ΠΡΟΒΛΕΠΟΝΤΑΙ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΣΕ ΝΕΡΟ, ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ «ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΕΩΝ»

«Κρυφό» Μνημόνιο μέσα στο... Μνημόνιο για τους αγρότες

* Η αύξηση του συντελεστή φορολόγησης των αγροτών στο 26% (σε δύο δόσεις) χαρακτηρίζεται «βασικό προαπαιτούμενο» για τον Οκτώβριο 2015 * Μνημονιακή υποχρέωση η χάραξη στρατηγικής για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής γεωργίας έως τον Δεκέμβριο του 2015

Δημοσίευση: 18 Αυγ 2015 0:18 | Τελευταία ενημέρωση: 18 Αυγ 2015 1:09

 

Του Γιώργου Μακρή

Σειρά διατάξεων, οι οποίες στην πλήρη ανάπτυξή τους αποτελούν ένα ολόκληρο Μνημόνιο ειδικά για τον αγροτικό τομέα , περιλαμβάνονται στο Μνημόνιο που ψηφίστηκε την περασμένη Παρασκευή από ευρύτατη πλειοψηφία 222 βουλευτών.

Στο κείμενο της συμφωνίας κυβέρνησης με τους θεσμούς που περιλαμβάνεται ως χωριστό άρθρο στο νόμο προβλέπεται μια ευρεία γκάμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων σε τομείς όπως το κόστος ενέργειας και χρήσης νερού, οι συνεταιρισμοί, οι νέοι αγρότες, η απορρόφηση των κονδυλίων και η τήρηση των ορθών γεωργικών πρακτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μεταρρυθμίσεις προβλέπονται ακόμη για τη «μεγαλύτερη συγκέντρωση των αγροτικών εκμεταλλεύσεων» χωρίς να αναφέρονται περισσότερα στοιχεία.

Αναλυτικά, στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που συμφώνησε η κυβέρνηση με τους θεσμούς και ενέκρινε η Βουλή των Ελλήνων προβλέπεται ότι «όσον αφορά τη γεωργία, οι αρχές θα θεσπίσουν στρατηγική για την ανταγωνιστικότητα έως τον Δεκέμβριο του 2015. Αυτή θα περιλαμβάνει:

- βελτιώσεις στην απορρόφηση των κονδυλίων της ΕΕ

- μέτρα που αποσκοπούν στη βελτίωση της εμπορίας γεωργικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένης της άμεσης μεταρρύθμισης των αδειών εμπορίας με στόχο τη βελτίωση της πρόσβασης των καταναλωτών σε γεωργικά προϊόντα, στην καθιέρωση πρωτοβουλίας για την εξαγωγή ελληνικών προϊόντων, στην προώθηση και διαχείριση των εξαγωγικών δικτύων διανομής

-και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για τη θέσπιση νέου πλαισίου για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, ενθάρρυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που ευνοούν τους νέους και δραστήριους αγρότες, μεγαλύτερη συγκέντρωση της αγροτικής εκμετάλλευσης και πρόγραμμα για τη βελτίωση της αποδοτικότητας των πόρων κατά τη χρήση ενέργειας και τη διαχείριση των υδάτων, και ορθές γεωργικές πρακτικές χρηματοδοτούμενες με κονδύλια της ΕE».

ΒΑΣΙΚΟ ΠΑΡΑΔΟΤΕΟ

Στο ίδιο κείμενο προβλέπεται η κατάργηση της προτιμησιακής φορολογικής μεταχείρισης των αγροτών στο πλαίσιο του κώδικα φορολογίας εισοδήματος, με ποσοστά που ορίζονται στο 20% για το φορολογικό έτος 2016 και στο 26% για το φορολογικό έτος 2017.

Το αξιοσημείωτο είναι ότι το μέτρο αυτό εντάσσεται στα «βασικά παραδοτέα» του Οκτωβρίου 2015, δηλαδή θα πρέπει να περιλαμβάνεται και να ψηφισθεί οπωσδήποτε στο νομοσχέδιο που θα φέρει η (όποια) κυβέρνηση στη Βουλή σε δύο μήνες από τώρα.

Στο κείμενο της συμφωνίας αναφέρεται χαρακτηριστικά:

«Προκειμένου να αποδείξει τη δέσμευσή της για την εφαρμογή αξιόπιστων δημοσιονομικών πολιτικών, η κυβέρνηση θα εγκρίνει (Βασικό παραδοτέο), τον Οκτώβριο του 2015, συμπληρωματικό προϋπολογισμό για το 2015 εφόσον κριθεί αναγκαίο, το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2016 και μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική για την περίοδο 2016-19, η οποία θα υποστηρίζεται από μεγάλη και αξιόπιστη δέσμη παραμετρικών μέτρων και διαρθρωτικών δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων, συμπεριλαμβανομένων: σταδιακής κατάργησης της προτιμησιακής φορολογικής μεταχείρισης των αγροτών στο πλαίσιο του κώδικα φορολογίας εισοδήματος, με ποσοστά που ορίζονται στο 20% για το φορολογικό έτος 2016 και στο 26% για το φορολογικό έτος 2017. Στο μεταξύ χαράσσεται στρατηγική για τη γεωργία», επισημαίνεται στη συμφωνία.

ΑΠΩΛΕΙΑ 105 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ

Στο μεταξύ, σε απώλεια εισοδήματος 105 εκατ. ευρώ τον χρόνο μεταφράζεται η αύξηση του συντελεστή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το πετρέλαιο εσωτερικής καύσης κινητήρων που χρησιμοποιείται αποκλειστικά στη γεωργία.

Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους επί του νόμου που ψηφίστηκε την περασμένη Παρασκευή, η αύξηση των εσόδων του Δημοσίου, άρα η απώλεια εισοδήματος για τους αγρότες, υπολογίζεται σε:

- 13 εκατ. ευρώ το 2016

- 66 εκατ. ευρώ το 2017

- και 105 εκατ. ευρώ από το 2018 και μετά.

Βάσει του ψηφισθέντος νόμου, ο συντελεστής στον ΕΦΚ για το αγροτικό πετρέλαιο αυξάνεται από τα 66 στα 200 ευρώ ανά χιλιόλιτρο από 1ης Οκτωβρίου 2015, ενώ από 1ης Οκτωβρίου 2016 παύει να ισχύει ειδικός συντελεστής για τη γεωργία και θα εφαρμόζεται ο συντελεστής που ισχύει γενικά (330 ευρώ ανά χιλιόλιτρο).

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass