Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΖΩΟΤΡΟΦΩΝ ΔΟΚΙΜΑΖΕΙ ΤΗ ΖΩΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ

Σε δύσκολη θέση οι αγελαδοτρόφοι, πήραν τα βουνά οι κτηνοτρόφοι

* Αυξημένη ζήτηση σημειώνεται στα κρεοπωλεία της Λάρισας

Δημοσίευση: 09 Ιουλ 2015 8:19
Το πρόβλημα ρευστότητας επηρεάζει άμεσα και το ζωικό κεφάλαιο Το πρόβλημα ρευστότητας επηρεάζει άμεσα και το ζωικό κεφάλαιο

 

Τις ελπίδες τους στον Θεό έχουν εναποθέσει κτηνοτρόφοι και αγελαδοτρόφοι, προκειμένου να σωθεί η ζωική παραγωγή τους, η οποία δοκιμάζει τις αντοχές της, ελλείψει ζωοτροφών, μετά και το πάγωμα της ρευστότητας και της αγοράς. Και αυτό γιατί τα ζώα τους είναι ζωντανοί οργανισμοί, δεν είναι χωράφια και χρειάζονται σε καθημερινή βάση φροντίδα που μεταφράζεται από ζωοτροφή, μέχρι φάρμακα και αντιμετώπιση του καύσωνα που διανύουμε. Γιατί εάν αποτραπεί μια δυσάρεστη κατάσταση θανάτωσης ενός ζώου από ασιτία, στην καλύτερη περίπτωση θα υπάρξει απώλεια της ποιότητας της παραγωγής. Οι παραγωγοί ζωικής εκμετάλλευσης ζητούν από την κυβέρνηση να βρει άμεσα λύση στο πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν, δίνοντάς τους τουλάχιστον τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε παραγγελίες μέσω επιταγών.

«Σε μια περίοδο την οποία η χώρα μας θα αντιμετωπίσει οξύ πρόβλημα με τις εξαγωγές, αποτελεί χρέος της πολιτείας να στηρίξει έμπρακτα τους Έλληνες παραγωγούς, οι οποίοι θα κληθούν μέσω της αυξημένης παραγωγής τους να καλύψουν τις διατροφικές ανάγκες των Ελλήνων» δηλώνει χαρακτηριστικά στην «Ε» ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Αγελαδοτρόφων Ελλάδας Αποστόλης Μωραΐτης, ενώ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας Νίκος Παλάσκας υποστηρίζει πως «όσοι δεν κατάφεραν να μεταφέρουν τα ζώα τους, ελλείψει καυσίμων, στα βουνά της Πίνδου κάθε μέρα που περνά είναι κρίσιμη για τη ζωική παραγωγή. Και επειδή, όποιο και να είναι το αποτέλεσμα της Κυριακής στις Βρυξέλλες, οι τράπεζες θα αργήσουν να ανοίξουν, το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης θα πρέπει να υλοποιήσει άμεσα ένα σχέδιο σωτηρίας της ελληνικής κτηνοτροφίας».

ΟΙ ΑΓΕΛΑΔΟΤΡΟΦΟΙ

Σε πιο δύσκολη θέση απ' όλους βρίσκονται οι αγελαδοτρόφοι, οι οποίοι θα πρέπει να μεριμνήσουν για την ομαλή λειτουργία των μονάδων τους, χωρίς την απαιτούμενη ρευστότητα, εν αντιθέσει με τους μετακινούμενους κτηνοτρόφους, οι οποίοι βρήκαν τη λύση των ζωοτροφών στα ελεύθερα λιβάδια της ορεινής Πίνδου.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Συνδέσμου Αγελαδοτρόφων Απόστολο Μωραΐτη «μέρα με τη μέρα η στάση των προμηθευτών σκληραίνει απέναντί μας. Και μπορεί το αποθηκευμένο από πέρυσι καλαμπόκι να το προμηθευόμαστε πιο εύκολα από τον αγρότη, στηριζόμενοι στη μακροχρόνια σχέση εμπιστοσύνης που έχουμε αναπτύξει, αλλά στις εισαγόμενες ζωοτροφές (π.χ. σόγια) και στα φάρμακα οι συναλλαγές γίνονται πολύ δύσκολα. Πρόβλημα υπάρχει και με τα σιτηρά, καθώς η διαχείρισή τους στην περίοδο συγκομιδής καθιστά αδύναμη κάθε ομαλή συναλλαγή με τον αγροτικό κόσμο, που αυτή τη στιγμή περιμένει να καλύψει καλλιεργητικά κόστη ενός χρόνου. Τα αποθέματα είναι πολύ μικρά επειδή την εποχή που έγινε η επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων βρισκόμαστε στη συγκομιδή σιτηρών. Οι τζίροι του κλάδου μας είναι μεγάλοι και το capital control των τραπεζών μας έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο. Ας μας δώσουν τουλάχιστον τη δυνατότητα πληρωμής με επιταγές, αλλιώς θα έχουμε δυσάρεστες εξελίξεις».

ΤΑ ΚΡΕΟΠΩΛΕΙΑ

Στο μεταξύ αυξημένη ήταν η κίνηση που σημειώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στα κρεοπωλεία της Λάρισας, καθώς αρκετοί καταναλωτές φοβούμενοι έλλειψη βασικών αγαθών από την αγορά έσπευσαν να προμηθευθούν κρέας, το οποίο εν συνέχεια το κατέψυξαν για τις δύσκολες μέρες που έρχονται. Αυξημένη κατά συνέπεια ήταν και η κίνηση στα σφαγεία του νομού, ενώ την τρέχουσα εβδομάδα η κίνηση ομαλοποιήθηκε. Σύμφωνα με τον πρόεδρο των Κρεοπωλών Λάρισας Χρήστο Πάσχο «τις προηγούμενες μέρες οι αγορές ήταν αυξημένες, κυρίως από γονείς που ήθελαν να εξασφαλίσουν τη διατροφή των παιδιών τους για αρκετές ημέρες. Κυρίως το μοσχάρι συγκέντρωσε τις προτιμήσεις των καταναλωτών. Γενικότερα η συμπεριφορά του κόσμου ήταν ψύχραιμη και ώριμη. Όσον αφορά στην επάρκεια του κρέατος στην περιοχή μας, δεν έχουμε να φοβηθούμε διότι η επαρχία Ελασσόνας από μόνη της μπορεί να μας τροφοδοτήσει για πολύ καιρό. Πόσο μάλιστα όταν καλύπτει ομαλά ακόμη και τις ανάγκες της Αθήνας σε κρέας. Σχετικά με το πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζουμε, αυτό εντοπίζεται κυρίως στους συνταξιούχους, όχι όμως από το capital control, αλλά από τη γενικότερη δύσκολη οικονομική κατάσταση που βιώνουν. Τα βερεσέ σε μερικές περιπτώσεις υπάρχουν».

Γ. Ρούστας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass