Αγροτικό ημερολόγιο

Λήγει η προθεσμία για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ

Δημοσίευση: 07 Ιουν 2019 22:06

Να επισπεύσουν την υποβολή της ενιαίας αίτησης ενίσχυσης καλεί τους παραγωγούς ο ΟΠΕΚΕΠΕ, καθώς απομένουν λίγες πλέον ημέρες έως τις 18/6, οπότε και λήγει η προθεσμία. Σε ανακοίνωσή του, ο ΟΠΕΚΕΠΕ τονίζει:

Την Τρίτη 18 Ιουνίου λήγει οριστικά η προθεσμία υποβολής της ενιαίας αίτησης ενίσχυσης 2019. Με δεδομένο ότι ήδη έχει δοθεί παράταση ενός μήνα από την ΕΕ, σας ενημερώνουμε ότι η προθεσμία αυτή είναι τελική, υποχρεωτική από τον κοινοτικό κανονισμό, ισχύει για όλες τις χώρες της ΕΕ και το σύστημα θα κλείσει οριστικά για τις εμπρόθεσμες αιτήσεις στις 12 μ. αυτής της ημέρας. Από κει και πέρα και μέχρι τις 15/7/2019, θα παραλαμβάνονται αιτήσεις με ποινή καθυστέρησης ανά εργάσιμη μέρα, 1% επί του ποσού ενίσχυσης που θα είχε δικαίωμα να λάβει ο παραγωγός και 3% για όσους λάβουν δικαιώματα ενίσχυσης από το Εθνικό Απόθεμα για πρώτη φορά το 2019. Μετά τις 15/7/2019 οι αιτήσεις θα θεωρούνται απαράδεκτες και δεν θα πληρώνονται. Παρακαλούμε, να επισπεύσετε τη διαδικασία υποβολής της αίτησής σας είτε ONLINE μέσω του συστήματος του ΟΠΕΚΕΠΕ στο www.opekepe.gr, είτε μέσω του πολυπληθούς δικτύου ΚΥΔ που λειτουργεί πλέον στη χώρα, αναλυτικός κατάλογος των οποίων υπάρχει στην ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΕΠΕ προκειμένου να διασφαλίσετε τη σωστή υποβολή της αίτησής σας, απαραίτητη προϋπόθεση για τη σωστή πληρωμή σας.

 

Χαμόγελα στους ντοματοπαραγωγούς

Με καλές συνθήκες ολοκληρώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα οι φυτεύσεις βιομηχανικής ντομάτας στη Θεσσαλία, ενώ σύμφωνα με τον πρόεδρο του αγροτικού συνεταιρισμού ΘΕΣΤΟ, Χρήστο Σουλιώτη, με εξαίρεση 150-200 στρέμματα σε μια περιοχή στη βόρεια πλευρά της Λάρισας, όπου το χαλάζι οδήγησε σε επαναφυτεύσεις, το σύνολο των φυτεύσεων ολοκληρώθηκε χωρίς προβλήματα σε όλη την υπόλοιπη καλλιέργεια. Σε ό,τι αφορά στο σύνολο των καλλιεργούμενων στρεμμάτων, ο ίδιος τόνισε πως «είναι μια καλύτερη χρονιά. Καταφέραμε, μετά από δύο καταστροφικές χρονιές, να αυξήσουμε οριακά τα στρέμματα σε όλη τη Θεσσαλία, με μια μικρή μείωση σε Καρδίτσα και Μαγνησία και μια αύξηση κατά περίπου 10% στη Λάρισα. Όλα αυτά με μία μικρή επιφύλαξη βέβαια, μέχρι να ολοκληρωθεί το ΟΣΔΕ και να έχουμε ακριβή εικόνα».

Η εκτίμηση του προέδρου του ΘΕΣΤΟ στην «ΥΧ» είναι ότι, φέτος, η παραγωγή δεν θα ξεκινήσει πριν από τον Αύγουστο, δεδομένου πως έπεσε το Πάσχα ακριβώς την περίοδο των φουλ φυτεύσεων, με αποτέλεσμα τη Μ. Εβδομάδα να μη γίνουν φυτεύσεις και να ξαναμπούν όλοι στα χωράφια από τη δεύτερη μέρα του Πάσχα. Τόνισε, πάντως, πως σε κάθε περίπτωση, οι παραγωγοί που είχαν πέρσι ζημιές, μπήκαν στα χωράφια νιώθοντας «προδομένοι» από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, η οποία δεν τους έχει εντάξει στα de minimis, παρά τη θετική εισήγηση της διοίκησης του ΕΛΓΑ.

Γεωπονικές συμβουλές για ντομάτα

Συστάσεις αντιμετώπισης ασθενειών, που ευνοούνται λόγω καιρού στις καλλιέργειες υπαίθριας επιτραπέζιας και βιομηχανικής ντομάτας, παρέχει στους παραγωγούς το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου. Συγκεκριμένα, καταγράφει ότι αναμένεται η είσοδος του περονόσπορου στις υπαίθριες καλλιέργειες επιτραπέζιας και βιομηχανικής ντομάτας μετά τις τελευταίες βροχοπτώσεις. Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν είναι ευνοϊκές για την ανάπτυξη και την εξάπλωση του παθογόνου. Τα συμπτώματα που εμφανίζονται είναι κηλίδες ακανόνιστου σχήματος στην πάνω επιφάνεια των φύλλων, οι οποίες γρήγορα αποκτούν καστανό γκρίζο ή μαύρο χρώμα, ενώ στην κάτω επιφάνεια αναπτύσσονται υπόλευκες εξανθήσεις. Οι συστάσεις του Περιφερειακού Κέντρου συνοψίζονται στην προστασία της παραγωγής από τον περονόσπορο με ψεκασμούς κάλυψης με επιτρεπόμενα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα. Ευνοϊκές είναι οι καιρικές συνθήκες και για την ανάπτυξη των αφίδων. Σύμφωνα με το Περιφερειακό Κέντρο Βόλου παρατηρούνται μεγάλοι πληθυσμοί από αφίδες σε καλλιέργειες της επιτραπέζιας και βιομηχανικής ντομάτας. Την προσοχή των παραγωγών ζητά το Περιφερειακό Κέντρο και για το έντομο θρίπας, το οποίο προκαλεί ζημιά στα φυτά με το να διαρρηγνύει και να απομυζεί τα κύτταρα της επιδερμίδας των φύλλων και το κυριότερο είναι φορέας ιώσεων. Όπως και στις παραπάνω περιπτώσεις, έτσι και στο συγκεκριμένο έντομο συνιστάται να γίνει ψεκασμός για την καταπολέμηση του εντόμου με επιτρεπόμενα για την καλλιέργεια φυτοπροστατευτικά σκευάσματα.

Προσοχή στους ψεκασμούς

*Οι επαναλαμβανόμενες βροχοπτώσεις, σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες της εποχής, ευνοούν την ταχύτατη εξάπλωση ασθενειών στη φιστικιά, όπως Βοτρυοσφαίρια, Σεπτορίωση, Ψύλλα. Συνιστάται άμεσα ψεκασμός με εγκεκριμένα μυκητοκτόνα, τα οποία αναφέρονται ονομαστικά στην ιστοσελίδα του Κέντρου και στο ΥΠΑΑΤ.

*O παρατεταμένα άστατος βροχερός και υγρός καιρός είναι ιδιαίτερα ευνοϊκός για την ανάπτυξη και την ταχεία εξάπλωση ασθενειών και εντόμων στις καλλιέργειες κερασιά─ βερικοκιά─ροδακινιά–νεκταρινιά─δαμασκηνιά, με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου να συστήνει ψεκασμούς. Επειδή για κάποια είδη/ποικιλίες το χρονικό περιθώριο μέχρι τη συγκομιδή είναι περιορισμένο, συστήνεται μεγάλη προσοχή στην επιλογή του φυτοπροστατευτικού προϊόντος, για την αποφυγή υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων στους καρπούς.

Ζέστη το Σαββατοκύριακο

Ο καιρός στον νομό Λάρισας σήμερα Παρασκευή θα είναι αίθριος. Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί ασθενείς και στο Αιγαίο μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 20 ως 32 βαθμούς Κελσίου. Το Σαββατοκύριακο ο καιρός θα είναι καλός ενώ ο υδράργυρος θα ανέβει στους 35 βαθμούς. Από την Τρίτη αναμένονται κάποιες βροχές στον κάμπο. 

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass