ΣΤΟ ΒΑΜΒΑΚΙ, ΛΟΓΩ ΚΑΠ, ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΣΙΝΩΝ ΠΩΛΗΣΕΩΝ

Μειώθηκαν τα στρέμματα, αυξάνεται η τιμή...

* Αυξήθηκαν οι εκτάσεις με σιτηρά και τομάτα * Πώς διαμορφώνονται οι τιμές σε δημητριακά

Δημοσίευση: 16 Ιουν 2015 9:38

 

 

 

Σε φουλ ρυθμούς βρίσκονται οι περισσότερες αγροτικές ασχολίες στον θεσσαλικό κάμπο, καθώς η περίοδος που διανύουμε είναι κρίσιμη για τα περισσότερα προϊόντα, με τους αγρότες να χτυπούν υπερωρίες στα χωράφια, είτε ποτίζοντας, είτε συλλέγοντας τη σοδειά τους. Και φυσικά αργά το βράδυ στα καφενεία των χωριών η βασική συζήτηση είναι οι τιμές που θα απολαύσουν τη φετινή σεζόν από εμπόρους-μεσίτες.

Στη Θεσσαλία και ειδικότερα στο νομό Λάρισας παρατηρούμε μια στροφή των παραγωγών στα δημητριακά (κυρίως σιτηρά) και στην τομάτα, ενώ μειώθηκαν τα καλλιεργούμενα στρέμματα σε βαμβάκι και καλαμπόκι. Ευτυχώς μέχρι στιγμής ο καιρός είναι σύμμαχος των αγροτών, αν εξαιρέσει κανείς τις βροχές του Μαΐου, οι οποίες στη τομάτα συνέβαλαν στην οψίμηση των πρώιμων φυτεύσεων και στα σιτηρά σε μικρή υποτίμηση της ποιότητας του προϊόντος.

Αναλυτικότερα στο βαμβάκι, τα καλλιεργούμενα στρέμματα στη Θεσσαλία είναι μειωμένα κατά 25% σε σχέση με πέρυσι, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ στη χώρα μας το 2014 καλλιεργήθηκαν 2.778.325 στρέμματα βάμβακος. Μεγαλύτερη μείωση καλλιεργούμενων εκτάσεων παρατηρείται στη Μακεδονία (κυρίως στις Σέρρες), όπου οι πλημμύρες του Μαΐου δεν επέτρεψαν στους παραγωγούς να σπείρουν. Στη φετινή μείωση έχει συμβάλει καταρχήν η υποχρεωτικότητα της δεύτερης καλλιέργειας με βάση τη Νέα ΚΑΠ (σε όσους καλλιεργούν πάνω από 100 στρ.), και ακολουθούν οι κακές περσινές εμπορικές τιμές. Έτσι οι Θεσσαλοί που επιμένουν στο βαμβάκι, έχουν κάθε λόγο να αισιοδοξούν για τη φετινή τιμή, καθώς το προϊόν τους ελλείψει ανταγωνισμού θα είναι ανάρπαστο. Ένας ακόμη λόγος που πιστεύουν ότι η προσφορά των εμπόρων θα ξεκινά από 50 λεπτά είναι και η άνοδος του δολαρίου έναντι του ευρώ, καθότι το βαμβάκι είναι καθαρά χρηματιστηριακό προϊόν. Αυτές τις μέρες οι βαμβακοπαραγωγοί προχωρούν στην πρώτη λίπανση και στο πρώτο πότισμα.

Στα δημητριακά τα σιτηρά παρουσιάζουν μια αύξηση καλλιεργειών στη Θεσσαλία της τάξεως του 35%, με την αγορά να δίνει 23 λεπτά και τους παραγωγούς να απαιτούν το λιγότερο 25 λεπτά. Ίσως με αυτήν την τακτική θέλουν να ρεφάρουν τη χασούρα που θα έχουν από τα κριθάρια, τα οποία υποχώρησαν στα 13-15 λ. Πρόβλημα αντιμετωπίζουν και τα καλαμπόκια, αφού η συμφωνία των 21 λεπτών που προέβλεπε η συμβολαιακή γεωργία δεν εφαρμόστηκε, με την αγορά να μην δίνει πάνω από 17 λεπτά στους παραγωγούς. Η συγκομιδή του καλαμποκιού σιγά-σιγά ολοκληρώνεται, ενώ οι χαμηλές τιμές των προηγούμενων ετών λειτούργησαν ανασταλτικά στην πρόθεση καλλιέργειας, ενώ αρνητικό ρόλο έπαιξε επίσης το γεγονός ότι υπάρχουν ακόμα αποθηκευμένα καλαμπόκια, τα οποία δεν είναι ελληνικά. Σε γενικές γραμμές εκτιμάται ότι η καλλιέργεια θα κυμανθεί πανελλαδικά λίγο χαμηλότερα από πέρυσι, δηλαδή στα 1,2 εκατ. στρ.

Μείωση στρεμμάτων παρατηρείται στο νομό Λάρισας και στην τευτλοκαλλιέργεια, καθώς τα προβλήματα ρευστότητας που παρουσίαζε η ΕΒΖ και η εκκρεμότητα που υπήρχε με το μέλλον της βιομηχανίας ως τα μέσα Μαρτίου, οπότε έπρεπε να ξεκινήσει η σπορά αποτέλεσαν τροχοπέδη στη βούληση των παραγωγών να εμπιστευτούν τη ζάχαρη για τη φετινή χρονιά. Ενδεχομένως όμως όσοι ρίσκαραν και καλλιέργησαν τεύτλα, λόγω μικρής παραγωγής να βγούνε κερδισμένοι.

Τέλος αύξηση 15% στα καλλιεργούμενα στρέμματα παρουσιάζει το φετινό καλοκαίρι η τομάτα, κυρίως από νέους αγρότες, ενώ στα θετικά της αγοράς είναι ότι όσοι μεταποιητές έχουν μείνει στο παιχνίδι, είναι υγιείς επιχειρήσεις και έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη των αγροτών. Ακόμη το γεγονός ότι στη νέα ΚΑΠ προβλέπεται συνδεδεμένη ενίσχυση 40 ευρώ/ στρ. λειτουργεί ενθαρρυντικά. Ο καιρικές συνθήκες οδήγησαν στην οψίμηση των πρώιμων φυτεύσεων, κάτι που θα οδηγήσει τη συγκομιδή του προϊόντος περί τις αρχές Αυγούστου. Όσον αφορά στην τιμή, αυτή αναμένεται να κυμανθεί λίγο κάτω (1-2%) από πέρυσι, δηλαδή λίγο χαμηλότερα από 1 ευρώ/τόνο.

Γ. Ρούστας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass