Αγροτικό ημερολόγιο

Δημοσίευση: 02 Αυγ 2019 22:08

Κόντρα για την εξισωτική

«Ελλιπή πληροφόρηση, κινδυνολογία και πολιτικές σκοπιμότητες που βρίθουν αντιφάσεων, χαρακτηρίζονται οι πρόσφατες δηλώσεις της υφυπουργού ΥΠΑΑΤ κας Αραμπατζή, σχετικά με την εξισωτική αποζημίωση».

Αυτό υποστηρίζει με δήλωσή του ο πρώην γ.γ. του ΥΠΑΑΤ Χαρ. Κασίμης, με αφορμή τα όσα ανέφερε η κ. Αραμπατζή στη συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης της ΝΔ, όταν δήλωσε για την εξισωτική αποζημίωση «ότι η απελθούσα κυβέρνηση την κατασπατάλησε με την εμπροσθοβαρή, ρουσφετολογική, επιδοματική πολιτική της και η σημερινή κυβέρνηση δίνει μάχη για να την εξασφαλίσει από εθνικούς πόρους το 2019 και το 2020». Ο πρώην γραμματέας εξηγεί σε δήλωση του γιατί αυξήθηκαν οι ανάγκες της εξισωτικής σε πόρους, διαβεβαιώνει πως οι αναγκαίοι πόροι είναι εξασφαλισμένοι και καταλήγει, λέγοντας πως «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εφάρμοσε τους κανονισμούς, εξασφάλισε την αναγκαία συμπληρωματική χρηματοδότηση, και προέβη σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες χωρίς να περιοριστούν ούτε οι εκτάσεις ούτε και οι δικαιούχοι της εξισωτικής ενίσχυσης σ’ αυτή την προγραμματική περίοδο. Αυτά οφείλει να φροντίσει και να προστατεύσει η κυβέρνηση της ΝΔ, ώστε να στηρίξει τον αγροτικό πληθυσμό, χωρίς να υποστηρίζει ανακρίβειες και να καταφεύγει σε κινδυνολογίες».

Γεωπονικές συμβουλές

Χρήσιμες συμβουλές για την αντιμετώπιση ασθενειών και εχθρών (ζιζανιοκτόνων) παρέχει στους παραγωγούς με ανακοινώσεις του το Κέντρο Φυτοπροστασίας και Ποιοτικού Ελέγχου Φυτών Βόλου για την πιπεριά θερμοκηπίου, την υπαίθρια και βιομηχανική ντομάτα και τη μελιτζάνα (κυρίως στη Δυτική Θεσσαλία), με έμφαση στην καταπολέμηση του Ωιδίου, του Θρίπα, του Αλευρώδη, και για τις αφίδες.

Ψυχανθή: Επίσης αναφέρεται πως μεγάλοι πληθυσμοί τετρανύχων διαπιστώθηκαν σε καλλιέργειες μηδικής και τριφυλλιού που προορίζονται για σπόρο (Σπορόκεντρα) στους Νομούς Καρδίτσας Τρικάλων, Λάρισας, Μαγνησίας και Φθιώτιδας. Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν την εποχή αυτή ευνοούν την ανάπτυξη των τετρανύχων. Απαιτείται συνεχής επιθεώρηση από τους παραγωγούς λόγω του ότι η προσβολή από τους εχθρούς αυτούς εξαπλώνεται με μεγάλη ταχύτητα στο χωράφι. Για την επιτυχία της χημικής καταπολέμησης σημασία έχει η έγκαιρη διάγνωση της προσβολής και η άμεση καταπολέμηση με ένα από τα εγκεκριμένα ακαρεοκτόνα πριν τα ακάρεα ν’ αναπτυχθούν σε μεγάλους πληθυσμούς Οι ψεκασμοί πρέπει να γίνουν μόνο μετά τη διαπίστωση της προσβολής (3 άτομα/φύλλο) και όχι προληπτικά, με κατάλληλα εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα. Οι παραγωγοί που ενδιαφέρονται για τις γεωργικές προειδοποιήσεις της πιπεριάς μπορούν να το δηλώσουν με ηλεκτρονικό μήνυμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση της Υπηρεσίας, email: pkpfpfevolou@minagric.gr

Εκλογές στην Π.Ε.Ν.Α.

Η διοίκηση της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών (Π.Ε.Ν.Α.) απευθύνει κάλεσμα προς όλες τις τοπικές Ενώσεις Νέων Αγροτών (Ε.Ν.Α.) της χώρας προκειμένου να ξεκινήσουν τις διαδικασίες για την ανάδειξη τοπικών διοικήσεων και αντιπροσώπων για τις εκλογές του Πανελλήνιου Συνδικαλιστικού Οργάνου. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Π.Ε.Ν.Α. «πρόκειται για μια διαδικασία που έπρεπε ήδη να έχει ολοκληρωθεί, ωστόσο λόγω της εκκρεμότητας που υπήρχε με την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου, τον οποίο είχε εξαγγείλει η προηγούμενη κυβέρνηση, η Π.Ε.Ν.Α. θεώρησε σκόπιμο να περιμένει τις επικείμενες αλλαγές που θα καθόριζαν και τον τρόπο διεξαγωγής των αρχαιρεσιών. Ο νόμος όμως δεν εισήχθη τελικά στη Βουλή, παρά το γεγονός ότι είχε προαναγγελθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση από το 2015 και βρισκόταν σε προπαρασκευή από το φθινόπωρο του 2017. Τις εξελίξεις δρομολόγησε η παραίτηση του προέδρου της Π.Ε.Ν.Α. Θεόδωρου Βασιλόπουλου, ο οποίος εξελέγη περιφερειακός σύμβουλος στη Δυτική Ελλάδα, ενώ χρέη προέδρου έχει αναλάβει ο Φαρσαλινός αντιπρόεδρος Νίκος Παυλονάσιος. Η Π.Ε.Ν.Α. καλεί όλες τις τοπικές Ενώσεις Νέων Αγροτών να ξεκινήσουν τις απαραίτητες διαδικασίες, ώστε να αναδειχτούν οι τοπικές διοικήσεις και οι αντιπρόσωποι για τις εκλογές του Πανελληνίου Συνδικαλιστικού Οργάνου. Οι διαδικασίες πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί πριν το τέλος του 2019 και γι’ αυτόν τον λόγο η Π.ΕΝ.Α προτρέπει τις τοπικές Ε.Ν.Α να προβούν σε εκλογές εντός του επόμενου τριμήνου.

Πληρωμές βιολογικής

Εντός του ερχόμενου Σεπτεμβρίου 2019, θα τρέξουν οι πληρωμές για το πρόγραμμα βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας έτους 2019. Τότε πρόκειται να καταβληθεί το 70% του ποσού της βιολογικής γεωργίας και το 75% του ποσού της βιολογικής κτηνοτροφίας. Η δε εξόφληση αντίστοιχα, όπως υπαγορεύει και ο σχετικός κανονισμός, πάει για τον Ιούνιο του επόμενου έτους. Παράλληλα, σε εκκρεμότητα παραμένει η εξόφληση βιολογικής κτηνοτροφίας 2018 σε Δυτική Ελλάδα, Πελοπόννησο και Ιόνια Νησιά, κάτι που αναμένεται να γίνει το επόμενο διάστημα και μόλις μεταφερθεί το κονδύλι από τον ΕΛΕΓΕΠ. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει ολοκληρώσει τη σχετική διαδικασία και είναι έτοιμος να πληρώσει.

Τέλος στην υποχρεωτική ογκομέτρηση

των δεξαμενών στα οινοποιία

Οριστικό τέλος σε ένα μέτρο, που συνδεόταν με τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο κρασί, βάζει η πρόσφατη απόφαση της ΑΑΔΕ που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεων, μόλις προχθές (31 Ιουλίου-ΦΕΚ Β 3083) και αφορά στην κατάργηση της υποχρεωτικής ογκομέτρησης των δεξαμενών κρασιού. Όπως αναφέρει η σχετική απόφαση της Ανεξάρτητης Αρχής πρόκειται για τις δεξαμενές, στις οποίες αποθηκεύονται ή τοποθετούνται προϊόντα του άρθρου 90 του ν.2960/2001 (κρασί), εφόσον αυτά υπόκεινται σε μηδενικό συντελεστή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης. Η ογκομέτρηση των δεξαμενών, όταν αυτές αποτελούν σταθερές μόνιμες κατασκευές, κανονικού γεωμετρικού σχήματος και είναι κατασκευασμένες σύμφωνα με αποδεκτές πρακτικές, αντικαθίσταται από την απλή υποχρέωση υποβολής πιστοποιητικών κατασκευής ή βεβαίωσης του κατασκευαστή, όπου αναγράφονται τα γεωμετρικά́ στοιχεία αυτών ή σχετικοί ογκομετρικοί πίνακες των κατασκευαστών. «Με την απόφαση αυτή κλείνει με αίσιο τρόπο ο κύκλος των δυσμενών μέτρων που συνδεόταν με τον ΕΦΚ στο κρασί» σχολιάζει ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου(Σ.Ε.Ο.), ο οποίος είχε επανειλημμένα επισημάνει την ανάγκη εξεύρεσης εναλλακτικών λύσεων στο ζήτημα αυτό.

Στα ύψη ο υδράργυρος

Ζέστη θα επικρατήσει το επόμενο 48ώρο στον νομό Λάρισας, καθώς σήμερα ο υδράργυρος θα αγγίξει τους 40 βαθμούς Κελσίου και αύριο Σάββατο θα τους ξεπεράσει (42 βαθμούς Κελσίου). Μια μικρή υποχώρηση της θερμοκρασίας θα σημειωθεί την Κυριακή (35 βαθμούς Κελσίου), ενώ και την επόμενη εβδομάδα ο υδράργυρος θα κινείται περί τους 36 έως 37 βαθμούς Κελσίου. Κάτι που σημαίνει ότι τα ποτίσματα στις αγροτικές καλλιέργειες θα είναι αυξημένα.

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass