Αγροτικό Ημερολόγιο

Δημοσίευση: 18 Οκτ 2019 22:00

Πληρωμές

«Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε πριν από την εθνική μας εορτή και αργία της 28ης Οκτωβρίου να έχει πιστωθεί και να είναι διαθέσιμη στους λογαριασμούς των δικαιούχων παραγωγών η προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης για φέτος που ανέρχεται στο 70% της βασικής ενίσχυσης».

Αυτό δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μ. Βορίδης, διευκρινίζοντας πως «η πληρωμή της ενιαίας θα αφορά και στις μεταβιβάσεις δικαιωμάτων για όσες αιτήσεις έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία. Από κει και μετά υπολογίζουμε ότι μέχρι το τέλος του έτους (τέλος Δεκεμβρίου) θα καταβληθεί στους δικαιούχους το υπόλοιπο 25%-30% της βασικής ενίσχυσης, καθώς και το πριμ για το λεγόμενο πρασίνισμα, το οποίο και δίνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση για καθαρά περιβαλλοντικούς λόγους», κατέληξε ο κ. Βορίδης.

*Στο μεταξύ, την επόμενη εβδομάδα οριστικά θα ξεκινήσει η πληρωμή των αγροπεριβαλλοντικών προγραμμάτων μετά από ενστάσεις, προγράμματα που αφορούν στο 2018, όπως είναι τα βιολογικά, οι αυτόχθονες φυλές, κ.λπ. Οι συγκεκριμένες πληρωμές εκτιμάται ότι καθυστέρησαν λόγω του φόρτου των υπηρεσιών για την πληρωμή του τσεκ και των επιπρόσθετων ενστάσεων από παραγωγούς, που εστάλησαν στις υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ.

 

Έρχεται το 14χίλιαρο

Τον τελικό πίνακα με τα ποσά που θα λάβει η κάθε Περιφέρεια στο πλαίσιο του υπομέτρου 6.3 του ΠΑΑ 2014–2020, το γνωστό και ως 14χίλιαρο έδωσε στη δημοσιότητα το ΥπΑΑΤ.

Τα ποσά αναφέρoνται σε σχετική απόφαση του γενικού γραμματέα Κώστα Μπαγινέτα, αγγίζουν τα 70 εκατ. ευρώ και η Περιφέρεια με τους περισσότερους δικαιούχους, η Κεντρική Μακεδονία. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας θα πάρει συνολικά 6.923.000 ευρώ.

 

Γιορτές κάστανου στους Δήμους Αγιάς-Τεμπών,

με ανάμικτα συναισθήματα στους παραγωγούς

Ως μια «περίεργη χρονιά» χαρακτηρίζεται η φετινή από τους καστανοπαραγωγούς του νομού Λάρισας και κυρίως των Δήμων Αγιάς και Τεμπών, καθώς λόγω καιρικών συνθηκών σημειώθηκε μια μείωση παραγωγής κατά 40%, ενώ από την άλλη μια μικρή αύξηση της τιμής του προϊόντος εξομοίωσε κάπως την κατάσταση. Η συγκομιδή ξεκίνησε δειλά-δειλά τέλος Σεπτεμβρίου κι αυτές τις ημέρες ολοκληρώνεται, ενώ η φετινή παραγωγή υπήρξε όψιμη.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού Μελιβοίας Δήμου Αγιάς Βαγγέλη Κρανιώτη «η φετινή χρονιά στο κάστανο πέρασε από χίλια κύματα. Ξεκίνησε καλά, αλλά ο παρατεταμένος καύσωνας του καλοκαιριού και η ανομβρία του Σεπτεμβρίου επηρέασε την παραγωγή, με λίγα κιλά (μικρού μεγέθους) στο δέντρο, ενώ οι τελευταίες βροχές έσκισαν κάποια κάστανα, καθιστώντάς τα μη εμπορεύσιμα, τουλάχιστον για εξαγωγή».

Οι τιμές είναι λίγο καλύτερες από πέρυσι και οι συμφωνίες που κλείστηκαν προέβλεπαν τα εξής: Κατηγορία lux (35-45 κομμάτια\κιλό) 3,5 ευρώ, κατηγορία Α (45-55 κομμάτια) 3,30 ευρώ/κιλό, κατηγορία Β (κομμάτια 55-65) 3 ευρώ\κιλό και κατηγορία Γ (κομμάτια 65-80), 1,60-1,80 ευρώ/κιλό).

Οι δύο πρώτες κατηγορίες κάστανων «έφυγαν» για το εξωτερικό, ενώ οι δύο τελευταίες κυρίως προς την εγχώρια αγορά και τις λαϊκές αγορές. Η μέση στρεμματική απόδοση στην περιοχή υπολογίζεται στα 450-500 κιλά/στρ.

Να σημειωθεί ότι τούτες τις ημέρες διεξάγονται γιορτές κάστανου στην Καρίτσα και στη Μελιβοία του Δήμου Αγιάς και στα Αμπελάκια του Δήμου Τεμπών.

 

Συνεδριάζει η Επιτροπή Μπλόκων

Συνεδριάζει αύριο Σάββατο 19 Οκτωβρίου στις 12 το μεσημέρι σε αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Λάρισας με διευρυμένη σύνθεση η Γραμματεία της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων, με θέμα την οργάνωση και ανασυγκρότηση των Αγροτικών και Κτηνοτροφικών Συλλόγων, των Ομοσπονδιών και της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων, ενόψει φυσικά των καθιερωμένων αγροτικών κινητοποιήσεων. Στα μπλόκα του 2020 πρωτίστως θα κυριαρχήσει, όπως όλα δείχνουν, η χαμηλή τιμή του βαμβακιού και ακολούθως οι ανοικτές τιμές πώλησης των αγροτικών προϊόντων, το ρωσικό εμπάργκο, η νέα ΚΑΠ, κ.λπ.

 

Καταγγελίες Τζάκρη για ΕΛΓΑ

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσε η βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θεοδώρα Τζάκρη για την καταβολή ενισχύσεων de minimis και συνδεδεμένων ενισχύσεων στους ροδακινοπαραγωγούς, ώστε να ενισχυθεί το εισόδημά τους, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, αφού απάντησε ότι εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο της καταβολής τους, στη συνέχεια ομολόγησε –σύμφωνα με τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ- ότι το έργο του ΕΛΓΑ θα παραδοθεί στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, οι οποίες μάλιστα εξεδήλωσαν έντονο ενδιαφέρον να συμμετέχουν οργανικά στον ΕΛΓΑ. Αυτό δεν αλλοιώνει μόνο τον δημόσιο χαρακτήρα του ΕΛΓΑ, αλλά αναμένεται να αυξήσει κατακόρυφα το κόστος της ασφάλισης της αγροτικής παραγωγής με πρωτοφανείς αρνητικές επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων.

Μετά την ομολογία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάκη Βορίδη, η βουλευτής Πέλλας κ. Θεοδώρα Τζάκρη δήλωσε τα εξής: «Η ΝΔ αφού ανέβηκε στην εξουσία υποκλέπτοντας με ψέματα την ψήφο της ελληνικής κοινωνίας, τώρα την εκδικείται. Για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι κυβερνά στο όνομα και προς όφελος των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων και οδηγεί χωρίς ενδοιασμούς σε κατάρρευση κάθε θετικό δημόσιο κεκτημένο των Ελλήνων. Απαιτείται η μέγιστη κινητοποίηση των πολιτικών δυνάμεων και των παραγωγικών τάξεων για να υπερασπιστούμε τη χώρα».

 

Συνέδριο ΙΓΜΕ

Την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου στη Σχολή Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, θα πραγματοποιηθεί το 11ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Εταιρείας Γεωργικών Μηχανικών Ελλάδος (Ε.Γ.Μ.Ε.) με θέμα «Η Γεωργική Μηχανική βασικό στοιχείο αειφόρου ανάπτυξης της γεωργίας». Το συνέδριο συνδιοργανώνεται από την Εταιρεία Γεωργικών Μηχανικών Ελλάδος και το Τμήμα Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

 

Ηλιοφάνεια

Καλές καιρικές συνθήκες θα επικρατήσουν στον κάμπο τις επόμενες ημέρες, με αυξημένη συννεφιά σήμερα Παρασκευή. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 17 ως 28 βαθμούς Κελσίου, ενώ μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας δεν προβλέπονται ιδιαίτερα φαινόμενα. Αντίθετα, βροχερός θα είναι ο καιρός το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου.

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass