ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Δημοσίευση: 03 Ιουλ 2015 8:34
Την ίδια ώρα που οι αγρότες παραπονιούνται ότι δεν έχουν εργατικά χέρια να μαζέψουν τα φρούτα από τα δέντρα, γιατί δεν μπορούν να πληρώσουν τους εργάτες γης, κι αυτά θα χαλάσουν, εκατοντάδες καταναλωτές αγωνιούν να βρούνε τρόφιμα για το οικογενειακό τραπέζι στο αποκορύφωμα της οικονομικής κρίσης. Άρα η λύση είναι μία: Αγρότες προσκαλέστε τον κόσμο στα χωράφια ή όσοι δεν βρίσκεται αγοραστές μοιράστε στον κόσμο τα προϊόντα. Την ίδια ώρα που οι αγρότες παραπονιούνται ότι δεν έχουν εργατικά χέρια να μαζέψουν τα φρούτα από τα δέντρα, γιατί δεν μπορούν να πληρώσουν τους εργάτες γης, κι αυτά θα χαλάσουν, εκατοντάδες καταναλωτές αγωνιούν να βρούνε τρόφιμα για το οικογενειακό τραπέζι στο αποκορύφωμα της οικονομικής κρίσης. Άρα η λύση είναι μία: Αγρότες προσκαλέστε τον κόσμο στα χωράφια ή όσοι δεν βρίσκεται αγοραστές μοιράστε στον κόσμο τα προϊόντα.

 

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr

ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΙΡΟΥ

Αίθριος θα είναι ο καιρός στον νομό της Λάρισας για το επόμενο διάστημα, ενώ η θερμοκρασία θα ανέβει αισθητά. Για σήμερα Παρασκευή και αύριο Σάββατο ο καιρός θα είναι αίθριος, οι άνεμοι θα είναι βόρειοι ασθενείς και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22 ως 31 βαθμούς Κελσίου. Την Κυριακή ο καιρός θα είναι αίθριος, οι άνεμοι θα είναι βόρειοι ασθενείς έως μέτριοι και στο Αιγαίο έως ισχυροί και η θερμοκρασία σε άνοδο (31... 33 βαθμούς Κελσίου). Την Δευτέρα η θερμοκρασία σε νέα άνοδο (32...34 βαθμούς Κελσίου), ενώ σε υψηλά επίπεδα θα κινηθεί ολόκληρη η επόμενη εβδομάδα.

ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΕΣ

Κραυγή αγωνίας των Θεσσαλών παραγωγών, οι οποίοι λόγω της οικονομικής ασφυξίας που επικρατεί στην αγορά με τις κλειστές τράπεζες, κινδυνεύουν να χάσουν την παραγωγή τους. Οι παραγωγοί φρούτων παρακαλούν τους εργάτες γης να συνεχίσουν τη συγκομιδή των προϊόντων, διαβεβαιώνοντάς τους ότι μόλις ομαλοποιηθεί η κατάσταση θα πληρωθούν. Σε διαφορετική περίπτωση τα φρούτα θα πέσουν από τα δέντρα και η παραγωγή θα πεταχτεί στις χωματερές.

Οι κτηνοτρόφοι δεν μπορούν να αγοράσουν ζωοτροφές και τα ζώα τους κινδυνεύουν να πεθάνουν από ασιτία. Οι αγρότες που καλλιεργούν βαμβάκι και ντομάτα συναντούν πολλά προβλήματα στην τροφοδοσία λιπασμάτων καθώς οι τραπεζικοί περιορισμοί έχουν «παγώσει» τις εισαγωγές πρώτων υλών αλλά και έτοιμων προϊόντων με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις να εξαρτώνται αποκλειστικά από τα λιγοστά αποθέματα που διαθέτουν.

Το δυσοίωνο σκηνικό που έχει διαμορφωθεί οδήγησε τον Σύνδεσμο Παραγωγών και Εμπόρων Λιπασμάτων (ΣΠΕΛ) να παρέμβει με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό και το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης στην οποία αποτυπώνει την εικόνα της αγοράς και ζητά να προβούν σε ενέργειες τόσο για την αποκατάσταση της τραπεζικής ομαλότητας όσο και την παραμονή της χώρας στο ευρώ η οποία, όπως επισημαίνει, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να τεθεί σε κίνδυνο". Στους τοπικούς παραγωγικούς φορείς που τάσσονται υπέρ του «ναι» στο προσεχές δημοψήφισμα εντάσσεται και ο ΘΕΣΤΟμάτα, η διοίκηση του οποίου θα συνεδρίαζε χθες βράδυ για τη σύνταξη σχετικού κειμένου.

ΒΑΜΒΑΚΙ

Για τις απαραίτητες ενέργειες αποτελεσματικής φυτοπροστασίας κάθε βαμβακοφυτείας, κατά την έναρξη της ανθοφορίας, ενημερώνει τους παραγωγούς, με ανακοίνωσή της η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας. Αυτή την εποχή, όπως σημειώνουν οι ειδικοί του Κέντρου, τα βαμβακόφυτα βρίσκονται στο στάδιο έναρξης της ανθοφορίας στις πιο πρώιμες περιοχές. Οι σχετικά χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες και οι συχνές βροχοπτώσεις που επικράτησαν καθ’ όλη τη διάρκεια του Ιουνίου δεν βοήθησαν την ανάπτυξη των βαμβακόφυτων με αποτέλεσμα την οψίμιση της παραγωγής περίπου κατά μία εβδομάδα σε σχέση με τα δεδομένα προηγούμενων ετών στην Π.Ε. Λάρισας. Μεγαλύτερη αναμένεται να είναι η οψίμιση στις περιοχές που επλήγησαν από τη χαλαζόπτωση της 30ής Ιουνίου (Αγ. Ανάργυροι). Στην ανακοίνωση της υπηρεσίας γίνεται αναφορά στις περιοχές, όπου εντοπίζονται προσβολές πράσινου σκουληκιού, ενώ συνιστάται στους παραγωγούς, να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα και να επιθεωρούν την καλλιέργειά τους τακτικά (κάθε 2–3 ημέρες).

ΝΤΟΜΑΤΑ

Την είσοδό του στις πρώιμες καλλιέργειες βιομηχανικής ντομάτας που έκλεισαν ή κλείνουν μετά τις τελευταίες βροχοπτώσεις, έκανε ο περονόσπορος, όπως ανακοινώνουν, προς ενημέρωση των παραγωγών, οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Μαγνησίας. Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν ευνοούν την ανάπτυξη και την εξάπλωση του παθογόνου, συμπτώματα του οποίου είναι οι «κηλίδες λαδιού» στην πάνω επιφάνεια των φύλλων, οι καστανές έως μαύρες ραβδώσεις με λευκή εξάνθηση στους βλαστούς, οι διάχυτες γκριζοπράσινες μέχρι καστανές βυθισμένες περιοχές στους καρπούς. Οι ειδικοί του Κέντρου συνιστούν στους παραγωγούς που διαπιστώσουν συμπτώματα προσβολών από περονόσπορο, να προστατεύσουν την παραγωγή τους με ψεκασμούς κάλυψης, η επανάληψη του οποίου μπορεί να γίνει μετά από 8 ημέρες.

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΖΑΧΑΡΕΩΣ

Παρά τη φετινή περιορισμένη καλλιέργεια ζαχαρότευτλων (47.000 στρέμματα περίπου), οι διαφορετικοί χρόνοι ωρίμανσης «αναγκάζουν» τη διοίκηση της Βιομηχανίας σε λειτουργία δύο εργοστασίων της ΕΒΖ. Το εργοστάσιο στο Πλατύ προγραμματίζεται να λειτουργήσει περί τα μέσα Σεπτεμβρίου, ενώ το εργοστάσιο της Ορεστιάδας θα ανοίξει μετά τις 10 Οκτωβρίου. Τον Ιούλιο η Διοίκηση θα προχωρήσει στην πρόσληψη 90 περίπου ατόμων ενώ αναζητούνται επενδυτές που διαθέσουν τα απαραίτητα κεφάλαια για την επαναλειτουργία του δεύτερου εργοστασίου της ΕΒΖ.

ΡΩΣΙΚΑ ΚΑΨΩΝΙΑ

Δεν φτάνει που η Μόσχα αποφάσισε να παρατείνει κατά ένα έτος τις κυρώσεις εναντίον των ευρωπαϊκών χωρών, έβαλε οριστικό «τέλος» και στην εξαίρεση των ελληνικών προϊόντων από το εμπάργκο, ενώ χθες αποκαλύφθηκε ότι η Ρωσία δεν πρότεινε ποτέ στην Ελλάδα να γίνει μέλος της Νέας Αναπτυξιακής Τράπεζας, η οποία δημιουργείται από το γκρουπ BRICS, στο οποίο μετέχουν Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Ν. Αφρική. Αυτό γνωστοποίησε ο υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας Αντον Σιλουάνοφ μιλώντας στο Reuters, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως «δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Ποτέ δεν το προτείναμε στην Ελλάδα», διαψεύδοντας έτσι τα δημοσιεύματα των προηγούμενων ημερών. Αν έχεις τέτοιους φίλους...

ΣΧΕΔΙΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ

Την παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής του πρώτου αιτήματος πληρωμής Σχεδίων Βελτίωσης, κατά 20 ημέρες, δηλαδή μέχρι τις 20 Ιουλίου υπέγραψε με Κοινή Υπουργική Απόφαση ο αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Βαγγέλης Αποστόλου. Η προθεσμία αυτή αφορά Σχέδια Βελτίωσης που έχουν εγκριθεί μέχρι 30 Σεπτεμβρίου του 2014.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass