Να αρθούν οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων

Δημοσίευση: 27 Ιουλ 2015 20:11

Την άρση των περιορισμών κίνησης κεφαλαίων ζητούν τα Διοικητικά Συμβούλια της Ένωσης Ελλήνων Παραγωγών & Εμπόρων Σπόρων (ΕΕΠΕΣ), του Ελληνικού Συνδέσμου Φυτοπροστασίας(ΕΣΥΦ) και του Συνδέσμου Παραγωγής & Εμπορίας Λιπασμάτων (ΣΠΕΛ), από τους συναρμόδιους υπουργούς. Σε δελτίο τύπου, αναφέρουν:

Οι φορείς, «που εκπροσωπούν την πλειοψηφία των επιχειρήσεων, που ασχολούνται με την παραγωγή και εμπορία των σπόρων, των φυτοπροστατευτικών προϊόντων (γεωργικών φαρμάκων) και των λιπασμάτων, επιθυμούν να σας εκθέσουν τα οξύτατα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν από τους περιορισμούς της κίνησης κεφαλαίων. Σας γνωρίζουμε, ότι το σύνολο της αξίας των εν λόγω εισροών (σπόροι σποράς, φυτοπροστατευτικά, λιπάσματα) στη χώρα εκτιμάται 660 εκ. ευρώ. (160 εκ. οι σπόροι, 180 εκ. τα γεωργικά φάρμακα, 320 εκ. τα λιπάσματα), το μεγαλύτερο ποσοστό των οποίων εισάγεται από το εξωτερικό.

Η αδυναμία τροφοδοσίας της αγοράς θα στερήσει αφενός από τους γεωργούς τη δυνατότητα παραγωγής και αφετέρου από τους καταναλωτές τα τρόφιμα. Θα στερηθεί δε η εθνική οικονομία ένα σημαντικό μέρος των εξαγωγών της. Το παράδοξο είναι, ότι σήμερα αποτελεί προτεραιότητα η έγκριση εξαγωγής κεφαλαίων για ανθρώπινα φάρμακα και για εισαγωγή π.χ. τομάτας για ανθρώπινη κατανάλωση, ενώ αποκλείεται η έγκριση των αναγκαίων κεφαλαίων για την εγχώρια παραγωγή της.

Η γεωργική σε αντίθεση με άλλες παραγωγικές δραστηριότητες, δεν μπορεί να μετατίθεται χρονικά, οπότε και η εισαγωγή των απαραίτητων εισροών θα πρέπει να πραγματοποιείται έγκαιρα για να καλύπτει τις ανάγκες της. Το να οδηγήσουμε τους αγρότες σε μειωμένη παραγωγή εξαιτίας της έλλειψης βασικών εργαλείων και τον Ελληνικό λαό σε επισιτιστική κρίση είναι κάτι, που σήμερα πιθανόν να μπορέσουμε να αποφύγουμε με έγκαιρες και συντονισμένες δράσεις της διοίκησης και του τραπεζικού τομέα. Αύριο θα είναι αργά.

Είναι προφανές, ότι οι άμεσες ενέργειες είναι: Η άμεση άρση των περιορισμών κίνησης κεφαλαίων για τις γεωργικές εισροές και η άμεση εξεύρεση χρηματοδοτικών εργαλείων, δεδομένου ότι οι προμηθευτές εξωτερικού τροφοδοτούν τις εταιρείες του κλάδου μόνον τοις μετρητοίς, οι δε γεωργοί στην πλειοψηφία τους αδυνατούν να προπληρώσουν τις προμήθειές τους.»

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass