ΖΗΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΕΙ

«Βέτο» ΝΔ στη φορολόγηση αγροτών

* Διαχωριστική γραμμή μεταξύ βουλευτών της περιφέρειας και των μεγάλων αστικών κέντρων * Ορατός ο κίνδυνος διαρροών αν έρθει ο νόμος στη Βουλή *Μάξ. Χαρακόπουλος: Ολα ανοιχτά αν δεν αλλάξουν τα πράγματα

Δημοσίευση: 21 Ιουλ 2015 7:53
Από τη συνεδρίαση των στελεχών της ΝΔ χθες στα γραφεία του κόμματος Από τη συνεδρίαση των στελεχών της ΝΔ χθες στα γραφεία του κόμματος

Της Μαρίνας

Αποστολοπούλου

Να αναθεωρήσει πλήρως τη φορολογική της πολιτική για τον αγροτικό κόσμο καθώς τα προωθούμενα μέτρα αποτελούν «ταφόπλακα» για τους αγρότες ζητά από την Κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία, με επίσημη ανακοίνωσή της, που αποτελεί προϊόν σύσκεψης στελεχών του κόμματος που πέρασαν από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, η οποία πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι υπό τον πρόεδρο του κόμματος Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Παράλληλα δε υπενθυμίζει και αντιπαραβάλλει τις προεκλογικές υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ στους αγρότες με αυτά που σήμερα προτίθεται να εφαρμόσει. Με την ανακοίνωση καθίσταται σαφές ότι η ΝΔ ξεκαθαρίζει τη θέση για το ζήτημα και θέτει ως «προαπαιτούμενο» επίσης την αλλαγή πολιτικής στο αγροτικό προκειμένου να συναινέσει.

Η χθεσινή σύσκεψη ακολούθησε εκείνη της περασμένης Πέμπτης στην οποία μετείχαν βουλευτές αγροτικών περιοχών οι οποίοι και εξέφρασαν την έντονη δυσφορία τους για τα δρομολογούμενα από την Κυβέρνηση μέτρα και άφησαν όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά κατά την αυριανή ψηφοφορία, εντείνοντας τον «κίνδυνο» διαρροών και από την αντιπολίτευση, την ώρα που ήδη οι κυβερνητικοί βουλευτές φυλλορροούν σημαντικά από την πρώτη κρίσιμη ψηφοφορία για τα προαπαιτούμενα.

Παρότι η συνάντηση των γαλάζιων στελεχών έγινε χθες το απόγευμα όταν είχαν αρχίσει ήδη να υπάρχουν διαρροές ότι ούτε η φορολογία των αγροτών, αλλά ούτε και το θέμα των πρόωρων συντάξεων θα έρθει τελικά προς ψήφιση αύριο, ωστόσο επειδή το θέμα ούτως ή άλλως παραμένει και επειδή επίσης δεν υπήρχε και επίσημη ενημέρωση σχετικά με το «αν» θα συμπεριληφθούν ή όχι, τα γαλάζια στελέχη έκαναν μία ευρεία συζήτηση για το θέμα, καταλήγοντας στο ως άνω «διαχρονικό» αίτημα.

«ΜΗΝΥΜΑΤΑ» ΑΠΟ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

Είναι σαφές άλλωστε ότι η Κυβέρνηση δεν θα φέρει προς ψήφιση αύριο τα δύο επίμαχα ζητήματα, αυτό το κάνει διότι προφανώς έχει πάρει τα «μηνύματα» από τους βουλευτές τόσο τους δικούς της όσο και της αντιπολίτευσης ότι υπάρχει περίπτωση η ψηφοφορία να «ναυαγήσει» οπότε θέλει να αποφύγει τον κίνδυνο αυτό στην παρούσα φάση των «προαπαιτούμενων» τουλάχιστον, αν σκεφθεί κανείς ότι στη ΝΔ οι βουλευτές αγροτικών περιοχών είναι περί τους 30 και από αυτούς πολλοί ενδέχεται να μην ψηφίσουν. Αν σκεφθεί επίσης ότι το «πρόβλημα» δεν φαίνεται να το έχει μόνον η Νέα Δημοκρατία αλλά και το ΠΑΣΟΚ και ότι γενικά παρατηρείται η δημιουργία μίας οριζόντιας διαχωριστικής γραμμής στους βουλευτές όλων των κόμματων μεταξύ εκείνων που εκλέγονται σε αστικές περιοχές και εκείνων που εκλέγονται στην περιφέρεια, το εύρος των πιθανών απωλειών μεγαλώνει. Αν σκεφτεί επίσης ότι ο Αλ. Τσίπρας στέλνει απανωτά μηνύματα είτε ο ίδιος, είτε διά συνεργατών του ότι η κυβερνητική πλειοψηφία δεν θα πρέπει να πέσει κάτω από τους 120 στην αυριανή ψηφοφορία, διότι πλέον θα υπάρχει ένα σαφές πρόβλημα επιβίωσης της κυβέρνησης παρότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν θέτουν θέμα «δεδηλωμένης»… Αν συναθροίσει όλα τα παραπάνω μπορεί εύκολα να αντιληφθεί γιατί η Κυβέρνηση δεν θέλει να το… ρισκάρει και αφήνει τα «φλέγοντα» όπως οι αγρότες και οι πρόωρες συντάξεις για επόμενη φάση.

Άλλωστε αυτή η τακτική του να κατατίθενται τα νομοσχέδια σε ένα άρθρο, φέρνει τους βουλευτές προ της επιλογής «ή όλα ή τίποτα» και δεν διευκολύνει την κατάσταση.

Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΝΔ

Συγκεκριμένα στη χθεσινή σύσκεψη υπό τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη συμμετείχαν ο συντονιστής Οικονομικών Υποθέσεων και πρώην υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας, η τομεάρχης Αγροτικού Φωτεινή Αραμπατζή, ο τομεάρχης Φορολογικής Πολιτικής Απόστολος Βεσυρόπουλος και οι πρώην υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης Γεώργιος Καρασμάνης, Αλέξανδρος Κοντός, Ευάγγελος Μπασιάκος, Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο αναπληρωτής γραμματέας της ΚΟ Δημήτριος Κυριαζίδης και στελέχη του κόμματος.

Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά το πέρας της σύσκεψης επισημαίνονται τα ακόλουθα:

«Τα τελευταία χρόνια, οι Έλληνες αγρότες υπέστησαν σημαντικές περικοπές, συμβάλλοντας, μέσω της μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματός τους, στην αναγκαία δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ υποσχέθηκε:

Την κατάργηση της υποχρέωσης τήρησης βιβλίων και στοιχείων των αγροτών.

Τη θέσπιση του αφορολόγητου των αγροτών μέχρι τις 12.000 ευρώ.

Την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ.

Αντ’ αυτών νομοθέτησε την αύξηση του κόστους παραγωγής, την υπέρμετρη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και, για πρώτη φορά από την ένταξή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τη φορολόγηση των πάσης φύσεως αγροτικών επιδοτήσεων και ενισχύσεων.

Τα πρόσθετα μέτρα, τα οποία έχει συμφωνήσει η συγκυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου με τους εταίρους και που αφορούν κυρίως στην κατακόρυφη αύξηση της φορολόγησης του αγροτικού εισοδήματος, την περαιτέρω φορολόγηση επιδοτήσεων και ενισχύσεων από το πρώτο ευρώ και την εκτίναξη του κόστους παραγωγής (κατάργηση επιστροφής ΕΦΚ στο πετρέλαιο, αύξηση του τιμολογίου ρεύματος) θα αποτελέσουν «ταφόπλακα για τον αγροτικό κόσμο», όπως χαρακτηριστικά, πριν από λίγες μέρες (30-6-2015), δήλωνε ο αρμόδιος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βαγγέλης Αποστόλου.

Καλούμε την Κυβέρνηση, έστω και την ύστατη ώρα να συνεκτιμήσει τις επιβαρύνσεις, που έχει ήδη επιβάλει, να συνειδητοποιήσει επιτέλους τη σημασία του πρωτογενούς τομέα για την ελληνική οικονομία και να αναθεωρήσει πλήρως τη φορολογική της πολιτική για τον αγροτικό κόσμο».

Ο ΜΑΞ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Ο βουλευτής Λάρισας και πρώην αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξιμος Χαρακόπουλος σχολιάζοντας τις προωθούμενες φορολογικές ρυθμίσεις από την Κυβέρνηση για τους αγρότες επισημαίνει μεταξύ άλλων:

«Το πακέτο Τσίπρα για τους αγρότες είναι ασήκωτο βουνό. Το Αριστερό Μνημόνιο απειλεί με αφανισμό ολόκληρους παραγωγικούς τομείς, όπως η γεωργία και η κτηνοτροφία. Είναι πρωτοφανές το πλήγμα που δέχονται οι αγρότες και κτηνοτρόφοι. Φαίνεται σαν να είναι μια στοχευμένη φοροκαταιγίδα στους αγρότες».

Ο πρώην αναπληρωτής αναφέρεται και σε παράδειγμα σύμφωνα με το οποίο ένας αγρότης που έχει εισόδημα 9.000 ευρώ εν τέλει με το νέο φορολογικό καθεστώς να ζει το μήνα με 363 ευρώ προκειμένου να αντεπεξέλθει στις φορολογικές του υποχρεώσεις και χωρίς να υπολογίζεται ότι ο ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια με τα πρώτα προαπαιτούμενα από το 13% πήγε στο 23%, ενώ καταργείται και το αγροτικό πετρέλαιο. Φανταστείτε, επομένως, πώς θα τα βγάλει πέρα!

Όλοι οι βουλευτές της ΝΔ, τονίζει, ψηφίσαμε με υπευθυνότητα το πρώτο κύμα των προαπαιτούμενων, που έχουν τριπλασιασμό των εισφορών των αγροτών στο ταμείο τους, στον ΟΓΑ, που εξισώνονται με το ΙΚΑ, προκειμένου να υπάρχουν συντάξεις, αλλά για να πληρωθούν αυτές οι εισφορές, θα πρέπει να υπάρχει αγροτικό εισόδημα.

Σε σύσκεψη υπό τον πρόεδρο του κόμματος Βαγγέλη Μεϊμαράκη -και είναι προς τιμήν του που τα όργανα λειτουργούν άψογα, συγκαλούνται μετά από πολύ μεγάλο διάστημα-, πάνω από 30 βουλευτές που προέρχονται από την ελληνική περιφέρεια, θέσαμε μετ’ επιτάσεως το ζήτημα. Δεν είναι θέμα πολιτικής διαχείρισης -όπως ακούω πολλές φορές βαρύγδουπες αναλύσεις από τα ραδιόφωνα και τις τηλεοράσεις των Αθηνών-, είναι ζήτημα πραγματικής επιβίωσης του κόσμου της υπαίθρου, της ελληνικής περιφέρειας, αν θέλουμε να συνεχίσει να υπάρχει πρωτογενής παραγωγή.

Θέλω να καλέσω την κυβέρνηση να αντιληφθεί το πρόβλημα και να αποσύρει αυτή τη φοροκαταιγίδα που έχει επιβάλει στους αγρότες, κανείς δεν αρνείται ότι πρέπει να πληρώσουν όλοι, αλλά να βρει τα κατάλληλα ισοδύναμα από τη μείωση των δαπανών του δημοσίου.

Οι δανειστές μας, οι εταίροι μας, ζητούν κάποια μέτρα. Δεν σημαίνει ότι αυτά θα πρέπει να εξοντώσουν μια κοινωνική ομάδα. Την ώρα που επιβάλλουν αυτά τα μέτρα, οι κυβερνώντες προχωρούν και πάλι σε επαναπροσλήψεις, σε διόγκωση του κράτους, σε αύξηση των δαπανών. Ας δούνε, λοιπόν, από εκεί πώς μπορούν να μειώσουν τις δαπάνες, αν πραγματικά θέλουν και εμείς να έχουμε τη δυνατότητα να στηρίξουμε και αυτή την προσπάθεια».

Σε αντίθεση περίπτωση ο πρώην υπουργός αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για την αυριανή ψηφοφορία.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass