Αγροτικά εφόδια

Δημοσίευση: 13 Απρ 2020 19:15

Πληρώνονται οι συνδεδεμένες

Μέχρι το μεσημέρι της Μεγάλης Τρίτης θα πιστωθούν όλες οι συνδεδεμένες ενισχύσεις με πρώτη αυτή των αιγοπροβατοτρόφων, συνολικού ύψους 48 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει γίνει από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Το σύνολο των πληρωμών που θα γίνουν σήμερα Μεγάλη Δευτέρα και Μεγάλη Τρίτη, προσεγγίζουν τα 60 εκατ. ευρώ και οι μόνοι παραπονούμενοι απ’ αυτή την πληρωμή θα είναι οι εκτροφείς βοοειδών, των οποίων οι πιστώσεις μετατίθενται για τα τέλη του μήνα, ενδεχομένως και αρχές Μαΐου και είναι η πρώτη φορά που πληρώνονται ξεχωριστά από τους αιγοπροβατοτρόφους. Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μ. Βορίδης οι συνδεδεμένες ενισχύσεις σε τέσσερα προϊόντα θα είναι αυξημένες έως 15,58%. Αναλυτικότερα τα ποσά: Στους σπόρους σποράς € 298,22 ανά εκτάριο, στα σπαράγγια 611,26 ανά εκτάριο, στη σηροτροφία 318,50 ανά κουτί, στο αιγοπρόβειο κρέας / γάλα 10,65 ανά ζώο. Αξίζει να σημειωθεί ότι στα παραπάνω προϊόντα η συνδεδεμένη ενίσχυση καταβάλλεται αυξημένη σε σχέση με πέρυσι. Πιο συγκεκριμένα οι αυξήσεις ανέρχονται στους σπόρους σποράς σε 15,58%, στο αιγοπρόβειο κρέας και γάλα σε 13,90% και στα σπαράγγια στο 7,80%.

 

* * *

Αποζημιώσεις ΕΛΓΑ

Μέσα στις επόμενες μέρες ο ΕΛΓΑ θα καταβάλει αποζημιώσεις που θα αγγίξουν τα 18 εκατ. ευρώ. Ο οργανισμός τρέχει ώστε η διαδικασία πληρωμής να πραγματοποιηθεί το αργότερο ως τη Μεγάλη Τετάρτη, προκειμένου να λάβουν τις αποζημιώσεις τους οι παραγωγοί που έχουν πληγεί το 2019 σε φυτική και ζωική παραγωγή. Σύμφωνα με πληροφορίες, ανάμεσα στους νομούς που πρόκειται να συμπεριληφθούν στη λίστα των αποζημιώσεων περιλαμβάνονται οι νόμοι Λάρισας και Ημαθίας. Ο ΕΛΓΑ προετοιμάζεται και για μία νέα πληρωμή αποζημιώσεων μετά το Πάσχα και δη στις αρχές Μαΐου.

* Στο μεταξύ γνωστοποιήθηκαν στους πληγέντες αγρότες της επαρχίας Τυρνάβου οι εκτιμήσεις των γεωπόνων για τις ζημιές που προκλήθηκαν πρόσφατα σε διάφορες καλλιέργειες, για να ακολουθήσουν οι αποζημιώσεις τις επόμενες ημέρες. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, οι εκτιμήσεις είναι ικανοποιητικές για την αχλαδοκαλλιέργεια και για τα νεκταρίνια, ενώ δεν ικανοποιούν τους πληγέντες στις υπόλοιπες καλλιέργειες.

 

* * *

Έστω και για φούρνο το αρνί να ’ναι ελληνικό

Κάλεσμα της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων και Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας στους καταναλωτές «έστω και για τον φούρνο να προτιμήσουν ελληνικό αρνί ή κατσίκι, καθώς η νοστιμιά και η ποιότητά του δεν χάνεται υπό οποιεσδήποτε συνθήκες. Αναλυτικότερα η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας αναφέρει τα εξής: Η Ομοσπονδία Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας όπως κάθε Πάσχα έτσι και φέτος προτρέπει το καταναλωτικό κοινό να ψάξει και να προτιμήσει τα ελληνικά αμνοερίφια. Δεν είναι μόνο η ανώτερη ποιότητα που προσφέρει το κρέας των ελληνικών αμνοεριφίων, αλλά είναι και η εν γένει στήριξη στα ελληνικά προϊόντα. Μια στήριξη που ειδικά φέτος που υπάρχει η πανδημία του κορονοϊού έχει ιδιαίτερη σημασία, μιας και πλήττεται και το δικό μας επάγγελμα. Πρωτόγνωρη κατάσταση το φετινό Πάσχα και για τους κτηνοτρόφους. Γνωρίζουμε πως φέτος βάσει των οδηγιών των ειδικών, ο εορτασμός του Πάσχα δεν θα είναι ο ίδιος, με μεγάλες παρέες, συγγενείς και φίλους, όλοι μαζί να ψήνουν. Ο Έλληνας όμως το Πάσχα είναι συνηθισμένος να ψήνει αρνί ή κατσίκι, έστω και στον φούρνο, όπως θα υποχρεωθούν πολλοί φέτος να το κάνουν. Έστω και για τον φούρνο λοιπόν προτιμήστε ΕΛΛΗΝΙΚΟ αρνί ή κατσίκι, η νοστιμιά και η ποιότητα δεν χάνεται».

 

* * *

Ανησυχούν οι βαμβακοπαραγωγοί

Οι πρόσφατες βροχοπτώσεις είναι γεγονός ότι πήγαν πίσω τις σπορές στα βαμβάκια, ενώ οι εξελίξεις στη διεθνή αγορά, σε συνδυασμό με το κλείσιμο 4 εγχώριων κλωστοϋφαντουργιών παρέτειναν τον προβληματισμό των βαμβακοπαραγωγών του κάμπου. Στον αντίποδα η διεθνής χρηματιστηριακή τιμή ανέβηκε στα 54-55 σεντς η λίμπρα, αν και είναι πολύ νωρίς για συμπεράσματα. Η αλήθεια είναι ότι παρά την αβεβαιότητα στον τομέα του βάμβακος, στις εαρινές καλλιέργειες δεν υπάρχουν αυτό τον καιρό πολλές επιλογές, κάτι που κάνει τους μεγάλους (κατά βάση) και οργανωμένους γύρω από το βαμβάκι παραγωγούς να μην εγκαταλείπουν εύκολα τα σχέδιά τους για τη συγκεκριμένη καλλιέργεια. Κάποιοι εκκοκκιστές διαρρέουν πως μέσα σ’ αυτή την αβεβαιότητα η τελική εκκαθάριση του προιόντος θα γίνει την άνοιξη του 2021 και όχι τέλος του χρόνου, όπως συμβαίνει πολλά χρόνια τώρα.

 

* * *

Δεν τον ξέχασαν

Πολλοί ήταν αυτοί που θυμήθηκαν τον Γιάννη Πατάκη, τον αγωνιστή των αγροτών, τον οραματιστή και ανιδιοτελή συνεταιριστή, καθώς στις 9 Απριλίου συμπληρώθηκαν 11 χρόνια από την απώλειά του. Με πολλές αναρτήσεις του στα social media αναφέρονταν με κολακευτικά λόγια για τον σύγχρονο Μαρίνο Αντύπα, που τόσα πρόσφερε στον αγροτικό τομέα. Κι όσοι τον παρακολουθούσαν από κοντά, διαπιστώνουν σήμερα πόσο δίκιο είχε σε όσα έλεγε με την ΚΑΠ και το σχέδιο συρρίκνωσης του αγροτικού τομέα.

 

* * *

Με καλό καιρό θα ψήσουμε

Η Μ. Εβδομάδα θα ξεκινήσει με βελτιωμένο καιρό και κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες. Από τη Μ. Τετάρτη θα προκύψει μια αστάθεια, ενώ τη Μ. Παρασκευή θα έχουμε τη συνηθισμένη συννεφιά. Σημαντική άνοδο της θερμοκρασίας, με τον υδράργυρο να κινείται γύρω στους 25 βαθμούς Κελσίου περιμένουμε Μ. Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα, οπότε και θα υπάρξει θερμή μεταφορά από τα βορειότερα τμήματα της Αφρικής προς την κεντρική Μεσόγειο.

 

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass