Αγροτικά εφόδια

Δημοσίευση: 15 Οκτ 2018 22:14

Παραστατικά για το "κομφούζιο"

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Θεσσαλίας ενημερώνει τους δικαιούχους της 2ης Πρόσκλησης της δράσης 10.1.08 (ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ) ότι σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ για την έναρξη ηλεκτρονικής υποβολής στο ΠΣ των παραστατικών πληρωμής έτους εφαρμογής 2018, http://www.opekepe.gr/doc/documents/10108_anakoinwsh_ypovolhs_parastatikwn.pdf, οφείλουν έως 19 Οκτωβρίου να υποβάλουν τα παραστατικά συμμόρφωσης ειδικών διατάξεων μέσω του πληροφοριακού συστήματος της δράσης, σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο παράτασης υποβολής παραστατικών συμμόρφωσης ειδικών διατάξεων της Δράσης 10.1.08 «Εφαρμογή της μεθόδου σεξουαλικής σύγχυσης των μικρολεπιδοπτέρων (ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ)» του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Παράπονα για την καύση σιτοκαλαμιών

Τη διαμαρτυρία του για τη μη έκδοση άδειας καύσης σιτοκαλαμιών από την Πυροσβεστική εκφράζει Νικαιώτης αγρότης, ο οποίος αναρωτιέται πώς θα καθαρίσει το χωράφι του, λίγο πριν την περίοδο της σποράς. «Μας λέγανε πέρυσι “μην καίτε μόνοι σας τις σιτοκαλαμιές, ελάτε να το δηλώσετε στην Πυροσβεστική για να υπάρξει σχετική πρόληψη”. Και τώρα αρνούνται». Από την άλλη κύκλοι της ΔΑΟΚ αναφέρουν ότι «η περίοδος που διανύουμε λόγω ανομβρίας δεν προσφέρεται για φωτιές στα χωράφια, από τη στιγμή μάλιστα που κάποια βαμβάκια δεν έχουν μαζευτεί ακόμη. Ας κάνουν υπομονή οι σιτοπαραγωγοί, τέλος Οκτωβρίου λήγει η σχετική απαγόρευση και από τον επόμενο μήνα θα μπορέσουν να καθαρίσουν το χωράφι. Εξάλλου η σπορά σιτηρών γίνεται συνήθως τέλος Νοέμβρη». Όσον αφορά, τέλος, στην Πυροσβεστική αυτή θυμίζει με νόημα ότι «για να ανάψει το πράσινο φως απαιτείται σχετική άδεια από τη ΔΑΟΚ, ενώ η αντιπυρική περίοδος λήγει τέλος Οκτωβρίου. Αλλά και από τον Νοέμβριο ισχύουν οι απαγορεύσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ο οποίος φροντίζει να ακολουθούνται οι ορθές γεωργικές πρακτικές, αλλιώς η επιδότηση δεν θα δοθεί. Δηλαδή χορήγηση αδειών με το σταγονόμετρο.

Ενδιαφέρον για τα ενεργειακά πάρκα

Ιδιαίτερη κινητικότητα παρατηρείται αυτές τις μέρες στον ΓΟΕΒ Θεσσαλίας, με αφορμή τα εγκαίνια που θα πραγματοποιηθούν σύντομα στο Δαμάσι της πρώτης αγροτικής ενεργειακής κοινότητας, δυναμικότητας 1 MW. Σύμφωνα με πληροφορίες θα ακολουθήσει και δεύτερη Αγροτική Ενεργειακή Κοινότητα στους πρώτους μήνες του 2019 πάλι στον νομό Λάρισας, με πρωτοβουλία δύο γειτονικών δήμων και με τη συμμετοχή ομάδας παραγωγών που διαθέτουν μεγάλες αγροτικές εκτάσεις, για την ηλεκτροδότηση των γεωτρήσεών τους. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΓΟΕΒ Δ. Παπαμιχαήλ «το χρονοδιάγραμμα προβλέπει αρχικά τη λειτουργία του πρώτου φωτοβολταϊκού πάρκου, δυναμικότητας 1 ΜW και θα ακολουθήσουν άλλα 10 πάρκα (στο σύνολο 11), σε διάσπαρτες εκτάσεις ανά τη Θεσσαλία, που θα παραχωρήσουν δήμοι επ' ωφελεία των δημοτών-αρδευτών. Για το πάρκο στο Δαμάσι η 5μελής Επιτροπή εξετάζει τις προσφορές 4 Εταιρειών παρόχων, προκειμένου να εγκατασταθούν οι παλέτες που θα συνδέσουν το δίκτυο με το πάρκο. Υπάρχει έντονο ενδιαφέρον κι από άλλους ΤΟΕΒ, δήμους αλλά και μεμονωμένους αγρότες να ενταχθούν στην Εταιρεία Αστικής Ευθύνης, καθώς μπορούμε να τρέξουμε πιο γρήγορα τις διαδικασίες απ’ ό,τι θα το έκανε ένας απλός ιδιώτης, όσο μεγάλη επένδυση κι αν επιχειρεί. Ωστόσο δεν βιαζόμαστε. Μας ενδιαφέρει η οικονομική αυτοτέλεια της Εταιρείας και πρέπει να αποφύγουμε τις βιαστικές αποφάσεις».

 

Πάει καλά το κάστανο

Ολοκληρώνεται αυτές τις μέρες η συγκομιδή κάστανου στη χώρα μας, με το ενδιαφέρον των Ιταλών χονδρεμπόρων να είναι δεδομένο, αφού η «σφήκα της καστανιάς» στη γειτονική χώρα έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην παραγωγή. Φέτος και στη χώρα μας έχουμε μείωση της παραγωγής (περίπου 30%) λόγω των καιρικών συνθηκών, κάτι που σημαίνει ότι, σε συνδυασμό με την αυξημένη ζήτηση από τους Ιταλούς εμπόρους, οι τιμές παραγωγού είναι αυξημένες σε σχέση με πέρσι. Στην ευρύτερη περιοχή της Μελιβοίας, εκτός της μειωμένης παραγωγής, είχαμε φέτος και ακαρπία αλλά και σκίσιμο του καρπού (σκασμένα) κάτι που μειώνει την τιμή τους. Φέτος παραμένει αυξημένη η ζήτηση από τους Ιταλούς εμπόρους και οι τιμές παραγωγού κυμαίνονται από 1 μέχρι 3,40 ευρώ το κιλό. Ωστόσο τα σκασμένα κάστανα αγοράζονται σε χαμηλότερες τιμές.

Ετοιμος σχεδόν ο Οργανισμός Κτηνοτρόφων

Έτοιμος είναι ο νέος εθνικός φορέας που θέλουν να δημιουργήσουν οι κτηνοτρόφοι, καθώς το καταστατικό συντάχθηκε και απομένουν κάποιες τροποποιήσεις για να κατατεθεί το τελικό κείμενο για έγκριση. Στόχος είναι ο φορέας να έχει αποκτήσει νομική υπόσταση έως το τέλος Νοεμβρίου και αυτό προβλέπει τα εξής: Η επωνυμία (τίτλος) του Σωματείου είναι «Εθνικός Οργανισμός Κτηνοτροφίας» και ο διακριτικός του τίτλος «Βουλή των Κτηνοτρόφων». Τον οργανισμό απαρτίζουν τακτικά και επίτιμα μέλη. Τακτικά μέλη είναι τα συλλογικά σχήματα κτηνοτρόφων: 1) Συνεταιρισμοί ή Ομάδες – Οργανώσεις Παραγωγών του συνεταιριστικού δικαίου που διαχειρίζονται τα κτηνοτροφικά προϊόντα των μελών τους. 2) Συλλογικά σχήματα κτηνοτρόφων που έχουν ως σκοπό την προώθηση των συμφερόντων των κτηνοτρόφων. Ο Οργανισμός διοικείται από το Διοικητικό Συμβούλιο που απαρτίζεται από 5 έως 25 μέλη (έως 5 αντιπρόεδροι). Κάθε τομέας εκλέγει 5 Μέλη στο ΔΣ. Οι συμμετέχοντες τομείς είναι ξεχωριστά: Αιγοπροβατοτροφίας, Αγελαδοτροφίας, Χοιροτροφίας, Πτηνοτροφίας και Μελισσοκομίας. Η τακτική γενική συνέλευση θα συγκαλείται μία φορά το έτος και μέσα στους έξι πρώτους μήνες, σε τόπο και χρόνο που καθορίζεται από το Διοικητικό Συμβούλιο.

Ποδαρικό με συννεφιές και ηλιοφάνεια

Χωρίς ιδιαίτερα φαινόμενα ο καιρός για την εβδομάδα που σήμερα ξεκίνησε. Σήμερα Δευτέρα αναμένουμε αυξημένη συννεφιά και θερμοκρασία από 13 έως 24 βαθμούς Κελσίου. Από αύριο Τρίτη θα επικρατήσει ηλιοφάνεια, σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα ο υδράργυρος.

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass