* Συνάντηση Μεϊμαράκη με βουλευτές αγροτικών περιοχών *Έντονος προβληματισμός εν αναμονή αξιολόγησης των προτάσεων *Προβληματισμένοι Χαρακόπουλος-Κέλλας

«Διαρροές» λόγω αγροτών στη Νέα Δημοκρατία;

Δημοσίευση: 17 Ιουλ 2015 8:18

 

Της Μαρίνας Αποστολοπούλου

Χωρίς προβλήματα κύλησε για τη Νέα Δημοκρατία η πρώτη ψηφοφορία στη Βουλή την Τετάρτη για το νέο μνημόνιο που βρίσκεται επί θύραις και σχετικά με το πρώτο νομοσχέδιο «καλής θέλησης» στο πλαίσιο των προαπαιτούμενων που θέτουν οι δανειστές προκειμένου να κλείσει τον επόμενο μήνα η συμφωνία.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι κατά τον ίδιο τρόπο θα κινηθεί και η δεύτερη ψηφοφορία την ερχόμενη εβδομάδα καθώς στο έτερο νομοσχέδιο που έρχεται περιλαμβάνεται και το «αγκάθι» της αλλαγής επί τα χείρω του φορολογικού καθεστώτος, που διέπει τους αγρότες και το οποίο, οι γαλάζιοι βουλευτές καλούνται να ψηφίσουν, στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης «εθνικής συναίνεσης» που εκφράζεται εντός Βουλής από τα κόμματα της αντιπολίτευσης που στηρίζουν την Κυβέρνηση.

Τις «ανησυχίες» τους για το θέμα είχαν αρχίσει να εκφράζουν βουλευτές αγροτικών περιοχών, μεταξύ των οποίων βεβαίως και της Θεσσαλίας και του νομού Λάρισας και πριν την ψηφοφορία της Τετάρτης μαζί με εκείνους τους βουλευτές από νησιωτικές περιοχές που είχαν τις ενστάσεις τους για την αύξηση του ΦΠΑ στο νησιά. Στην πρώτη όμως ψηφοφορία όπου περιλαμβανόταν ο ΦΠΑ η ΝΔ δεν σημείωσε απώλειες, όλοι ψήφισαν βάσει γραμμής, χωρίς ωστόσο αυτό να μπορεί να το προεξοφλήσει κανείς και για την επομένη ψηφοφορία παρότι η κεντρική γραμμή του κόμματος όπως εκφράστηκε και από τον πρόεδρο Βαγγέλη Μεϊμαράκη εντός Βουλής παραμένει η ίδια.

Σύσκεψη υπό Μεϊμαράκη

Λόγω της διάχυτης ανησυχίας πραγματοποιήθηκε χθες σύσκεψη υπό τον πρόεδρο του κόμματος Βαγγέλη Μεϊμαράκη, στην οποία μετείχαν οι βουλευτές των αγροτικών περιοχών, 25 με 30, και οι οποίοι εξέφρασαν τον προβληματισμό τους γύρω από το θέμα και επισήμαναν τον κίνδυνο η ήδη διαταραγμένη από τις ημέρες της Κυβέρνησης Σαμαρά σχέση της ΝΔ με τους αγρότες να οδηγηθεί στα άκρα εφόσον οι βουλευτές της ΝΔ συναινέσουν στα νέα σκληρά μέτρα που έρχονται για τον αγροτικό κόσμο, με αποτέλεσμα η ΝΔ να χάσει περαιτέρω ένα «παραδοσιακό» πεδίο και κομμάτι της εκλογικής της «πελατείας». Να υπενθυμίσουμε δε ότι επί Κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ η φορολογία των αγροτών είχε οριστεί στο 13% όπως και η τήρηση βιβλίων εσόδων-εξόδων και ήδη οι αντιδράσεις του αγροτικού κόσμου ήταν έντονες.

Το γεγονός πέρα από την ευρύτερη αναπτυξιακή αλλά και πολιτική του διάσταση απασχολεί και ατομικά τους βουλευτές οι οποίοι προέρχονται από αγροτικούς νομούς και οι οποίοι γίνονται δέκτες πληθώρας διαμαρτυριών εκ μέρους των αγροτών. Πολλώ δε μάλλον που στο πολιτικό «πεδίο μάχης» θα βρεθούν προ του παραδόξου-σύμφωνα με τα όσα συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ- να ψηφίσουν οι ίδιοι, αν και αντιπολίτευση, σκληρά μέτρα και κατά των αγροτών και εν συνεχεία να έχουν να αντιπαρατεθούν στις διαφαινόμενες εκλογές, με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που δεν ψήφισαν τα μέτρα!

Την κατάσταση δεν διευκολύνει και η προοπτική-όπως συνέβη και την Τετάρτη έτσι και στην ερχόμενη ψηφοφορία- τα μέτρα να έρθουν σε ένα άρθρο οπότε να πρέπει να ψηφίσουν «ή όλα ή τίποτα».

Επειδή πάντως στην παρούσα φάση υπάρχει μεν το περίγραμμα αλλά δεν είναι σαφές ποιο θα είναι τελικά το περιεχόμενο της πρότασης το οποίο θα παρουσιάσει προς ψήφιση η Κυβέρνηση, κατά τη χθεσινή σύσκεψη συμφωνήθηκε να τηρηθεί στάση αναμονής μέχρι να έρθει εις γνώση του κόμματος το περιεχόμενο της κυβερνητικής πρότασης και εν συνεχεία να επανεκτιμηθεί η κατάσταση.

Όπως σχολίαζαν όμως στελέχη δεν αποκλείεται στην επόμενη ψηφοφορία να παρουσιάσει διαρροές και η Νέα Δημοκρατία, (έως και 10 καθώς κάποιοι και στη χθεσινή συνάντηση φάνηκαν εντελώς αρνητικοί) από βουλευτές αγροτικών περιοχών.

Όσον αφορά τώρα τους δυο γαλάζιους βουλευτές της Λάρισας τον Μάξιμο Χαρακόπουλο και τον Χρήστο Κέλλα, οι επιφυλάξεις τους για το θέμα δεν διαφέρουν από αυτές των συναδέλφων τους από αγροτικές περιοχές που έχουν να αντιμετωπίσουν το ίδιο πρόβλημα.

Μάλιστα ο Μάξιμος Χαρακόπουλος το άφησε ως ένα βαθμό να εννοηθεί «τιτιβίζοντας» για την κραυγή αγωνίας των βουλευτών της περιφερείας στη συνάντηση με τον πρόεδρο της ΝΔ για τις συνέπειες της επικείμενης βαριάς φορολόγησης των αγροτών, ενώ προχθές στην τοποθέτησή του στην κοινοβουλευτική ομάδα ζήτησε να συγκροτήσει ομάδα εργασίας η ΝΔ για να βρει ισοδύναμα μέτρα που θα αποκαταστήσουν τις αδικίες από το «αριστερό μνημόνιο», «προκειμένου η επόμενη κυβέρνηση να διορθώσει τις κραυγαλέες αδικίες».

Έντονα προβληματισμένος και Χρ. Κέλλας, ο οποίος σχολίαζε ότι εφόσον εφαρμοστούν τα όσα τουλάχιστον έχουν ακουστεί θα υπάρξει θέμα πρωτογενούς παραγωγής σε όλη την Ελλάδα διότι θα καταστήσουν απαγορευτική την παραγωγή στη μεγάλη πλειοψηφία των αγροτών.

ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

Το «ειδικό πρόβλημα» που δημιουργείται στη ΝΔ με το θέμα της φορολόγησης των αγροτών μπορεί να προσθέσει κανείς και στο γενικό πρόβλημα που πολλοί βουλευτές αλλά και ο ίδιος ο πρόεδρος του κόμματος από βήματος Βουλής έθεσε λέγοντας απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό Α. Τσίπρα: «Εν πάση περιπτώσει για να τελειώνει και το καλαμπούρι: Ναι στα μέτρα θα ψηφίζει η ΝΔ και οι υπόλοιποι που ψηφίζουν «όχι» θα ψηφίζουν νόμους οι οποίοι θα αφορούν στην κυβερνητική πολιτική, αυτό το πράγμα δεν υπάρχει».

Αυτό ακριβώς είναι και το ζήτημα που απασχολεί όλο και περισσότερους βουλευτές της ΝΔ οι οποίοι παρακολουθούν τα τεκταινόμενα στο κυβερνητικό στρατόπεδο και δεν επιθυμούν να «παγιδευτούν» ψηφίζοντας νέα σκληρά μέτρα επιλογής μίας άλλης κυβέρνησης και επωμιζόμενοι το πολιτικό κόστος την ίδια ώρα που κυβερνητικοί βουλευτές δεν τα ψηφίζουν. Εξ ου και η «προειδοποίηση» Μεϊμαράκη στον Τσίπρα.

Προφανώς μετά την επόμενη κρίσιμη ψηφοφορία και ανάλογα και με τις αλλαγές που θα έχουν επέλθει στο κυβερνητικό στρατόπεδο θα επαναξιολογηθεί η στάση καθώς έπονται και άλλα νομοσχέδια αλλά και οι εφαρμοστικοί νόμοι.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass