ΑΓΡΟΤΙΚΑ... ΕΦΟΔΙΑ

Δημοσίευση: 12 Αυγ 2019 22:20

Ανησυχούν οι αμβυκούχοι για την υπερφορολόγηση του τσίπουρου

Έντονα προβληματισμένες από την κυβερνητική σιωπή που παρατηρείται μετά την ανακοίνωση που εξέδωσαν και με την οποία ζητούσαν από κόμματα και φορείς να πάρουν θέση κατά της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τη φορολόγηση του τσίπουρου και της τσικουδιάς όπως με τα εισαγόμενα ποτά, εμφανίζονται οι διοικήσεις των Αγροτικών Συλλόγων Τυρνάβου – Αμπελώνα – Δαμασίου – Αργυροπουλίου -Λυγαριάς και του Συλλόγου Αμβυκούχων Αμπελοκαλλιεργητών Τυρνάβου.

Να σημειωθεί ότι στον Δήμο Τυρνάβου καλλιεργούνται 35.000 στρέμματα με αμπέλια, εκδίδονται 300 άδειες ετησίως για καζάνια, ενώ οι διήμεροι που βράζουν τσίπουρο με ειδικό καθεστώς ανέρχονται σε 2.700-3.000. Τα παραπάνω στοιχεία δείχνουν πόσο σημαντική για την τοπική οικονομία, αλλά και για την ιστορία του τόπου είναι η διατήρηση της παράδοσης και η προστασία της παραγωγής τσίπουρου, η οποία θα τεθεί εν αμφιβόλω, αν τελικά εφαρμοστεί η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για εξίσωση του φόρου του τσίπουρου και της τσικουδιάς, δύο παραδοσιακών προϊόντων λαϊκής κατανάλωσης με τα εισαγόμενα όπως ουίσκι, βότκα και άλλα ακριβά ποτά.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των Αγροτικών Συλλόγων επαρχίας Τυρνάβου Στέλιο Τσικριτζή «η απόφαση αυτή εξυπηρετεί καθαρά μεγαλοποτοβιομήχανους, μεγαλέμπορους και εισαγωγείς εμφιαλωμένων ποτών και εξυπηρετεί τη δική τους κερδοφορία , οδηγώντας σε αφανισμό αμπελουργούς-παραγωγούς. Ανεπανόρθωτη ζημία θα υποστούν τα δεκάδες μικρά και μεσαία αποστακτήρια- εμφιαλωτήρια τσίπουρου και τσικουδιάς, όπως πλήγμα θα υποστεί και ο Αγροτικός Οινοποιητικός Συνεταιρισμός, λόγω του διπλασιασμού του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα παραγόμενα προϊόντα τους».

Οι Τυρναβίτες βρίσκονται σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με τους συναδέλφους τους της Κρήτης, μέσω των Αγροτικών Συλλόγων των Ομοσπονδιών και σκοπεύουν μετά τον Δεκαπενταύγουστο και ανάλογα τις εξελίξεις να προβούν σε κοινές δυναμικές διαμαρτυρίες, ενώ το αμέσως επόμενο διάστημα θα συγκληθεί νέα γενική συνέλευση του Συλλόγου Αμβυκούχων Αμπελοκαλλιεργητών Τυρνάβου. Η ενόχληση των διοικήσεων των δύο Συλλόγων της επαρχίας Τυρνάβου έχει να κάνει με το γεγονός ότι ενώ έχουν εκδώσει τη σχετική ανακοίνωση διαμαρτυρία εδώ και 15 μέρες, εν τούτοις οι μόνες πολιτικές ενέργειες που έχουν γίνει είναι από την ευρωπαϊκή ομάδα του ΚΚΕ στην Ευρωβουλή και αντιπροσωπεία βουλευτών του ίδιου κόμματος στην ελληνική Βουλή, επερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Γεωργούλη και σχετική επερώτηση της βουλευτού του ΚΙΝΑΛ Λ. Λιακούλη στη Βουλή. «Καμία κίνηση, καμία αντίδραση από το κυβερνητικό στρατόπεδο, αν και προεκλογικά όλοι τους ήταν λαλίστατοι» το χαρακτηριστικό σχόλιο του Στ. Τσικριτζή.

 

* * *

 «Γκρίνια» για τον τιμοκατάλογο των τρακτέρ

Ο περιβόητος προσδιορισμός εύλογου κόστους των γεωργικών ελκυστήρων, γνωστός και ως τιμοκατάλογος των τρακτέρ απασχόλησε την πρόσφατη συνάντηση του προεδρείου του ΣΕΑΜ, με τον υφυπουργό Κώστα Σκρέκα και τον γενικό γραμματέα Κοινοτικών Πόρων Κωνσταντίνο Μπαγινέτα. Στην ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Μηχανημάτων αποδίδει την καθυστέρηση στα Σχέδια Βελτίωσης στον “απαράδεκτο” όπως τον χαρακτηρίζει τιμοκατάλογο που εκπόνησε η διαχειριστική αρχή, έχοντας εκφράσει επανειλημμένα τη διαφωνία του με τη μέθοδο που ακολουθήθηκε επί των ημερών της απελθούσας ηγεσίας της Γενικής Γραμματείας στο ΥπΑΑΤ. Ωστόσο, πέρα από τις επιδιώξεις και το ενδιαφέρον του ΣΕΑΜ για το ζήτημα, υπάρχει και η αντίθετη άποψη, όπως έχει στοιχειοθετηθεί για παράδειγμα από την ΠΟΓΕΔΥ, η οποία είχε αναφερθεί στο ζήτημα με ανακοίνωση κάνοντας λόγο για τιμολόγηση ελκυστήρων 30%, 40% ή σε πολλές περιπτώσεις 50% πάνω από την προσφερόμενη τιμή τιμοκαταλόγου σε σχέση με άλλες χώρες της ΕΕ, την περίοδο που τρέχουν τα Σχέδια Βελτίωσης. Για να δούμε πώς θα ξεπεράσει αυτόν τον σκόπελο η νέα ηγεσία του υπουργείου.

 

* * *

«Πυρετός» στο ΥΠΑΑΤ για τη νέα ΚΑΠ

Σε καθημερινή βάση ο Τρικαλινός υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Σκρέκας συσκέπτεται στο γραφείο του με φορείς και υπηρεσιακούς παράγοντες για να διαμορφώσει εγκαίρως την εθνική πολιτική που θα ακολουθηθεί στα ευρωπαϊκά όργανα για τη νέα ΚΑΠ. Η αποστολή του πολύ δύσκολη, καθώς όπως είναι γνωστό η νέα Περίοδος θα έχει μειωμένα κονδύλια –και- για τη χώρα μας, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει βάλει σε δεύτερη μοίρα τη γεωργία, προωθώντας ψηλά στην ατζέντα τα ζητήματα της μετανάστευσης, της ασφάλειας και άλλων παραγόντων. Ως αντιστάθμισμα για την απώλεια αυτών των πόρων, υπάρχει το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής, που σίγουρα απασχολεί τους αξιωματούχους της Κομισιόν, οι οποίοι θα προβλέπουν αυξημένα κονδύλια για την αντιμετώπισή της. Στο πλαίσιο αυτό η χώρα μας μπορεί να αξιοποιήσει κάποια κονδύλια που δεν ήταν στο πρόγραμμα, για να στηρίξει κλάδους, όπως η κτηνοτροφία, η αλιεία, κ.ά.

Όσον αφορά στο αίτημα των Βορείων χωρών για εξίσωση των επιδοτήσεων στα κράτη μέλη της Ε.Ε., στο ελληνικό υπουργείο θεωρούν ότι δεν έχει τύχη αυτή η προοπτική, διότι οι χώρες αυτές γνωρίζανε την κατάσταση, όταν εισέρχονταν στους ευρωπαϊκούς κόλπους και δεν μπορεί τώρα να αξιώνουν τέτοιες ανατροπές. Ωστόσο όλα τα παραπάνω ζητήματα, επειδή δεν λύνονται μόνο με τη μέθοδο της λογικής, αλλά και με διαπραγματεύσεις και δημιουργία συμμαχιών, θεωρείται δεδομένη από το φθινόπωρο μια ευρωπαϊκή περιοδεία του υφυπουργού, προς αναζήτηση συμμάχων.

 

* * *

Οδηγίες προφύλαξης για ντομάτα - μελιτζάνα

Διαπιστώσεις και οδηγίες σχετικά με την αντιμετώπιση του τετράνυχου και του θρίπα στην υπαίθρια και στη βιομηχανική ντομάτα, αλλά και στη μελιτζάνα, στις ΠΕ της Θεσσαλίας και στην ΠΕ Φθιώτιδας, περιλαμβάνονται στα πρόσφατα δελτία γεωργικών προειδοποιήσεων του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου.

Σε ό,τι αφορά στην υπαίθρια – επιτραπέζια ντομάτα, συνεχίζεται η παρουσία του τετράνυχου στις πρώιμες (με 5 – 7σταυρούς) και μεσοπρώιμες (με 3 – 5σταυρούς) και όψιμες καλλιέργειες στους νομούς Καρδίτσας, Τρικάλων, Λάρισας, Μαγνησίας και Φθιώτιδας. Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν την εποχή αυτή ευνοούν την ανάπτυξη του εντόμου. Το ίδιο ισχύει και για τη βιομηχανική στις ίδιες περιοχές, όπου επισημαίνεται η συνέχιση της παρουσίας του εντόμου. Όπως συστήνεται για την επιτυχία της χημικής καταπολέμησης στην υπαίθρια ντομάτα, σημασία έχει η έγκαιρη διάγνωση της προσβολής και η άμεση καταπολέμηση με ένα από τα εγκεκριμένα ακαρεοκτόνα, πριν τα ακάρεα αναπτυχθούν σε μεγάλους πληθυσμούς. Έμφαση δίνεται στο γεγονός ότι οι ψεκασμοί πρέπει να γίνουν μόνο μετά τη διαπίστωση της προσβολής (3 άτομα/φύλλο) και όχι προληπτικά, με κατάλληλα εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα (με δραστικές ουσίες όπως abamectin, avermectin, κ.ά). Στη βιομηχανική ντομάτα, οι συστάσεις προς τους παραγωγούς είναι να προστατεύσουν τις καλλιέργειές τους με ψεκασμούς κάλυψης με εγκεκριμένα και επιτρεπόμενα, φυτοπροστατευτικά σκευάσματα όπως Fosetyl, Azoxystrobin, Cymoxanil, Mancozeb, Chlorothalonil, Copperhydroxid, Valifenolate, κ.ά. Σε ενδεχόμενο βροχής συνίσταται επανάληψη του ψεκασμού μετά τη βροχή. Σε ό,τι αφορά στον τετράνυχο στη μελιτζάνα, διαπιστώνεται έναρξη της προσβολής από το έντομο, με μεγάλους πληθυσμούς να εντοπίζονται σε καλλιέργειες σε Μαγνησία, Καρδίτσα, Τρίκαλα και Φθιώτιδα. Οι συστάσεις αναφέρουν να γίνονται ψεκασμοί μόνο μετά τη διαπίστωση της προσβολής (3 άτομα/φύλλο) και όχι προληπτικά, πάντα με κατάλληλα εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα (με δραστικές ουσίες όπως Etoxazole, Abamectin, κ.ά.

 

* * *

Επιμένει ο καύσωνας

Δύσκολη χαρακτηρίζεται κι αυτή εβδομάδα για τους αγρότες της Θεσσαλίας, καθώς θα συνεχιστούν οι υψηλές θερμοκρασίες που θα φλερτάρουν με το 40άρι (κυρίως την Τετάρτη), με αποτέλεσμα τα ποτίσματα να είναι απαραίτητα για μια σειρά καλλιεργειών, όπως π.χ. το βαμβάκι, που είναι σε κρίσιμο στάδιο.

 

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass