ΑΝΗΣΥΧΟΙ ΟΙ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΙ ΖΗΤΟΥΝ ΔΡΑΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

Παλεύουν με αρκούδες, κλέφτες και... κυβερνητική αδιαφορία!

Δημοσίευση: 07 Αυγ 2015 23:43
Κατεστραμμένες μελισσοκυψέλες από την επιδρομή κλεφτών Κατεστραμμένες μελισσοκυψέλες από την επιδρομή κλεφτών

Ανάστατοι είναι οι μελισσοκόμοι του νομού Λάρισας από τη δράση θρασύτατων κλεφτών, οι οποίοι ρημάζουν τις τελευταίες μέρες εκατοντάδες μελισσοσμήνη στον κάμπο της Λάρισας και συγκεκριμένα στην περιοχή Γλαύκης - Ναμάτων και Χάλκης.

Οι δράστες δεν αφαιρούν την κυψέλη, αλλά ανοίγουν μόνο τα διώροφα μελίσσια και αφαιρούν τα πλαίσια με μέλια και γόνο τα πιο βαριά και τινάζουν τον πληθυσμό. Παίρνουν μάλιστα και πυροσφραγισμένα πλαίσια. Η τελευταία κλοπή ήταν στη Γλαύκη με λεία 90 μελίσσια, ενώ συνολικά τις τελευταίες μέρες έχουν αφαιρεθεί πάνω από 300 μελίσσια. Βέβαια όλες αυτές οι κλοπές έχουν καταγγελθεί στην Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Λάρισας και οι μελισσοκόμοι αναμένουν την σύλληψη των δραστών. Ακόμη υπενθυμίζουν ότι ο νόμος είναι αυστηρός και η μελισσοκλοπή θεωρείται κακούργημα. Δυστυχώς όσα μέτρα προστασίας της περιουσίας τους έχουν πάρει αποδείχτηκαν αναποτελεσματικά, αν και ο Σύλλογος Μελισσοκόμων Λάρισας δεν το βάζει κάτω και συνεχίζει να αναζητά λύσεις. Ο Σύλλογος απευθύνει εκ νέου έκκληση σε όσους θέλουν να ασχοληθούν με τη μελισσοκομία να παρακολουθήσουν τα σεμινάρια που γίνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα με μικρό συμβολικό ποσό και να αποφεύγουν να αφαιρούν κυψέλες από άλλους συναδέλφους, οι οποίες το πιθανότερο είναι να μην τους είναι χρήσιμες.

Οι μελισσοκόμοι εκτός από τους διαρρήκτες είχαν να αντιμετωπίσουν και τις ζημιές που προκάλεσε αρκούδα στα μελίσσια σε περιοχή της Λάρισας. Συγκεκριμένα τον τελευταίο καιρό είχαν πυκνώσει οι επιδρομές της αρκούδας στους αγροτικούς δρόμους Ομολίου- Στομίου προς Σπηλιά – Αμπελάκια, ενώ ο Σύλλογος συνέστησε στους μελισσοκόμους που επιμένουν να αφήνουν εκεί τα μελίσσια, να τα προστατέψουν με ηλεκτροφόρο φράχτη. Τις τελευταίες μέρες οι επιδρομές της αρκούδας σταμάτησαν και η τύχη της αγνοείται. Στο στόχαστρο των μελισσοκόμων βρίσκονται οι φιλοζωικές οργανώσεις, «οι οποίες αποφάσισαν να ελευθερώσουν μια αρκούδα στον Κίσσαβο, αδιαφορώντας για τις ζημιές που θα προκαλέσει στην αγροτική παραγωγή και στις μελισσοκυψέλες». Μπορεί οι συγκεκριμένες ζημιές στις μελισσοκυψέλες να αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ, αλλά μετά από πολλούς μήνες, ενώ δεν μπορεί να αναπληρωθεί ο κόπος για την επανεγκατάσταση του εξοπλισμού.

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ

Με αφορμή το σεμινάριο μελισσοκομίας που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Λάρισα από τον ΕΛ.Γ.Ο. ΔΗΜΗΤΡΑ στις εγκαταστάσεις του Κ.Δ. ΛΑΡΙΣΑΣ, ο Μελισσοκομικός Σύλλογος ζητά τα χρήσιμα αυτά σεμινάρια να μην γίνονται σε περίοδο που οι μελισσοκόμοι έχουν πάρα πολλή δουλειά και να συνδυάζονται με πρακτική άσκηση. Ακόμη ζητούν να γίνονται περισσότερα σεμινάρια τον χρόνο και με διαφορετικές θεματικές ενότητες, μιας και υπάρχει μεγάλη ζήτηση, όπως επίσης και να υπάρξει βιβλιάριο εκπαιδεύσεων για κάθε μελισσοκόμο του συλλόγου Λάρισας, ώστε να ξέρουν πότε εκπαιδεύτηκε και σε ποιες θεματικές ενότητες. Μάλιστα ο σύλλογος προτίθεται να αναλάβει τα έξοδα διεξαγωγής των σεμιναρίων για τα μέλη του, στις εγκαταστάσεις του ΕΛ.Γ.Ο. ΔΗΜΗΤΡΑ στο νομό Λάρισας.

ΕΠΙΦΥΛΑΞΗ ΟΜΣΕ

ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ

Επιφυλακτικός εμφανίστηκε στην «Ε» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας (η έδρα της ΟΜΣΕ είναι στη Λάρισα) Βασίλης Ντούρας σχετικά με την επιτυχία του εγχειρήματος επανασύστασης του αγροτικού κινήματος και την πανελλαδική σύσκεψη συνεταιριστών και αγροτοσυνδικαλιστών την Τρίτη στην Αθήνα. Ο κ. Ντούρας καταρχήν εκφράζει την αντίθεσή του στον νόμο 4015 για τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς και θεωρεί άστοχη την πρόβλεψη για δημιουργία ενός Αγροτικού Συλλόγου στο χωριό και μιας Ομοσπονδίας σε κάθε Περιφέρεια. «Δεν μπορεί να συνυπάρχουν σε έναν Συνεταιρισμό η ζωική με τη φυτική παραγωγή, μόνο και μόνο επειδή παράγουν προϊόντα σε κοινό τόπο καταγωγής. Γι’ αυτό δεν έχω αποφασίσει ακόμη αν θα παραστώ στη σύσκεψη της Τρίτης στην Αθήνα. Πώς θα συμπορευθώ με συνδικαλιστές που υπερασπίζονται τον νόμο 4015, όταν προσωπικά τον θεωρώ καταστροφικό για τον υγιή συνεταιρισμό;».

Τέλος ο πρόεδρος της ΟΜΣΕ αφήνει αιχμές και για την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς από τη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντα της (εδώ και 6 μήνες) και ενώ υπάρχει σχετικό αίτημα συνάντησης, εν τούτοις ακόμη περιμένουν στο ακουστικό.

Γ. Ρούστας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass