Αγροτικά εφόδια

Δημοσίευση: 05 Αυγ 2019 22:10

Στον Βορίδη αύριο οι κτηνοτρόφοι

Τα οξυμένα προβλήματα των κτηνοτρόφων που έχουν αναγκάσει μια μεγάλη μερίδα αυτών να μειώσει το ζωικό του κεφάλαιο, διότι …«δεν βγαίνει» θα απασχολήσουν τη συνάντηση που θα έχουν αύριο το πρωί η Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων και η Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη.

Εκτός από τα γνωστά προβλήματα, που είναι το φορολογικό και η ανάγκη διαχωρισμού στον ΕΛΓΑ της ζωικής παραγωγής από τη φυτική, αφού οι κτηνοτρόφοι πληρώνουν κάθε χρόνο εισφορές 18 εκατ. ευρώ και λαμβάνουν αποζημιώσεις 6 εκατ. ευρώ, οι Θεσσαλοί κτηνοτρόφοι θα εστιάσουν στο ζήτημα των παράνομων ελληνοποιήσεων, θέμα που ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την κατρακύλα των τιμών στο πρόβειο γάλα.

Λιγοστεύουν και ακριβαίνουν τα φυτοφάρμακα

«Να επαναξιολογηθεί η απαγόρευση κυκλοφορίας των παλιών δραστικών εντομοκτόνων-ζιζανιοκτόνων για τη βαμβακοκαλλιέργεια, καθώς τα εγκεκριμένα φυτοφάρμακα που κυκλοφορούν στην αγορά είναι πανάκριβα και σε ορισμένες περιπτώσεις αναποτελεσματικά» ζητούν ολοένα και περισσότεροι παραγωγοί στον νομό Λάρισας.

Όπως είναι γνωστό, από το 2005 οπότε απαγορεύτηκε μια σειρά από εντομοκτόνα-ζιζανιοκτόνα, οι βαμβακοπαραγωγοί κλήθηκαν να προμηθευτούν φάρμακα από μια νέα γενιά, που ήταν φιλικά προς το περιβάλλον μεν, πολύ ακριβότερα δε. Με αφορμή την κυβερνητική αλλαγή και την αντίστοιχη στην ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, ο γνωστός συνεταιριστής Τάκης Αλατάς από τη Φαλάνη Λάρισας (ο οποίος υποστηρίζει ότι εκπροσωπεί πολλούς ακόμα συναδέλφους του), ζητά από τον κ. Βορίδη, αφού ολοκληρώσει τις επαφές του με τους αντίστοιχους συνδέσμους στον τομέα της Φυτοπροστασίας, να επανεξετάσει το σημερινό καθεστώς κυκλοφορίας των εγκεκριμένων φυτοφαρμάκων και μιας και οι αποφάσεις λαμβάνονται σε επίπεδο Ε.Ε. να ανοίξει το ζήτημα στο επόμενο Συμβούλιο Υπουργών.

Σύμφωνα με τον κ. Αλατά «μπορεί το πρόβλημα της απαγόρευσης κυκλοφορίας συγκεκριμένων φυτοφαρμάκων να ανήκει στην Ε.Ε. και να μην αποτελεί προϊόν διαπραγμάτευσης σε εθνικό επίπεδο, ωστόσο, επειδή το βαμβάκι αφορά κυρίως στη χώρα μας και δεν έχουμε πολλούς συμμάχους στην ευρωπαϊκή κοινότητα, θα πρέπει να υπάρξει μια διαφορετική και αποτελεσματική διαπραγμάτευση. Κάποιοι εισάγουν στη χώρα μας παράνομα από Τουρκία-Βουλγαρία τα απαγορευμένα στην Ελλάδα φυτοφάρμακα κι έτσι δημιουργείται ένας αθέμιτος ανταγωνισμός. Από τη στιγμή που καταργήθηκαν συγκεκριμένες δραστικές ουσίες, το κόστος παραγωγής στο βαμβάκι έχει αυξηθεί δραματικά. Αφενός γιατί κάποια ζιζανιοκτόνα δεν είναι τόσο αποτελεσματικά στην καταπολέμηση των χόρτων του χωραφιού και αναγκαζόμαστε να χρησιμοποιούμε μηχανήματα, άρα επιπλέον μεροκάματα, αφετέρου αναγκαζόμαστε να προσφύγουμε στη χρήση κάποιων άλλων δραστικών ουσιών που είναι δραστικές αλλά ακούγεται πως σε λίγα χρόνια θα αποσυρθούν κι αυτές λόγω επικινδυνότητας. Άρα μηδέν εις το πηλίκον. Επίσης, ακούμε ότι επίκειται κατάργηση κι άλλων δραστικών ουσιών. Άρα θα μειωθεί περαιτέρω η διαθέσιμη λίστα των φυτοφαρμάκων. Αυτή δεν είναι θετική εξέλιξη. Σίγουρα η μάχη του ΥΠΑΑΤ με τις μεγάλες εταιρείες-κολοσσούς που εμπορεύονται τα φυτοφάρμακα είναι άνιση, αλλά κάτι πρέπει να γίνει με αυτή την άναρχη κατάσταση» καταλήγει ο κ. Αλατάς.

Προβληματισμένοι οι αχλαδοπαραγωγοί του Τυρνάβου

Με βαριά καρδιά θα μπούνε σε λίγες μέρες στα χωράφια τους οι αχλαδοπαραγωγοί της επαρχίας Τυρνάβου για να συγκομίσουν την ποικιλία «κρυστάλι» που είναι ο «βασιλιάς» του αχλαδιού στην ευρύτερη περιοχή. Και αυτό γιατί αφενός το χαλάζι που επισκέφθηκε την επαρχία τρεις φορές τους μήνες Μάιο, Ιούνιο προκάλεσε μεγάλη ζημιά στην ποιότητα του αχλαδιού, αφετέρου συνεχίζει το πρόβλημα διάθεσης, καθώς τα προηγούμενα χρόνια μπήκαν πολλά δέντρα και χρόνο με τον χρόνο η παραγωγή αυξάνεται. Φέτος τα καλλιεργούμενα στρέμματα υπολογίζονται σε 11.000 στην επαρχία Τυρνάβου, όταν το 2016 τα στρέμματα ανέρχονταν σε 9.500. Το προϊόν όμως δεν είναι εξαγώγιμο και η εγχώρια αγορά περιορισμένη. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού «Γαία Φρούιτ» στα Δέντρα Τυρνάβου Χρήστο Τασούλα «φέτος η χρονιά θα είναι δύσκολη. Ήδη τα πρώτα αρνητικά μηνύματα της αγοράς τα λάβαμε συγκομίζοντας τις επιτραπέζιες ποικιλίες «κοντούλα», «κόσια» και «σάντα μαρία». Οι τιμές που ακούγονται για φέτος στο «κρυστάλι» είναι 50-55 λεπτά, όταν πέρυσι πληρωθήκαμε με 70-75 λεπτά. Και πάντα με ανησυχία για τον χρόνο αποπληρωμής, καθώς οι τιμές είναι ανοικτές. Την ίδια ώρα τα εργατικά αυξήθηκαν, ελλείψει χεριών από αλλοδαπούς».

Να σημειωθεί ότι μετά τη συγκομιδή της ποικιλίας «κρυστάλι», θα ακολουθήσει η βιομηχανική ποικιλία «Williams». Όπως σε όλα τα φρούτα, έτσι και στο αχλάδι φέτος η παραγωγή είναι όψιμη, εξέλιξη που δεν βοηθά στη βελτίωση των τιμών.

Πληρώνει αποζημιώσεις ο ΕΛΓΑ

Στο τέλος της εβδομάδας, πιθανότατα την Παρασκευή, όπως συνηθίζεται, ο ΕΛΓΑ θα πραγματοποιήσει μια ακόμα πληρωμή αποζημιώσεων για ζημιές, κυρίως σε ελιές και εσπεριδοειδή που συνέβησαν το 2019, αλλά δένουν με τις δηλώσεις ΟΣΔΕ του 2018. Όσον αφορά το 10% για τις ζημιές του 2018 που δεν έχει δοθεί ακόμα, απαιτείται να γίνει μια ακόμα αναθεώρηση προϋπολογισμού του Οργανισμού, γεγονός που σημαίνει ότι αν και ο ΕΛΓΑ είναι έτοιμος να πληρώσει, η πίστωση πάει για τον Σεπτέμβριο ή αργότερα. Το ποσό που αντιστοιχεί στο 10% των ζημιών του 2018 ανέρχεται σε 14 εκατ. ευρώ περίπου.

Δηλώσεις συγκομιδής οινοποιήσιμων σταφυλιών

Εγκύκλιο εξέδωσε το αρμόδιο Τμήμα Αμπέλου, Οίνου και Αλκοολούχων Ποτών σχετικά με τη συμπλήρωση και την υποβολή δηλώσεων συγκομιδής σταφυλιών οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου για την αμπελοοινική περίοδο 2019-2020, μέσω των ψηφιακών εφαρμογών του ΥπΑΑΤ. Η υποβολή των δηλώσεων συγκομιδής για την αμπελοοινική περίοδο 2019-2020 γίνεται μέσω της ψηφιακής υπηρεσίας «Δήλωση Συγκομιδής Αμπελουργικών Προϊόντων» στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπ.Α.Α.Τ. (www.minagric.gr) από την 1η Αυγούστου 2019 έως την 30ή Νοεμβρίου 2019. Αναλυτικότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του ΥΠΑΑΤ.

Ξαναπαίρνει την ανηφόρα ο υδράργυρος

Για λίγο ξαποσταίνει (υποχωρεί) και συνεχίζει την ανηφόρα ο υδράργυρος την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου. Μπορεί σήμερα Δευτέρα να δροσίσει (θερμοκρασία από 22 έως 34 βαθμούς Κελσίου), αλλά από αύριο Τρίτη η ζέστη θα αρχίσει να γίνεται ανυπόφορη, με αποκορύφωμα το διήμερο Πέμπτη-Παρασκευή, οπότε ο υδράργυρος θα αγγίζει ξανά τους 40 βαθμούς. Με δεδομένο ότι συμπληρώθηκαν δύο άνυδρες εβδομάδες, με τη θερμοκρασία στα ύψη, τα ποτίσματα κυρίως στο βαμβάκι είναι σε καθημερινή βάση κι αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, τότε ο ΤΟΕΒ κινδυνεύει να θέσει σε επιφυλακή το σχέδιο εξοικονόμησης νερού με πρόγραμμα άρδευσης.

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass