Αγροτικό Ημερολόγιο

Δημοσίευση: 31 Ιουλ 2015 8:12

ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΡΟΥΣΤΑ

Roustas@eleftheria.gr

Οι θερμοκρασίες τόσο στη Θεσσαλία όσο και στη Λάρισα θα κινηθούν σε υψηλά επίπεδα όχι πάντως στο ύψος των τελευταίων ημερών καθώς αναμένεται μικρή πτώση από σήμερα.

Συγκεκριμένα σήμερα προβλέπεται πάρα πολλή ζέστη και κυρίως ηλιοφάνεια με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται από 24 μέχρι 37 βαθμούς Κελσίου, ενώ αύριο και την Κυριακή πολλή ζέστη, ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις και τη θερμοκρασία από 24 μέχρι 34 βαθμούς Κελσίου.

ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΝΤΟΜΑΤΑΣ

Η Ομάδα Παραγωγών βιομηχανικής ντομάτας του Α.Σ. Λαρισαίων Αγροτών ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία των συμβάσεων με τις παρακάτω μεταποιητικές μονάδες:

* ΑΝΩΝΥΜΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΟΝΣΕΡΒΩΝ Δ. ΝΟΜΙΚΟΣ με διακριτικό τίτλο «Δ.ΝΟΜΙΚΟΣ ΑΒΕΚ»

* DEL MONTE ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΚΟΜΣΕΡΒΟΠΟΙΙΑΣ

* ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑ Α.Ε «EURO FOOD»

* AGROFARM HELLAS A.E. ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

* ΣΕΡΡΑΪΚΗ ΚΟΝΣΕΡΒΟΠΟΙΪΑ ΟΠΩΡΟΚΗΠΕΥΤΙΚΩΝ Α.Ε «ΣΕΡΚΟ»

* DAMAVAND ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΚΟΝΣΕΡΒΟΠΟΙΪΑΣ

Η διαχειριστική της Ο.Π. για τη συλλογή και τη μεταφορά της βιομηχανικής ντομάτας δηλώνει ότι θα γίνει με το ίδιο κόστος της περσινής χρονιάς. Στα γραφεία του Α.Σ. Λαρισαίων Αγροτών θα λειτουργεί γραμματειακή και λογιστική υποστήριξη.

Για σήμερα Παρασκευή 31 Ιουλίου 2015 και ώρα 8:00 μ.μ. στα γραφεία του Α.Σ. - Αγχιάλου 4 Φιλιππούπολη- καλούνται τα μέλη της ομάδας παραγωγών βιομηχανικής ντομάτας στην προγραμματισμένη Συνέλευση.

ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟΙ ΤΟΕΒ ΚΑΙ ΓΟΕΒ

Η φορολογική μεταχείριση των εισοδημάτων που αποκτούν οι Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων (Ο.Ε.Β.), μετά την έναρξη ισχύος των διατάξεων του ν.4172/2013, διευκρινίζονται με σχετική εγκύκλιο της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) κ. Κατερίνας Σαββαΐδου.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, οι Τοπικοί Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ) αποτελούν γεωργικές συνεταιριστικές οργανώσεις αναγκαστικής μορφής και φορολογούνται ως αγροτικοί συνεταιρισμοί.

Ωστόσο, δεδομένου του ιδιόμορφου χαρακτήρα των ΤΟΕΒ ως οργανισμών κοινής ωφελείας και της αναγκαστικής μορφής είσπραξης των εισφορών των φυσικών και νομικών προσώπων που καθίστανται υποχρεωτικά μέλη τους, με την παρούσα γίνεται δεκτό, ότι τα έσοδα που αποκτούν οι Τ.Ο.Ε.Β. από τις εισφορές των μελών τους (συνδρομές - δικαιώματα εγγραφής) δεν φορολογούνται, καθόσον δεν αποτελούν έσοδα από επιχειρηματικές συναλλαγές, με βάση τις διατάξεις του άρθρου 21 του ν. 4172/2013.

Ομοίως, τα ανταποδοτικά τέλη που εισπράττουν οι πιο πάνω Οργανισμοί από τα μέλη τους δεν αποτελούν έσοδα από επιχειρηματικές συναλλαγές, αλλά συνιστούν μονομερώς επιβαλλόμενες χρηματικές υποχρεώσεις, που διακρίνονται από τους φόρους κατά το ότι η καταβολή τους συνδέεται με την παροχή ειδικής ωφέλειας στον υπόχρεο, δηλαδή στην απόλαυση δημόσιας υπηρεσίας ή δημόσιου πράγματος. Η δημόσια αυτή υπηρεσία, προς την οποία στοχεύει το ανταποδοτικό τέλος, παρέχεται προέχοντος χάριν δημοσίου σκοπού, εξυπηρετούνται όμως με αυτή ταυτόχρονα και όποιοι την χρησιμοποιούν, που φέρουν το βάρος των δαπανών τους. Κατά συνέπεια, τα έσοδα από τέλη που αποκτούν οι Τ.Ο.Ε.Β. δεν φορολογούνται.

Όσον αφορά στους Γενικούς Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων (ΓΟΕΒ), οι οποίοι λειτουργούν ως νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, τα έσοδα που αποκτούν από τις εισφορές των μελών τους και τα τέλη θεωρούνται έσοδα που πραγματοποιούνται κατά την επιδίωξη της εκπλήρωσης του σκοπού τους και επομένως, δεν αποτελούν αντικείμενο φόρου.

Ακόμη διευκρινίζεται, ότι λόγω της νομικής μορφής των Γ.Ο.Ε.Β. ως νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα δεν επιβάλλεται το τέλος επιτηδεύματος, που προβλέπεται από τις διατάξεις του άρθρου 31 του νόμου 3986/2011.

ΑΡΧΕΣ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟΥ ΟΙ ΝΕΕΣ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΕΛΓΑ

«Ο ΕΛΓΑ μέχρι σήμερα, τέλος Ιουλίου, έχει καταβάλει στους Έλληνες αγρότες το ποσόν των 122.500.000 εκατ. ευρώ, όταν στο έτος 2014 είχε καταβάλει 106.000.000 εκατ. ευρώ, εξαντλώντας τις δυνατότητες του ψηφισμένου από την προηγούμενη Διοίκηση προϋπολογισμού και αφού ήδη έχουμε κάνει μια τροποποίησή του», δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Νικόλαος Στουπής και προσθέτει ότι «η τελευταία καταβολή αποζημιώσεων έγινε κατόπιν εσωτερικής μεταφοράς κωδικών δαπανών, εντός του υφιστάμενου προϋπολογισμού και με προτεραιότητα τις πληγείσες περιοχές από τις χειμωνιάτικες πλημμύρες (Έβρος-Σέρρες), επιλογή που νομίζω βρίσκει όλους τους αγρότες σύμφωνους και αλληλέγγυους».

Πάντως ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ υποστηρίζει ότι αν και διαθέτει στα ταμεία του διαθέσιμα ποσά για την καταβολή των αποζημιώσεων, οι μνημονιακές δεσμεύσεις για ετήσια πλεονάσματα δεν του επιτρέπουν να προχωρήσει στην πληρωμή τους.

Συγκεκριμένα αναφέρει τα εξής: «Δυστυχώς, οι δεσμεύσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων, για υψηλά ετήσια πλεονάσματα του κρατικού προϋπολογισμού με το μεσοπρόθεσμο, έχει επιβάλει συγκεκριμένο ποσοτικό πλαφόν στη δυνατότητα του ΕΛΓΑ να καταβάλει περαιτέρω αποζημιώσεις, παρόλο ότι τα ταμειακά αντίστοιχα ποσά είναι άμεσα διαθέσιμα.

Έχουμε πλήρη συνείδηση της σημασίας του να λάβει και ο τελευταίος αγρότης τα χρήματα που δικαιούται και του αναλογούν. Δουλεύουμε εντατικά αξιοποιώντας και την τελευταία θεσμική δυνατότητα, ώστε το μεγαλύτερο ύψος των αποζημιώσεων να καταβληθεί και να ανακουφίσει τον ταλαιπωρημένο αγροτικό κόσμο. Προχωρούμε στην πλήρη εκκαθάριση των ζημιών που σήμερα έχει φτάσει να είναι 30 εκατ. ευρώ για τη φυτική παραγωγή. Είμαστε έτοιμοι να πληρώσουμε απρόσκοπτα και σχετικά γρήγορα εκκαθαρίσεις για ζωικό κεφάλαιο και ΠΣΕΑ.

Προετοιμαζόμαστε ώστε σε πολύ μικρό διάστημα μετά την ολοκλήρωση της νέας συμφωνίας της κυβέρνησης με τους δανειστές, αφού προσδιοριστεί το αναμενόμενο χαμηλό έως μηδενικό φετινό πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού, και τροποποιηθεί αυτός, να προσαρμόσουμε ανάλογα τον προϋπολογισμό του ΕΛΓΑ και να ανοίξουμε το συντομότερο δυνατόν το δρόμο για την καταβολή των αποζημιώσεων αρχές φθινοπώρου».

ΑΡΣΗ ΤΩΝ CAPITAL CONTROLS ΖΗΤΟΥΝ ΕΕΠΕΣ, ΕΣΥΦ, ΣΠΕΛ

Άμεση άρση των περιορισμών κίνησης κεφαλαίων για τις γεωργικές εισροές και άμεση εξεύρεση χρηματοδοτικών εργαλείων, δεδομένου ότι οι προμηθευτές εξωτερικού τροφοδοτούν τις εταιρείες του κλάδου μόνον τοις μετρητοίς, οι δε γεωργοί στην πλειοψηφία τους αδυνατούν να προπληρώσουν τις προμήθειές τους, ζητούν με κοινή επιστολή τους προς τα αρμόδια υπουργεία και την Τράπεζα Ελλάδος, οι φορείς αγροεφοδίων ΕΕΠΕΣ, ΕΣΥΦ και ΣΠΕΛ.

Όπως επισημαίνεται, με δεδομένο ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των εισροών (σπόροι σποράς, φυτοπροστατευτικά, λιπάσματα) εισάγεται, η αδυναμία τροφοδοσίας της αγοράς θα στερήσει αφενός από τους γεωργούς τη δυνατότητα παραγωγής και αφετέρου από τους καταναλωτές τα τρόφιμα. Σύμφωνα με τα στοιχεία η αξία των εισροών στη χώρα μας εκτιμάται 660 εκατ. ευρώ. (160 εκατ. οι σπόροι, 180 εκατ. τα γεωργικά φάρμακα, 320 εκατ. τα λιπάσματα).

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass