ΑΓΡΟΤΙΚΑ... ΕΦΟΔΙΑ

Δημοσίευση: 08 Ιουλ 2019 22:00

«Σύμμαχος» για το καλαμπόκι οι βροχές

Εν αντιθέσει με τα υπόλοιπα προϊόντα, οι βροχές που σημειώθηκαν τον Μάιο και συνεχίζουν και τον τρέχοντα μήνα στη Θεσσαλία είναι ευεργετικές για το καλαμπόκι, το οποίο βρίσκεται στη φάση της φούντας και που πολύ γρήγορα θα μεταβεί στο στάδιο της γονιμοποίησης. Στην παρούσα φάση, σύμφωνα με τους γεωπόνους του κάμπου «χρειάζονται αυξημένα ποτίσματα, με τις ίδιες ποσότητες νερού», κι όσο βρέχει, οι αγρότες γλιτώνουν έξοδα. Υπενθυμίζεται ότι το καλαμπόκι έχει αυξημένο κόστος καλλιέργειας, κυρίως λόγω της άρδευσης. Οι χαμηλές τιμές που δόθηκαν από το εμπόριο τα τελευταία χρόνια ανάγκασαν πολλούς παραγωγούς να το εγκαταλείψουν, στρεφόμενοι σε άλλες καλλιέργειες (π.χ. στο Δέλτα του Πηνειού προτιμούν το ακτινίδιο, στην Ελασσόνα τους ξηρούς καρπούς, τα καπνά, κ.λπ). Όλη η παραγωγή προορίζεται για ζωοτροφή στην κτηνοτροφία, ενώ όσοι διαθέτουν μηχανήματα προχωρούν και στην κοπή ενσιρώματος. Όσον αφορά στις στρεμματικές αποδόσεις, οι γεωπόνοι θεωρούν πως «είναι νωρίς για εκτιμήσεις, καθώς μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, αρχές Οκτωβρίου, όποτε θα γίνει ο αλωνισμός, μεσολαβεί πολύς χρόνος».

 

* * *

«Μόνο ώριμα και κίτρινα ροδάκινα»

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ξεκινήσει η λειτουργία των εργοστασίων μεταποίησης ροδάκινου της περιοχής μας. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδας: «Οι μέχρι τώρα πρώτες παραλαβές συμπύρηνου, αλλά και η ανάδραση που παίρνουμε από πολλούς συνεταιρισμούς δείχνουν ότι οι φόβοι μας για σημαντικό πρόβλημα μικροκαρπίας επιβεβαιώνονται, τουλάχιστον για τις πρώιμες ποικιλίες. Η Ένωση Κονσερβοποιών απευθύνεται στους συνεργάτες-παραγωγούς που ενδιαφέρονται για την τύχη του συμπύρηνου συνολικά και μακροπρόθεσμα, για να επισημάνει την ανάγκη συγκόμισης και παράδοσης μόνο ώριμων, κίτρινων ροδάκινων. Περιμένοντας να ωριμάσουν πλήρως τα ροδάκινα, ο παραγωγός θα επιτύχει το μέγιστο μέγεθος και βάρος ροδάκινου για την παραγωγή του και η βιομηχανία θα μπορέσει να αξιοποιήσει το σύνολο της παραγωγής. Υπενθυμίζουμε ότι το πράσινο ροδάκινο είναι τελείως ακατάλληλο για οποιαδήποτε επεξεργασία, υποβαθμίζει την ποιότητα της κομπόστας, ενώ απορρίπτεται και από το χυμό. Τέλος, αναφέρουμε άλλη μια φορά τα χαρακτηριστικά του ποιοτικού συμπύρηνου ροδάκινου: κίτρινο χρώμα, χωρίς ασθένειες, διάμετρος μεγαλύτερη των 57 χιλιοστών, και ως 5% ακατάλληλα».

 

* * *

Ενισχύσεις και αποζημιώσεις από τον ΕΛ.Γ.Α.

Κρατικές Οικονομικές Ενισχύσεις, συνολικού ύψους 673.531,49 ευρώ, κατέβαλε την Πέμπτη ο ΕΛ.Γ.Α. σε 119 δικαιούχους παραγωγούς (κανείς στο νομό Λάρισας) των προγραμμάτων Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων Πυρκαγιές 2015-2016 και Ετήσια 2015-2016-2017 που ολοκλήρωσαν την αποκατάσταση των ζημιών στις πληγείσες γεωργικές τους εκμεταλλεύσεις. Επίσης ο Οργανισμός κατέβαλε χθες αποζημιώσεις ύψους 27.041.822,60 ευρώ (στο νομό Λάρισας μοιράστηκαν 1. 247.871,21) σε 55.856 δικαιούχους αγρότες και κτηνοτρόφους. Η πληρωμή αυτή αφορά κυρίως αποζημιώσεις φυτικής παραγωγής και ζωικού κεφαλαίου για το έτος ζημιάς 2018 και για το πρώτο τρίμηνο του 2019. Διευκρινίζεται ότι για το έτος ζημιάς 2018 καταβάλλεται και το υπόλοιπο 20% των αντίστοιχων αποζημιώσεων φυτικής παραγωγής.

 

* * *

Ένωση Αγροτών κατά ΥΠΑΑΤ

Νέοι γεωργοί σε όλη τη χώρα αδυνατούν να λάβουν βεβαιώσεις επαγγελματία αγρότη, με αποτέλεσμα να χάνουν τη συμμετοχή σε προγράμματα και να καλούνται να πληρώσουν παραπάνω φόρους, επειδή η κυβέρνηση έχει αποδομήσει τις υπηρεσίες του ΟΓΑ και ΕΦΚΑ και αρνείται να αναλάβει τις ευθύνες της. Πολλοί αγρότες δε, παρακινούνται από υπαλλήλους να ταξιδεύσουν 200 χλμ για να πάρουν στα χέρια τους ένα χαρτί, το οποίο θα έπρεπε να έχουν ανταλλάξει μεταξύ τους οι υπηρεσίες. Παρά τις διαβεβαιώσεις που δόθηκαν, το πρόβλημα παραμένει. Όπως είχαμε ενημερώσει από τον Απρίλιο, η απορρόφηση του ΟΓΑ στον ΕΦΚΑ κλείνοντας γραφεία και μειώνοντας υπαλλήλους έχει ως αποτέλεσμα οι αγρότες να μην μπορούν να λάβουν βεβαίωση ασφάλισης και συνεπώς και βεβαίωση πραγματικού αγρότη. Εξαιτίας της κατάστασης αυτής, οι νέοι χάνουν το αφορολόγητο και θα πληρώσουν μεγαλύτερους φόρους από τους άλλους αγρότες, ενώ οι νέοι αποκλείονται και από προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης. Η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών (και ο φαρσαλινός αντιπρόεδρος Ν. Παυλονάσιος) καταδικάζει την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ για την αδράνειά της και καλεί όσους αγρότες έχουν το πρόβλημα αυτό να υποβάλλουν φορολογική δήλωση με επιφύλαξη και να μείνουν συντονισμένοι με την Π.Ε.Ν.Α διότι θα ακολουθήσουν μηνύσεις και άλλες νομικές πρωτοβουλίες.

 

* * *

Χρειάζονται ψεκασμοί στην ντομάτα θερμοκηπίου

Για την εμφάνιση ασθενειών και εχθρών στη θερμοκηπιακή ντομάτα κάνει λόγο σε ανακοίνωση του το Περιφερειακό Κέντρο Ποιοτικού Ελέγχου και Προστασίας Φυλών Βόλου. Αναλυτικότερα αναφέρει πως στις περιοχές όπου καλλιεργείται η ντομάτα θερμοκηπίου διαπιστώθηκε έναρξη προσβολής από το ωΐδιο στις πρώιμες και μεσοπρώιμες καλλιέργειες ντομάτας και αναμένεται στις όψιμες. Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν είναι κατάλληλες για την ανάπτυξη του μύκητα και την μετάδοσή του. Να γίνει καταπολέμηση του παθογόνου μύκητα (μόνο όταν διαπιστωθεί η ύπαρξη του), με εκλεκτικά ωϊδιοκτόνα σκευάσματα (με δραστικές ουσίες όπως Sulphur, Cyflufenamid, difenoconazole, κ.ά.) και επανάληψη του ψεκασμού σε 8 ημέρες. Επίσης, συνεχίζεται η παρουσία του κλαδοσπόριου στις πρώιμες και μεσοπρώιμες καλλιέργειες με τομάτες θερμοκηπίου, και αναμένεται στις όψιμες. Όσοι παραγωγοί διαπιστώσουν συμπτώματα προσβολών να προστατεύσουν την καλλιέργειά τους με επιτρεπόμενα φυτοπροστατευτικά προϊόντα ( thriophanate-methyl, difenoconazol tribasic copper sulfate, copper hydroxide). Οι παραγωγοί που ενδιαφέρονται για τις γεωργικές προειδοποιήσεις της Ντομάτας θερμοκηπίου να το δηλώσουν με ηλεκτρονικό μήνυμα στην Υπηρεσία στην ηλεκτρονική διεύθυνση email: pkpfpfevolou@minagric.gr. Όλα τα δελτία μας υπάρχουν στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο διαδίκτυο http://www.minagric.gr/index.php/el/for-farmer/agricultural-warnings

 

* * *

Επιμένουν τα 40άρια

Πολύ θερμό το διήμερο Δευτέρα και Τρίτη με θερμοκρασίες που θα ακουμπήσουν τους 40 βαθμούς στον κάμπο, εξέλιξη που αναγκάζει τους παραγωγούς να αυξήσουν τα ποτίσματα για να αποφύγουν ζημιές στις καλλιέργειες. Από την Τετάρτη ο καιρός θα παραμείνει αίθριος, αλλά θα ενισχυθούν οι άνεμοι σε βόρειους με μέτριους έως ισχυρούς και η θερμοκρασία θα υποχωρήσει (32-35 οC).

 

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass