Αγροτικό Ημερολόγιο

Δημοσίευση: 10 Ιουλ 2015 8:08
Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τη μετακόμιση των Γεωτεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας που στεγάζονται στην Ηρ. Πολυτεχνείου στο νέο διοικητήριο της οδού Θεοφράστου (κάθετη της Φαρσάλων). Βέβαια στο νέο κτίριο «κόσμημα», εκτός των Γεωτεχνικών Υπηρεσιών θα μεταφερθούν και οι Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας, ενώ έχουν κατασκευαστεί πολλά γραφεία και μια σύγχρονη αίθουσα για τις συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τη μετακόμιση των Γεωτεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας που στεγάζονται στην Ηρ. Πολυτεχνείου στο νέο διοικητήριο της οδού Θεοφράστου (κάθετη της Φαρσάλων). Βέβαια στο νέο κτίριο «κόσμημα», εκτός των Γεωτεχνικών Υπηρεσιών θα μεταφερθούν και οι Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας, ενώ έχουν κατασκευαστεί πολλά γραφεία και μια σύγχρονη αίθουσα για τις συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου

 

* Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr

 

ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΙΡΟΥ

Αίθριος καιρός με υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσει στη Λάρισα το επόμενο διάστημα, δυσκολεύοντας τη ζωή των αγροτών που θα πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους για το πότισμα των καλλιεργειών τους. Έτσι σήμερα Παρασκευή, αλλά και το Σαββατοκύριακο στον Νομό Λάρισας ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος, οι άνεμοι θα είναι βόρειοι ασθενείς και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22 ως 33 βαθμούς Κελσίου σήμερα, 34 βαθμούς αύριο και 35 βαθμούς την Κυριακή. Τη Δευτέρα η θερμοκρασία θα είναι αμετάβλητη (33 έως 35 βαθμούς Κελσίου), ενώ την Τρίτη ο καιρός θα είναι αρχικά σχεδόν αίθριος με λίγες τοπικές συννεφιές. Βαθμιαία όμως οι συννεφιές θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι ασθενείς και στο Αιγαίο μέτριοι και η θερμοκρασία σε πτώση (31 έως 33 βαθμούς Κελσίου).

ΠΟΤΙΣΜΑΤΑ

Τρέχουν και δεν φτάνουν τούτες τις μέρες οι αγρότες για να ποτίσουν επαρκώς τις παραγωγές τους, καθώς οι μέρες που διανύουμε είναι αρκετά κρίσιμες, αφού βρισκόμαστε στο αποκορύφωμα δημιουργίας των καλλιεργειών. Σε πρώτο πλάνο το βαμβάκι, ακολουθεί η ντομάτα και έπονται τα καλαμπόκια, τα τριφύλλια, τα κρεμμύδια. Σε επιφυλακή ο ΤΟΕΒ Πηνειού προκειμένου να εξασφαλίσει τις απαιτούμενες ποσότητες νερού ακόμη και στα παρακάρλια (βλέπε Μελία). Η ροή νερού στον Πηνειό είναι καλή, ενώ από Δευτέρα αναμένεται να ξεκινήσει πρόγραμμα ποτίσματος εκ περιτροπής, καθώς η διοίκηση του Οργανισμού θα ακολουθήσει το ρητό «των φρονίμων τα παιδιά …για να μην διψάσουν, ποτίζουν με σύνεση».

ΡΕΥΣΤΟΤΗΣ ΜΗΔΕΝ

Μάλλον ως ειρωνεία εξέλαβαν οι αγρότες τις πρόσφατες ανακοινώσεις της ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ότι η κυβέρνηση δύναται να πληρώσει, αλλά οι αγρότες δεν μπορούν να εισπράξουν λόγω κλειστών τραπεζών. «Σχετικά µε το χρονοδιάγραµµα των πληρωµών, εµείς έχουµε τη δυνατότητα να στέλνουµε τις αποφάσεις µας στα τραπεζικά ιδρύµατα για τις πληρωµές, ωστόσο η εκταµίευση είναι άλλη διαδικασία, η οποία ιδιαίτερα αυτές τις µέρες έχει τις δυσκολίες τις γνωστές» ήταν η χαρακτηριστική δήλωση του αρμόδιου υπουργού. Το μόνο παρήγορο από το capital control είναι πως σταµάτησαν να τρέχουν τα χρέη…

Την ίδια στιγμή παύση των πράξεων είχαµε µέσα στην εβδοµάδα στην ελληνική αγορά για το σκληρό σιτάρι, καθώς η πολιτικοοικονοµική κατάσταση εµπνέει ανησυχίες, ενώ σε κλίµα αβεβαιότητας οι δουλειές πάντα µειώνονται δραστικά. Οι παραγωγοί σε µεγάλο ποσοστό έχουν διαλέξει την αποθήκευση, όχι µόνο για να προσπαθήσουν να πιάσουν υψηλότερη τιµή, αλλά και διότι προτιµούν να έχουν εµπόρευµα στα χέρια τους, παρά µετρητά στην τράπεζα. Το καλό είναι ότι η αγορά του σκληρού στην Ευρώπη έχει πάρει τα πάνω της ιδιαίτερα για τις καλές ποιότητες.

Από την άλλη σε πολύ δύσκολη θέση βρίσκονται οι παραγωγοί φρούτων, οι οποίοι αδυνατούν να αποθηκεύσουν σε ψυγεία τη φετινή σοδειά. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πηλίου και Βορείων Σποράδων, που αναγκάστηκε να οδηγήσει από τα ψυγεία του στη χωματερή 100 τόνους μήλα, καθώς η περίοδος ψύξης είχε λήξει και τα μήλα παρέμεναν αδιάθετα.

ΠΛΗΡΩΝΕΙ Η ΕΑΣ ΒΟΛΟΥ

Κατάφερε να σβήσει εκκρεμότητες προς κτηνοτρόφους, αγρότες, δημόσιο, εργαζόμενους στην ΕΒΟΛ και προμηθευτές, παρά τις αντικειμενικά δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στην αγορά, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Βόλου (ΕΑΣ Βόλου), σύμφωνα με σχετική ανακοίνωσή του. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΑΣ Βόλου Νικήτας Πρίντζος «μετά από πολύ μεγάλες προσπάθειες που έγιναν αυτές τις δύο εβδομάδες κατορθώσαμε σήμερα να πληρώσουμε τους κτηνοτρόφους για τον μήνα Ιούνιο καθώς και τους αγρότες, οι οποίοι ήταν απλήρωτοι για 1.500 περίπου τόνους σιτάρια, που μας είχαν παραδώσει τις τελευταίες ημέρες πριν το κλείσιμο των Τραπεζών. Οι πληρωμές αυτές έγιναν διατραπεζικά, με κατάθεση δηλαδή στους λογαριασμούς των δικαιούχων. Θεωρώ όμως σημαντικό να επισημάνω ότι κατορθώσαμε και δώσαμε στους αγρότες και κτηνοτρόφους το 25% από αυτά που είχαν να λαμβάνουν σε μετρητά. Είναι σημαντικό γιατί αντιμετώπισαν τις άμεσες ανάγκες τους, να βάλουν δηλαδή πετρέλαιο στα τρακτέρ τους, να αγοράσουν αγροεφόδια και ζωοτροφές για τα ζώα τους. Πληρώσαμε επίσης το Δημόσιο, τα Ασφαλιστικά Ταμεία και τους προμηθευτές μας. Διασφαλίσαμε επίσης προμήθεια πρώτης ύλης για την κατασκευή των υλικών συσκευασίας που χρειαζόμαστε. Όλες αυτές οι πληρωμές ήταν της τάξεως του 1 εκ. ευρώ περίπου. Τέλος, πληρώσαμε κανονικά τους 150 εργαζόμενους της ΕΒΟΛ για τον μήνα Ιούνιο και καταφέραμε να τους δώσουμε σήμερα και το Επίδομα Αδείας σε μετρητά».

ΔΑΚΟΚΤΟΝΙΑ

Σε επαγρύπνηση βρίσκεται η ΔΑΟΚ της ΠΕ Λάρισας για την έναρξη του προγράμματος δακοκτονίας για την αντιμετώπιση του δάκου στις ελιές. Από την άλλη εβδομάδα θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ανάθεσης του προγράμματος σε εργολάβους, ενώ ήδη έχουν στηθεί παγίδες για τον εντοπισμό της ασθένειας. Μόλις αυτή εμφανιστεί, άμεσα θα ξεκινήσει η δακοκτονία, η οποία προβλέπει για φέτος 4 ψεκασμούς (αντί για 6 που ίσχυε πέρυσι). Το θετικό είναι πως φέτος ο δάκος δεν εμφανίζεται τόσο απειλητικός, όσο τα προηγούμενα χρόνια. Σε πιο δύσκολη θέση οι ελαιοπαραγωγοί της Κρήτης, όπου η τοπική ΔΑΟΚ τους συνέστησε να ξεκινήσουν μόνοι, τους ψεκασμούς, καθώς λόγω της δυσχερούς οικονομικής συγκυρίας η Υπηρεσία αδυνατεί να το πράξει. Στην Αχαΐα ο πρώτος ψεκασμός για τον δάκο έγινε προ ημερών.

ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ

--Προθεσμία μέχρι τις 11 Ιουλίου, οπότε και κλείνει οριστικά το σύστημα για τις φετινές δηλώσεις ΟΣΔΕ, δίνει νέα απόφαση σχετικά με τη δυνατότητα ακύρωσης οριστικοποιημένων αιτήσεων μεταβολών, που έχουν ήδη αποσταλεί στον ΟΠΕΚΕΠΕ, πάντα με τη σχετική ποινή 1% ανά ημέρα για τους εκπρόθεσμους, μετά την 15η Ιουνίου.

--Προθεσμία μέχρι τις 31 Ιουλίου σε όσους παραγωγούς δεν έχουν μέχρι σήμερα πληρώσει την ασφαλιστική εισφορά υπέρ του ΕΛΓΑ, δίνει σχετική απόφαση του οργανισμού, χωρίς ωστόσο να λύνει το πρόβλημα γι’ αυτούς που δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στην υποχρέωσή τους απέναντι στον κανονισμό του ΕΛΓΑ χωρίς να κινδυνεύουν να χάσουν τις αποζημιώσεις τους.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ

Υποχρεωτικά και όχι κατ’ επιλογή πρέπει να αναγραφεί το ποσό των επιδοτήσεων που λαμβάνει ο κάθε παραγωγός στο έντυπο Ε-3 κατά την υποβολή της φορολογικής δήλωσης και να συνυπολογιστεί στον προσδιορισμό των καθαρών κερδών. Για επιδοτήσεις πάνω από 12.000 ευρώ, το ποσό που το υπερβαίνει, καταχωρείται στον κωδικό 645 της 2ης σελίδας του εντύπου Ε3. Για επιδοτήσεις πάνω από 12.000 ευρώ, το ποσό που το υπερβαίνει, καταχωρείται στον κωδικό 645 της 2ης σελίδας του εντύπου Ε3. Ένα από τα φλέγοντα ζητήματα για τον αγροτικό κόσμο, όπως οι επιδοτήσεις, ενισχύσεις και αποζημιώσεις των ασκούντων αγροτική εκμετάλλευση, διευκρινίζουν οι λογιστές, τονίζοντας ότι η ΠΟΛ.1116/10.06.15 στην παράγραφο 6 ορίζει τα εξής: «Το σύνολο των επιδοτήσεων αναγράφεται στον πίνακα Ε του εντύπου Ε-3 (για πληροφοριακούς λόγους), αλλά μόνο το μέρος που υπερβαίνει το όριο των 12.000 ευρώ μεταφέρεται στον πίνακα ΣΤ’ του Ε-3 ούτως ώστε να προσμετρηθεί στη διαδικασία του κέρδους από αγροτική επιχειρηματική». Επειδή κάποιοι λογιστές παρερμήνευσαν την ανωτέρω ΠΟΛ., διευκρινίζεται ότι: Οι επιδοτήσεις αναγράφονται όλες στο σύνολό τους, στον κωδικό 908 της 1η σελίδας του εντύπου Ε-3. Σε όσους έχουν επιδοτήσεις πάνω από 12.000 ευρώ, το ποσό που υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ, το καταχωρούμε στον κωδικό 645 της 2ης σελίδας του εντύπου Ε3. Ξαναγράφουμε: όσοι έχουν επιδοτήσεις πάνω από 12.000 ευρώ, το υπερβάλλον ποσό το καταχωρούμε στον Κωδικό 645 της δεύτερης σελίδας του Εντύπου Ε3.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass