ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Δημοσίευση: 01 Φεβ 2019 22:00

Μπλόκα

Πιστά τηρείται και φέτος το πρόγραμμα των αγροτικών κινητοποιήσεων και όσοι αναρωτιούνται μέχρι πότε θα παραμείνουν οι αγρότες τους δρόμους, μάλλον βιάζονται.

Η σειρά των γεγονότων εκτός απροόπτου είναι δεδομένη. Κάθοδος των αγροτών στην πόλη της Λάρισας, σύσκεψη φορέων για να εκφραστεί η αλληλεγγύη στον αγώνα, σύσκεψη Επιτροπής Μπλόκων για να αποφασιστεί η κάθοδος των αγροτών στην Αθήνα και η διοργάνωση ενός συλλαλητηρίου και αίτημα συνάντησης με τον πρωθυπουργό. Φέτος προέκυψε η εισαγγελική παρέμβαση για τους 10 αγρότες που παρακωλύουν τη… συγκοινωνία και η δίκη τους, την 1η του Μάρτη. Τι πιο καλή αφορμή για ένα δυναμικό συλλαλητήριο, έξω από τα δικαστήρια, λίγο πριν επιστρέψουν τα τρακτέρ στα χωριά και στα χωράφια για την εαρινή σπορά;

 

H KYA για το γάλα

Θέμα ημερών είναι η υπογραφή της αρμόδιας υφυπουργού, κα Κατερίνας Παπανάτσιου στην περιβόητη ΚΥΑ για τον έλεγχο της αγοράς γάλακτος. Ολοκληρώθηκε η διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης και η επεξεργασία των σχολίων των εμπλεκόμενων φορέων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση θα καθιερώνει μεταξύ άλλων πιο αυστηρές κυρώσεις για τους παραγωγούς (κτηνοτρόφους), αλλά και τους αγοραστές γάλακτος (τυροκομεία, βιομηχανίες) που παρανομούν, φθάνοντας μέχρι και το λουκέτο σε περιπτώσεις υποτροπής.

 

Η νέα διοίκηση

του Μελισσοκομικού Συλλόγου Λάρισας

Συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Μελισσοκομικού Συλλόγου Ν. Λάρισας, μετά τις πρόσφατες αρχαιρεσίες που πραγματοποιήθηκαν. Έτσι επανεξελέγη πρόεδρος ο Κώστας Καλαπούτης, ενώ τα υπόλοιπα αξιώματα έχουν ως εξής: Σφήκας Γεώργιος (αντιπρόεδρος) Κακαγιάννης Ευάγγελος (ταμίας), Σκόκας Δημήτριος (γεν. γραμματέας), Ντίνας Αντώνιος (μέλος). Ως ελεγκτική επιτροπή εξελέγησαν οι: Βαλαβάνης Κων/νος, Μπούλμπος Ευάγγελος, Σαρούδης Πέτρος. Στην ΟΜΣΕ οι κ. Κακαγιάννης Ευάγγελος, Καλαντζής Ευάγγελος, Καλαπούτης Κων/νος, Καραγιάννης Αθανάσιος, Κώτης Γεώργιος, Σαρούδης Πέτρος, Σκόκας Δημήτριος, Τσεσμετζής Ηλίας.

 

Αποζημιώσεις ΕΛΓΑ

Αποζημιώσεις ύψους 26.008.767,87 θα καταβάλει ο ΕΛ.Γ.Α. σήμερα Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2019, σε 18.848 δικαιούχους αγρότες και κτηνοτρόφους. Η πληρωμή αυτή αφορά κυρίως αποζημιώσεις φυτικής παραγωγής και ζωικού κεφαλαίου για το έτος ζημιάς 2018. Διευκρινίζεται ότι για το έτος ζημιάς 2018 καταβάλλεται το 70% των αντίστοιχων αποζημιώσεων φυτικής παραγωγής και το 100% των αντίστοιχων αποζημιώσεων ζωικού κεφαλαίου. O νομός Λάρισας θα εισπράξει 2.008.449 ευρώ.

Ασφαλιστικές εισφορές

«Αναφορικά με τη ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, πρόκειται για ένα σχήμα τεράστιας ανακούφισης για δεκάδες χιλιάδες ασφαλισμένους που θα νομοθετηθεί τον Φεβρουάριο και θα εκκινήσει τον Μάρτιο», τόνισε σε δηλώσεις της η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου. «Μιλάμε για ρύθμιση των παλιών χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία που θα έχει δόσεις με ελάχιστο ποσό τα 30 ευρώ τον μήνα για τους αγρότες και με ανώτατο όριο αποπληρωμής τους μέχρι τους 120 μήνες» δήλωσε χαρακτηριστικά.

 

Τροποποιήσεις – μεταβιβάσεις

για τη δράση 10.1.04

και οδηγίες διόρθωσης σφαλμάτων

Σε συνέχεια Εγκυκλίου με θέμα «Διαδικασία υποβολής Αίτησης Τροποποίησης Πράξης (συμπεριλαμβανομένης της μεταβίβασης πράξης) και αίτησης ανάκλησης πράξης στο πλαίσιο της δράσης 10.1.04 «Μείωση της ρύπανσης νερού από γεωργική δραστηριότητα» του Μέτρου 10 του ΠΑΑ 2014-2020», η οποία είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα του ΥπΑΑΤ, η ΔΑΟΚ υπενθυμίζει στους ενδιαφερόμενους ότι από τις 15 Ιανουαρίου μέχρι και τις 28 Φεβρουαρίου μπορούν να υποβάλλουν αιτήματα τροποποιήσεων ή/και μεταβιβάσεων ή/και ανακλήσεων πράξης για το δεύτερο έτος εφαρμογής (έτος 2019) για τη δράση 10.1.04.

*Επίσης η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας ενημερώνει τους παραγωγούς και τους μελετητές συμβούλους τους, για τη δυνατότητα υποβολής διοικητικών πράξεων μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου για τις ακόλουθες περιπτώσεις, που αφορούν για τη Δράση 10.1.04. «Μείωση της ρύπανσης νερού από γεωργική δραστηριότητα». Α) Αλλαγή χαρακτηρισμού αγροτεμαχίου από μη αρδευόμενο σε αρδευόμενο (με την προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών, βλ. εγκύκλιο) και Β) Αλλαγή χαρακτηρισμού καλλιέργειας από ποτιστική σε ξηρική (με την προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών, βλ. εγκύκλιο). Στην ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΕΠΕ, στο σημείο Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2018, βρίσκεται αναρτημένη η υπ΄αριθμ. 11881/28.01.2019 εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ, με θέμα "3η τροποποίηση του υπ' αριθμ. 66590/07-09-2018 εγγράφου "Οδηγίες διόρθωσης προφανών σφαλμάτων μέσω διοικητικών πράξεων και υποβολής εκπρόθεσμων Ε.Α.Ε." Για διευκρινίσεις σχετικά με την εγκύκλιο οι ενδιαφερόμενοι να απευθύνονται στον Οργανισμό Πληρωμής.

 

Λαρισαίος αναπλ. τομεάρχης Αγροτικού της ΝΔ (ΦΩΤΟ)

Ο Λαρισαίος γεωπόνος Δημήτρης Λεωνιδάκης ορίστηκε και επίσημα αναπληρωτής γραμματέας στη Γραμματεία Αγροτικών Φορέων της ΝΔ, ενώ γραμματέας Αγροτικών Φορέων παραμένει ο Κωνσταντίνος Μπαγινέτας. Ο Δημήτρης Λεωνιδάκης είναι εξειδικευμένος και αναγνωρισμένος γεωπόνος, με ειδίκευση στον τομέα της «Έξυπνης Γεωργίας», τις πωλήσεις και το marketing. Με ολοκληρωμένο υπόβαθρο στις πωλήσεις και το μάρκετινγκ. Ιδιοκτήτης FARMACON, της εταιρείας Agrocenter, διαχειριστής σε οικογενειακή φάρμα, συνολικής έκτασης 20 εκταρίων με καλλιέργειες ροδάκινων, αχλαδιών και αραβόσιτου και τεχνικός σύμβουλος της MONSANTO στην Ελλάδα.

 

Στην αρχή σύννεφα, μετά βροχές

Απ’ όλα θα ’χει ο μπαχτσές του καιρού για τις επόμενες ημέρες. Και μπορεί να μην υπάρχει αγωνία για τις καλλιέργειες, ωστόσο οι αγροτικές κινητοποιήσεις και η παραμονή των αγροτών στους δρόμους επηρεάζονται από τις καιρικές συνθήκες. Σήμερα Παρασκευή ο καιρός θα είναι καλός, ενώ η θερμοκρασία θα κινηθεί από 5 έως 11 βαθμούς Κελσίου. Το Σαββατοκύριακο τα σύννεφα θα πυκνώσουν, αλλά δεν θα υπάρξουν ιδιαίτερα φαινόμενα. Θερμοκρασία 5-14β. Τη Δευτέρα ίσως υπάρξει ασθενής βροχόπτωση, αλλά την Τρίτη και την Τετάρτη ο καιρός θα είναι βροχερός, ενώ κάποια στιγμή της ημέρας θα σημειωθούν και ισχυρές καταιγίδες. Ο υδράργυρος θα ανέβει, ως προς τις μέγιστες τιμές και θα φθάσει τους 15-16 βαθμούς Κελσίου.

 

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass