Αγροτικά εφόδια

Δημοσίευση: 31 Δεκ 2018 22:08

Παραχώρηση δηµόσιας αγροτικής γης

Πάνω από 200.000 στρέμματα δηµόσιας αγροτικής γης θα παραχωρηθούν έναντι ετήσιου συµβολικού τιµήματος έως 5 ευρώ ανά στρέμμα από την εαρινή καλλιεργητική περίοδο σε ανέργους, κατ’ επάγγελμα αγρότες ή όσους ανήκουν σε αγροτικούς συνεταιρισμούς και σε νέους αποφοίτους Γεωτεχνικών Σχολών.

Πρόκειται για εκτάσεις που ανήκουν κατά κυριότητα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, οι οποίες θα αναδιανεμηθούν βάσει σχετικής απόφασης του υπουργού Σταύρου Αραχωβίτη, µε την οποία ενεργοποιείται ουσιαστικά ο νόμος του 2012. Στόχος είναι η παραχώρηση φτηνής παραγωγικής γης, η ενίσχυση των νέων ανθρώπων της περιφέρειας αλλά και η καταπολέµηση του φαινοµένου της επινοικίασης δηµόσιας γης από παραχωρησιούχους που δεν κατοικούσαν καν στην περιοχή σε καλλιεργητές µε δικαιώµατα. Οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις και εγκύκλιοι αναµένεται να έχουν ολοκληρωθεί έως τα τέλη Ιανουαρίου, µε στόχο, σε συνεργασία µε τις περιφέρειες, να ξεκινήσει το συντοµότερο η υποδοχή των αιτήσεων των ενδιαφεροµένων. Συνολικά, θα αναδιανεμηθούν 207.449 στρέμματα σε 13 Περιφερειακές Ενότητες σε όλη την Ελλάδα, βάσει μοριοδότησης και κοινωνικών κριτηρίων.

Ερωτηματικά για επιλέξιμους βοσκότοπους

Ενστάσεις για την πρόσκληση των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) των Περιφερειών προς τους κτηνοτρόφους να προσέλθουν στα γραφεία των υπηρεσιών, προκειμένου να λάβουν γνώση ενυπόγραφα για την ισχύουσα κατανομή των επιλέξιμων βοσκοτόπων για το έτος 2018, εκφράζει η Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας. Ιδιαίτερα η φράση στην επίμαχη ανακοίνωση ότι «σε περίπτωση μη προσέλευσης, θεωρείται ότι οι δικαιούχοι κτηνοτρόφοι αποδέχονται την κατανομή ως έχει και χάνουν το δικαίωμα για να υποβάλουν αίτηση χωροταξικής ανακατανομής για το έτος 2019 (δικαίωμα ένστασης)» εγείρει πολλά ερωτήματα εκ μέρους της Ομοσπονδίας, η οποία διερωτάται για τη σκοπιμότητα αυτής. Και αυτό γιατί αν δεν προσέλθουν θα χάσουν το δικαίωμα της ένστασης (αίτηση χωροταξικής ανακατανομής) για το επόμενο έτος. Υπενθυμίζεται ότι οι ΔΑΟΚ κυρίως στις Περιφέρειες Θεσσαλίας, Στ. Ελλάδας και Μακεδονίας λίγο πριν τα Χριστούγεννα εξέδωσαν ανακοίνωση, με την οποία καλούν τους κτηνοτρόφους να προσέλθουν στα γραφεία των υπηρεσιών, εντός προθεσμίας 30 ημερών (για τη Λάρισα η προθεσμία λήγει 21 Ιανουαρίου) για τη διαδικασία επικαιροποίησης των καταστάσεων κατανομής των επιλέξιμων βοσκοτόπων του έτους 2018, αφού σύμφωνα με τη διαδικασία μίσθωσης βοσκήσιμων γαιών, (ΦΕΚ Β΄ 1812/21-5- 2018), έγινε εκτύπωση των καταστάσεων με όλους τους δικαιούχους και τις εκτάσεις που τους κατανεμήθηκαν.

De minimis σε δενδροπαραγωγούς

Στο περίμενε βρίσκονται παραγωγοί ροδάκινων και νεκταρινιών προκειμένου να πληρωθούν μέσω των de minimis από το πακέτο των 10,2 εκατ. ευρώ, όπως έχει ανακοινώσει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σταύρος Αραχωβίτης. Υπενθυμίζεται σε σχέση με τα ποσά που θα πάρουν οι αγρότες, ότι τα de minimis θα είναι 100 ευρώ το στρέμμα στα ροδάκινα και 120 ευρώ στα νεκταρίνια για τις ποικιλίες κοντά στη ζημιά τέλους Ιουνίου και 50 – 60 ευρώ σε ροδάκινα και νεκταρίνια αντίστοιχα όσον αφορά στις επόμενες ζημιές. Επιλέξιμοι είναι οι 12.500 δενδροκαλλιεργητές των νομών Ημαθίας, Καβάλας, Κοζάνης, Λάρισας, Μαγνησίας, Πέλλας, Πιερίας, Τρικάλων και Φλώρινας.

Αποζημιώσεις για τα τεύτλα

Στο μεταξύ τη λύση της ενίσχυσης-«αποζημίωσης» μέσω των De minimis ή στη χειρότερη περίπτωση από τα ΠΣΕΑ ζητούν και οι τευτλοπαραγωγοί, λόγω της πολύ καταστροφικής χρονιάς που βίωσαν και την απώλεια εισοδήματος, ενώ ακόμη δεν έχουν πληρωθεί για τη σοδειά που παρέδωσαν. Η ολοκλήρωση της συγκομιδής κατέδειξε αποκαρδιωτικά στοιχεία, καθώς οι στρεμματικές αποδόσεις ήταν χαμηλότερες, μεσοσταθμικά, κατά 47%, σε σύγκριση με τον μέσο όρο της τελευταίας δεκαετίας, ενώ σε κάποια χωράφια δεν ξεπέρασαν τους 1,5 τόνο το στρέμμα, όταν παραδοσιακά οι αποδόσεις τους έπιαναν από 5 τόνους το στρέμμα και πάνω.

Αρνητικό ισοζύγιο από ΕΛΓΑ

Την οικονομική κατάσταση του ΕΛΓΑ το 2018 αποτυπώνει σχετική απόφαση για την αναθεώρηση του προϋπολογισμού του οργανισμού που δημοσιεύθηκε στη "Διαύγεια" και υπογράφουν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Σταύρος Αραχωβίτης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ. Γιώργος Χουλιαράκης. Τα έσοδα του ΕΛΓΑ ήταν το 2018 179,9 εκατ. ευρώ, αλλά τα έσοδα λόγω των πολλών ζημιών στην παραγωγή υπερέβησαν τα 217 εκατ. ευρώ, ενώ το αρνητικό ισοζύγιο καλύφτηκε με 2 αναθεωρήσεις προϋπολογισμού, από τα ταμειακά διαθέσιμα του ΕΛΓΑ.

Ενστάσεις για την εξισωτική

Από τις 10 Ιανουάριου έως και τις 23 του ίδιου μήνα θα μπορούν – σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ – να υποβάλουν ενστάσεις όσοι δεν πληρώθηκαν την εξισωτική αποζημίωση στις 21 Δεκεμβρίου. Όπως έκανε γνωστό ο ΟΠΕΚΕΠΕ «μετά την ολοκλήρωση των διασταυρωτικών μηχανογραφικών ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν για την πληρωμή των ανωτέρω ενισχύσεων, εντοπίστηκαν ευρήματα που επηρέασαν μερικά ή ολικά την πληρωμή των δικαιούχων». Τα ευρήματα αυτά αφορούν κυρίως σε με μη τεκμηρίωση ιδιοκτησίας για το σύνολο ή μέρος των αγροτεμαχίων που δηλώθηκαν στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης, σε στοιχεία του τραπεζικού λογαριασμού που δεν ταυτοποιήθηκαν με τα αντίστοιχα του τραπεζικού ιδρύματος, σε περιπτώσεις που εκκρεμεί το αποτέλεσμα ελέγχου του κριτηρίου του ενεργού γεωργού και στον επανέλεγχο του προβλεπόμενου κριτηρίου επιλεξιμότητας ως προς την ενεργό επαγγελματική δραστηριότητα, σε σχέση με τα στοιχεία που τηρούνται στην Α.Α.Δ.Ε.

Χιόνια ίσως και στα πεδινά

Για «λευκή» Πρωτοχρονιά σε πολλές περιοχές της Θεσσαλίας (πιθανότατα και σε πεδινές) κάνουν λόγο οι μετεωρολόγοι, προς μεγάλη ικανοποίηση των δεντροπαραγωγών, οι οποίοι θέλουν χαμηλές θερμοκρασίες για να ξεκουραστούν τα δέντρα και να μην έχουμε τις περσινές απώλειες παραγωγής. Αναλυτικότερα σήμερα Δευτέρα στον Νομό αναμένονται συννεφιές που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν βροχές ή χιονόνερο στα πεδινά και χιόνια στα ορεινά. Οι άνεμοι θα είναι βορειοανατολικοί μέτριοι και στο Αιγαίο ισχυροί με τάση ενίσχυσης. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -2 ως 5 βαθμούς Κελσίου. Την Τρίτη (Πρωτοχρονιά) ανάλογες καιρικές συνθήκες. Την Τετάρτη περιμένουμε αραιές συννεφιές αυξημένες το πρωί και ίσως να σημειωθούν ασθενείς χιονοπτώσεις. Παγωνιά το πρωί, ενώ την ημέρα οι μέγιστες θερμοκρασίες θα είναι 3 με 5 βαθμούς Κελσίου. Σταδιακή βελτίωση του καιρού και άνοδος της θερμοκρασίας από την Πέμπτη.

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass