Αγροτικό Ημερολόγιο

Δημοσίευση: 07 Αυγ 2015 7:42
Δυστυχώς το πρόβλημα με το πράσινο (κυρίως) και το ρόδινο σκουλήκι επανεμφανίστηκε στις βαμβακοκαλλιέργειες του νομού, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί ν΄ αρχίσουν εντατικά ραντίσματα και ψεκασμούς για να προλάβουν το κακό. Γι΄αυτό και οι μελισσοκόμοι καλό θα είναι να σπεύσουν να απομακρύνουν από τα χωράφια, τούτη την περίοδο τις μελισσοκυψέλες τους για να μην υποστούν και οι ίδιοι κάποια ζημιά Δυστυχώς το πρόβλημα με το πράσινο (κυρίως) και το ρόδινο σκουλήκι επανεμφανίστηκε στις βαμβακοκαλλιέργειες του νομού, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί ν΄ αρχίσουν εντατικά ραντίσματα και ψεκασμούς για να προλάβουν το κακό. Γι΄αυτό και οι μελισσοκόμοι καλό θα είναι να σπεύσουν να απομακρύνουν από τα χωράφια, τούτη την περίοδο τις μελισσοκυψέλες τους για να μην υποστούν και οι ίδιοι κάποια ζημιά

* Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr

 

ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΙΡΟΥ

Συννεφιασμένος με διαστήματα βροχοπτώσεων θα είναι ο καιρός στο νομό Λάρισας το επόμενο διάστημα, σκορπώντας ανάμικτα συναισθήματα στον αγροτικό κόσμο της περιοχής. Αν τα φαινόμενα περιοριστούν μόνο σε βροχές τα μαντάτα θα είναι θετικά, αφού θα εξασφαλιστούν τα απαραίτητα ποτίσματα στα βαμβάκια. Αν όμως έχουμε ισχυρές καταιγίδες ή ακόμη χειρότερα χαλαζοπτώσεις, τότε θα είναι κρίμα, καθώς οι παραγωγοί έχουν ήδη ξοδέψει αρκετά για τις καλλιέργειές τους.

Αναλυτικότερα σήμερα Παρασκευή ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος, με λίγες συννεφιές, αυξημένες τις θερμές ώρες της ημέρας, και πιθανό να σημειωθούν τοπικές μπόρες προς το βραδάκι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 23 ως 32 βαθμούς Κελσίου. Αύριο Σάββατο ο καιρός θα είναι συννεφιασμένος, ενώ την Κυριακή αναμένονται κάποιες βροχοπτώσεις, απογευματινές ώρες. Με ασθενείς βροχές θα ξεκινήσει και η επόμενη εβδομάδα, ενώ την Τρίτη ο καιρός θα είναι αίθριος. Μπερδεμένος θα είναι ο καιρός Τετάρτη και Πέμπτη. Θερμοκρασία από 25-35 βαθμούς Κελσίου.

ΤΣΙΠΡΑΣ ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΕΣ

Μάλλον δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα (κατευνασμός των αντιδράσεων των αγροτών) η επίσκεψη Τσίπρα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς οι δηλώσεις του περιελάμβαναν μόνο υποσχέσεις και όχι διαβεβαιώσεις. Και από υποσχέσεις οι αγρότες έχουν χορτάσει. Ο πρωθυπουργός απέφυγε να αναφερθεί στις μεγάλες καθυστερήσεις που καταγράφονται στην απόδοση των κοινοτικών πόρων στους δικαιούχους αγρότες και στις καθυστερημένες πληρωμές, προφανώς για να μην εκτεθεί προς το χρόνο που αυτές γίνουν. Όσον αφορά στο φορολογικό νομοσχέδιο που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων, ήταν φανερή η προσπάθειά του να καθησυχάσει τους κατά κύριο επάγγελμα και τους νέους αγρότες για ευνοϊκή μεταχείριση (σε σχέση με τους ετεροεπαγγελματίες), ενώ αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ομιλίας του στην ομαλοποίηση της αγοράς, στέλνοντας μήνυμα ότι διαθέτει την απαραίτητη τόλμη για την αναγκαία σύγκρουση με «εγκατεστημένα» συμφέροντα και τα καρτέλ της αγοράς. Όπως και να ΄χει, είναι η πρώτη φορά επί πρωθυπουργίας Τσίπρα, που η κυβέρνηση αφήνει για λίγο τη θεωρία της προστασίας «μισθών και συντάξεων» και ασχολείται, έστω και επιγραμματικά με την αναμόρφωση του παραγωγικού μοντέλου της χώρας.

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

Εκτός από το φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο εάν εφαρμοστεί όπως διέρρευσε θα αποτελέσει την ταφόπλακα του πρωτογενούς τομέα, μεγάλη αγωνία υπάρχει στον θεσσαλικό κάμπο και για το πρόγραμμα πληρωμών. Διότι αν οι αγρότες δεν τακτοποιηθούν επί των οικονομικών τους εκκρεμοτήτων, πώς θα επενδύσουν χωρίς τραπεζική ρευστότητα, πώς θα χρηματοδοτηθούν οι νέοι αγρότες όταν τα αποθεματικά έχουν δεσμευθεί, πώς θα προετοιμαστούν για τη νέα χειμερινή περίοδο; Για τον Αύγουστο οι υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι έτοιμες να δώσουν τη συγκατάθεσή τους για πληρωμές 15 εκατ. ευρώ σε εξισωτικές αποζημιώσεις, 16 εκατ. ευρώ σε άμεσες ενισχύσεις και 5 εκατ. ευρώ στους αμπελουργούς. Σ’ αυτά θα πρέπει να προστεθεί και ένα ποσό της τάξεως των 10 εκατ. ευρώ περίπου για Σχέδια Βελτίωσης και άλλα αναπτυξιακά προγράμματα της τελευταίας προγραμματικής περιόδου. Για τον Σεπτέμβριο το πρόγραμμα πληρωμών προβλέπει 25 εκατ. ευρώ για εξισωτικές αποζημιώσεις, 25 εκατ. ευρώ για άμεσες ενισχύσεις, 35 εκατ. ευρώ για βιοκαλλιεργητές, 5 εκατ. ευρώ για βιολογική κτηνοτροφία και 8 εκατ. ευρώ για τα νιτρικά. Τα υπόλοιπα πληρωμών του Σεπτεμβρίου μέχρι τα 136 εκατ. ευρώ σύνολο θα αφορούν σε ειδικότερα διαρθρωτικά προγράμματα, όπως Σχέδια Βελτίωσης, Εμπορία- Μεταποίηση και Αλιεία.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

Στο μέτωπο των αντιδράσεων του αγροτικού κόσμου της χώρας, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένουμε την πανελλαδική σύσκεψη της Τρίτης στην Αθήνα, για τη συγκρότηση ενός Πανελλαδικού Συντονιστικού Οργάνου, το οποίο θα αναλάβει καταρχήν τις επαφές με την κυβέρνηση και εάν χρειαστεί και τη διοργάνωση δυναμικών κινητοποιήσεων. Ο σπόρος για τον ενιαίο συντονισμό των συνδικαλιστικών οργανώσεων έπεσε προ ημερών στον Βόλο και περιμένουμε τον φθινοπωρινό θερισμό αυτής της προσπάθειας.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Πηνειού και περιφερειακός σύμβουλος Γιώργος Λαδόπουλος θεωρεί ότι για την καλύτερη επιτυχία του αγώνα, πρωτεργάτες αυτής της προσπάθειας θα πρέπει να τεθούν οι περιφερειάρχες της χώρας, με επικεφαλής τον πρόεδρο της ΕΝΠΕ Κώστα Αγοραστό. Αυτοί θα συγκροτήσουν μια ενιαία επιτροπή, μαζί με εκπροσώπους αγροτικών φορέων, αλλά κυρίως υγιών συνεταιρισμών (όπως π.χ. το ΘΕΣγάλα, τη ΘΕΣγη, κλπ) και θα συζητήσουν για το αγροτικό πρόβλημα της χώρας με την κυβέρνηση. Εφόσον δεν επέλθει συμφωνία, οι Περιφέρειες έχουν την δυνατότητα να προγραμματίσουν κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα και όχι ο καθένας στο νομό του χωριστά».

ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ

Μετά την κινητοποίηση των Θεσσαλών κτηνοτρόφων στην έδρα της Περιφέρειας Θεσσαλίας στη Λάρισα, τη σκυτάλη παίρνουν οι Βορειοελλαδίτες, οι οποίοι την Τρίτη 11 Αυγούστου, προγραμματίζουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας, ενώ στις 25 του τρέχοντος μήνα, η Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων προγραμματίζει παναγροτικό, πακτηνοτροφικό συλλαλητήριο έξω από το υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης στη Θεσ\νίκη.

Κινητοποιήσεις κτηνοτρόφων έχουμε και στο εξωτερικό, καθώς μετά τους Γάλλους και τους Βέλγους, σειρά πήραν οι Ιρλανδοί και οι Βρετανοί. Οι μειωμένες τιμές για το προϊόν στην ΕΕ, που είναι οι χαμηλότερες από τον Απρίλιο του 2009, έχουν οδηγήσει σε μαζικές κινητοποιήσεις τους Ευρωπαίους αγρότες με τελευταία δείγματα το άδειασμα από κτηνοτρόφους των μπουκαλιών γάλακτος από τα ράφια στα σούπερ μάρκετ της Βρετανίας, τα οποία αφού τα αγόραζαν τα μοίραζαν στους περαστικούς.

ΠΕΡΟΝΟΣΠΟΡΟΣ

Αποζημιώσεις ΠΣΕΑ για τον περονόσπορο του 2011 δικαιούνται τέσσερις ακόμη νομοί. Συγκεκριμένα, από τη διερεύνηση προέκυψε ότι οι νομοί Αττικής, Ζακύνθου, Λάρισας, Καρδίτσας εμφάνιζαν παραγωγή μειωμένη άνω του 30%, ζημιά η οποία υπάγεται στις εν λόγω αποζημιώσεις. Υπενθυμίζεται πως το Μάιο του 2015, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο ΥΠΑΠΕΝ με την παρουσία του υπουργού κ. Ε. Αποστόλου και του γ.γ. κ. Δ. Γελαλή, η ΚΕΟΣΟΕ τεκμηρίωσε βάσει στοιχείων την αναγκαιότητα επανεξέτασης των δεδομένων οινοπαραγωγής και σταφυλικής παραγωγής, νομών που είχαν εξαιρεθεί από τις αποζημιώσεις του περονόσπορού του 2011. Οι νομοί για τους οποίους η ΚΕΟΣΟΕ ζήτησε τη διερεύνηση των στοιχείων, όχι μόνο είχαν φυσική μείωση της οινοπαραγωγής τους, αλλά η μείωση αυτή προέκυπτε και από επίσημα στοιχεία του υπουργείου. Στους υπόλοιπους νομούς η ζημιά είναι κατώτερη του 30% (με εξαίρεση τη Λευκάδα, όπου θα συνεχιστεί η διερεύνηση) και συνεπώς οι νομοί Αχαΐας και Ηλείας δεν θα ενταχθούν στις αποζημιώσεις. Με αυτή την αφορμή η ΚΕΟΣΟΕ υπενθυμίζει στους αμπελουργούς ότι οι Δηλώσεις Συγκομιδής και φέτος είναι υποχρεωτικό να υποβληθούν ηλεκτρονικά και ότι είναι ανακριβές αυτό που ανακοινώθηκε σε ιστοσελίδες και στον Τύπο ότι η υποβολή τους είναι προαιρετική. Μόνο η υποχρέωση των αμπελουργών που παράγουν οίνο και υποβάλλουν Δηλώσεις Παραγωγής είναι φέτος προαιρετικό να υποβληθούν ηλεκτρονικά. Είναι όμως υποχρεωτικό να υποβληθούν έντυπα στις ΔΑΟΚ, ενώ η ηλεκτρονική υποβολή των Δηλώσεων Συγκομιδής είναι υποχρεωτική.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ

Ο Όμιλος φίλων της αμπέλου και του οίνου ν. Λάρισας «ο Διόνυσος», σε ανακοίνωση του αναφέρει ότι «οι πολύ πρώιμες ποικιλίες (π.χ. Merlot) ωριμάζουν γρήγορα και ο τρύγος πρέπει να γίνει με 12-12,5 Be! Επίσης να ληφθεί σοβαρά το ράντισμα (λόγω της βροχής της περασμένης εβδομάδας) σε συνδυασμό με τον πιθανό τρύγο».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass