ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Δημοσίευση: 11 Οκτ 2019 22:04
Μελιβοιώτης καστανοπαραγωγός βρήκε και το... στρουμφοχωριό μαζεύοντας κάστανα… Μελιβοιώτης καστανοπαραγωγός βρήκε και το... στρουμφοχωριό μαζεύοντας κάστανα…

Εγκρίνονται οι 9 στις 10 αιτήσεις στα Σχέδια Βελτίωσης

Δημοσιεύθηκε την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου στη «Διαύγεια» η πολυαναμενόμενη Διευκρινιστική Εγκύκλιος με οδηγίες προς τους μελετητές ως προς το ποσοστό της περικοπής (5%) στη χαμηλότερη προσφορά εκάστου φακέλου με επενδυτικό σχέδιο για αγορά τρακτέρ.

Έτσι, κλείνει μια μακρά περίοδος στασιμότητας, κατά την οποία οι αγρότες έγιναν, εκτός των άλλων, μάρτυρες μια κόντρας μεταξύ του ΣΕΑΜ και του τέως γενικού γραμματέα του υπουργείου, Χ. Κασίμη, οι οποίοι κατά τη διάρκεια της εβδομάδας επιδόθηκαν σε διαξιφισμούς με δημόσιες επιστολές τους υπέρ του ορθού των χειρισμών τους. Πλέον, προέχει οι διαδικασίες να τρέξουν το συντομότερο δυνατόν, καθώς η Διευκρινιστική έρχεται στους αξιολογητές σε μια περίοδο που διαχειρίζονται και τους φακέλους για το «14χίλιαρο». Πάντως, εάν πραγματοποιηθεί το σενάριο για μια υπερδέσμευση στο ύψος που είχε γνωστοποιηθεί, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο ακόμα και για εννιά στις δέκα εγκρίσεις.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «ΥΧ», οι 15.300 υποβληθέντες φάκελοι προβλέπουν κατά μέσο όρο συνολική αιτούμενη δαπάνη λίγο μεγαλύτερη των 100.000 ευρώ ανά υποψήφιο δικαιούχο, που μεταφράζεται σε αιτούμενη δημόσια δαπάνη ανά δικαιούχο περίπου 60.000 ευρώ κατά μέσο όρο. Πάντως, το σενάριο να εγκριθούν εννέα στους δέκα φακέλους, δηλαδή ένας αριθμός κοντά στις 14.000, συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες. Ως προς την υλοποίηση, με δεδομένο ότι κατά την προηγούμενη προγραμματική περίοδο υλοποιήθηκαν πάνω από επτά στα δέκα Σχέδια, οι εκτιμήσεις για το τρέχον ΠΑΑ κάνουν λόγο για ένα σαφώς μεγαλύτερο ποσοστό. Σε αυτή την κατεύθυνση αναμένεται να συμβάλει και το νεοσύστατο Ταμείο Εγγυήσεων, αν είναι έτοιμο να χορηγήσει δάνεια από Γενάρη, ώστε να βοηθήσει αρκετούς να συμπληρώσουν το απαιτούμενο ποσό για την ιδία τους συμμετοχή και να τρέξουν την επένδυσή τους ακόμα και με οικειοθελή περιορισμό της, όπως έχει γίνει και στο παρελθόν.

Επιστολή ΕΚΑΓΕΜ

Στο μεταξύ, με ευχαριστήρια επιστολή της προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη, η Ένωση Κατασκευαστών Γεωργικών Μηχανημάτων (ΕΚΑΓΕΜ) Ελλάδος αναφέρεται στην ευελιξία που επέδειξε στο θέμα της δημιουργίας εύλογου κόστους, με την εφαρμογή της οριζόντιας περικοπής στους ελκυστήρες. «Με την απόφαση του Υπουργείου σας προς αυτή την κατεύθυνση, ουσιαστικά ανοίγετε τον δρόμο για τον εξορθολογισμό της αγοράς των γεωργικών μηχανημάτων. Η μεγιστοποίηση της αξιοποίησης των κοινοτικών κονδυλιών προαπαιτεί μια σειρά ενεργειών που ευελπιστούμε να αναδείξετε με το έργο σας στην τρέχουσα, αλλά και την επόμενη προγραμματική περίοδο» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Γιορτή Κάστανου στα Αμπελάκια

Όλα είναι έτοιμα για την 3η Γιορτή Κάστανου που συνδιοργανώνουν στην πλατεία της ιστορικής Κοινότητας Αμπελακίων του Δήμου Τεμπών στις 19 και 20 Οκτωβρίου, η Περιφέρεια Θεσσαλίας, ο Δήμος Τεμπών, η Τοπική Κοινότητα Αμπελακίων και ο νέος Αγροτικός Συνεταιρισμός Αμπελακίων.

Σκοπός της Γιορτής είναι η ψυχαγωγία των κατοίκων και των επισκεπτών της γραφικής και όμορφης Ιστορικής Κοινότητας, σε συνδυασμό με την ανάδειξη και προβολή ενός πολύ σημαντικού αγροτικού προϊόντος για τη χώρα μας, που παρουσιάζει υψηλή θρεπτική αξία για τους καταναλωτές. Στη γιορτή θα υπάρξουν σχετικές ομιλίες, γλέντι και φυσικά θα μοιραστούν δωρεάν κάστανα στους επισκέπτες.

Τιμές

Στο μεταξύ μόνο γιορτινό δεν είναι το κλίμα στις τάξεις των Θεσσαλών καστανάδων, αφού από 3,5 ευρώ ξεκινάνε τα Extra κάστανα που είναι λίγα φέτος, λόγω της ξηρασίας του Αυγούστου, με τα αμέσως μικρότερα κατηγορίας Α μέχρι 3 ευρώ το κιλό και τα Β στα 2 ευρώ. Τιμές που θα μπορούσαν να είναι καλύτερες, όπως και οι ποσότητες της φετινής σοδειάς.

Συγκομιδή καλαμποκιού

Ολοκληρώνεται τις επόμενες ημέρες η συγκομιδή του καλαμποκιού, με τους παραγωγούς να διαπιστώνουν διακυμάνσεις στην παραγωγή ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες που επικράτησαν τόσο κατά το διάστημα της σποράς όσο και κατά την καλλιεργητική περίοδο. Σε γενικές γραμμές, μιλούν για μια χρονιά με καλές αποδόσεις παρά τις επιμέρους απώλειες. Οι πολλές και παρατεταμένες βροχοπτώσεις από τη Λαμία και κάτω δημιούργησαν ένα τοπίο διακυμάνσεων ως προς τις αποδόσεις, οι οποίες κρίνονται ικανοποιητικές, με βάση τι ισχύει σε άλλες καλλιέργειες και κυμαίνονται στα 1.400-1.700 κιλά το στρέμμα.

Και φέτος το πρόβλημα παραμένουν οι μεγάλες εισαγωγές από Βουλγαρία. Με την υψηλότερη τιμή, ίσως και πανελλαδικά παραλαμβάνει καλαμπόκι, το οποίο πληροί τις σχετικές προϋποθέσεις στις εγκαταστάσεις του Συνεταιρισμού στα σιλό του Αγίου Δημητρίου Βελεστίνου, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Βόλου - ΕΒΟΛ. Στην υπόλοιπη χώρα οι τιμές ξεκίνησαν από 17 λεπτά και τώρα έχουν υποχωρήσει στα 14-15 λεπτά.

Αποζημίωση κτηνοτρόφων

Με υπογραφές των τομεάρχη και αν. τομεάρχη Αγροτ. Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Στ. Αραχωβίτη και Β. Κόκκαλη, της βουλευτή Καστοριάς Ολ. Τελιγιορίδου και άλλων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ κατατέθηκε χθες στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης «Επενδύω στην Ελλάδα και άλλες διατάξεις» προτεινόμενη τροπολογία, με την οποία θα καταβληθεί η επιχορήγηση που δικαιούνται οι κτηνοτρόφοι της χώρας κατά τα έτη 2014 και 2015 και που δεν έλαβαν, χωρίς δική τους υπαιτιότητα, επειδή δεν είχαν γίνει οι σχετικοί εργαστηριακοί έλεγχοι στα ζώα τους από τις αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές για πιθανό θάνατο των βοειδών, προβάτων και αιγών από μεταδοτικές σπογγώδεις εγκεφαλοπάθειες (ΜΣΕ) και σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια βοοειδών (ΣΕΒ). «Εφόσον ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων την κάνει δεκτή, θα αρθεί και η αδικία για τους κτηνοτρόφους που, ενώ έχασαν ζωικό κεφάλαιο, δεν έλαβαν την προβλεπόμενη επιχορήγηση» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Ηλιοφάνεια

Αίθριος καιρός θα επικρατήσει στη Λάρισα τις επόμενες μέρες με φυσιολογικές θερμοκρασίες, προς ικανοποίηση των παραγωγών. Σήμερα Παρασκευή θα κυριαρχήσει η συννεφιά και θερμοκρασία από 19 ως 27 βαθμούς Κελσίου. Το Σαββατοκύριακο ηλιοφάνεια και θερμοκρασίες από 25 έως 26 βαθμούς Κελσίου, ενώ και την επόμενη εβδομάδα οι καιρικές συνθήκες αναμένονται φυσιολογικές.  

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass