Προκαταβολές επειγόντως σε πληγέντες αγρότες

Ζητά ο πρόεδρος του Οινοποιείου Τυρνάβου Χρ. Τσιτσιρίγγος * Και επιμένει για χρηματοδότηση αντιχαλαζικής προστασίας κατά 100%

Δημοσίευση: 15 Ιουλ 2019 22:04

Με τα βλέμματα στραμμένα στον ουρανό είναι καθημερινά οι αγρότες της ευρύτερης περιοχής του Δήμου μετά τις τελευταίες καταστροφές που υπέστησαν οι καλλιέργειές τους από τα αλλεπάλληλα μπουρίνια, με δυνατούς ανέμους, χαλαζόπτωση και έντονες νεροποντές.

Την περασμένη εβδομάδα η φύση με την κλιματική αλλαγή ολοκλήρωσε την καταστροφή που είχε αρχίσει εδώ και εβδομάδες. Όσες περιοχές δεν είχαν πληγεί μέχρι τώρα επλήγησαν και αυτές, ενώ κάποιες αγροτικές περιοχές επλήγησαν για πολλοστή φορά μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα. Μέσα σε λίγα λεπτά της ώρας οι αγρότες είδαν τις καλλιέργειές τους με τα φρούτα και τα σταφύλια λίγο πριν τη συγκομιδή να καταστρέφονται. Όπως έγραψε το περασμένο Σάββατο η «Ε», σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις του ΕΛΓΑ, η καταστροφή στην περιοχή του Δήμου Τυρνάβου σε αχλάδια, ροδάκινα, νεκταρίνια, αμπέλια, καλαμπόκι, βαμβάκι κ.α. ανέρχεται σε 4.500 στρέμματα.

«Μπορεί ο προϊστάμενος κ. Μιχάλης Λιόντος και τα στελέχη του ΕΛΓΑ Λάρισας να ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας και έσπευσαν αμέσως στις πληγείσες περιοχές. Αυτό πρέπει να είναι η αρχή. Χρειάζεται εγρήγορση από την υπηρεσία και τους αρμόδιους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ ώστε αφενός άμεσα να γίνει λεπτομερής καταγραφή και εξατομίκευση της ζημιάς και αφετέρου δίκαιες αποζημιώσεις το συντομότερο δυνατό», υποστηρίζει με δήλωσή του στην «ΕτΔ» ο πρόεδρος του Οινοποιείου Τυρνάβου κ. Χρήστος Τσιτσιρίγγος.

Ο κ. Τσιτσιρίγγος επαναφέρει την πρότασή του και μετά τις νέες καταστροφές να δοθεί στους πληγέντες αγρότες που έπαθαν ζημιά στο 100% της παραγωγής τους καθώς και στο φυτικό κεφάλαιο, έναντι ένα ποσό προκαταβολή των αποζημιώσεων, από την αποζημίωση που δικαιούνται ώστε να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις άμεσα, ακόμα και για τις άμεσες οικογενειακές τους ανάγκες.

Μάλιστα ο πρόεδρος του Οινοποιείου σε συνεννόηση και με άλλους αγροτικούς φορείς της περιοχής, προτείνει το αίτημα αυτό να το καταθέσουν και επίσημα στη νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Επίσης, ο κ. Τσιτσιρίγγος θέτει και ένα άλλο ζήτημα το οποίο θα πρέπει να εξεταστεί σε βάθος χρόνου. Να εξεταστεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΛΓΑ ο τρόπος προστασίας από τη χαλαζόπτωση και την «επίθεση» από μπουρίνια στην περιοχή του Δήμου Τυρνάβου. Δηλαδή εάν τα εναέρια μέσα προστασίας (αεροπλάνα) επαρκούν ή θα πρέπει σε βάθος χρόνου να εξεταστούν και επιπρόσθετα μέτρα προστασίας.

Τέλος ζητά από τον ΕΛΓΑ να προχωρήσει στη χρηματοδότηση των αγροτών στο 100% της επιδότησης αντιχαλαζικής προστασίας.

ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε»)

Του Κώστα Τσόλα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass