Άμεσες εκτιμήσεις για τις ζημιές από τις πυρκαγιές στη Λακωνία

Δημοσίευση: 20 Ιουλ 2015 17:05

 

Σε ευρεία σύσκεψη στη Νεάπολη Λακωνίας με στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης, εκπροσώπους της Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, βουλευτές και φορείς, συμμετείχε, εκπροσωπώντας την κυβέρνηση, ο Αναπληρωτής Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Βαγγέλης Αποστόλου.

Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν η ρεαλιστική αξιολόγηση της κατάστασης που αφήνουν πίσω τους οι καταστροφικές πυρκαγιές και η δρομολόγηση μέτρων άμβλυνσης των επιπτώσεων και επούλωσης των πληγών για το περιβάλλον, την τοπική κοινωνία και οικονομία.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός ανακοίνωσε ότι:

· Θα υπάρξει απόφαση για άμεση καταβολή έκτακτου βοηθήματος στους πληγέντες κτηνοτρόφους για την αγορά ζωοτροφών.

· Θα προχωρήσει άμεσα η εκτίμηση και εξατομίκευση των ζημιών από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Εκτιμάται ότι έχουν καεί 35.000 στρέμματα δασικών εκτάσεων και έχουν πληγεί 25.000 στρέμματα αγροτικών εκτάσεων, κυρίως ελαιοκαλλιέργειας.

· Για τις ζημιές στο φυτικό κεφάλαιο, την ηρτημένη παραγωγή, αλλά και σε αρδευτικά δίκτυα και υποδομές, θα καταρτιστεί φάκελος για να υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να επιτραπεί η αποζημίωση των πληγέντων με τη διαδικασία των κρατικών ενισχύσεων (ΠΣΕΑ).

· Ο ΕΛΓΑ θα προχωρήσει κανονικά στην αποζημίωση του ζωϊκού κεφαλαίου που έχει καταστραφεί, των μελισσοσμηνών κ.λπ.  

Ο Βαγγέλης Αποστόλου ανέλαβε επίσης, ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης, να έρθει σε συνεννόηση με τα άλλα συναρμόδια υπουργεία ώστε:

· Να πραγματοποιηθούν σε σύντομο διάστημα οι κατάλληλες και απαραίτητες εργασίες πρόληψης στις κατεστραμμένες περιοχές (ειδικά φράγματα κ.λπ.) που θα αποτρέψουν φαινόμενα πλημμυρών και κατολισθήσεων που δημιουργούνται λόγω της αποψίλωσης του δάσους.

· Να μελετηθεί το ενδεχόμενο να κηρυχτεί πυρόπληκτη η περιοχή και να ενισχυθεί η αποκατάσταση καμένων σπιτιών.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός δεσμεύθηκε, τέλος, ότι θα παρακολουθεί από κοντά, ο ίδιος προσωπικά, την πορεία των δράσεων για την επούλωση των πληγών που αφήνει πίσω της η καταστροφική πυρκαγιά. 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass