ΑΓΡΟΤΙΚΑ... ΕΦΟΔΙΑ

Δημοσίευση: 21 Απρ 2020 18:00

Πρόγραμμα χαλαζικής προστασίας με εναέρια μέσα

"Τρέχουν" δύο συμβάσεις 15 εκατ. ευρώ από τον ΕΛΓΑ

Ο Οργανισμός Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων ΕΛ.Γ.Α. ξεκίνησε προ ημερών να υλοποιεί δύο συμβάσεις ύψους 15 εκατ. ευρώ και διάρκειας τεσσάρων ετών για την εφαρμογή του Εθνικού Προγράμματος Χαλαζικής Προστασίας με Εναέρια Μέσα. Σκοπός του Προγράμματος είναι η καταστολή του χαλαζιού και η μείωση των επιπτώσεων στις αγροτικές καλλιέργειες, συμβάλλοντας στην προστασία των προϊόντων των παραγωγών καθώς και στην οικονομική ανάπτυξη της υπαίθρου.

Ετοιμη η Λάρισα για δακοκτονία

Σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για τη Μαγνησία

Πανέτοιμοι για τη διενέργεια δολωματικών ψεκασμών στο πλαίσιο της δακοκτονίας δηλώνει η ΔΑΟΚ της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, καθώς ο ανάδοχος που «τρέχει» το πρόγραμμα, προέκυψε από τον περσινό διαγωνισμό, με διάρκεια δράσης τα 3 χρόνια. Αυτό σημαίνει πως ήδη έχουν επιλεγεί οι εργολάβοι, τα συνεργεία, το έκτακτο προσωπικό (3 γεωπόνοι -27 με 30 παγιδοθέτες στους οποίους αναλογούν 34 έως 60 ημερομίσθια, ανάλογα την περιοχή). «Λογικά οι ψεκασμοί θα γίνουν περί τα τέλη Ιουλίου. Παρακολουθούμε το φαινόμενο και αν χρειαστεί να ξεκινήσουμε νωρίτερα, θα το κάνουμε» δηλώνει ο διευθυντής του Τμήματος Φυτοπροστασίας της ΔΑΟΚ Δημήτρης Σταυρίδης.

Αντίθετα στον νομό Μαγνησίας, σε εξέλιξη βρίσκεται ο διαγωνισμός για την επιλογή του αναδόχου, ο οποίος θα «τρέξει» τη δακοκτονία για τα επόμενα δύο χρόνια. Ωστόσο η εκτίμηση της τοπικής ΔΑΟΚ είναι ότι «θα προλάβουμε να ολοκληρώσουμε τις διαδικασίες και θα είμαστε έτοιμοι, όταν κι αν εμφανιστεί ο δάκος στα δέντρα». Αναφορικά με την πρόταση της αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας Δωροθέας Κολυνδρίνη για «τη χρηματοδότηση του ολοκληρωμένου συστήματος παρακολούθησης και ελέγχου του δάκου της ελιάς με ηλεκτρονικές παγίδες και ψεκαστικά drones» στο ΥΠΑΑΤ, οι ελαιοπαραγωγοί του νομού εμφανίζονται επιφυλακτικοί. Αν και επιθυμούν την υλοποίηση αυτού του φιλόδοξου εγχειρήματος, γνωρίζουν πολύ καλά ότι απαιτούνται κονδύλια, τα οποία δεν περισσεύουν μετά τα νέα δεδομένα που δημιούργησε η πανδημία του κορονοϊού.

Χαμόγελα για τα συμπύρηνα ροδάκινα

Προβληματισμός για τα επιτραπέζια στην επαρχία Τυρνάβου

Ανάμεικτα τα συναισθήματα στις τάξεις των παραγωγών ροδάκινου στην επαρχία Τυρνάβου, καθώς η καλλιέργεια στα συμπύρηνα (βρίσκεται στο στάδιο της ανθοφορίας) εξελίσσεται ομαλά, ενώ δεν έχει επηρεαστεί από τις πρόσφατες βροχοπτώσεις και την παγωνιά, εν αντιθέσει με τα επιτραπέζια που χτυπήθηκαν από τον καιρό και τις επόμενες ημέρες θα φανεί το μέγεθος της ζημιάς.

Η συγκομιδή στα συμπύρηνα (πρώιμες ποικιλίες) θα ξεκινήσει το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου και αναμένεται με ενδιαφέρον, λόγω της αυξημένης ζήτησης που υπάρχει από τις ντόπιες βιομηχανίες. Αντιστρόφως ανάλογη είναι η εικόνα στα επιτραπέζια, στα οποία η υπερπαραγωγή που σημειώνεται πανελλαδικά έχει ρίξει αισθητά την τιμή.

Για τα συμπύρηνα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι τρεις ντόπιες κονσερβοποιίες, οι οποίες απορροφούν όλη σχεδόν την ποσότητα της περιοχής, έχουν αυξήσει τους ρυθμούς εργασίας στα εργοστάσια, καθώς η κρίση της πανδημίας του κορονοϊού μεγάλωσε την καταναλωτική ζήτηση και στις κονσέρβες, τόσο στις εξαγωγές, όσο και στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Έτσι αν μέχρι τη συγκομιδή ο καιρός βοηθήσει και η αγορά συνεχίζει να επιζητά την κονσέρβα, τότε θεωρείται σίγουρο πως ένα μέρος των κερδών από την αυξημένη καταναλωτική ζήτηση θα μετακυλισθεί στον παραγωγό.

Αγωνία για την καρπόδεση κερασιών

"Πονοκέφαλος" η έλλειψη εργατικών χεριών και οι εξαγωγές

Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται οι κερασοπαραγωγοί της επαρχίας Αγιάς, οι οποίοι αγωνιούν για τρεις λόγους για την τύχη της φετινής σοδειάς.

Καταρχήν, τις επόμενες ημέρες θα φανεί αν οι έντονες βροχοπτώσεις του Απριλίου έπληξαν την καλλιέργεια, η οποία βρίσκεται στο κρίσιμο στάδιο της καρπόδεσης. «Την ερχόμενη εβδομάδα θα φανεί αν επηρεάστηκε ο καρπός» δηλώνει ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού «Κίσσαβος» Θωμάς Σιμούλης. Αναφορικά με τη συγκομιδή του προϊόντος, η οποία γίνεται συνήθως για τις πρώιμες ποικιλίες (Έρλι Μπίτζι, Έρλι Πόρι και Μπάρλα) στις 10 Μαΐου και για τις όψιμες περί τα μέσα Ιουνίου, οι παραγωγοί της Αγιάς εύχονται «να έχει λυθεί μέχρι τότε το πρόβλημα με την έλλειψη των εργατικών χεριών, αλλιώς τα κεράσια θα μείνουν στα δέντρα».

Τέλος αναφορικά με τη διάθεση του προϊόντος, μετά τα γεγονότα του κορονοϊού, οι παραγωγοί ελπίζουν «το κεράσι να έχει την τύχη του μήλου της επαρχίας, το οποίο δεν επηρεάστηκε από τα γεγονότα και όχι της φράουλας, του αγγουριού και της ντομάτας, τα οποία κινδυνεύουν να μείνουν στις αποθήκες. Οι εξαγωγές που κάνουμε κυρίως στα σκληρά κεράσια έχουν προορισμό τη Βόρεια Ευρώπη αλλά και χώρες της Αφρικής, με έντονο τουριστικό πρόσημο όπως το Ντουμπάι και η Αίγυπτος. Στην Ευρώπη λογικά θα αντιμετωπίσουμε πρόβλημα. Ελπίζουμε να μη συμβεί το ίδιο και με τις χώρες της Αφρικής» δηλώνει ο κ. Σιμούλης.

Χρήσιμες καλλιεργητικές συμβουλές

Χρήσιμες καλλιεργητικές συμβουλές για την αντιμετώπιση των ασθενειών και των εχθρών σε συγκεκριμένες αγροτικές καλλιέργειες παρέχει το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου.

Αναλυτικότερα:

ΕΛΙΑ: Έντονες προσβολές από το κυκλοκόνιο παρατηρούνται σε ελαιόδεντρα των Νομών Μαγνησίας Φθιώτιδος και Λάρισας, με κύριο σύμπτωμα της ασθένειας να είναι ο σχηματισμός στρογγυλών κηλίδων, με χρώμα σταχτί-καστανό στο κέντρο που περιβάλλονται από καστανόμαυρες ζώνες. Ο μύκητας προσβάλλει τα φύλλα τους μίσχους των φύλλων, τους ποδίσκους των ανθέων, ταξιανθιών και καρπών. Όταν η προσβολή γίνεται σοβαρή τα φύλλα κιτρινίζουν και πέφτουν. Συστάσεις: 1) Αραίωμα του φυλλώματος στα πυκνά δέντρα για τη δημιουργία συνθηκών αερισμού και φωτισμού που δεν ευνοούν την ανάπτυξη του κυκλοκονίου. 2) Συνίσταται να γίνει ψεκασμός όταν η νέα βλάστηση έχει μήκος 2-6 εκατοστά. Χρειάζεται καλό λούσιμο των δέντρων και επανάληψη μετά από βροχή. Φυτοπροστατευτικά σκευάσματα: χαλκούχα σκευάσματα όπως βορδιγάλειος πολτός, υδροξείδιο του χαλκού κ.ά. (Copper oxychloride ,Copper oxide, Copper hydroxide Dodine κ.α.).

Για την ασθένεια ΚΑΛΟΚΟΡΙΣ συστήνεται ψεκασμός με ένα εγκεκριμένο για την καλλιέργεια εντομοκτόνο επαφής με την εμφάνιση των ακμαίων ή κατά την περίοδο της έκπτυξης της νέας βλάστησης και πριν την ανθοφορία και τη MΑΡΓΑΡΟΝΙΑ συστήνεται ψεκασμός με ένα εγκεκριμένο για την καλλιέργεια εντομοκτόνο επαφής κατά την περίοδο της έκπτυξης της νέας βλάστησης.

ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ: Από παρατηρήσεις στην ύπαιθρο και στο εργαστήριο φυτοπροστασίας της Υπηρεσίας διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν προσβολές από περονόσπορο στις καλλιέργειες κρεμμυδιού στον νομό Μαγνησίας, αναμένεται η είσοδος του περονόσπορου σε καλλιέργειες με κρεμμύδια μετά τις έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών και στους Νομούς Καρδίτσας, Λάρισας και Φθιώτιδας. Ο μύκητας προσβάλλει τα φύλλα, τα στελέχη και τους βολβούς. Τα φύλλα σιγά–σιγά μαραίνονται και καταστρέφονται. Για την καταπολέμηση του συστήνονται: Α) Καλλιεργητικά μέτρα: Καλλιέργεια σε χωράφια που στραγγίζουν καλά. Φύτευση υγιούς πολ/κού υλικού (κοκκαριού ή σπόρου). Εφαρμογή αμειψισποράς. Καταστροφή των υπολειμμάτων της καλλιέργειας.Β) Χημική καταπολέμηση: Συνιστάται να γίνει ψεκασμός των καλλιεργειών κρεμμυδιού με εγκεκριμένα για την καλλιέργεια και εκλεκτικά για τον περονόσπορο μυκητοκτόνα, όπως Mancozeb, Maneb, Metalaxyl-m. Chlorothalonil. κ.α.

ΟΣΠΡΙΑ: Συνεχίζεται η παρουσία του περονόσπορου σε καλλιέργειες με φακές σε περιοχές των νομών Καρδίτσας Λάρισας , Μαγνησίας και Φθιώτιδας. Η ασθένεια ευνοείται από ομιχλώδη, υγρό και ψυχρό καιρό. Για την πραγματοποίηση των μολύνσεων είναι απαραίτητη η διαβροχή των φύλλων επί 4-6 ώρες, με θερμοκρασίες να κυμαίνονται από 7,5-20oC ή όταν έχουμε σχετική υγρασία 80-90% επί 12 ώρες και θερμοκρασίες μικρότερες των 15οC.O περονόσπορος είναι μία πολύ σοβαρή ασθένεια των ψυχανθών. O μύκητας διαχειμάζει στα προσβεβλημένα φυτικά υπολείμματα και στον προσβεβλημένο σπόρο. Η μετάδοση του παθογόνου σε μεγάλες αποστάσεις γίνεται με τον σπόρο. Η διασπορά των σπορίων του μύκητα γίνεται με τη βροχή και τον άνεμο. Καταπολέμηση: Nα γίνουν ψεκασμοί των φυτών μόνο μετά με την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων του παθογόνου στις καλλιέργειες φακής με εκλεκτικά για τον περονόσπορο και επιτρεπόμενα για την καλλιέργεια φυτοπροστατευτικά σκευάσματα, όπως copperoxide, copperoxychloride κ.α.

Για την αντιμετώπιση της σκωρίασης να γίνουν ψεκασμοί με την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων στις καλλιέργειες των ψυχανθών και επανάληψη αυτών μετά από βροχή και μέχρι την άνθηση, με επιτρεπόμενα για την καλλιέργεια φυτοπροστατευτικά σκευάσματα, όπως azoxystrobin κ.α.

Θρίπας: Να γίνει ψεκασμός για την καταπολέμηση του εντόμου με εκλεκτικά για το θρίπα και επιτρεπόμενα για τις καλλιέργειες φυτοπροστατευτικά σκευάσματα, όπως deltamethrin κ.α. στους αγρούς όπου υπάρχει πρόβλημα.

Oιαφίδες προκαλούν πολλές ζημιές στις καλλιέργειες αν δεν γίνει γρήγορη επισήμανση. Έχουν μεγάλη ικανότητα πολλαπλασιασμού. Oι καιρικές συνθήκες που επικρατούν είναι ευνοϊκές για την ανάπτυξη του εντόμου. Συστάσεις: Να γίνει ψεκασμός στις καλλιέργειες όπου εντοπίζεται το έντομο με επιτρεπόμενα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα σε συνδυασμό με την καταπολέμηση του θρίπα.

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass