ΝΑ ΚΑΛΥΨΕΙ Ο ΕΛΓΑ ΤΙΣ ΖΗΜΙΕΣ, ΖΗΤΑ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΙΛΕΛΕΡ

Η ανομβρία καταστρέφει καλλιέργειες δημητριακών στον Δήμο Κιλελέρ

*Ο Θαν. Νασιακόπουλος ξεκινά επαφές με δημάρχους όμορων δήμων, των οποίων περιοχές αντιμετωπίζουν ανάλογο πρόβλημα για την από κοινού αντιμετώπισή του

Δημοσίευση: 03 Μαϊ 2018 22:21

Ο κάμπος «φλέγεται» και η ανομβρία καταστρέφει τις καλλιέργειες δημητριακών στον Δήμο Κιλελέρ, υποστηρίζει στην «Ε» ο δήμαρχος Κιλελέρ, κ. Θανάσης Νασιακόπουλος, εκφράζοντας την έντονη ανησυχία του για τις ζημιές που προκαλούν αυτές οι καιρικές συνθήκες.

«Η παρατεταμένη ανομβρία έχει ήδη προκαλέσει σημαντικές ζημιές στις καλλιέργειες των δημητριακών, ενώ η καταστροφή βρίσκεται προ των πυλών, αν δεν βρέξει τις αμέσως επόμενες ημέρες», υποστηρίζει ο δήμαρχος και απευθύνει έκκληση στον ΕΛΓΑ να επιληφθεί του θέματος, ενώ προγραμματίζει να μεταβεί σύντομα στη διοίκηση του Οργανισμού στην Αθήνα, με σκοπό να καταθέσει το εξής αίτημα: «Να αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ οι αγρότες που θα πληγούν από την ανομβρία».

Επίσης ο δήμαρχος θα επιδιώξει την άμεση παρέμβαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βαγγέλη Αποστόλου - κατά τη σημερινή επίσκεψή του στη Λάρισα- τον οποίο έχει ήδη ενημερώσει με σχετική επιστολή του. Παράλληλα, ζητά τη στήριξη και τη συνεργασία της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Θεσσαλίας προκειμένου να προωθηθεί το αίτημα προς τον ΕΛΓΑ, ενώ ξεκινά επαφές με δημάρχους όμορων δήμων, των οποίων περιοχές αντιμετωπίζουν ανάλογο πρόβλημα για την από κοινού αντιμετώπισή του.

«Η γνωστή παροιμία λέει πως αν ρίξει ο Μάρτης δυο νερά κι Απρίλης άλλο ένα, χαρά σε κείνον τον ζευγά που 'χει πολλά σπαρμένα. Φέτος όμως δεν έριξε κανένα νερό ούτε τον Μάρτη ούτε τον Απρίλη. Μόνο λίγες ψιχάλες», τονίζει και αναλυτικότερα αναφέρει: «Η συνέχιση της ανομβρίας για λίγες ακόμα ημέρες θα δημιουργήσει ολοκληρωτική καταστροφή στις καλλιέργειες των δημητριακών στον Δήμο μας. Φέτος την άνοιξη δεν έβρεξε καθόλου στην περιοχή του Δήμου Κιλελέρ. Μετά τον βροχερό χειμώνα ακολούθησε περίοδος ξηρασίας τους τελευταίους δύο μήνες. Κάποιες ψιχάλες που έπεσαν προφανώς δεν βοήθησαν τα σπαρτά των δημητριακών. Είναι άξιο λόγου το γεγονός ότι σε ορισμένα χωριά του Δήμου δεν έριξε σταγόνα νερού. Είμαστε ο Δήμος με την μεγαλύτερη καλλιεργήσιμη γη στη χώρα, με περίπου 700.000 στρέμματα. Από αυτά, το 60%, μπορεί και 70% είναι σπαρμένο με δημητριακά. Και στη μεγάλη τους πλειοψηφία πρόκειται για χωράφια ξερικά, χωρίς δυνατότητα να ποτιστούν, παρά μονάχα από τη βροχή. Δυστυχώς φέτος ο καιρός δεν είναι σύμμαχος των αγροτών». Ηδη στις λοφώδεις περιοχές η ζημιά που έχει προκληθεί από την ξηρασία είναι εμφανής. Στα ψηλώματα, στις ράχες που στεγνώνουν πρώτα, οι καλλιέργειες έχουν αρχίσει να κιτρινίζουν, δείγμα ωρίμανσης, πρόωρης όμως με αποτέλεσμα να παρατηρούνται στάχυα χωρίς καρπό. Οι ζημιές στις παραπάνω περιοχές αγγίζει το 80% , ενώ στις υπόλοιπες εκτάσεις με δημητριακά, λόγω διαφορετικών χαρακτηριστικών, (μορφολογία εδάφους, περιοχή καλλιέργειας… ) η ζημιά και η καταστροφή αγγίζει το 40%. Οι συνέπειες της ανομβρίας εντάθηκαν από τις υψηλές θερμοκρασίες του τελευταίου διαστήματος.

Γνωρίζουμε ότι υπάρχει ένα ζήτημα με το αν ο ΕΛΓΑ καλύπτει ζημιές από ανομβρία και πως χρειάζεται μάλλον να δρομολογηθεί μια ειδική διαδικασία για να υπάρξουν αποζημιώσεις. Η ώρα γι’ αυτό νομίζουμε έφτασε, οι σοβαρές ζημιές είναι ήδη ορατές και σε κάποιες περιοχές και η κατάσταση χειροτερεύει μέρα με τη μέρα».

ΛΕΝΑ ΚΙΣΣΑΒΟΥ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass