Αγροτικά εφόδια

Δημοσίευση: 24 Φεβ 2020 22:12

Γενική Συνέλευση ΤΟΕΒ Πηνειού

Με 7 θέματα της ημερήσιας διάταξης θα πραγματοποιηθεί αύριο Τρίτη 25 Φεβρουαρίου και ώρα 9 π.μ. η Γενική Συνέλευση των αντιπροσώπων του ΤΟΕΒ Πηνειού, στη νέα αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφέρειας Θεσσαλίας (Θεοφράστου και Καλλισθένους 27).

Τα θέματα είναι τα εξής: Οικονομικά στοιχεία 2019 (απολογισμός, ισολογισμός, αποτελέσματα χρήσης), προϋπολογισμός 2020, Κανονισμός άρδευσης 2020, συζήτηση περί μερικής εκτροπής Αχελώου, άδειες χρήσης νερού εκτός περιμέτρου, επισκευή Α' αντλιοστασίου και διάφορα άλλα θέματα που θα θέσουν οι αντιπρόσωποι. Σε περίπτωση που δεν θα υπάρξει απαρτία, η συνεδρίαση θα επαναληφθεί χωρίς άλλη πρόσκληση την ίδια ημέρα και ώρα της επόμενης εβδομάδας, στον ίδιο τόπο και θα θεωρηθεί σαν απαρτία όσοι αντιπρόσωποι και αν είναι παρόντες.

 

--------------------------

Σταθερό το βαμβάκι και φέτος

Προβληματισμένοι με τον άνυδρο χειμώνα εμφανίζονται οι Λαρισαίοι αγρότες και δη αυτοί που καλλιεργούν βαμβάκι και τομάτα, δύο δυναμικές και παραδοσιακές καλλιέργειες του κάμπου. Κι αυτό γιατί και τα δύο προϊόντα χρειάζονται νερό και αν δεν υπάρξουν άμεσα βροχές και υποβαθμιστεί κι άλλο ο υπόγειος υδροφόρος ορίζοντας, τότε θα αυξηθεί το κόστος, καθιστώντας τις καλλιέργειες αυτές ασύμφορες. Από την άλλη, όπως ανέφεραν και κάποιοι άλλοι παραγωγοί στο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα «δεν έχουμε κι άλλες αξιόλογες επιλογές. Φέτος θα έχουμε μειώσεις στρεμμάτων στα τεύτλα (λόγω των φετινών προβλημάτων με την ΕΒΖ), αλλά και στο καλαμπόκι που υπήρξε μεγάλη οικονομική ζημιά πέρυσι με τις τιμές. Αφήστε που οι περισσότεροι δεν διαθέτουν αποθήκες για τα καλαμπόκια, ώστε να τα πουλήσουν, όταν ανέβει η τιμή τους και είναι υποχρεωμένοι να τα πουλάνε στη συγκομιδή με τιμές πολύ χαμηλές. Προβλήματα με τις τιμές αντιμετωπίζουν και οι παραγωγοί οσπρίων, που μεγάλος αριθμός από αυτούς παραμένει απλήρωτος από πέρυσι. Στο βαμβάκι η μέση τιμή παραγωγού πέρυσι σε όλη την Ελλάδα κυμάνθηκε στα 0,40 ευρώ το κιλό. Επίσης η συνδεδεμένη έχει «κλειδώσει» στα 64,6 ευρώ το στρέμμα. Το θετικό της περσινής χρονιάς ήταν οι πολύ υψηλές αποδόσεις. Οι εκκοκκιστές δείχνουν ότι θέλουν να βοηθήσουν την παραγωγή, επιβραβεύοντας την ποιότητα. Αρκεί να υπάρξουν προπωλήσεις την ανοιξη και όχι τον Σεπτέμβριο, που πουλά όλος ο κόσμος. Αυτό θα δώσει την δυνατότητα για καλύτερες τιμές» αναφέρουν χαρακτηριστικά.

 

--------------------------

Ξεκινάει η επιµόρφωση των γεωργικών συµβούλων

Για την πιστοποίηση των Γεωργικών Συμβούλων και την εγγραφή τους στο µητρώο Γ.Σ. ξεκινάει από σήμερα Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου η επιµόρφωσή τους, µε τη µέθοδο της εξ αποστάσεως ασύγχρονης εκπαίδευσης (e-learning), µέσω ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρµας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστηµίου Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.). Η διαδικασία ελέγχεται από τον ΕΛΓΟ Δήµητρα και το πρόγραµµα επιµόρφωσης θα διαρκέσει 12 εβδοµάδες. Οι υποψήφιοι γεωργικοί σύµβουλοι µε τη χρήση των προσωπικών κωδικών τους (όνοµα χρήστη και κωδικός πρόσβασης) που θα τους αποσταλούν από τον ΕΛΓΟ Δήµητρα, εισέρχονται στην εκπαιδευτική πλατφόρµα όπου είναι διαθέσιµο το εκπαιδευτικό υλικό ανά θεµατικό πεδίο. Με την ολοκλήρωση της µελέτης κάθε θεµατικού πεδίου, οι εκπαιδευόµενοι θα υποβάλλουν σχετικό τεστ αξιολόγησης. Η κλίµακα βαθµολογίας κυµαίνεται από 0 έως 100% και επιτυχηµένη θεωρείται η διαδικασία, όταν ο εκπαιδευόµενος λάβει συνολικό βαθµό µεγαλύτερο ή ίσο του 75%. Σε περίπτωση που οι εκπαιδευόµενοι αποτύχουν έχουν τη δυνατότητα για επανεξέταση µία µόνο φορά. Μετά το πέρας των 12 εβδοµάδων οι εκπαιδευόµενοι λαµβάνουν «Βεβαίωση επιτυχούς παρακολούθησης», την πιστοποίηση ή µη και την εγγραφή τους ή µη στο Μητρώο Γεωργικών Συµβούλων. Στον νομό Λάρισας πολλά μελετητικά γραφεία και όχι μόνο έχουν δείξει ενδιαφέρον και υπέβαλαν τις σχετικές αιτήσεις.

 

--------------------------

Αδιέξοδο στις Βρυξέλλες για τον κοινοτικό προϋπολογισμό

 

Σε εξίσωση για δυνατούς λύτες αποδεικνύεται ο σχεδιασμός του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου που θα καλύψει την περίοδο 2021-2027, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πλέον αντιμέτωπη με δύο νέα δεδομένα που πιέζουν σημαντικά τη χρηματοδότηση του νέου προϋπολογισμού, με την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου και την τρύπα που αφήνει στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό σε συνδυασμό με τις ιδιαίτερα φιλόδοξες απαιτήσεις της «πράσινης» συμφωνίας. Οι αρχηγοί των κρατών-μελών κλήθηκαν προχθές στις Βρυξέλλες κατά την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής να βρουν μία συμβιβαστική λύση χωρίς ωστόσο να τα καταφέρουν. Η Γαλλία με την Ισπανία εμφανίζονται στην εμπροσθοφυλακή για την υπεράσπιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής με τη Γερμανία, όπως αναμενόταν να εμφανίζεται πολύ σκληρή στις διαπραγματεύσεις, καθώς θα κληθεί να συνεισφέρει το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης για να κλείσει η μαύρη τρύπα του Brexit. Ακόμη και ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το χαμηλό επίπεδο χρηματοδότησης που αφορά τόσο στην ΚΑΠ, όσο και στην πολιτική συνοχής.

 

--------------------------

Αντιδρούν οι Ισπανοί αγρότες

Από τις 28 Ιανουαρίου, οι ισπανικές αγροτικές οργανώσεις ASAJA, COAG και UPA έχουν ξεκινήσει σειρά κινητοποιήσεων σε ολόκληρη την Ισπανία. Δεκάδες χιλιάδες γεωργοί και κτηνοτρόφοι με τρακτέρ πραγματοποιούν καθημερινά διαδηλώσεις στις ισπανικές πόλεις, διαμαρτυρόμενοι για τις χαμηλές τιμές παραγωγού, τα προβλήματα στη διακίνηση και στις εξαγωγές και τη μεγάλη περικοπή του κοινοτικού προϋπολογισμού για τη νέα ΚΑΠ. Και οι πράξεις διαμαρτυρίας συνεχίζονται. Οι οργανώσεις των αγροτών ζητάνε από την κυβέρνηση να εφαρμόσει πολιτικές στήριξης του κλάδου που αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

 

--------------------------

Amber alert για τις βροχές

Στις λιτανείες θα το ρίξουν σε λίγο οι Λαρισαίοι αγρότες, καθώς οι βροχές δεν λένε να έρθουν και να ξεδιψάσουν τον κάμπο. Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους της περιοχής μας σήμερα Δευτέρα αλλά και αύριο Τρίτη και την Τετάρτη «προβλέπεται καλός καιρός με λίγες νεφώσεις το ξημέρωμα αλλά ο καιρός θα βελτιωθεί και θα σημειωθεί ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν στα πεδινά τμήματα μεταβλητοί ασθενείς και στα θαλάσσια βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε άνοδο θα κυμανθεί στη Λάρισα από 4 έως 19 βαθμούς Κελσίου».

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass