το να είσαι έξω είναι μια άλλη πολιτική. Μέσα όμως και με τους δικούς μας όρους αποδείχτηκε τελικά ότι δεν είναι και τόσο εύκολα τα πράγματα».

Τα προβλήματα των παραγωγών, ως συνήθως, ανέλαβε να διαμηνύσει προς την κυβέρνηση ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Μεταξοχωρίου κ. Πέτρος Σίμος, ο οποίος τόνισε με νόημα «Η ελπίδα, που μας έλεγαν ότι έρχεται, φαίνεται πως έχασε τον δρόμο ή δεν ξεκίνησε ποτέ». Κατηγόρησε ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ για αντιαγροτική πολιτική, για αθέτηση προεκλογικών δεσμεύσεων, όπως την καθιέρωση αφορολόγητου ποσού 12000 ευρώ για τους αγρότες, αναφέρθηκε στη φορολόγησή τους με 13% από το πρώτο ευρώ, στην προκαταβολή για την επόμενη χρονιά του 27,5%, στο ότι δεν υπάρχει καμιά έκπτωση φόρου, στο ότι η λέξη «επιδότηση» είναι άγνωστη στους δενδροκαλλιεργητές της περιοχής, στην έλλειψη φοροελαφρύνσεων, στη φορολόγηση ακόμη και όσων έχουν χαμηλό εισόδημα με τα λεγόμενα τεκμήρια διαβίωσης που οδηγεί στο γεγονός ότι δεν θα υπάρξει φέτος αγροτική οικογένεια που θα πληρώσει λιγότερα από 1500 – 2000 ευρώ, στην αύξηση του κόστους παραγωγής την ώρα που τα αγροτικά προϊόντα πωλούνται σε εξευτελιστικές τιμές, στη διατήρηση των χαρατσιών, όπως ο ΕΝΦΙΑ, και στην προσθήκη άλλων έμμεσων, όπως οι πομώνες και οι πιστοποιήσεις ψεκασμών και, τέλος, στην αδυναμία 250000 αγροτών να ρυθμίσουν τα χρέη τους προς τον ΟΓΑ παραμένοντας ανασφάλιστοι. «Διεκδικούμε» είπε ο κ. Σίμος «πρώτον, για φέτος με τροποποίηση νόμου να καθοριστεί έκπτωση φόρου ως 2500 ευρώ από το συνολικό ποσό φόρου που αναλογεί σε κάθε αγρότη. Δεύτερον, οικογενειακό αφορολόγητο όριο 30000 ευρώ προσαυξημένο κατά 5000 για κάθε παιδί (για τα ενιαία εισοδήματα μαζί με τις επιδοτήσεις) και να καταργηθούν τα βιβλία για τζίρο κάτω από 40000 ευρώ. Τρίτον, παλεύουμε για την κατάργηση φορολόγησης με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης, λέμε όχι στην προκαταβολή φόρου 27,5%, ζητάμε να καταργηθεί ο ΦΠΑ στα αγροεφόδια. Τέταρτον, να πάρει πίσω την υπογραφή της η κυβέρνηση για το εμπάργκο στη Ρωσία, ώστε να απεγκλωβιστούν οι εξαγωγές».

Των ομιλιών προηγήθηκαν ξενάγηση των επισήμων προσκεκλημένων στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής με ταυτόχρονη παρουσίαση του βημοθύρου του γνωστού ζωγράφου Νικολάου από το Λινοτόπι Καστοριάς (1642) και ξενάγηση σε εικαστική έκθεση στο ΓΑΚ – Τοπικό Αρχείο Αγιάς με έργα δημιουργών που εμπνεύστηκαν και αποτύπωσαν με την ιδιαίτερη ματιά τους το αντικείμενο της γιορτής, το κεράσι. Στην έκθεση μετείχαν με ευφάνταστα και πρωτότυπα έργα τους οι δημιουργοί Γκέκα Γ., Castellet P., Κανάμου Μ., Κορτάρα Α., Ντούλα Ευαγγελία, Ιωάννου Μαίρη, Παπαδοπούλου Κ., υπό την καθοδήγηση του δασκάλου τους Γιώργου Καλαμάρα. Μετείχαν, επίσης, με έργα τους οι μαθητές της Ε1 του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αγιάς με τη δασκάλα τους Κατσαούνη Ελένη, και οι μαθητές του 2ου Δημοτικού Σχολείου, Καλαγιά Νεφέλη, Ντεβές Χάρης, Δάμο Ιωάννα, με τη δασκάλα τους Τάσσιου Χρύσα. Παράλληλα, με εικαστικές δημιουργίες τους, εμπνεόμενες από τη θάλασσα και αξιοποιώντας τα υλικά που προέρχονται από αυτήν, μετείχαν οι Αγλαϊα Σκάνδαλου και Σωτήρης Σκάνδαλος.

Των εγκαινίων της γιορτής ακολούθησαν ξεναγήσεις σε έκθεση φωτογραφίας της Φωτογραφικής Λέσχης Λάρισας και σε έκθεση ζωγραφικής από το Τμήμα Εικαστικών του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Αγιωτών «Μιλτιάδης Δάλλας» και της δασκάλας Ευαγγελίας Χατζούλη στον καλαίσθητο χώρο του παλιού Παρθεναγωγείου και νυν Πολιτιστικού Κέντρου του χωριού. Η βραδιά ολοκληρώθηκε με τραγούδια από τη χορωδία του Π.Ε.Σ. Μεταξοχωρίου συνοδεία ορχήστρας και μουσικό πρόγραμμα μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Χθες, Κυριακή, το πρωί, έλαβε χώρα πολιτιστική περιήγηση σε αρχοντικά και ναούς του χωριού, που οργανώθηκε από τον Δήμο Αγιάς, τον Π.Ε.Σ. Μεταξοχωρίου και την Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Επίσης, δραστηριότητες για παιδιά από την Trekking Hellas με τοξοβολία και flying fox, και εργαστήρι ζωγραφικής από το Τμήμα Εικαστικών του «Μιλτιάδη Δάλλα» και τη δασκάλα Ευαγγελία Χατζούλη. Για το απόγευμα, το πρόγραμμα περιελάμβανε μουσικοθεατρικό παιχνίδι για παιδιά από τη Σχολή Χορού «Έκφραση», παρουσίαση φωτογραφικού ντοκιμαντέρ του αρχιτέκτονα Βασίλη Τσολάκη, παραδοσιακούς χορούς από χορευτικά τμήματα του «Μιλτιάδη Δάλλα» συνοδεία ορχήστρας και μουσικό πρόγραμμα με τη «Λαρισαϊκή Κομπανία» του Σπύρου Μητρούλα.

Στη βραδιά των εγκαινίων, μεταξύ άλλων, παρέστησαν ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γεωπονικών Συλλόγων και του Γεωπονικού Συλλόγου Λάρισας Δημήτρης Σοφολόγης, η αρχαιολόγος Σταυρούλα Σδρόλια, ο αρχιερατικός επίτροπος Περιφέρειας Αγιάς αρχιμανδρίτης π. Νεκτάριος Δρόσος, ο ιερέας π. Ιωάννης Σαμαράς, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αγιάς Γιάννης Αργυρούλης, η αντιδήμαρχος Χριστίνα Γιαννουλέα, δημοτικοί σύμβουλοι, ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Αγιάς Ζάχος Μπατζιόλας, ο πρόεδρος του Μεγαλοβρύσου Ευάγγελος Λάμπρου, πρόεδροι τοπικών φορέων και συλλόγων.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass