ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Δημοσίευση: 19 Οκτ 2018 22:20

Από βδομάδα η προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης

Στις 25 με 26 Οκτωβρίου αναμένεται να πληρωθεί το 70% της Βασικής Ενίσχυσης στους δικαιούχους παραγωγούς, παρά τα διάφορα δημοσιεύματα που την προσδιόριζαν για σήμερα ή το αργότερο από Δευτέρα.

Σύμφωνα με το μέλος του Δ.Σ. του ΟΠΕΚΕΠΕ Ζήση Παρλίτση «η σύμβαση της Τράπεζας Πειραιώς και του ΥΠΑΑΤ βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Μόνο όταν η σύμβαση λάβει την τελική έγκριση του Ελεγκτικού και διαβιβαστεί στο ΥΠΑΑΤ και την υπογράψει και ο κ. Τσακαλώτος, ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα μπορέσει να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες και σίγουρα μετά από 48 ώρες από τη στιγμή που θα πέσει και η τελευταία υπογραφή. Το θετικό πάντως είναι ότι o Οργανισμός Πληρωμών είναι έτοιμος, και μόλις δοθεί το πράσινο φως θα πιστώσει χωρίς καμία καθυστέρηση τα ποσά που αναλογούν στον λογαριασμό του κάθε δικαιούχου».

Υπενθυμίζεται ότι στις πιστώσεις αυτές δεν θα περιλαμβάνεται το πρασίνισμα και κατά πάσα πιθανότητα τα επιπλέον δικαιώματα σε νέους αγρότες κάτω των 40 ετών, οι οποίοι ξεκίνησαν τη δραστηριότητά τους από το 2013 και μετά, καθώς ακόμα δεν έχει εκδοθεί η απαραίτητη απόφαση με το ποσοστό της ενίσχυσης.

 

Ακατάσχετο ενισχύσεων

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η σημερινή συνάντηση της διοίκησης της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας (ΕΟΑΣΝΛ) με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Βασίλη Κόκκαλη, στο πολιτικό του γραφείο στη Λάρισα, για το ζήτημα της άμεσης ψήφισης της τροπολογίας για ακατάσχετο στους τραπεζικούς λογαριασμούς αγροτών και κτηνοτρόφων. Ενώ μετράνε αντίστροφα οι ημέρες για την πληρωμή της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης (τσεκ), οι αγρότες εμφανίζονται ανήσυχοι για τα χρήματα που θα βρούνε τελικά στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους, με τους αγρότες να ζητούν ακατάσχετο 15.000 ευρώ. Σημειωτέον ότι έως σήμερα ισχύει ένα ακατάσχετο ανά έτος στα 1.200 ευρώ για τους αγρότες, με αποτέλεσμα όταν γίνονται πέραν της μιας πληρωμής στον λογαριασμό τους (όπως συμβαίνει στις πλείστες των περιπτώσεων), να μην τυγχάνουν της προστασίας τα χρήματά τους.

 

Τιμή σε σιτάρι-βαμβάκι

Συμπληρωματική τιμή 4 λεπτών ανά κιλό θα χορηγήσει στους παραγωγούς που της παρέδωσαν σκληρό σιτάρι η ΕΑΣ Βόλου διαμορφώνοντας την τελική τιμή στα 20 λεπτά/κιλό δεδομένου ότι η προκαταβολή που είχε δοθεί το καλοκαίρι ήταν 16 λεπτά. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε ο συνεταιρισμός: «Η συμπληρωματική τιμή θα αρχίσει να αποδίδεται στους παραγωγούς από την Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2018, αφού προσκομιστούν τα απαραίτητα φορολογικά παραστατικά(τιμολόγια). Οι πληρωμές θα γίνονται κάθε Τρίτη και Πέμπτη».

Στο μεταξύ τιμή ανά ημέρα ανάλογα με τις διακυμάνσεις των διεθνών τιμών αλλά και το πώς διαμορφώνεται η ισοτιμία ευρώ – δολαρίου δίνει καθημερινά στους βαμβακοπαραγωγούς η ΕΑΣ Τρικάλων. Η ΕΑΣ Τρικάλων κόντρα στην πολιτική των ανοιχτών τιμών που εφαρμόζει το σύνολο σχεδόν της αγοράς ανακοινώνει καθημερινά τιμή σύσπορου βαμβακιού και πληρώνει αμέσως τους παραγωγούς, με τιμή που είναι συνάρτηση της διεθνούς τιμής του εκκοκκισμένου βαμβακιού αλλά και της ισοτιμίας δολαρίου – ευρώ.

 

Ακτινίδιο Πυργετού

Τέλος Οκτωβρίου, αρχές Νοεμβρίου σκοπεύουν οι παραγωγοί ακτινιδίου του Δέλτα Πηνειού και ιδιαίτερα του Πυργετού να ξεκινήσουν τη συγκομιδή του προϊόντος, καθώς στην παρούσα φάση δεν έχουν συμπληρωθεί ακόμη τα brix (6,2%). Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Πυργετού αναμένεται να μαζέψει και φέτος περί τους 3.000 τόνους, ενώ συνολικά η περιοχή περίπου 10.000 τόνους. Η παραγωγή είναι μειωμένη κατά 20-30%, λόγω κλιματολογικών συνθηκών, αλλά σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού Θανάση Βλάχο «η ποιότητα παραμένει άριστη. Εξάλλου το μικροκλίμα που δημιουργείται ανάμεσα στα δύο βουνά του Κισσάβου και του Ολύμπου, τα οποία διασχίζει ο Πηνειός, παράλληλα με τη θάλασσα που διαβρέχει την πεδιάδα, το γόνιμο έδαφος και η υψηλή ηλιοφάνεια, εξασφαλίζουν τις τέλειες συνθήκες καλλιέργειας και διασφάλισης της ποιότητας των προϊόντων». Οι παραγωγοί εκτιμούν ότι οι τιμές που θα προσφέρουν οι έμποροι μπορούν να φθάσουν όπως και πέρυσι μέχρι και τα 60 λεπτά.

 

Μελισσοκόμοι

Δημοσιεύθηκε η απόφαση με τις οδηγίες συμμετοχής στο εθνικό μελισσοκομικό πρόγραμμα έτους 2019 και αναμένεται το επόμενο χρονικό διάστημα να υπογραφεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) και η εφαρμοστική για την παράταση εφαρμογή του προγράμματος το 2019 (τρίτο έτος) και να γίνουν οι πληρωμές στις δράσεις 3.1 (αντικατάσταση κυψελών) και 3.2 (Οικονομική στήριξη της νομαδικής μελισσοκομίας). Πάντως μεγάλα προβλήματα συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν φέτος οι μελισσοκόμοι λόγω των καιρικών συνθηκών, κυρίως στην παραγωγή ανθόμελου. Στα θυμάρια έχουμε μέτριες αποδόσεις, μικρή παραγωγή σημειώνεται και στη βελανιδιά και τον έλατο. Σε εξέλιξη βρίσκεται η παραγωγή πευκόμελου.

 

Προθεσμίες

Tις προθεσμίες για την υποβολή παραστατικών συμμόρφωσης στο πλαίσιο των δράσεων της Μείωσης της νιτρορύπανσης και του ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ ανακοίνωσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ. Συγκεκριμένα, οι ενδιαφερόμενοι της Δράσης 10.1.04 «Μείωση της ρύπανσης νερού από γεωργική δραστηριότητα», οφείλουν να υποβάλουν τα παραστατικά συμμόρφωσης ειδικών διατάξεων μέχρι και την Κυριακή 4 Νοεμβρίου (καταληκτική ημερομηνία υποβολής για το έτος εφαρμογής 2018), μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος της Δράσης.

Για τους ενδιαφερόμενους της 2ης πρόσκλησης Δράσης 10.1.08 «Εφαρμογή της μεθόδου σεξουαλικής σύγχυσης των μικρολεπιδοπτέρων (ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ)» παρατείνεται η καταληκτική ημερομηνία υποβολής για το έτος εφαρμογής 2018, μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος της Δράσης, των παραστατικών συμμόρφωσης ειδικών διατάξεων μέχρι και τη Δευτέρα 22 Οκτωβρίου.

 

Χαλάει ο καιρός

Μεταβολή του καιρού αναμένεται σταδιακά από την Κυριακή, καθώς έρχονται βροχές και πτώση της θερμοκρασίας. Αναλυτικότερα σήμερα Παρασκευή και αύριο Σάββατο προβλέπεται αραιή συννεφιά, με διαστήματα ηλιοφάνειας και θερμοκρασία από 14 ως 24 βαθμούς Κελσίου. Την Κυριακή ίσως σημειωθεί ασθενής βροχή, αλλά σίγουρα Δευτέρα –Τρίτη θα ανοίξουν οι ουρανοί. Η θερμοκρασία θα υποχωρήσει (10-17 βαθμούς Κελσίου).

 

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass