ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Δημοσίευση: 28 Αυγ 2015 8:14

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr

ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΙΡΟΥ

Αίθριος θα είναι ο καιρός στον Νομό Λάρισας το επόμενο διάστημα, εξέλιξη θετική για τους παραγωγούς που συνεχίζουν τις καλλιεργητικές φροντίδες των προϊόντων τους. Έτσι σήμερα Παρασκευή, αλλά και το Σαββατοκύριακο ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος, οι άνεμοι θα είναι βόρειοι ασθενείς και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 20 ως 33 βαθμούς Κελσίου. Ανάλογες καιρικές συνθήκες και τη Δευτέρα, ενώ από Τρίτη η θερμοκρασία θα ανέβει και προς το τέλος της εβδομάδας θα φθάσει και τους 37 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αμυγδαλέα για τις ζημιές

Την τοπική κοινότητα Αμυγδαλέας του Δήμου Λαρισαίων, που επλήγη από σφοδρή ανεμοθύελλα και χαλάζι, το περασμένο Σάββατο επισκέφθηκαν η αντιδήμαρχος Πρασίνου και Περιαστικής, Αγροτικής Ανάπτυξης του Δήμου Λαρισαίων, κ. Δέσποινα Αράπκουλε, μαζί με τον διευθυντή του ΕΛΓΑ, κ. Μιχάλη Λιόντο, τον αντιπεριφερειάρχη κ. Δεσπόπουλο Κώστα και τον διευθυντή της ΔΑΟΚ ΠΕ Λάρισας, κ. Καλφούτζο Παναγιώτη, καθώς και με τους γεωπόνους Παπαδοπούλου Αγγελική, από τον Δήμο Λαρισαίων και Σπυρόπουλο Σπύρο από τον ΕΛΓΑ. Διαπίστωσαν έτσι επιτόπου, τις ζημιές που προκλήθηκαν, τόσο σε καλλιέργειες καλαμποκιού όσο και σε κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και ήρθαν σε επαφή με τους παραγωγούς και κτηνοτρόφους της περιοχής. Ο διευθυντής του ΕΛΓΑ, κάλεσε τους πληγέντες να κάνουν άμεσα τη δήλωση ζημιάς, ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία εκτίμησής τους, ενώ η αντιδήμαρχος ενημέρωσε, ξανά τους παραγωγούς και κτηνοτρόφους της Δημοτικής Ενότητας Κοιλάδας, ότι η αναγγελία της ζημιάς έγινε στις 24 Αυγούστου 2015, οπότε οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί, θα πρέπει να έρθουν άμεσα σε επαφή, με τους κατά τόπους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ.

Αγροτικές βάσεις

Οριακή πτώση καταγράφουν στις περισσότερες των περιπτώσεων οι βάσεις εισαγωγής σε τμήματα και σχολές που σχετίζονται με τον πρωτογενή τομέα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, γεγονός που καταδεικνύει πως το ενδιαφέρον των υποψηφίων για τα εν λόγω τμήματα κρατήθηκε «ζεστό». Με βάση τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας, οι τάσεις συγκριτικά με πέρυσι είναι πτωτικές, με αρκετές σχολές της περιφέρειας να έχουν βάση εισαγωγής πολύ χαμηλότερη φέτος. Ωστόσο στις σχολές που σχετίζονται με τον πρωτογενή τομέα, η πτώση περιορίζεται. Συγκεκριμένα, η Γεωπονική Θεσσαλονίκης από 14.739 το 2014 σε 14.202 το 2015, η Κτηνιατρική Θεσσαλονίκης από 18.239 σε 17.670, Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής Αθήνας από 15.484 σε 15.055 και η Επιστήμη Φυτικής Παραγωγής από 14.176 σε 14.060, Αγροτικής Ανάπτυξης Ορεστιάδας από 10.656 σε 10.426, Γεωπονίας-Ιχθυολογίας-υδάτινου Περιβάλλοντος Βόλου από 10.812 σε 10.799, η γεωπονίας και Φυτικής Παραγωγής Βόλου από 13.590 σε 13.147 και η Κτηνιατρική Καρδίτσας από 17.906 σε 17.360. Ανοδική τάση καταγράφηκε σε τμήματα της Αθήνας, τέλος, όπως αυτό της Αγροτικής Οικονομίας, από 12.979 σε 13.373, της Αξιοποίησης Πόρων και Γεωργικής Μηχανικής από 12.693 σε 13.119.

Αυτόνομο το ΑΚΚΕΛ

Την αυτοδύναμη κάθοδο στις βουλευτικές εκλογές ανακοινώνει το ΑΚΚΕΛ, που ορίζει 5μελή Επιτροπή Αγώνα. Αυτό αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης της 25ης Αυγούστου στη Βέροια, όπου και επιλέχθηκε πενταμελής Επιτροπή Εκλογικού Αγώνα για το Αγροτικό και Κτηνοτροφικό Κόμμα Ελλάδας (ΑΚΚΕΛ).Την επιτροπή απαρτίζουν οι κ.κ. Τσιομπανίδης Βάκης, Γκρίνιας Γιάννης, Κοντογιάννη Μάγδα, Τοπαλίδης Μπάμπης, Παπλιάκας Διογένης. Να σημειωθεί ότι στις εκλογές του περασμένου Ιανουαρίου το ΑΚΚΕΛ είχε κατέβει ως συνεργαζόμενο κόμμα με τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Επίσης την προσχώρησή του στη Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων Δημήτρης Καμπούρης.

Κινητοποιήσεις

Μπορεί να πάγωσαν οι κινήσεις της Εθνικής Επιτροπής Αγροτών, ενόψει των εθνικών εκλογών, ωστόσο κάποιοι άλλοι συνάδελφοί τους δεν υπέστειλαν τη σημαία του αγώνα. Έτσι οι αγροτικοί και κτηνοτροφικοί σύλλογοι Σερρών των περιοχών Εμμανουήλ Παππά, Βισαλτίας και Νιγρίτας αποφάσισαν να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις στις 16 Σεπτεμβρίου. Μεταξύ άλλων οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι διαμαρτύρονται για θέματα σχετικά με τη φορολογία και το ασφαλιστικό τους. Σημειώνεται ότι ανεστάλη προγραμματισμένη για την Τετάρτη κινητοποίηση της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ) έξω από το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, λόγω της προεκλογικής περιόδου στην οποία εισήλθε η χώρα.

Στο μεταξύ πολλές χιλιάδες αγροτών από πλήθος κρατών μελών αναμένεται να πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά τη διάρκεια συνεδρίασης των Υπουργών Γεωργίας των χωρών της ΕΕ στις Βρυξέλλες στις 7 Σεπτεμβρίου. Η διαδήλωση, η οποία διοργανώνεται από τις κεντρικές αγροτοσυνεταιριστικές οργανώσεις Copa-Cogeca, έχει ως στόχο να απαιτήσει άμεσες δράσεις από τους υπουργούς Γεωργίας για τις ακραίες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα αγροτικά προϊόντα, όπως το χοίρειο και βόειο κρέας, τα γαλακτοκομικά, και τα οπωροκηπευτικά. Όπως τονίζεται από τις δύο οργανώσεις, μέσω της σελίδας τους στο Facebook, αγροτικές διαδηλώσεις λαμβάνουν χώρα σε ολόκληρη την Ευρώπη εδώ και πολλούς μήνες, καθώς υπάρχει μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση για τομείς όπως τα γαλακτοκομικά, το βόειο και χοίρειο κρέας, τα οπωροκηπευτικά, ως αποτέλεσμα της απαγόρευσης των εξαγωγών προς τη Ρωσία.

Ροδάκινα

Τα ανώτατα ποσά στήριξης και την κατανομή των ποσοτήτων για τις αποσύρσεις ανά προϊόν, καθώς και την αντίστοιχη κατανομή των 20.900 τόνων ροδάκινων και νεκταρινιών ανά Περιφερειακή Ενότητα καταγράφει μεταξύ άλλων νέα εγκύκλιος του ΟΠΕΚΕΠΕ για τα συμπληρωματικά προσωρινά έκτακτα μέτρα στήριξης των παραγωγών οπωροκηπευτικών. Σύμφωνα με τους αρμόδιους του οργανισμού, η διαδικασία των αποσύρσεων οπωροκηπευτικών για δωρεάν διανομή «τρέχει» ανά Περιφέρεια, ενώ υπενθυμίζεται ότι ο νέος Κανονισμός προβλέπει παράταση των έκτακτων μέτρων μέχρι εξαντλήσεως της νέας κατανομής των ποσοτήτων για κάθε κράτος μέλος ή μέχρι τις 30 Ιουνίου 2016 (ανάλογα με το ποια ημερομηνία είναι προγενέστερη). Πιο συγκεκριμένα για τις ποσότητες ροδάκινων και νεκταρινιών (20.900 τόνων) –με σχετική απόφαση του υπουργείου- έγινε η αναλογική κατανομή στις Περιφερειακές Ενότητες της χώρας, με βάση τις καλλιεργούμενες εκτάσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία της Αίτησης Ενιαίας Ενίσχυσης. Τέλος, στην εν λόγω εγκύκλιο σημειώνεται ότι οι ποσότητες που παραδίδονται ανά τελικό δικαιούχο-φυσικό πρόσωπο πρέπει να αντιστοιχούν κατ’ ανώτατο όριο σε κατανάλωση 500 γραμμαρίων ημερησίως και για μία εβδομάδα. Αναλυτικότερα η κατανομή έχει ως εξής (σε τόνους): ΠΕΛΛΗΣ 9.081, ΗΜΑΘΙΑΣ 9.049, ΛΑΡΙΣΗΣ 1.057, ΦΛΩΡΙΝΗΣ 550, ΚΟΖΑΝΗΣ 472, ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ 125, ΠΙΕΡΙΑΣ 107, ΛΟΙΠΑ 459, ΣΥΝΟΛΟ 20.900.

Περονόσπορος

Στις αποζημιώσεις για τον περονόσπορο του 2011 εντάσσονται οριστικά Αττική, Λάρισα, Ζάκυνθος, Καρδίτσα, ενώ Ηλεία και Αχαΐα μένουν εκτός, μετά τη διασταύρωση των στοιχείων από το αρμόδιο υπουργείο. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις πληροφορίες της ΚΕΟΣΟΕ, έγινε νέα διασταύρωση στοιχείων από επικαιροποιημένα αρχεία του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και των Δηλώσεων Συγκομιδής για την πλειοψηφία των νομών για τους οποίους είχε ζητηθεί να επανεξετασθούν προκειμένου να ενταχθούν στις αποζημιώσεις του περονόσπορου του 2011. Όπως προκύπτει για τις Περιφερειακές Ενότητες της Αττικής, Λάρισας, Ζακύνθου, Καρδίτσας η μέση παραγωγή σταφυλιού ανά στρέμμα τεκμηριώθηκε σύμφωνα και με τα επίσημα στοιχεία ότι έχουν υποστεί ζημιά άνω του 30% το 2011 σε σχέση με την τριετία 2008-2010. Το ΥΠΑΠΕΝ γνωστοποίησε στον ΕΛΓΑ τις νέες αξιολογήσεις και πλέον το θέμα αναμένεται να ακολουθήσει τις απαραίτητες διοικητικές διαδικασίες.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass