Αγροτικό Ημερολόγιο

Δημοσίευση: 14 Αυγ 2015 8:15
Τέτοια κουδούνια και ακόμη μεγαλύτερα σκοπεύουν να περάσουν στον λαιμό των βουλευτών που θα ψηφίσουν τα νέα μέτρα οι κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας. Τα όργανα άρχισαν... Τέτοια κουδούνια και ακόμη μεγαλύτερα σκοπεύουν να περάσουν στον λαιμό των βουλευτών που θα ψηφίσουν τα νέα μέτρα οι κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας. Τα όργανα άρχισαν...

 

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr

 

ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΙΡΟΥ

Αυξημένες θερμοκρασίες που θα φθάσουν και τους 36 βαθμούς Κελσίου, με πιθανότητα βροχής όμως την Κυριακή και τη Δευτέρα προβλέπονται για τις επόμενες ημέρες στον Νομό Λάρισας.

Αναλυτικότερα σήμερα Παρασκευή και αύριο Σάββατο ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος, με λίγες συννεφιές, αυξημένες τις θερμές ώρες της ημέρας. Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί ασθενείς και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 23 ως 34 βαθμούς Κελσίου, ενώ το Σάββατο το μεσημέρι θα φθάσει και τους 36 βαθμούς. Την Κυριακή ο καιρός θα είναι αίθριος, τις θερμές ώρες της ημέρας θα αναπτυχθούν τοπικές συννεφιές και πιθανό να σημειωθούν τοπικές μπόρες. Η θερμοκρασία αμετάβλητη (32-34 βαθμούς Κελσίου), ενώ την Δευτέρα η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση (30-32 βαθμούς Κελσίου). Χωρίς ιδιαίτερα φαινόμενα και φυσιολογικές θερμοκρασίες θα κυλήσει η επόμενη εβδομάδα.

Μνημόνιο

Ανάστατοι είναι αγρότες και κτηνοτρόφοι από το 3ο μνημόνιο που θα εφαρμοστεί στη χώρα μας, καθώς τα μέτρα που προβλέπονται για τον πρωτογενή τομέα με αποκορύφωμα το φορολογικό χαρακτηρίζονται ως «Αρμαγεδδών και ταφόπλακα της αγροτιάς». Έτσι την ώρα που σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας οι συνεταιριστές της χώρας συγκροτούσαν την Εθνική Επιτροπή Αγώνα, γίνονταν γνωστά τα κυβερνητικά μέτρα, τα οποία έριξαν περισσότερο λάδι στη φωτιά. Κι ενώ η συζήτηση –μέχρι εκείνη την ώρα- περιστρέφονταν στα αιτήματα και στον προγραμματισμό των επαφών των αγροτών με τα πολιτικά κόμματα, γρήγορα η κουβέντα εξελίχθηκε στον προγραμματισμό των κινητοποιήσεων. Τώρα τι σημασία θα έχουν οι κινητοποιήσεις, την ώρα που και ο αγρότης, όπως κάθε Έλληνας θα έχει την ευκαιρία να στείλει άμεσα στην κάλπη το μήνυμα του, είναι άλλη υπόθεση.

Γάλα-ψωμί

Αντιμέτωποι με φοροκαταιγίδα βρίσκονται οι αγρότες, ενώ οι κτηνοτρόφοι έχουν να αντιμετωπίσουν και την επικείμενη πλήρη απελευθέρωση της διάρκειας ζωής του παστεριωμένου γάλακτος που σήμερα προσδιορίζεται στις 7 ημέρες. Με τη νέα ρύθμιση διευρύνεται σημαντικά η διάρκεια ζωής του παστεριωμένου γάλακτος που πλέον θα μπορεί να μένει στο ράφι έως και 10-11 ημέρες, με αποτέλεσμα να είναι δυνατή η πραγματοποίηση εισαγωγών από τους γαλακτοβιομήχανους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το εισόδημα των κτηνοτρόφων. Πλήγμα και για τους αρτοποιούς, αφού αρτοποιεία και πρατήρια πώλησης άρτου θα είναι πλέον το ένα και το αυτό σύμφωνα με τον ορισμό που τους δίνει η κυβέρνηση μέσω του ΟΟΣΑ στο τρίτο μνημόνιο. Με την αιτιολογία ότι η διάκριση μεταξύ των δύο δημιουργεί σύγχυση στους καταναλωτές, επιτρέπεται πλέον στα πρατήρια άρτου που έχουν τις απαραίτητες εγκαταστάσεις για ψήσιμο ψωμιού από έτοιμα προϊόντα ζύμης και ολοκληρώνουν την έψηση σε αυτές, να κάνουν χρήση της ονομασίας "αρτοποιείου". Στους παραδοσιακούς φούρνους που ζυμώνουν και παράγουν εξ ολοκλήρου ψωμί, δίνεται το δικαίωμα να το επισημαίνουν με σχετικές πινακίδες...

Συγκέντρωση στην Τσαριτσάνη

Ανοιχτή συγκέντρωση ενημερωτικού χαρακτήρα, πραγματοποιεί την Τρίτη 18 Αυγούστου και ώρα 9.30 το βράδυ, ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Τσαριτσάνης. Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία του χωριού με θέμα τις εξελίξεις στον αγροτοκτηνοτροφικό κλάδο και την οργάνωση του αγώνα ενάντια στα νέα μέτρα. Θα μιλήσει ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας. Το Δ.Σ. του Συλλόγου καλεί όλους τους αγρότες και κτηνοτρόφους του χωριού και της ευρύτερης περιοχής, να λάβουν μέρος στην εκδήλωση.

Συμπαράσταση

Το πρώτο ψήφισμα συμπαράστασης Δημοτικού Συμβουλίου στους αγρότες, ενόψει του 3ου Μνημονίου ήρθε από τον Αλμυρό, στο οποίο μεταξύ άλλων, τονίζονται τα εξής: «Οι έμμεσες και άμεσες περικοπές μισθών και συντάξεων, η αύξηση της έμμεσης και άμεσης φορολόγησης, η αποδυνάμωση των νομικών δικαιωμάτων των οφειλετών κ.α. πλήττουν όλες τις παραγωγικές τάξεις και ιδιαίτερα τους οικονομικά ασθενέστερους πολίτες, όπως είναι οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι και θα δημιουργήσουν δραματικές συνθήκες σοβαρής ανθρωπιστικής κρίσης. Κύριοι, όταν κάποιος προσπαθεί να επισκευάσει το οικοδόμημα της χώρας δεν γκρεμίζει τα θεμέλιά του που είναι ο αγροτικός τομέας ο οποίος παρουσιάζει υψηλό δείκτη συνέργειας με άλλους κλάδους και τομείς της πραγματικής οικονομίας». Αμέσως μετά τον Δεκαπενταύγουστο αναμένονται κι άλλα τέτοια ψηφίσματα συμπαράστασης από δήμους και την Περιφέρεια.

Πράσινο σκουλήκι

Χρήσιμες συμβουλές για την εφαρμογή ψεκασμών με φυτοπροστατευτικά προϊόντα και συστάσεις για τις καλλιεργητικές πρακτικές στη βαμβακοκαλλιέργεια, προκειμένου να αντιμετωπίσουν το πράσινο και το ρόδινο σκουλήκι, το οποίο σε ορισμένες περιοχές είναι έντονο δίνει η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Λάρισας σε συνεργασία με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Μαγνησίας. Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι στην παρούσα χρονική περίοδο τα βαμβακόφυτα βρίσκονται στο στάδιο της πλήρης ανθοφορίας και καρπόδεσης του 50-80% των ανθέων, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η 2η γενεά του πράσινου και του ρόδινου σκουληκιού για το βαμβάκι και κατά τόπους εμφανίζονται πληθυσμοί σκουληκιών. Πράσινο Σκουλήκι: Με βάση τις παρατηρήσεις από τους επιτόπιους ελέγχους που διενεργήθηκαν πρόσφατα στις περιοχές που επισκέφτηκαν γεωπόνοι της Υπηρεσίας μας διαπιστώνεται η ύπαρξη ζωντανών προνυμφών (σκουληκιών) πράσινου σκουληκιού πάνω από το όριο επέμβασης σε τοποθεσίες των Κ.Δ: Σταυρός, Ελληνικό, Άγιος Αντώνιος Φαρσάλων, Καστρί, Πλασιά, Νάματα, Άγιοι Ανάργυροι, Yπέρεια, Αύρα. Οι παραγωγοί θα πρέπει αυτήν την περίοδο να ελέγχουν τακτικά (κατά προτίμηση καθημερινά) τις καλλιέργειές τους για την ύπαρξη ζωντανών σκουληκιών. Για την καταπολέμηση του πράσινου σκουληκιού συστήνεται στους παραγωγούς των ανωτέρω περιοχών, αλλά και οποιασδήποτε άλλης περιοχής, όταν διαπιστώνουν τουλάχιστον 5 ζωντανές προνύμφες (σκουλήκια) σε 100 φυτά, τότε μόνο να επέμβουν με τα εγκεκριμένα για την καλλιέργεια εντομοκτόνα στην περίπτωση που δεν έχουν ήδη ψεκάσει. Ρόδινο Σκουλήκι: Όσον αφορά στο ρόδινο σκουλήκι δεν παρατηρείται υψηλός αριθμός συλλήψεων ενήλικων (πεταλούδων) ρόδινου σκουληκιού στο εγκατεστημένο δίκτυο φερομονικών παγίδων της Υπηρεσίας, η οποία συνιστά στους παραγωγούς να πραγματοποιούν τακτικές δειγματοληψίες 100 καρυδιών (10-15 ημερών) και εφόσον διαπιστωθεί προσβολή στο 5% αυτών, τότε μόνο να γίνεται χημική καταπολέμηση.

Καλαμπόκι-τριφύλλια

Μεγάλη ζήτηση για καλαμπόκι και άλλες ζωοτροφές, όπως τριφύλλι και σόγια, δημιούργησαν οι κεφαλαιακοί έλεγχοι (capital controls) τον τελευταίο καιρό και οι δυσκολίες που προέκυψαν κυρίως στις εισαγωγές αυτών των προϊόντων. Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν τοπικούς εμπόρους και ιδιοκτήτες μεγάλων κτηνοτροφικών μονάδων να «σηκώνουν» ό,τι υπάρχει από περσινό καλαμπόκι στις αποθήκες των παραγωγών με τιμή που φθάνει αυτές τις μέρες τα 22 λεπτά το κιλό και το τριφύλλι στα 18 λεπτά. Με την ίδια τιμή έχει ξεκινήσει και η διάθεση κάποιων μικρών ποσοτήτων από τη νέα συγκομιδή της ποικιλίας Άγκριστερ (υπερπρώιμη – ξερική), η παραγωγή της οποίας γίνεται ανάρπαστη. Θα πρέπει να αναφερθεί πάντως ότι ο προβληματικός εφοδιασμός της αγοράς με τις αναγκαίες ποσότητες ζωοτροφών σε συνδυασμό με τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν πολλές κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, έχει κάνει δύσκολη τη ζωή των τσελιγκάδων και των γελαδάρηδων που προσπαθούν όπως μπορούν να διατηρήσουν σε ένα καλό επίπεδο το ζωικό τους κεφάλαιο.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass