Αγροτικό Ημερολόγιο

Δημοσίευση: 09 Αυγ 2019 22:01

Ψεκασμοί για το σκουλήκι

Αυξημένες συλλήψεις προνυμφών σε ρόδινο και πράσινο σκουλήκι εντοπίζονται τις τελευταίες ώρες στα βαμβακοχώραφα του νομού Λάρισας, με τη ΔΑΟΚ Περιφέρειας Θεσσαλίας να ετοιμάζεται να εκδώσει (πιθανότατα σήμερα) ανακοίνωση με λεπτομερείς οδηγίες προς τους παραγωγούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, οι περιοχές που βρίσκονται στο κόκκινο είναι χωριά πέριξ του Σταυρού Φαρσάλων (πράσινο σκουλήκι) και χωριά όπως το Κιλελέρ (περιοχή Μπαλουκιές) και Τερψιθέας, όπου εμφανίζονται σχετικά υψηλά επίπεδα συλλήψεων ενήλικων (πεταλούδων) ρόδινου σκουληκιού. Όπως και να ’χει, οι παραγωγοί θα πρέπει να βρίσκονται σε αυξημένη επαγρύπνηση για τυχόν ψεκασμούς. Γενικότερα φέτος το φαινόμενο είναι υπό έλεγχο, αν και σύμφωνα με τα στελέχη της ΔΑΟΚ «παρά την ελεγχόμενη εξέλιξη του φαινομένου, δεν χρειάζεται εφησυχασμός εκ μέρους των παραγωγών, καθώς συνήθως ο Αύγουστος είναι ο αγαπημένος μήνας του σκουληκιού και απαιτείται συχνή επίσκεψη στο χωράφι κι αν διαπιστωθούν προσβολές των φυτών, τότε να ενημερωθεί η Υπηρεσία, η οποία θα κατευθύνει σχετικώς τους παραγωγούς αναφορικά με τους ψεκασμούς». Μία απόδειξη της θετικής εξέλιξης του φαινομένου είναι ότι φέτος η ΔΑΟΚ χρειάστηκε να εκδώσει δύο σχετικές ανακοινώσεις με συμβουλές προς τους αγρότες, ενώ πέρυσι, τέτοια εποχή είχαν εκδοθεί 5!

Μείωση του δάκου στα ελαιόδεντρα

Σε έναν ψεκασμό, περισσότερο προληπτικό, έχουν προχωρήσει φέτος οι ελαιοπαραγωγοί της Θεσσαλίας για την αντιμετώπιση του δάκου, καθώς το φαινόμενο χαρακτηρίζεται ελεγχόμενο, ενώ μόνο σε περιοχές με αυξημένη υγρασία, όπως τα παράλια του νομού Λάρισας και το Αργυροπούλι Τυρνάβου χρειάστηκε να γίνει και δεύτερος ψεκασμός. Σε σχέση με πέρυσι ο δάκος είναι περιορισμένος και σ’ αυτό έχουν βοηθήσει οι καιρικές συνθήκες και κυρίως οι χαμηλές θερμοκρασίες που σημειώθηκαν τον χειμώνα.

Αποζημιώσεις ΕΛΓΑ

Αποζημιώσεις, συνολικού ύψους 5.427.973 ευρώ, κατέβαλε χθες Πέμπτη ο ΕΛΓΑ σε 4.845 δικαιούχους γεωργούς και κτηνοτρόφους. Η πληρωμή αφορούσε κυρίως αποζημιώσεις φυτικής παραγωγής και ζωικού κεφαλαίου για το έτος ζημιάς 2018 και για το πρώτο τρίμηνο του 2019. Διευκρινίζεται ότι η πληρωμή αφορά στο 90% των αντίστοιχων αποζημιώσεων φυτικής παραγωγής και στο 100% των αντίστοιχων αποζημιώσεων ζωικού κεφαλαίου. Αναλυτικά η κατανομή των ποσών ανά νομό στη Θεσσαλία έχει ως εξής: Λαρίσης 197.460,44 ευρώ, Τρικάλων 38.905,97 ευρώ, Μαγνησίας 22.649,33 ευρώ και Καρδίτσης 35.720,87.

Ελασσόνα: Σε εξέλιξη η συγκομιδή, σε αναζήτηση οι εργάτες γης

Ολοκληρώνεται αυτές τις μέρες η συγκομιδή στον καπνό στις ποικιλίες Μπασμά και Κατερίνης στην επαρχία Ελασσόνας, ενώ ξεκίνησε προ ημερών η συλλογή στην ποικιλία Βιρτζίνια. Κι ενώ οι πρόσφατες βροχές βοήθησαν το προϊόν, το πρόβλημα της έλλειψης εργατικών χεριών συνεχίζει να απασχολεί έντονα τους καπνοπαραγωγούς.

Σύμφωνα με τον γραμματέα του Καπνικού Συνεταιρισμού Ελασσόνας και μέλος της Πανελλήνιας Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ακατέργαστου Καπνού Γιώργο Κατσαρό «το πρόβλημα με την έλλειψη εργατών γης είναι μεγάλο και επηρεάζει την ποιότητα κι ίσως και την ποσότητα του καπνού, αφού η συγκομιδή καθυστερεί και δυσκολεύει τη διαδικασία της αποξήρανσης. Οι νόμιμοι αλλοδαποί εργάτες είναι πλέον ελάχιστοι, η Πολιτεία δεν έχει δώσει λύση ακόμη με τους εποχικούς και τα εργόσημα, αν και το υποσχέθηκε, ενώ δυστυχώς οι Έλληνες, λόγω δύσκολων συνθηκών εργασίας, την αποφεύγουν. Βρισκόμαστε σε απόγνωση».

Το παραπάνω πρόβλημα, μαζί με την εκκρεμότητα καταβολής αποζημίωσης μέσω de minimis και για την ποικιλία «Κατερίνης», όπως συνέβη με την ποικιλία «Μπασμά» θα γνωστοποιηθεί τις επόμενες μέρες από τη Διεπαγγελματική Καπνού στη νέα ηγεσία του ΥΠΑΑΤ.

Τέλος, η εκτίμηση του κ. Κατσαρού για τις τιμές είναι ότι «και φέτος αυτές θα είναι ικανοποιητικές, καθώς η καπνεμπορία τα τελευταία χρόνια ζητά διαρκώς νέες σοδειές».

Ξεκίνησε η συγκομιδή κρεμμυδιού στη Λάρισα

Αισιοδοξία κυριαρχεί στις τάξεις των κρεμμυδοπαραγωγών του νομού Λάρισας (μιας περιοχής που φημίζεται για το ποιοτικό προϊόν) για τη φετινή χρονιά, λίγες μέρες πριν ξεκινήσει η συγκομιδή. Η αρχή θα γίνει με το χλωρό κρεμμύδι, όταν το φύλλο είναι πράσινο, καθώς βγαίνει εύκολα με τα χέρια. Όσοι όμως διαθέτουν τα απαραίτητα μηχανήματα, αφήνουν το κρεμμύδι να ξεραθεί πλήρως και το αφαιρούν στη συνέχεια (λίγο μετά τον 15 Αύγουστο). Οι Λαρισαίοι κρεμμυδοπαραγωγοί φημίζονται για το ποιοτικό προϊόν, καθώς συγκεκριμένοι παραγωγοί ασχολούνται χρόνια με αυτό. Έτσι με την πολύχρονη εμπειρία τους κατάφεραν και φέτος, με τις σωστές καλλιεργητικές φροντίδες (ραντίσματα) να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που δημιούργησαν οι πολλές βροχές της Άνοιξης. Η εκτίμηση των παραγωγών είναι ότι και φέτος θα απολαύσουν τις περσινές καλές τιμές (40 λεπτά/κιλό), ενώ κατά μέσο όρο η στρεμματική απόδοση θα κυμανθεί στους 7 τόνους/στρ. Για όσους σχεδιάζουν να ασχοληθούν με το κρεμμύδι, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η καλλιέργεια είναι δαπανηρή (πολλά μεροκάματα λόγω ραντισμάτων) και απαιτεί πλούσιο εξοπλισμό (μηχανήματα, κλούβες, κ.λπ.).

Δελτίο Καιρού

Αυξημένες θερμοκρασίες που θα κυμαίνονται από 22 ως 38-39 βαθμούς Κελσίου θα κυριαρχήσουν το επόμενο 48ώρο στον νομό Λάρισας, θέτοντας τους αγρότες σε επιφυλακή, αναφορικά με το πότισμα, κυρίως στο βαμβάκι. Ο υδράργυρος θα υποχωρήσει κάπως Κυριακή-Δευτέρα (στους 36 βαθμούς η μέγιστη), ενώ ανησυχία επικρατεί στις τάξεις των αγροτών, καθώς ούτε την εβδομάδα του 15 Αυγούστου προβλέπονται βροχές. Υπενθυμίζεται ότι συμπληρώνεται ένας μήνας ανομβρίας κι αυτό προβληματίζει ιδιαίτερα τους καλλιεργητές.

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass