Αγροτικό Ημερολόγιο

Δημοσίευση: 24 Ιουλ 2015 7:50

ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΡΟΥΣΤΑ

Roustas@eleftheria.gr

Αίθριος θα είναι σήμερα και αύριο ο καιρός στο νομό Λάρισας. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι ασθενείς και στο Αιγαίο έως ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 18 έως 36 βαθμούς Κελσίου. Το Σάββατο ο καιρός θα είναι αίθριος, οι άνεμοι θα είναι βόρειοι ασθενείς και στο Αιγαίο έως μέτριοι ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 18 έως 37 βαθμούς Κελσίου. Την Κυριακή ο καιρός θα είναι αίθριος, οι άνεμοι βόρειοι ασθενείς και στο Αιγαίο έως μέτριοι και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 18 έως 37 βαθμούς Κελσίου.

ΚΑΡΠΟΚΑΨΑ ΤΗΣ ΚΑΡΥΔΙΑΣ...

Οδηγίες για την αντιμετώπιση της καρπόκαψας (Cydia pomonella) στην καρυδιά δίνει με τεχνικό του δελτίο το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Μαγνησίας.

Σύμφωνα με το δελτίο, οι συλλήψεις ακμαίων του εντόμου στο δίκτυο φερομονικών παγίδων είναι πολύ μικρές έως μηδενικές, τόσο στις πεδινές όσο και στις ημιορεινές περιοχές. Παρόλα αυτά, συνιστάται τακτική επιθεώρηση των καρπών για τη διαπίστωση προσβολών, ιδιαίτερα στους αγρούς με ιστορικό προσβολών και όπου οι παραγωγοί δεν έχουν τοποθετήσει δικές τους φερομονικές παγίδες.

Σε περίπτωση προσβολής συστήνεται άμεσα ψεκασμός με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο για την καλλιέργεια εντομοκτόνο. Η επανάληψη του ψεκασμού θα εξαρτηθεί από τον έλεγχο προσβολής των καρπών, τη διάρκεια δράσης του φαρμάκου που χρησιμοποιήθηκε και τις καιρικές συνθήκες.

Οι παραγωγοί θα πρέπει να δείχνουν ιδιαίτερη προσοχή στην πλήρη κάλυψη των δένδρων με το ψεκαστικό υγρό.

Φυτοπροστατευτικά προϊόντα: chlorantraniliprole, deltamethrin, Cydia pomonella granulosis virus.

…ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΗΛΙΑΣ – ΑΧΛΑΔΙΑΣ

Οι συλλήψεις στο δίκτυο φερομονικών παγίδων δείχνουν γενικά περιορισμένη δραστηριότητα των ακμαίων του εντόμου στις περιοχές Αγιάς και Τυρνάβου Λαρίσης, καθώς και στις περιοχές Νεοχωρίου και Ζαγοράς Μαγνησίας, με λιγοστές εξαιρέσεις κάποιων θέσεων, όπου οι συλλήψεις είναι ελαφρώς υψηλότερες.

Αυτή την εποχή, ο κίνδυνος προσβολής των καρπών είναι ακόμη μεγάλος. Οι παραγωγοί δεν θα πρέπει να εφησυχάζουν και συνιστάται να προβαίνουν συχνά σε ελέγχους προσβολής των καρπών. Σε περίπτωση που παρατηρηθούν προσβολές ή αύξηση των συλλήψεων ακμαίων στις φερομονικές παγίδες, συνιστάται άμεση επέμβαση για την προστασία των καρπών με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο για την καλλιέργεια εντομοκτόνο. Ως φιλικότερα προς το περιβάλλον, προτιμώνται τα σκευάσματα εκλεκτικής δράσης, όπως οι ρυθμιστές ανάπτυξης και τα σκευάσματα του εντομοπαθογόνου ιού. Επίσης, συνιστάται η συνεχής εναλλαγή εντομοκτόνων από διαφορετικές χημικές ομάδες.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΕΣ

Από το 2017 θα αρχίσουν οι επιπτώσεις για τους αγρότες μετά τη συμφωνία με τους εταίρους, υπογράμμισε, μιλώντας σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου.

Παραδέχθηκε πως οι επιπτώσεις από τη φορολόγηση του αγροτικού εισοδήματος είναι σημαντικές αλλά σημείωσε ότι η συμφωνία αφήνει περιθώρια ειδικής μεταχείρισης του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη. Τόνισε ότι η φορολόγηση των αγροτών δεν ήταν στα προαπαιτούμενα της 22ας Ιουλίου και πως η εφαρμογή της εξομοίωσης της φορολογικής αντιμετώπισης του αγρότη με τους επαγγελματίες ξεκινά από 1/1/2016 με σταδιακή ολοκλήρωση το 2017.

Η διάταξη, όπως είπε, ξεκινάει να εφαρμόζεται από το 2016 και θα πρέπει να ψηφιστεί νωρίτερα. Όμως εάν θα γίνει τον Αύγουστο, τον Σεπτέμβριο ή αργότερα αυτό είναι θέμα -όπως είπε- που εξαρτάται από τις συζητήσεις ενόψει της πρώτης αξιολόγησης.

Στο μεταξύ με διαβεβαιώσεις του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου πως «Δεν υπάρχει η λέξη αγρότες στα προαπαιτούμενα» από του βήματος της Βουλής, στις 22 Ιουλίου, αλλά και του πρόεδρου των ΑΝΕΛ και υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου ότι «δεν ψηφίζεται και δεν πρόκειται να ψηφιστεί άμεσα η οποιαδήποτε φορολόγηση των αγροτών που θα μπορούσε να οδηγήσει στη διάλυση της πρωτογενούς παραγωγής» έγινε προσπάθεια κατευνασμού των αντιδράσεων του αγροτικού κόσμου σε τυχόν νέα δεδομένα στη φορολόγησή του, μετά και τις επιβαρύνσεις στο νέο ΦΠΑ του 23% των αγροτικών εφοδίων.

Όμως η ανησυχία παραμένει καθώς δεν υπάρχει καμία διαβεβαίωση για οριστική εγκατάλειψη του θέματος της αλλαγής του φορολογικού των αγροτών, διότι οι μέχρι τώρα δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών αφορούν τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές για τον Αύγουστο, όπως διαβεβαίωσε και η νέα κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.

ΑΠΑΛΛΑΓΕΣ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ ΓΙΑ ΓΕΩΤΡΗΣΕΙΣ

Στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης μιας ορθολογικής και αειφόρου διαχείρισης των υδάτων, που αποτελούν κοινό φυσικό πόρο, πολίτες, αγρότες, επιχειρήσεις και φορείς του δημοσίου καλούνται να ακολουθήσουν μία διαδικασία καταγραφής και αδειοδότησης κάθε χρήσης και έργου αξιοποίησης του νερού, όπως δήλωσε την Τρίτη 21 Ιουλίου ο αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιάννης Τσιρώνης.

Η καταγραφή κάθε τέτοιου έργου στο Εθνικό Μητρώο Σημείων Υδροληψίας (ΕΜΣΥ) και η αδειοδότηση της χρήσης τους θα επιτρέψει την εκτίμηση του αριθμού και της έκτασης των απολήψεων ύδατος, με στόχο την ολοκληρωμένη διαχείρισή τους, ώστε να επιτευχθεί η βέλτιστη και αποδοτικότερη χρήση του νερού, καθώς και η προστασία των υδατικών πόρων, διασφαλίζοντας παράλληλα το εισόδημα των αγροτών.

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μέσω των υπηρεσιών της, αναγνωρίζοντας το πρόβλημα και με διάθεση επίλυσης τυχόν ελλιπούς ενημέρωσης των χρηστών, δρομολόγησε σχετική τροποποίηση της ΚΥΑ για τις άδειες χρήσεις υδάτων, στην κατεύθυνση της διευκόλυνσης των χρηστών για την προσαρμογή τους στο υφιστάμενο πλαίσιο καθώς και μεταβατική μείωση των κυρώσεων από ελλιπή συμμόρφωση. Στην απόφαση που υπογράφουν από πλευράς ΠΑΠΕΝ οι αναπληρωτές υπουργοί Γιάννης Τσιρώνης και Βαγγέλης Αποστόλου, λήφθηκε υπόψη η φορολογική επιβάρυνση των αγροτών που προβλέπεται στα προαπαιτούμενα μέτρα της επικείμενης συμφωνίας.

Όπως επισήμανε ο υπουργός Αναπληρωτής Γιάννης Τσιρώνης «δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στην ολοκληρωμένη διαχείριση των υδατικών πόρων και καλούμε τους πολίτες να υποβάλουν έγκαιρα, μετά τη δημοσίευση της σχετικής τροποποίησης της ΚΥΑ, τις αιτήσεις τους κάνοντας χρήση των ευνοϊκών όρων που τους παρέχονται. Προχωρούμε σε απαλλαγές και μειώσεις προστίμων για τις γεωτρήσεις. Η βασική αλλαγή που κάνουμε είναι η απαλλαγή από το πρόστιμο, μέχρι τις 30 Σεπτέμβρη και η ελαχιστοποίηση του προστίμου μέχρι τέλος του χρόνου. Παράλληλα, προχωρούμε σε απλοποίηση της διαδικασίας καταβολής του προστίμου», είπε εμφατικά ο Γιάννης Τσιρώνης.

Σύμφωνα με τον Υπ. Αν. ΠΑΠΕΝ Γιάννη Τσιρώνη, το νερό είναι πολύτιμος φυσικός πόρος, αποτελεί τη βάση της ζωής αλλά και κάθε οικονομικής δραστηριότητας, με προεξάρχουσα την αγροτική παραγωγή και η καταγραφή των χρήσεών του αποτελεί θεμελιώδη αρχή για την ορθολογική διαχείρισή του και τη μείωση της σπατάλης του νερού άρδευσης. Οφείλουμε όμως, τώρα αλλά και στο μέλλον να μην διαταράσσουμε τη βιωσιμότητα και την ανταγωνιστικότητα των καλλιεργητών μας σε μια τόσο κρίσιμη για την πατρίδα μας στιγμή της ιστορίας της. Η πρωτογενής παραγωγή πρέπει να παραμείνει ένας σταθερός πυλώνας της Ελληνικής Οικονομίας και το Υπουργείο συμβάλλει με την τροποποίηση της ΚΥΑ προς αυτήν την κατεύθυνση, θεσμοθετώντας παράλληλα αυτά που απαιτούνται για τη διασφάλιση του αναγκαίου πόρου του αρδευτικού νερού.

ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΘΕΣΤΟ

Τη Δευτέρα 27 Ιουλίου συγκαλείται επαναληπτική έκτακτη Γενική Συνέλευση του Α.Σ. Θεσσαλών Τοματοπαραγωγών. Στις 10:00 π.μ. καλούνται τα μέλη του «ΘΕΣΤΟ» στην αίθουσα συνελεύσεων του ΣΘΕΒ (Λεωφ. Καραμανλή και Βιομηχανίας - Λάρισα), για συζήτηση και λήψη αποφάσεων επί των κάτωθι θεμάτων:

1. Συλλεκτική περίοδος 2015 (συνεργαζόμενα εργοστάσια, διαδικασίες και έντυπα συλλογής, μεταφοράς και παραδόσεων, λειτουργία κέντρων συγκέντρωσης και ποιοτικού ελέγχου)

2. Έγκριση δράσεων νέου Επιχειρησιακού Προγράμματος 2016-2020

3. Επικύρωση εγγραφών νέων μελών.

4. Λοιπά θέματα.

Σε περίπτωση μη επίτευξης απαρτίας η Γενική Συνέλευση θα επαναληφθεί στις 27/7/2015, με τα ίδια θέματα, στον ίδιο τόπο και ώρα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass